• No results found

ATOPISKT EKSEM

7.1 HANTERING AV ATOPISKT EKSEM

Respondenterna har uppmanats att ange i vilken grad de instämmer i olika påståenden om hanteringen av deras eksem. För det första påståendet, ”Mitt atopiska eksem hindrar mig från att göra saker som jag vill göra ”, svarade de flesta att deras eksem hindrar dem lite grann eller i någon grad. För det andra påståendet, om oförutsägbarhet i vardagen, svarade de flesta att de atopiska eksemen inte alls gör vardagen oförutsägbar. För det sista påståendet, som rör försiktighet, svarade de flesta av respondenterna att deras eksem innebär att de är särskilt försiktiga i någon till mycket hög grad för att undvika att eksemen blossar upp.

BILD 73: Inställning till olika påståenden om hantering av atopiskt eksem.

Not: Baserat på 617 svar.

3 av 5 undviker parfym.

Respondenterna tillfrågades om vilka särskilda åtgärder de vidtar på grund av sina eksem. De mest prevalenta åtgärderna är att undvika parfym (61 %), att undvika aktiviteter som förvärrar eksemen (59 %) samt att undvika vissa typer av smink (55 %). Dessutom undviker 47 % kemikalier och 46 % undviker vissa livsmedel.

BILD 74: Särskilda åtgärder på grund av atopiskt eksem.

Källa: ”Vilka särskilda åtgärder vidtar du på grund av att du har atopiskt eksem?” Not: Baserat på 623 svar. Respondenterna kunde markera flera svarsalternativ och därför blir procentsumman inte 100 %.

Det finns signifikanta skillnader mellan de olika eksemgrupperna vad gäller vilka särskilda åtgärder de vidtar på grund av sina atopiska eksem. Det finns en tendens till att personer med svår eksemgrad vidtar markant fler särskilda åtgärder än personer i de två andra eksemgrupperna (diagram visas inte).

1 av 4 tänker hela tiden på andras åsikter om deras eksem när de har eksemutbrott.

53 % av respondenterna tänker aldrig eller sällan på andras åsikter om deras atopiska eksem. Däremot tänker 25 % alltid på det när de har eksemutbrott, och 4 % tänker på det hela tiden. 16 % av respondenterna tänker på det varje dag eller ett par gånger i veckan.

BILD 75: Hur ofta respondenterna tänker på andras åsikter om deras atopiska eksem.

Källa: ”Hur ofta tänker du på andras åsikter om ditt atopiska eksem?” Not: Baserat på 616 svar.

Det finns signifikanta skillnader mellan olika eksemgrader när det gäller hur ofta respondenterna tänker på andras åsikter om deras atopiska eksem. Ju svårare eksemgrad man har, desto oftare tänker man på andras åsikter om eksemen.

BILD 76: Hur ofta respondenterna tänker på andras åsikter om deras atopiska eksem, uppdelat efter eksemgrad.

Not: Baserat på 604 svar. Av sekretesskäl har kategorin ”Jag vet inte” utelämnats. Dessutom har kategorierna ”Varje dag (minst en gång om dagen)” och ”Ett par gånger i veckan” slagits ihop till ”Varje dag eller ett par gånger i veckan”, och kategorierna ”Hela tiden när jag har eksemutbrott” och ”Hela tiden” har slagits ihop till ”Hela tiden”.

Det finns också signifikanta skillnader mellan olika åldersgrupper när det gäller hur ofta respondenterna tänker på andras åsikter om deras eksem. Tendensen är att äldre respondenter funderar mindre på vad andra tycker om deras eksem.

BILD 77: Hur ofta respondenterna tänker på andras åsikter om deras atopiska eksem, uppdelat efter åldersgrupp.

Not: Baserat på 623 svar. Av sekretesskäl har kategorin ”Jag vet inte” utelämnats och kategorierna ”Aldrig” och ”Sällan” har slagits ihop till ”Aldrig eller sällan”. Dessutom har kategorierna ”Varje dag (minst en gång om dagen)” och ”Ett par gånger i veckan” slagits ihop till ”Varje dag eller ett par gånger i veckan", och kategorierna ”Hela tiden när jag har eksemutbrott” och ”Hela tiden” har slagits ihop till ”Hela tiden”.

Det finns inga signifikanta skillnader mellan olika utbildningsgrupper när det gäller hur ofta respondenterna tänker på andras åsikter om deras atopiska eksem.

I de kvalitativa intervjuerna med personer med atopiskt eksem framgår det tydligt att flera har haft obehagliga upplevelser där de har känt sig utanför på grund av sina eksem. Dock underströk flera respondenter också att de föredrar att andra ställer frågor om sjukdomen i stället för att bara titta på dem:

›”När jag var barn blev jag medbjuden till skoldiskot, men när han såg mina händer sprang han iväg. Men det största problemet är faktiskt att folk inte frågar. Framför allt mina arbetskamrater, de undviker att prata om det.”

