• No results found

177Framtidens farmaci: du sköna nya produktion

Den farmaceutiska blicken spänns också i mer praktiska (om ännu mestadels illuso-riska) mål än det rena och sköna. Dessa mål går samtidigt långt utöver den dagliga praktikens nyttigheter som anknöts till kedjan i recept- och förgiftningsartiklarna. Den farmaceutiska blickens isolering och identifiering, som där kopplades till ett forensiskt vetande, samt en probering av den omoraliska internationella drog-handelns varor kan appliceras på produktionen av nya, särskilda ämnen, men kom-pletterades också med syntetiseringen av desamma.407

Den särskiljande praktiken tas med den farmaceutiska blicken också vidare ytter-ligare ett steg, nämligen till att kunna särskilja inte bara färger, kristaller och alka-loider utan också enskilda fysiologiska effekter hos opiaterna.408 Vad som förespeg-las är skadeverkningarnas eller bieffekternas separering, specialiseringen av ämnen för enskilda åkommor eller behov, i någon mån därför artikulerad antagonistiskt till universalmedlet.409 Transformeringen av morfin »till en ny bas med helt andra egenskaper«, till apomorfin vars »fysiologiska verkan är helt olik morfinets« anknyts till det farmaceutiska vetandets utveckling.410 Denna utveckling är precis som produktionen av isolerade alkaloider med separerade fysiologiska effekter ännu i startgroparna, den utgör förväntanshorisonten:

Det är i sanning högst märkvärdigt, att ett tillskott eller en förlust af en mole-kul vatten förmår framkalla så skiljaktiga verkningar. Men för detta och tusen dylika fakta har vetenskapen beklagligen hittils ej ens en skugga af förklaring att gifva oss.411

407. Produktion av alkaloider, knuten till isolering eller/och till vetandets skönhet, renhet och färgprakt i 711801, 711901, 721101, 721102, 721103, 740103, 740501, 740901. Problemen som nästan alltid förknippas med denna nya framställning av alkaloider är dock flera, med för små mängder isolerade baser för att göra produktionen gångbar och med inkompletta eller över tid obeständiga separeringar. 408. 700501, 721101, 721102, 711801, 711901, 740501. Här kan gott anmärkas att ingenstans artiku-leras rus, eller viljan att separera njutning som bieffekt av opiaterna. Däremot figurerar den narkotiska effekten, förstådd som lugnande, tillsammans med den emetiska, hypnotiska och analgetiska effek-ten, tillsammans med beskrivningar av effekter som »antistimulans« eller utan »obstruerande verkan«. Inte heller i den långa artikeln om cannabis, där ruseffekten är frekvent diskuterad tillsammans med försöken att identifiera och isolera den verksamma beståndsdelen i drogen, är separering av rus från medicin på tapeten.

409. Universalmedel – både i form av ett nytt, verksamt analgestikum som kloralhydrat och som ett overksamt men brett lovande patentmedel – bär negativa konnotationer i artiklarna. Samtidigt arti-kuleras alltså opiumblandningarna som folkmedel med ett brett spektrum av tillämpningar – men inte som universalmedel.

410. 700501.

411. 740501 (»molekul« i original). Samma ännu inte uppdagade, men lovande, effektskillnad mellan nyupptäckta, syntetiserade opiialkaloider i 711901. Jag operationaliserar inte Kosellecks begrepp »för-väntanshorisont«, som introducerade detta citat, i avhandlingen. Det är då legio att inte använda så-dana begrepp som man inte aktivt förhåller sig till. Jag vill dock opponera mig mot denna praxis när den som i det här fallet så vitt jag kan bedöma inte stör framställningen för dem som inte känner till referensen. I fall som dessa kan enligt mig en diskret hänvisning genom att anta ett relevant men av

178

Detta är den farmaceutiska blickens dröm i SFT, det den ser i morteln när den dagdrömmer: sönderdelningen av drogen till molekyler, vilka delar sig tillsammans med de psykoaktiva och fysiologiska effekterna och bieffekterna. Utvecklingen av detta högst vetenskapliga vetande är således knuten till Europa, lika tysktalande som morfinindustrin men även spridd till Frankrike, Ryssland och Storbritannien.412 Det vetenskapliga farmaceutiska vetandets kedja är bunden till en europeisk framtid, en framtid där utvecklingen av vetandet i högsta grad är beroende av en stor morfin-industri, som i sin tur är analog med en fri apotekshandel med opiater som folk-medel. Allt detta förutsätter ett folkligt vetande om apoteksvaran, men inte om receptet. Detta är framtidens farmaci.

utrymmesskäl inte inkluderat begrepp föda idéer och koppla upp resonemangen på nya sätt för de läsare som känner till begreppet. Ibland är inte less more.

412. Tyska författare eller journaler i 720201, 721101, 721102, 721401, 721402, 731001, 732001, 732102, 740101, 740501, 750301, 751601. Engelskspråkiga dito i 700501, 721101, 721102, 721103, 732001, 740103, 740501, 741801. Pellatier från Frankrike ges stor respekt i 720201, två ryska tidskrifter (artiklar på tyska, den ene forskaren verksam i Dorpat, nuvarande Tartu i Estland) bidrar med uppgifter i SFT 721101, 721102, 721401.

