• No results found

ATOPISKT EKSEM

6.3 PSYKISK HÄLSA OCH PSYKISKA BESVÄR

6.3.1 NEDSTÄMDHET OCH/ELLER DEPRESSION

Respondenterna uppmanades att ange i vilken grad de har känt sig nedstämda eller deprimerade under den senaste månaden, på en skala från 0 till 10 där 0 är ”inte alls”, 5 är ”i måttlig grad” och 10 är ”i mycket hög grad”.

Medelvärdet blev 3,7 vilket innebär att de flesta respondenter har känt sig nedstämda och/eller deprimerade i liten/

måttlig grad under den senaste månaden.

Fördelningen är högerskev med en median på 3, en nedre kvartil på 1 och en övre kvartil på 6. Respondenterna grupperar sig därmed i den lägre änden av bedömningarna.

Personer med svår eksemgrad känner sig mer nedstämda och/eller deprimerade.

Det finns signifikanta skillnader i graden av nedstämdhet och/eller depression mellan de olika eksemgrupperna.

Gruppen med svår grad av eksem har ett signifikant högre medelvärde jämfört med respondenterna i de andra två eksemgrupperna. Det finns ingen signifikant skillnad i graden av nedstämdhet och/eller depression mellan grupperna med lindrig respektive måttlig grad av eksem.

BILD 48: Fördelning av nedstämdhet/depression för olika eksemgrader.

Källa: ”I vilken grad har du känt dig nedstämd/deprimerad under den senaste månaden?” Not: Baserat på 665 svar.

Känslor av nedstämdhet och/eller depression är vanligast i åldersgruppen 25–34 år.

Bland de olika åldersgrupperna är det 25–34-åringarna som har högst medelvärde för nedstämdhet och/eller depression. Värdet för den här åldersgruppen är signifikant högre än för de andra grupperna. Mellan övriga åldersgrupper finns det inga signifikanta skillnader.

BILD 49: Fördelning av nedstämdhet/depression för olika åldersgrupper.

Not: Baserat på 665 svar.

Det finns inga signifikanta skillnader mellan de olika utbildningsgrupperna vad gäller känslor av nedstämdhet och/

eller depression.

Respondenterna anger att deras känslor av nedstämdhet och/eller depression besvärar dem måttligt i vardagen.

De personer som svarat att de har känt sig nedstämda och/eller deprimerade den senaste månaden fick också ange i vilken grad deras nedstämdhet och/eller depression orsakar besvär för dem i vardagen. Respondenterna fick ange ett svar på en skala från 0–10 där 0 är ”inte alls”, 5 är ”i måttlig grad” och 10 är ”i mycket hög grad”.

Medelvärdet blev 4,7 vilket innebär att respondenterna i genomsnitt tycker att nedstämdheten och/eller depressionen orsakar måttliga besvär för dem i vardagen.

BILD 50: Histogram för i vilken grad nedstämdhet och depression har orsakat besvär i vardagen.

Källa: ”I vilken grad har nedstämdheten/depressionen orsakat besvär för dig i vardagen?” Not: Baserat på 384 svar.

Bland de olika eksemgrupperna finns en signifikant skillnad vad gäller den genomsnittliga bedömningen av i vilken grad nedstämdheten och/eller depressionen orsakar besvär i vardagen. Respondenter med svår grad av eksem har ett signifikant högre medelvärde jämfört med respondenter med måttlig grad av eksem. Det finns inga signifikanta skillnader mellan lindrig och måttlig grad av eksem eller mellan lindrig och svår grad av eksem när det gäller respondentens upplevelse av hur svåra besvär i vardagen som nedstämdheten och/eller depressionen orsakar.

BILD 51: Fördelning av besvär av nedstämdhet/depression i vardagen för olika eksemgrader.

Not: Baserat på 384 svar.

Det finns signifikanta skillnader mellan de olika utbildningsgrupperna när det gäller bedömningen av hur svåra besvär i vardagen som nedstämdheten och/eller depressionen orsakar. Det finns en tendens till sjunkande medelvärde ju längre utbildning respondenterna har genomgått. Det innebär att de respondenter som har längst utbildning anger att deras nedstämdhet och/eller depression orsakar mindre besvär i vardagen jämfört med respondenter med andra utbildningsnivåer.

