• No results found

2.2 Rätt till vård på grundval av annat än hemkommun

2.2.2 Rätt till vård för olika persongrupper

2.2.2.3 Utsända arbetstagare

Arbetstagare utsända till Finland från en annan EU- eller EES-stat eller från Schweiz och deras familjemedlemmar

Utsända arbetstagare i Finland som kommer från en annan EU- eller EES-stat eller från Schweiz och deras familjemedlemmar har rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster. De utsända arbetstagarna ska påvisa sin rätt till medicinskt nödvändig vård inom den offentliga hälso- och sjukvården med ett europeiskt sjukvårdskort som utfärdats i den stat som är arbetsgivare (se avsnitt 3.1). En utsänd arbetstagare som arbetar en längre tid än ett år i Finland ska registrera sig hos FPA och får då dokumentet Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland (se avsnitt 3.2).

Exempel 9. Ett schweiziskt företag har sänt en arbetstagare till Finland för att arbeta en längre tid än ett år. Den utsända arbetstagaren ska registrera sig hos FPA, som ger honom dokumentet Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland. Arbetstagaren får all den sjukvård han behöver inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland på samma sätt som personer som har hemkommun i landet. Han har också rätt att få sjukvård i Schweiz.

Exempel 10. Ett schweiziskt företag har sänt en arbetstagare till Finland för att arbeta en kortare tid än ett år. Inom den offentliga hälso- och sjukvåren visar han upp ett europeiskt sjukvårdskort utfärdat i Schweiz och får medicinskt nödvändig vård. I Schweiz har han rätt att få all den sjukvård han behöver.

Arbetstagare utsända till Finland från Québec i Kanada

Utsända arbetstagare som kommit till Finland från Québec i Kanada har på basis av ett internationellt avtal20 rätt att anlita offentliga hälso- och sjukvårdstjänster på samma sätt som kommuninvånarna. Han eller hon ska registrera sig hos FPA, som ger honom eller henne dokumentet Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland (se avsnitt 3.2).

Medföljande make eller maka och barn har samma rätt till sjukvård. Den avtalsenliga rätten till sjukvård begränsas alltså inte enbart till medicinskt nödvändig vård. Övriga persongrupper som omfattas av överenskommelsen behandlas i avsnitt 2.2.2.8.

Arbetstagare utsända till Finland från tredjestater

En person som kommer till Finland som utsänd arbetstagare från en annan än stat än från en EU- eller EES-stat, Schweiz eller Québec i Kanada har inte på internationella avtal eller EU-lagstiftningen baserade rättigheter att anlita offentliga hälso- och sjukvårdstjänster. Han eller hon får brådskande vård inom den offentliga hälso- och sjukvården. Om magistraten beviljar en utsänd

20 I avsnitt 10.3 redogörs det närmare för de sociala trygghetsarrangemangen mellan Finland och Québec i Kanada.

20

arbetstagare från en tredjestat hemkommun i Finland får han eller hon rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster på samma sätt som de som är bosatta i kommunen.

Exempel 11. Ett japanskt företag sänder en person till Finland för att arbeta ett halvt år. Han får inte hemkommun i Finland, vilket innebär att han endast har rätt till brådskande vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i enlighet med den nationella lagstiftningen. Han blir sjukförsäkrad i Finland och får ett FPA-kort.

Följaktligen har han rätt att få sjukvårdsersättningar för privata hälso- och sjukvårdstjänster och för läkemedelsinköp på apotek. Sjukförsäkringen har dock ingen betydelse för de tjänster som kan fås inom den offentliga hälso- och sjukvården.

Arbetstagare utsända från Finland till en annan EU- eller EES-stat eller till Schweiz och deras familjemedlemmar

En person som arbetar som utsänd arbetstagare i en annan EU- eller EES-stat eller i Schweiz och är sjukförsäkrad i Finland har fortfarande rätt till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården mot klientavgiften för kommuninvånare. Med stöd av EU-lagstiftningen kan det inte förutsättas att han eller hon ska ha hemkommun i Finland. Han eller hon ska påvisa sin rätt till vårdförmåner med dokumentet Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland, vilket utfärdas av FPA.