179

Apotekare Farmacins vetande probering noggrannhet Folkligt vetande färganalys rättsmedicin toxikologi botanik Vetenskap rent skönt laboration på apoteken isolering identifiering molekylär separation av bieffekter beqväm, praktisk modern industri, koltjära, alkaloider, Tyskland. Cultur Opraktiskt, regelrytteri, formen före formeln Okunskap Overksamma medel, universalmedel, förfalskade medel

Samtidens farmaci Framtidens farmaci Den farmaceutiska blicken

smak färg

Figur 4:13. Det farmaceutiska vetandet och framtidens farmaci

Apotekarnas marknad grundade sig diskursivt i ett särskilt farmaceutiskt vetande om opium för att kunna hålla detta fritt i handköp. I figur 4:13 visas hur detta vetande består av många ömsesidigt beroende komponenter, många olika vetanden. För att kunna stå fri från tunga regleringar behöver apotekarnas marknad å ena sidan ett folkligt vetande om det rätta bruket av drogen, längst till vänster i figuren. Men en stark anknytning till Vetenskapen och Framtidens vetande behövs också, särskilt för att distansera apotekarnas marknad från allmänhandelns instabilitet och samtidens förfalskade och overksamma medel. Den processande logik som kan samartikulera dessa olika vetanden (samtidens olika praktiska vetanden och vetenskapen) är den farmaceutiska blicken.

MELLAN ARSENIK OCH ETER: SAMMANFATTANDE KOMMENTARER

Tidpunkten 1870–1875 var en spännande tidpunkt för talet om opium. Här stod perioden med frihandel och näringsfrihetsinitiativ på sin höjdpunkt samtidigt som viktiga initiativ togs för att hårdare reglera den i handköp fria apotekshandeln, ini-tiativ riktade både mot giftighet och rus. Försöken i SFT att i mötet med dessa två motstridiga krafter hålla samman en egen linje i opiumfrågan lovade gott. Låt mig pröva på en sammanfattning av resultaten.

I kapitlet visades framför allt hur talet om opium i SFT formades kring en signifi-kantkedja som i sin kärna hade en bevarad stor tillgänglighet på opium i handköps-handel på apoteken artikulerad. Denna kedja skapade utrymme för en apotekarnas marknad – ställd mot och skiljd från både en full näringsfrihet och hårdare regle-ringar av handeln – där såväl rus som förgiftning med opiater kunde inordnas som

180

normaliserade moment. Några artikulationer tycks särskilt betydelsefulla för att göra denna inordning möjlig och särskilt spännande i ljuset av tidigare forskning. I diskussionen om ett undantagscirkulär som skulle garantera fri handköpshandel för opium stod kundernas roll tidigt fram som viktig för artikulationerna av signi-fikantkedjan: deras krav på opium var en rättighet och det var apotekarnas plikt att tillhandahålla dem drogen. Deras eget kunnande om bruket var likaså viktigt för att göra handköpshandeln trygg.

Kundernas kunskap omfattade brukets men inte receptets formel. Denna kun-skap knöts exklusivt till apotekarna och därmed kunde också läkarnas vetande hållas på avstånd. Deras anspråk på att ordinera opium med receptkrav ogiltigförklarades som onödigt, vetandet om receptet var farmaceutiskt. Därmed öppnades ett dis-kursivt rum för farmacins eget vetande vilket hade mer än nog med plats för en fri handköpshandel med opium.

I kampen om receptet var förgiftningen – inte rus eller beroende – central. I den giftets diskurs som därmed framträdde kring opium var noggrannhet ställt mot slarv, olika vetanden ställda mot okunskap och personligt anseende ställt mot handels- och regleringskrafter fjärran handelns respektabla relationer. Genom att fästa sin farma-ceutiska praktik i de förststående signifikanterna i dessa par kom apotekarna att »lösa« problemen med opium.

Allteftersom dessa lösningar av opiumets problem artikuleras stötte analysen emot resultat från tidigare forskning. De delförklaringar till en ökande problematisering av opiater som där lyftes fram kunde i SFT se sina element berörda, men reartikule-rade och inordnade i en annan diskurs om opium, där dessa aspekter snarare ingick som normala eller avproblematiserade moment.

Den helt fria handeln, där förfalskningar och okunnighet florerade, knöts exempel vis till USA:s farmacimarknad, en sorts pre- och re-artikulering av den amerikanska sjukan där problemet med opiater inte är beroende-epidemier utan ett oordnat och okunnigt amerikanskt marknadssystem.

Det kinesiska opiumrökandets gula fara, som i USA vid denna tid grep omkring sig och som senare fått delförklara framväxten av det moderna narkotikaproblemet, reartikulerades i SFT närmast som ett kulturellt vetande om rekreationellt bruk i Asien, vilket, likt det kulturella vetandet om opiumberedningarnas bruk i Sverige, inte gjorde det farligt utan tvärtom oproblematiskt.

Andra möjliga opiatproblem saknas också i apotekarnas signifikantkedja. Isoleringen och marknadsföringen av de rena alkaloiderna har fått delförklara upp-komsten av det moderna narkotikaproblemet genom att de gav en ny förståelse hos brukarna om vad exakt som skapade deras rus och – än viktigare – helt förändrade rusets intensitet. I SFT vid denna tidpunkt artikuleras istället dessa isolerade ämnen till den allra mest centrala delen av den signifikantkedja som gör det folkliga bruket av opiaterna oproblematiskt: den farmaceutiska blickens löften för farmacins framtid.

Med denna artikulation av alkaloiderna till kedjan sätts apotekarnas position i rörelse, bort från problemen med opium, mot lösningarna av allt fler farmaceutiska problem. Detta är så den signifikantkedja som binder opium fritt i handköp till apote-ken 1870–1875. Det är med denna som missbruk av opium kan vara kvacksalveri, opium vana kan vara tryggt vetande och en fri tillgänglighet på detta ombytliga gift-iga, rusiga läkemedel kan vara en av förutsättningarna för att finansiera drömmarna om en framtidens farmaci. Detta är den signifikantkedja som i nästkommande två kapitel ska se sina drömmar ta fast form ur det nya seklets dimmor.

183