• No results found

Rätt till vård under tillfällig vistelse

2.2 Rätt till vård på grundval av annat än hemkommun

2.2.1 Rätt till vård under tillfällig vistelse

I de följande avsnitten behandlas rätt till sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården för personer som vistas tillfälligt i Finland. Personer från en annan EU- eller EES-stat, Schweiz eller Australien som tillfälligt vistas i Finland har rätt till medicinskt nödvändig vård i Finland. De ska ha med sig ett intyg över rätt till vård (se kapitel 3).

8 Denna rätt baserar sig på överenskommelsen om social trygghet mellan Finland och Israel. Överenskommelsen beskrivs närmare i avsnitt 10.3.

13 2.2.1.1 Vad är tillfällig vistelse?

Med tillfällig vistelse avses i allmänhet vistelse som varar högst tolv månader. Det handlar oftast om turister på semesterresa. Som tillfällig vistelse betraktas också till exempel ett halvt års vistelse eller utbytesstudier för ett läsår i Finland. Den som med stöd av EU-lagstiftningen eller ett internationellt avtal har rätt till sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården under sin tillfälliga vistelse ska visa upp ett intyg över rätt till vård.

2.2.1.2 Vad är medicinskt nödvändig vård?

En person från en annan EU- eller EES-stat eller från Schweiz som tillfälligt vistas i Finland, det vill säga vistas en kortare tid än ett år, ges medicinskt nödvändig sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården. Med medicinskt nödvändig vård avses sådan vård eller behandling som inte kan vänta tills personen har återvänt till sitt hemland. Målet är att personen tryggt ska kunna fortsätta sin vistelse i Finland enligt den ursprungliga planen. Den behandlande läkaren eller tandläkaren bedömer vad som är medicinskt nödvändig sjukvård för varje patient.

När medicinskt nödvändig vård fastslås för den som vårdas eller behandlas ska hänsyn tas till den tillfälliga vistelsens längd i Finland och vårdförmånernas karaktär. För exempelvis en turist som vistas bara några dagar i Finland kan medicinskt nödvändig vård innebära mera begränsad vård eller behandling än den vård eller behandling som ges en utsänd arbetstagare på flera månaders arbetskommendering i Finland.

Behov av medicinskt nödvändig vård kan uppkomma också utifrån kroniska sjukdomar, tidigare konstaterade sjukdomar, graviditet eller förlossning. Därför är till exempel tjänsterna vid rådgivningsbyråerna för mödravård och barnavård medicinskt nödvändig sjukvård. Det förutsätts att de är befogade med hänsyn till hur länge personen vistas i Finland. En person som tillfälligt vistas i Finland har också rätt till sådan kontroll av kroniska sjukdomar som behövs på medicinska grunder, till exempel kontroll som gäller astma och diabetes.

För en person som tillfälligt vistas i Finland ska det ordnas medicinskt nödvändiga hjälpmedel (till exempel kryckor) under vistelsen. Också när det bedöms om hjälpmedlen är nödvändiga ska vistelsens längd och vårdförmånens karaktär beaktas.

Den som har rest till Finland bara för att få vård eller behandling har dock inte rätt till medicinskt nödvändig sjukvård med stöd av EU-lagstiftningen.

Exempel 1. Giovanni har kommit till Finland från Italien för att åka slalom i en vecka.

Han bryter benet och är i behov av medicinskt nödvändig sjukvård. Giovanni förs med ambulans till hälsovårdscentralen, där hans ben röntgas och gipsas.

En person har alltid rätt att få vård för sjukdomar där det krävs dialysbehandling, syrgasbehandling, särskild astmabehandling eller kemoterapi. Rätten gäller även ekokardiografi vid kroniska autoimmuna sjukdomar. I dessa fall krävs det arrangemang på förhand och personen är skyldig att själv komma överens om dem med den vårdgivande enheten innan han eller hon reser till Finland9.

Det finns praktiska orsaker till att det behövs en förhandsöverenskommelse om vården: genom överenskommelsen kan man säkerställa att vården finns att tillgå vid en offentlig hälso- och sjukvårdsenhet. Innan personen reser till Finland ska han eller hon kontakta den offentliga hälso- och sjukvårdsenhet där han eller hon önskar få vård. Den offentliga hälso- och sjukvården svarar på personens förfrågan och meddelar om vården kan fås.

9 Se beslut nr 53 av administrativa kommissionen för samordning av de sociala trygghetssystemen.

14

Med stöd av den nationella lagstiftningen i Finland har en person alltid rätt till brådskande sjukvård inom den offentliga hälso- och sjukvården även om han eller hon vistas bara tillfälligt i Finland och saknar hemkommun (se avsnitt 2.3). Det bör noteras att man med medicinskt nödvändig sjukvård i vissa fall kan avse mera omfattande rätt till vård än vad som i den nationella lagstiftningen avses med brådskande vård.