Om den utsända arbetstagaren har hemkommun i Finland har han eller hon rätt till sjukvård vid sin hemkommuns enhet inom primärvården och den specialiserade sjukvården. Om den utsända arbetstagaren saknar hemkommun i Finland tillhandahålls han eller hon tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland vid vilken enhet som helst. I likhet med den utsända arbetstagaren har familjemedlemmarna rätt till alla offentliga hälso- och sjukvårdstjänster.

Exempel 12. Ett finländskt företag sänder en person till Italien för att arbeta. I Finland har han eller hon rätt att inom den offentliga hälso- och sjukvården få sjukvård som han eller hon behöver även om han eller hon saknar hemkommun. Också i Italien har han eller hon rätt till sjukvård.

Arbetstagare utsända från Finland till Israel

Med stöd av ett internationellt avtal21 omfattas arbetstagare som sänts från Finland till Israel och medföljande familjemedlemmar alltjämt av lagstiftningen i Finland. När de besöker Finland har de rätt att anlita alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården på samma sätt som personer som har sin hemkommun här.

Arbetstagare utsända från Finland till Québec

Arbetstagare utsända från Finland till Québec i Kanada har rätt till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland bara om de har sin hemkommun i Finland.

Arbetstagare utsända från Finland till tredjestater

Arbetstagare utsända från Finland till en annan stat än en EU- eller EES-stat, Schweiz eller Israel har rätt till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland bara om de har sin hemkommun i Finland.

21 I avsnitt 10.3 redogörs det närmare för överenskommelsen mellan Finland och Israel om social trygghet.

21 2.2.2.4 Pensionärer

Pensionärer som flyttar till Finland från andra länder

När en pensionär flyttar till Finland för att bosätta sig permanent fattar magistraten beslut om hemkommun. Som en person med hemkommun får pensionären vård inom den offentliga hälso- och sjukvården på samma sätt som andra som är bosatta i kommunen.

Pensionärer som bor i en annan EU- och EES-stat eller i Schweiz och tillfälligt besöker Finland Pensionärer som stadigvarande bor i en annan EU- eller EES-stat eller i Schweiz och kommer till Finland för en tillfällig vistelse har rätt till medicinskt nödvändig sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland (se definitionen av medicinskt nödvändig vård i avsnitt 2.2.1.2).

Pensionären ska påvisa sin rätt till vård i Finland med ett europeiskt sjukvårdskort (se information om det europeiska sjukvårdskortet i avsnitt 3.1). Pensionärer som uppsöker den offentliga hälso- och sjukvården i Finland kan också förfoga över dokumentet Intyg över vårdförmåner i Finland (se information om dokumentet i avsnitt 3.2).

Pensionärer som stadigvarande bor i en EU- eller EES-stat eller i Schweiz och för vilkas sjukvårdskostnader Finland ansvarar har likaså under en tillfällig vistelse i Finland rätt till medicinskt nödvändig sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården. De ska påvisa sin rätt till vård inom den offentliga hälso- och sjukvården med ett annorlunda europeiskt sjukvårdskort utfärdat i Finland (av FPA) vars baksida är limegrön (se avsnitt 3.1). Med kortet får pensionären sjukvårdsersättning som direktersättning både för avgifter inom den privata hälso- och sjukvården och för läkemedelsinköp.

Exempel 13. En finländsk pensionär som stadigvarande bor i Spanien har rätt till all behövlig sjukvård i Spanien. Genom att visa upp det europeiska sjukvårdskortet får han medicinskt nödvändig sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården under en tillfällig vistelse i Finland.

Pensionärer som vistas tillfälligt i en annan EU- och EES-stat eller i Schweiz

En pensionär som har hemkommun i Finland och vistas tillfälligt bara en del av året i en annan EU- eller EES-stat eller i Schweiz har i Finland rätt till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården. Oftast handlar det om pensionärer som under vinterhalvåret vistas i till exempel Spanien.

