• No results found

ATOPISKT EKSEM

6.2 FYSISKT VÄLBEFINNANDE

De flesta får eksemutbrott på armar och händer.

82 % av respondenterna får eksemutbrott på armar och händer, medan 59 % uppger att de får eksemutbrott på huvud och hals. Dessutom får 48 % eksemutbrott på ben och fötter, 34 % på framsidan av kroppen och 34 % på rygg och skinkor. Endast 9 % får eksemutbrott på könsorganen.

BILD 39: Kroppsdelar där eksemutbrott uppstår.

Källa: ”På vilka kroppsdelar brukar du få eksemutbrott?” Not: Baserat på 715 svar. Respondenterna kunde markera flera svarsalternativ och därför blir procentsumman inte 100 %.

Det finns signifikanta skillnader mellan de olika eksemgraderna när det gäller var på kroppen respondenterna brukar få eksemutbrott. Tendensen är att personer med måttlig eller svår grad av eksem oftare får eksemutbrott på flera ställen på kroppen jämfört med personer med lindriga eksem. I samtliga eksemgrupper är det dock vanligast med eksemutbrott på armar och händer.

BILD 40: Fördelning av eksemdrabbade kroppsdelar för olika eksemgrader.

Not: Baserat på 715 svar. Respondenterna kunde markera flera svarsalternativ och därför blir procentsumman inte 100 %.

Det finns inga signifikanta skillnader mellan olika åldersgrupper när det gäller var på kroppen eksemutbrott brukar uppstå. Eksem på armar och händer är vanligast i alla åldersgrupper, följt av eksem på huvud och hals. Det finns inte heller några signifikanta skillnader mellan olika utbildningsgrupper när det gäller var på kroppen eksemutbrott brukar uppstå.

De flesta respondenter får torr hud och klåda.

Respondenterna har tillfrågats om vilka symtom de får när de får eksemutbrott och om hur svåra symtomen är – från lindriga till kraftiga. Vad gäller symtomen ”torr hud” och ”klåda” rapporterar de flesta (62 % respektive 67

%) att de får kraftiga symtom. För symtomet ”hudrodnad” uppger 40 % att de får kraftiga symtom medan 44 % rapporterar måttliga symtom. 74 % av respondenterna uppger dessutom att de upplever lindriga smärtor under sina eksemutbrott. Nästan hälften av respondenterna (48 %) svarar också att de upplever måttlig påverkan på livskvaliteten när de får eksemutbrott.

BILD 41: Upplevda symtom på atopiskt eksem vid eksemutbrott.

Källa: ”Vilka symtom brukar du få när du får eksemutbrott, och i vilken grad?” Not: Baserat på 673 svar. Av sekretesskäl har kategorierna ”Lindrigt” och ”Inte alls” slagits ihop till ”Lindrigt/inte alls”.

Samband mellan svårighetsgraden för atopiskt eksem och svårighetsgraden för upplevda symtom.

Det finns ett tydligt signifikant, positivt samband mellan svårighetsgraden för enskilda symtom och graden av atopiskt eksem. Det innebär att den som har en svårare grad av atopiskt eksem oftast också rapporterar svårare grader för enskilda symtom. Det här sambandet är tydligt för samtliga symtom som respondenterna har tillfrågats om.

Trots det här positiva sambandet är det inte lika vanligt att respondenter med svår grad av atopiskt eksem också alltid får symtom som är kraftiga/svåra. Analysen visar att 67 % av respondenterna med svår grad av atopiskt eksem får kraftig hudrodnad när de har eksemutbrott. Däremot är det endast en av fem respondenter (21 %) med svår grad av atopiskt eksem som får inflammation i det drabbade området vid eksemutbrott. Dock rapporterar 51

% av respondenterna som har svår grad av atopiskt eksem också att de upplever kraftigt påverkad livskvalitet. Det stämmer väl överens med EQ-5D-5L-resultaten, som ju visar att personer med svår grad av eksem också har en signifikant lägre livskvalitet.

De flesta av respondenterna upplever svår eller extrem klåda när klådan är som värst.

De flesta av respondenterna (85 %) upplever lindrig eller ingen klåda när klådan är som lindrigast, medan 55 % upplever måttlig klåda när klådan är genomsnittlig. 90 % av respondenterna upplever dock svår eller extrem klåda när klådan är som värst.