BILD 52: Fördelning av besvär av nedstämdhet/depression i vardagen för olika utbildningsnivåer.

Not: Baserat på 384 svar.

Det finns inga signifikanta skillnader mellan åldersgrupperna när det gäller bedömningen av hur svåra besvär i vardagen som nedstämdheten och/eller depressionen orsakar.

Respondenterna får ofta den hjälp de behöver för att hantera nedstämdhet och/eller depression.

De respondenter som angett att de känner sig nedstämda och/eller deprimerade har uppmanats att bedöma i vilken grad de behöver hjälp att hantera nedstämdheten och/eller depressionen. Svaren angavs på en skala från 0–10 där 0 är: ”jag kan hantera det själv, eller får redan den hjälp jag behöver” och 10 är: ”är i stort behov av hjälp”.

Medelvärdet blev 3,0 med en nedre kvartil på 1, en median på 2 och en övre kvartil på 5. Det innebär att de flesta respondenter bedömer att de vanligtvis klarar att hantera nedstämdheten och/eller depressionen på egen hand, eller får den hjälp de behöver.

Det finns inga signifikanta variationer mellan olika eksemgrupper när det gäller respondenternas behov av hjälp att hantera nedstämdhet och/eller depression. Inte heller mellan ålders- eller utbildningsgrupper finns det några sådana variationer.

Nästan var tredje respondent uppger att deras atopiska eksem i hög eller mycket hög grad bidrar till deras känslor av nedstämdhet och/eller depression.

Bland de respondenter som känner sig nedstämda och/eller deprimerade uppger 23 % att deras sjukdom i någon grad har bidragit till detta. 30 % uppger att deras atopiska eksem i hög eller mycket hög grad har bidragit till att de känner sig nedstämda eller deprimerade. 21 % uppger dock att det är andra faktorer än deras atopiska eksem som bidrar till att de känner sig nedstämda och/eller deprimerade.

Bild 53: Fördelning av olika grader för hur mycket de atopiska eksemen anses ha bidragit till nedstämdhet/depression.

Källa: ”I vilken grad skulle du säga att ditt atopiska eksem har bidragit till att du känt dig nedstämd/deprimerad?” Not:

Baserat på 298 svar.

Det finns signifikanta skillnader mellan de olika eksemgrupperna när det gäller i vilken grad de atopiska eksemen har bidragit till känslor av nedstämdhet/depression. Andelen som uppger att deras atopiska eksem i hög grad har bidragit till känslor av nedstämdhet/depression stiger med svårighetsgraden för eksemen. Bland de respondenter som har svår grad av eksem anger hela 75 % att deras eksem i hög grad har bidragit till känslor av nedstämdhet/depression.

BILD 54: Fördelning av olika grader för hur mycket de atopiska eksemen anses ha bidragit till nedstämdhet/depression, uppdelat efter eksemgrad.

Not: Baserat på 298 svar. Av sekretesskäl har kategorierna ”I mycket hög grad”, ”I hög grad” och ”I någon grad” slagits ihop till kategorin ”I hög grad”.

Det finns också signifikanta skillnader mellan olika åldersgrupper vad gäller i vilken grad eksemen har bidragit till känslor av nedstämdhet/depression. Tendensen är att respondenterna i de yngre åldersgrupperna i högre grad anger att deras eksem har bidragit till känslor av nedstämdhet/depression.

BILD 55: Fördelning av olika grader för hur mycket de atopiska eksemen anses ha bidragit till nedstämdhet/depression, uppdelat efter åldersgrupp.

Not: Baserat på 298 svar. Av sekretesskäl har kategorierna ”I mycket hög grad”, ”I hög grad” och ”I någon grad” slagits ihop till kategorin ”I hög grad”. Dessutom har grupperna ”18–24 år” och ”25–34 år” slagits ihop till ”18–34 år”, och kategorierna ”35–44 år”

och ”45–54 år” har slagits ihop till ”35–54 år”.

Det finns inga signifikanta skillnader mellan olika utbildningsgrupper vad gäller i vilken grad respondenterna anser att eksemen har bidragit till känslor av nedstämdhet/depression.

Related documents