Pensionärer som bor i tredjestater och tillfälligt besöker Finland

En pensionär som stadigvarande bor någon annanstans än i en EU- eller EES-stat eller Schweiz och saknar hemkommun i Finland och som kommer till Finland för en tillfällig vistelse har rätt endast till brådskande sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården. Om pensionären har hemkommun i Finland är han eller hon berättigad till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården.

Exempel 14. En finländsk pensionär bosätter sig i Thailand. Efter flyttningen har han inte längre hemkommun i Finland. När han besöker Finland är han berättigad endast till brådskande vård inom den offentliga hälso- och sjukvården.

Personer som omfattas av det spanska eller det tyska pensionssystemet för tjänstemän

Bestämmelserna om vårdförmåner i EU:s förordning 883/2004 tillämpas inte på i Finland stadigvarande bosatta personer som omfattas av det spanska eller det tyska specialarrangemanget för tjänstemän, och inte heller på familjemedlemmarna till dem. Det här

22

innebär till exempel att de som omfattas av systemen inte har rätt att få ett europeiskt sjukvårdskort från den stat som betalar pension eller från sin bosättningsstat.

De som omfattas av systemen och deras familjemedlemmar har emellertid i Finland rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster genom att som klientavgift betala de faktiska vårdkostnaderna till fullt belopp. Personerna kan inneha dokumentet Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland.

Personerna kan emellertid ha hemkommun i Finland, vilket innebär att de har rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster. Även då har den offentliga hälso- och sjukvården rätt att som klientavgift ta ut de faktiska vårdkostnaderna.

2.2.2.5 Studerande

Utländska studerande som kommer till Finland omfattas av studenthälsovården. En person från en EU- eller EES-stat eller Schweiz som kommer till Finland för att studera har rätt till medicinskt nödvändig sjukvård (se avsnitt 2.2.1.2.). Han eller hon ska påvisa rätten till vård i första hand med ett europeiskt sjukvårdskort (se avsnitt 3.1).

En studerande med hemkommun i Finland är berättigad till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården mot klientavgiften för personer med hemkommun. Om en studerande som kommer till Finland från en tredjestat saknar hemkommun här är han eller hon berättigad till brådskande vård inom den offentliga hälso- och sjukvården.

Personer som omfattas av det sociala trygghetsarrangemang som ingåtts med Québec i Kanada och som i Finland är inskrivna vid en läroanstalt på vistelseorten är berättigade till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster på samma sätt som de som är bosatta i kommunen (se avsnitt 2.2.2.8).

Läs mer om hälso- och sjukvård för studerande i social- och hälsovårdsministeriets handbok.

2.2.2.6 Personer som arbetar inom internationella organisationer

Rätten till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster för anställda vid de internationella organisationerna är beroende av avtalet mellan Finland och organisationen i fråga. Huvudregeln är att de internationella organisationerna själva sköter sjukförsäkringen och ordnandet av hälso- och sjukvård för sina utländska arbetstagare.

Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) och Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har ingått ett avtal som gäller tjänster inom den specialiserade sjukvården. I övrigt söker de anställda vid kemikaliemyndigheten och deras familjemedlemmar ersättning för sjukvårdskostnader från EU:s eget sociala trygghetssystem.

Utländska arbetstagare vid Kommissionen för skydd av Östersjön (HELCOM) och vid Nordiska investeringsbanken (NIB) har rätt att få offentliga hälso- och sjukvårdstjänster och sjukvårdsersättningar från FPA. Den som har rätt till vård i Finland får via FPA dokumentet Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland (se avsnitt 3.2).

De som arbetar inom en internationell organisation kan ha hemkommun i Finland och har då som personer med hemkommun rätt till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården.

23 2.2.2.7 Innehavare av EU-blåkort

Migrationsverket kan bevilja högkvalificerade personer som kommer till Finland direkt från tredjeländer en uppehållstillståndshandling som innehåller informationen ”EU-blåkort” (Blue Card).