Enligt den nationella lagstiftningen10 ska kommunerna inom sina områden anordna bekämpning av smittsamma sjukdomar. Kommunerna ska anordna allmänna frivilliga vaccineringar och hälsoundersökningar för förebyggande av smittsamma sjukdomar. I Finland har avgiftsfrihet föreskrivits för bland annat undersökning och behandling av allmänfarliga smittsamma sjukdomar samt undersökning och behandling av HIV-infektion och gonorré samt klamydiainfektion som överförs sexuellt11. En person som med stöd av EU-lagstiftningen har rätt till medicinskt nödvändig sjukvård ska med det europeiska sjukvårdskortet få undersökning och behandling av dessa smittsamma sjukdomar utan särskild ordination av läkare.

Personer från EU- eller EES-staterna, Schweiz eller Australien som tillfälligt kommer till Finland är dessutom berättigade till sjukvårdsersättningar när de har anlitat privata hälso- och sjukvårdstjänster för att få medicinskt nödvändig vård. De får då sjukvårdsersättning också för läkemedelsinköp på apotek och för sjukdomsrelaterade resekostnader. Efter betalning får de ansöka om ersättningarna hos FPA.

2.2.1.3 Vem har rätt till medicinskt nödvändig vård?

Personer bosatta i en EU- eller EES-stat eller i Schweiz

En person som är bosatt och sjukförsäkrad i en EU- eller EES-stat eller i Schweiz och som tillfälligt kommer till Finland, det vill säga för en kortare tid än ett år, har rätt till medicinskt nödvändig sjukvård (se definitionen av vården och behandlingen i avsnitt 2.2.1.2). Han eller hon ska påvisa rätten till vård i första hand med ett europeiskt sjukvårdskort (se avsnitt 3.1).

En person kan också vara medborgare i en tredjestat och berättigad till nödvändig vård under en tillfällig vistelse i Finland. Det förutsätts då att han eller hon är bosatt och sjukförsäkrad i en stat som tillämpar EU-lagstiftningen och att han eller hon förflyttar sig mellan två stater som tillämpar EU-lagstiftningen.

Exempel 2. Mary är amerikansk medborgare men är stadigvarande bosatt i Frankrike och omfattas av sjukförsäkringen där. Mary reser på en veckas semester till Finland.

Om hon blir sjuk har hon rätt att få medicinskt nödvändig vård inom den offentliga hälso- och sjukvården. Hon ska visa upp ett europeiskt sjukvårdskort.

Personer bosatta i ett annat nordiskt land12

Den nordiska konventionen om social trygghet13 kompletterar den rätt till vård och behandling som följer av EU-lagstiftningen. En person som är bosatt och sjukförsäkrad i ett annat nordiskt land har rätt till medicinskt nödvändig sjukvård under en tillfällig vistelse i Finland. I avsnitten 3.1, 3.3 och 3.4 i handboken redogörs det för de intyg över rätt till vård som är giltiga för att påvisa att en person som kommer från ett annat nordiskt land har rätt till vård i Finland.

10 7 och 11 § i lagen om smittsamma sjukdomar (583/1986).

11 5 § i lagen om klientavgifter inom social- och hälsovården (734/1992).

12 De nordiska länderna nämns i avsnitt 10.3 i anslutning till den nordiska konventionen om social trygghet.

13 I avsnitt 10.3 redogörs det närmare för den nordiska konventionen om social trygghet.

15

Med stöd av den nordiska konventionen om social trygghet har en person som är bosatt i ett annat nordiskt land och som får sjukvård under sin tillfälliga vistelse i Finland rätt att från Finland få ersättning för merutgifterna för återresan (se avsnitt 6.4).

Personer bosatta i Australien

Finland och Australien har ingått en internationell överenskommelse om sjukvård14. En person som är sjukförsäkrad i Australien och har bostadsadress där har rätt till omedelbar sjukvård enligt finländsk vårdpraxis under sin tillfälliga vistelse i Finland. Avtalsenlig rätt till vård gäller emellertid inte när en person reser från Australien till Finland uttryckligen för att få vård.

”Omedelbar sjukvård” har definierats som vård och behandling där det krävs ”omedelbar medicinsk uppmärksamhet”. Personen ska få sådan vård och behandling i Finland att han eller hon klarar av en resa. Omedelbar sjukvård innebär i praktiken liknande vård och behandling som medicinskt nödvändig vård enligt EU-lagstiftningen (se avsnitt 2.2.1.2).

Den offentliga hälso- och sjukvården ger patienten den omedelbara vård som han eller hon behöver på samma sätt som liknande vård ges dem som är bosatta i kommunen. Se avsnitt 3.3.3 om intyg över rätt till vård med vilka personer som kommer från Australien ska påvisa sin rätt till vård. I avsnitt 2.2.2.8 redogörs det för rätt till vård i Finland för medlemmarna av personalen vid Australiens diplomatiska beskickning och konsulat.