Bland de personer som upplever att deras klåda är genomsnittlig finns det ett signifikant positivt samband mellan eksemgrad och hur svår klådan är. Det innebär att ju svårare eksemgrad man har, desto svårare klåda tenderar man att uppleva. Detta framgår också tydligt av Bild 42, där vi ser att andelarna med lindrig och måttlig klåda minskar ju svårare eksemgraden blir, medan andelen respondenter som upplever svår eller extrem klåda ökar ju svårare eksemgraden blir.

BILD 42: Fördelning av medelsvårighetsgrad av klåda för olika eksemgrader.

Not: Baserat på 663 svar. Av sekretesskäl har ”Lindrig klåda” och ”Ingen klåda” slagits ihop till ”Lindrig eller ingen klåda”, och kategorierna ”Svår klåda” och ”Extrem klåda” har slagits ihop till ”Svår eller extrem klåda”.

6.2.1 SÖMN

Bland de respondenter som har haft svårt att somna den senaste månaden ser vi att 39 % har upplevt detta enstaka gånger, medan mer än var femte (21 %) har upplevt det 1–2 dagar per vecka. Ungefär lika många (19 %) har haft svårt att somna minst tre dagar per vecka. För de respondenter som uppgett att de har vaknat ofrivilligt på natten under den senaste månaden är fördelningen ungefär densamma.

BILD 43: Svårigheter att somna eller ofrivilliga uppvaknanden på natten under den senaste månaden.

Källa: ”Hur ofta har du upplevt följande under den senaste månaden?” Not: Baserat på 657 svar.

Det finns ett signifikant samband mellan eksemgrad och svårigheter att somna respektive ofrivilliga uppvaknanden.

Tendensen är att ju svårare grad av eksem respondenten har, desto oftare har hen svårt att somna och/eller desto oftare vaknar hen ofrivilligt på natten.

BILD 44: Fördelning av sömnproblem för olika eksemgrader, respektive fördelning av ofrivilliga uppvaknanden under den senaste månaden.

Not: Baserat på 657 svar.

De flesta av respondenterna svarar att de oroar sig över sina sömnproblem och att det påverkar deras vardag.

Bland de respondenter som under den senaste månaden har rapporterat oro över sina sömnproblem uppger 42

% att de har oroat sig i någon grad eller i mycket hög grad. 38 % av respondenterna uppger att de endast oroat sig lite grann. Bland de respondenter som uppger att sömnproblemen påverkar deras vardag anger 58 % att vardagen påverkas i någon grad eller i mycket hög grad. 31 % anger att vardagen endast påverkas lite grann av sömnproblemen.

BILD 45: Upplevd oro över sömnproblem eller sömnproblemens påverkan på vardagen under den senaste månaden.

Källa: ”I vilken grad har du upplevt följande under den senaste månaden” Not: Baserat på 364 svar.

Det finns ett signifikant samband mellan graden av eksem och upplevd oro över sömnproblem. Dessutom finns det en positiv tendens, vilket innebär att ju svårare grad av eksem man har, desto mer oroar man sig över sina sömnproblem. Samma positiva och signifikanta samband finns också mellan eksemgrad och upplevelsen av att sömnproblemen påverkar vardagen. Även där ser vi att ju svårare grad av eksem, desto större upplevd påverkan på vardagen.

BILD 46: Fördelning av oro över sömnproblem för olika eksemgrader, respektive fördelning av sömnproblemens påverkan i vardagen.

Not: Baserat på 364 svar.

Respondenternas sömnproblem beror oftast på klåda.

Bland de respondenter som har sömnproblem uppger 60 % att problemen beror på den klåda som orsakas av deras atopiska eksem. 21 % uppger att sömnproblemen beror på stress/oro över sjukdomen medan 13 % uppger att det är andra aspekter av sjukdomen som orsakar sömnproblemen. 34 % svarar att sömnproblemen inte beror på deras atopiska eksem.

BILD 47: Inverkan av olika aspekter av atopiskt eksem på sömnproblem.

Källa: ”I vilken grad beror dina sömnproblem på följande möjliga konsekvenser av ditt atopiska eksem?” Not: Baserat på 373 svar.

Respondenterna kunde markera flera svarsalternativ och därför blir procentsumman inte 100 %.

Flera respondenter svarade att deras sömnproblem beror på andra aspekter av sjukdomen än de som specificerats.

Några av dessa respondenter har angett att sömnproblemen bland annat beror på smärtor och brännande känsla i huden eller på stress.

Related documents