Med högkvalificerade personer avses anställda med hög yrkeskompetens.

Uppehållstillståndshandlingen berättigar en högkvalificerad person att bo och arbeta i Finland.

Innehavare av EU-blåkortet kan få hemkommun i Finland om villkoren är uppfyllda. Men även om en högkvalificerad anställd och hans eller hennes familjemedlemmar inte får hemkommun har de rätt till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården på samma sätt som personer med hemkommun. Högkvalificerade anställda och deras familjemedlemmar blir sjukförsäkrade i Finland.

Exempel 15. En person från Kina som kommit till Finland för att arbeta i ett års tid har beviljats Blue Card av Migrationsverket. Han får inte hemkommun i Finland. Han och hans familjemedlemmar jämställs emellertid med personer som har hemkommun i Finland och har rätt till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården på samma sätt som kommuninvånarna.

2.2.2.8 Personer bosatta i Québec i Kanada eller i Australien Personer bosatta i Québec i Kanada

Följande personer som bor i Québec i Kanada och är berättigade till sjukvård där har rätt till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster i Finland på samma sätt som personer som bor här:

• personer som vistas tillfälligt i Finland medan de arbetar här

• utsända arbetstagare som arbetar i Finland

• studerande som är inskrivna vid en läroanstalt på vistelseorten

• forskare i Finland på universitetsnivå efter att ha doktorerat

• personer på praktik i Finland enligt ett utbildningsprogram på college- eller universitetsnivå.

Make och medföljande personer som är beroende av dessa personers försörjning har också rätt till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården. Avtalet gäller inte turister som vistas i Finland.

När personer från Québec i Kanada söker sig till den offentliga hälso- och sjukvården ska de uppvisa dokumentet Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland (se avsnitt 3.2). De får intyget när de har registrerat sig hos FPA.

Rätten till sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland för arbetstagare utsända från Québec i Kanada är beroende av om personen har hemkommun i Finland.

Personer bosatta i Australien

Personer bosatta och sjukförsäkrade i Australien är berättigade till medicinskt nödvändig vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i Finland när de vistas tillfälligt här exempelvis som turister eller studerande.

24

Medlemmarna av personalen vid Australiens diplomatiska beskickning och konsulat och deras familjemedlemmar har rätt till all sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården oavsett hur lång deras vistelse är. I avsnitt 3.3.3 redogörs det för det intyg över rätt till vård med vilket personer bosatta i Australien ska påvisa sin rätt till vård i Finland.

2.2.2.9 Pensionerade gränsarbetare

När en pensionerad eller sjukpensionerad gränsarbetare blir sjuk har han eller hon enligt EU-lagstiftningen rätt till vård inte bara i bosättningsstaten utan också i den stat där han eller hon senast arbetade. För att rätten ska uppkomma förutsätts det att det handlar om fortsättning på vård som inletts medan han eller hon arbetade. En pensionerad gränsarbetare är skyldig att bevisa att det är fråga om vård av detta slag.

Med fortsatt behandling avses fortsatt utredning, diagnostisering och behandling av en sjukdom.

Om den pensionerade gränsarbetaren senast har utfört lönearbete eller arbetat som självständig yrkesutövare i Finland är han eller hon berättigad till vårdförmåner i Finland för att fortsätta med vård som inletts här och i enlighet med finländsk vårdpraxis.

Exempel 16. En i Sverige bosatt pensionär som före sin ålderspension arbetade som gränsarbetare i Finland kan få vård för sin sjukdom i Finland. Vården måste emellertid ha inletts medan gränsarbetaren fortfarande medverkade i arbetslivet.

Personens rätt till vård ska registreras hos FPA, som ger honom eller henne dokumentet Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland (se avsnitt 3.2).

