• No results found

Statlig ersättning till den offentliga hälso- och sjukvården

I de följande avsnitten behandlas den statliga ersättningen i huvuddrag: vad det krävs för erhållande av ersättning, vilka kostnader som ersätts samt hur den offentliga hälso- och sjukvården ska söka statlig ersättning. På webbplatsen fpa.fi finns mera övergripande anvisningar om statlig ersättning till den offentliga hälso- och sjukvården.

37 5.1.1 Förutsättningar för ersättning

En huvudman för den offentliga hälso- och sjukvården har rätt till statlig ersättning när en person har fått sjukvård med stöd av EU-lagstiftningen eller ett internationellt avtal. Finland ansvarar då inte för personens vårdkostnader. En sådan person är till exempel en turist som kommit till Finland från en annan EU- eller EES-stat, från Schweiz eller från Australien.

Dessutom kan statlig ersättning fås när sjukvård har tillhandahållits personer som inte är sjukförsäkrade i Finland och inte bor här men vilkas sjukvårdskostnader Finland ansvarar för.

Sådana personer är till exempel finländska pensionärer som är permanent bosatta i Spanien. En person kan också bo i Finland och arbeta till exempel som gränsarbetare i en annan EU- eller EES-stat eller i Schweiz, varvid han eller hon blir sjukförsäkrad i sysselsättningslandet. Också i det fallet är huvudmannen för den offentliga hälso- och sjukvården berättigad till statlig ersättning för vårdkostnaderna.

Huvudmännen för den offentliga hälso- och sjukvården, det vill säga kommunerna, samkommunerna och sjukvårdsdistrikten, har rätt att få statlig ersättning. Statlig ersättning betalas inte till vårdgivaren. Bestämmelser om statlig ersättning finns i sjukförsäkringslagen26. För att den offentliga hälso- och sjukvården ska kunna få statlig ersättning måste personen har påvisat sin rätt till vård med ett tillbörligt intyg över rätt till vård (se avsnitt 3).

För närmare information om förutsättningarna för statlig ersättning samt om fall som inte omfattas av ersättning, se särskilda anvisningar om statlig ersättning.

5.1.2 Ersättningsgilla vårdkostnader

I samband med statlig ersättning avses med vårdkostnader de kostnader som kommunen med anledning av vården av en av sina invånare skulle betala ersättning för till den kommun eller samkommun som är huvudman för verksamhetsenheten inom hälso- och sjukvården eller samkommunen för ett sjukvårdsdistrikt. Bestämmelser om ersättning för kostnaderna finns i hälso- och sjukvårdslagen27. Som statlig ersättning för kostnaderna för vården betalas högst ett belopp som motsvarar beloppet av kostnaderna för tillhandahållandet av tjänsterna och från vilket dragits av de klientavgifter som tagits ut hos personen.

En huvudman för den offentliga hälso- och sjukvården kan få statlig ersättning för kostnaderna för både tjänster inom primärvården och tjänster inom den specialiserade sjukvården. En yrkesutbildad person som arbetar inom den offentliga hälso- och sjukvården bedömer hurdan vård och hurdana vårdåtgärder patienten behöver. FPA beviljar statlig ersättning för kostnader som uppkommit av vård som getts på basis av bedömningen.

I de särskilda anvisningarna om statlig ersättning (länk) redogörs det närmare för de kostnader som omfattas av statlig ersättning. I anvisningarna beskrivs det likaså hur kostnaderna ska specificeras i ansökan. Dessutom ges det exempel på kostnader för vilka det inte betalas statlig ersättning.

5.1.3 Ansökan om och utbetalning av ersättning

Den offentliga hälso- och sjukvården ska ansöka om statlig ersättning hos FPA med blanketten Y 31 ”Anmälan om sjukvårds- och moderskapsförmåner och/eller utredning för statlig ersättning”.

Den offentliga hälso- och sjukvården ska lämna in ansökan till FPA som ett pappersdokument.

26 15 kap. 16 a § i sjukförsäkringslagen (1224/2004).

27 58 § i hälso- och sjukvårdslagen (1326/2010).

38

Blanketten ska undertecknas och en kopia av patientens intyg över rätt till vård ska ingå som bilaga. Den offentliga hälso- och sjukvården ska ansöka om statlig ersättning hos FPA senast inom tolv månader räknat från utgången av den månad då kostnaderna uppkom.

Exempel 20. När en person har fått vård på hälsovårdscentralen den 5 januari 2011 ska ansökan Y 31 om statlig ersättning vara hos FPA senast den 31 januari 2012.

Statliga ersättningar betalas ut till huvudmännen för den offentliga hälso- och sjukvården fyra gånger om året: i mars, juni, september och december.

Endast betalningsmottagaren kan vara mottagare av beslutet om statlig ersättning. Det innebär att mottagaren av beslutet och betalningsmottagaren kan vara endast det sjukvårdsdistrikt, den kommun eller den samkommun med FO-nummer som är huvudman för den offentliga hälso- och sjukvården. Se avsnitt 9.6 där det redogörs för sökande av ändring i ett beslut om statlig ersättning.

39 6 PATIENTTRANSPORTER OCH PATIENTRESOR

FPA betalar personer som är sjukförsäkrade i Finland ersättning för nödvändiga kostnader för resor på grund av sjukdom eller skada. Personer som i Finland har på EU-lagstiftningen eller ett internationellt avtal baserad rätt till vård har likadan rätt till ersättningar för resekostnaderna som i Finland bosatta personer. Det förutsätts då att personen i fråga har ett giltigt intyg över rätt till vård.

Personer från andra länder som har rätt till vård i Finland ska i efterhand ansöka om ersättningar för resekostnaderna hos FPA. Ett undantag är ambulansresor, för vilka personen bara betalar en självriskandel på 14,25 euro och den som tillhandahåller transporttjänsten ansöker om ersättning för resekostnaderna hos FPA (se nästa avsnitt 6.1 och avsnitt 6.3 om förflyttning mellan sjukhus).