2.3 Utan hemkommun och utan avtal

Om en person saknar hemkommun i Finland och om EU-lagstiftningen eller ett internationellt avtal inte tillämpas på honom eller henne är han eller hon inte berättigad till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården. Personer som kommer till Finland från tredjestater, det vill säga från till exempel Ryssland, Kina eller Thailand, har rätt till alla tjänster inom den offentliga hälso- och sjukvården endast om de får hemkommun i Finland. Oavsett hemkommun ska de alltid tillhandahållas brådskande vård enligt den nationella lagstiftningen22.

Exempel 17. En person från Japan kommer på en två veckors semesterresa till Finland. Om han blir sjuk i Finland har han med stöd av den nationella lagstiftningen i Finland rätt att få brådskande vård inom den offentliga hälso- och sjukvården.

Brådskande sjukvård, inbegripet brådskande mun- och tandvård, mentalvård, missbrukarvård och psykosocialt stöd, ska ges patienten oberoende av var han eller hon är bosatt. Med brådskande vård avses omedelbar bedömning och behandling som inte kan skjutas upp utan att sjukdomen förvärras eller kroppsskadan försvåras och som gäller akut sjukdom, kroppsskada, försämring av en långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning.

I ett avtalslöst läge har personen inte någon annan rätt till vård. I icke-brådskande fall kan vård ges om patienten och vårdgivaren särskilt kommer överens om det. Personen ansvarar i första hand själv för kostnaderna för vård som tillhandahållits inom den offentliga hälso- och sjukvården. En eventuell privat resenärsförsäkring kan emellertid träda in med ansvar i stället för personen (se avsnitt 4.3 om klientavgifter i ett avtalslöst läge och avsnitt 7.2 om resenärsförsäkringar). Om avgift

22 50 § i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010).

25

inte betalas av patienten eller via en privat försäkring ska den betalas av den offentliga hälso- och sjukvården. För att en person ska få vård inom den offentliga hälso- och sjukvården spelar det ingen roll om han eller hon blir eller inte blir sjukförsäkrad i Finland.

En person som kommit till Finland från en tredjestat kan trots avsaknad av hemkommun partiellt omfattas av den sociala tryggheten och följaktligen bli sjukförsäkrad till exempel på grundval av arbete i minst fyra månader. Han eller hon är berättigad att hos FPA ansöka om sjukvårdsersättningar enligt sjukförsäkringslagen för kostnaderna för privata hälso- och sjukvårdstjänster och läkemedelskostnader på apotek.

Exempel 18. En person från Vietnam flyttar till Finland för att arbeta. Om arbetsavtalet har ingåtts för minst fyra månader och uppfyller kriterierna för tid i arbete och lön, omfattas han av sjukförsäkringen i Finland. Han har då rätt att få sjukvårdsersättningar för privata hälso- och sjukvårdstjänster och för läkemedelsinköp. Rätten till offentliga hälso- och sjukvårdstjänster bestäms däremot enbart på basis av hemkommun (se avsnitt 2.1). Om han saknar hemkommun i Finland har han bara rätt till brådskande vård inom den offentliga hälso- och sjukvården i enlighet med den nationella lagstiftningen.

3 INTYG ÖVER RÄTT TILL VÅRD

Ett intyg över rätt till vård är ett dokument med vilket personer som kommit till Finland från en EU- eller EES-stat, från Schweiz, från Australien eller från Québec i Kanade påvisar sin rätt till vård inom den offentliga hälso- och sjukvården. Den EU-lagstiftning och det internationella avtal som tillämpas bestämmer med vilket intyg personen ska påvisa sin rätt till vård.

Intyg över rätt till vård är (se närmare avsnitten 3.1–3.4):

- europeiskt sjukvårdskort (EHIC) eller ett temporärt intyg som ersätter kortet och som beviljats av något annat land än Finland

- europeiskt sjukvårdskort som beviljats av FPA - dokumentet Intyg över rätt till vårdförmåner i Finland - pass utfärdat i bosättningsstaten

- övriga identitetshandlingar och intyg över rätt till vård

- övriga identitetshandlingar och intyg över rätt till vård