De flesta tycker att det är jobbigt att få frågor eller kommentarer om sjukdomen.

Bland de respondenter som tycker att det är jobbigt att få frågor eller kommentarer om sjukdomen säger 28 % att det är lite jobbigt och 21 % att det är jobbigt i någon grad, medan 17 % säger att det är mycket eller väldigt jobbigt.

34 % av respondenterna tycker inte att det är jobbigt att få frågor eller kommentarer om sjukdomen.

BILD 78: Inställning till att få frågor eller kommentarer om atopiskt eksem.

Källa: ”Tycker du att det är jobbigt att få frågor eller kommentarer om ditt atopiska eksem?” Not: Baserat på 616 svar.

Det finns signifikanta skillnader mellan de olika eksemgraderna vad gäller hur jobbigt respondenterna tycker att det är att få frågor eller kommentarer om sina atopiska eksem. Tendensen är att ju svårare eksemgrad man har, desto jobbigare tycker man att det är att få frågor eller kommentarer om eksemen.

BILD 79: Respondenternas inställning till att få frågor eller kommentarer om eksemen, uppdelat efter eksemgrad.

Not: Baserat på 616 svar. Av sekretesskäl har grupperna ”Väldigt jobbigt” och ”Mycket jobbigt” slagits ihop till ”Väldigt eller mycket jobbigt”.

En analys av sambandet mellan livskvalitet och känslan av att det är jobbigt att få frågor eller kommentarer om eksemen visade att de personer som tyckte det var jobbigt att få frågor eller kommentarer också har en signifikant lägre livskvalitet (mätt med DLQI) än de personer som inte tyckte det var jobbigt att få frågor eller kommentarer.

Två av fem uppger att eksemet påverkar deras sociala liv.

Respondenterna har uppmanats att ange i vilken grad de instämmer eller inte instämmer i olika påståenden om hur deras eksem påverkar deras sociala relationer. De tre första påståendena handlar om i vilken grad respondenterna tycker att eksemen påverkar deras nätverk och aktiviteter samt etableringen av nya sociala relationer. Här instämmer de flesta respondenter inte med påståendena. Resultatet för det sista påståendet, ”Eksemen påverkar INTE mitt sociala liv”, ger en annan bild än de tre föregående påståendena. Här instämmer de flesta av respondenterna (totalt 46 %). Dock uppger 38 % att deras sociala liv påverkas av deras eksem.

BILD 80: Inställning till påståenden om sociala relationer och atopiskt eksem.

Källa: ”Ange i vilken grad du instämmer med följande påståenden om dina sociala relationer.”

Not: Baserat på 613 svar.

Det finns en signifikant skillnad mellan de olika eksemgraderna vad gäller deras svar om de olika påståendena. För de tre första påståendena finns ett positivt samband, vilket innebär att ju svårare grad av eksem man har, desto mer instämmer man i påståendet. För det sista påståendet finns ett negativt samband, vilket innebär att ju svårare grad av eksem man har, desto mindre instämmer man i påståendet. Resultatet för det sista påståendet presenteras i Bild 81. Här framgår det tydligt att andelen respondenter som instämmer eller instämmer helt i påståendet om att deras eksem inte påverkar deras sociala liv minskar i takt med att svårighetsgraden för eksemen ökar. Bland de som har svåra eksem svarar 57 % att eksemet påverkar deras sociala liv. Motsvarande siffra i gruppen med lindriga eksem är endast 19 %.

BILD 81: Respondenternas inställningar till påståendet om att eksemen inte påverkar det sociala livet, uppdelat efter eksemgrad.

Not: Baserat på 613 svar.

Det finns ett signifikant positivt samband mellan utbildningsgrupperna och deras svar på påstående 1 (Eksemet påverkar vilka jag umgås med) respektive påstående 3 (Eksemet påverkar hur jag etablerar nya sociala relationer).

Det betyder att det finns en tendens till att ju längre utbildning en respondent har, desto mindre instämmer man i påståendet. Resultatet för påstående 1 presenteras i Bild 82. Här framgår det att andelen respondenter som inte instämmer (alls) i påståendet om att eksemen påverkar vilka människor de umgås med ökar ju högre utbildningsnivå de har.

BILD 82: Respondenternas inställningar till huruvida atopiskt eksem påverkar vilka människor de umgås med, uppdelat efter utbildningsnivå.

Not: Baserat på 632 svar. Av sekretesskäl har kategorierna ”Instämmer” och ”Instämmer helt” slagits ihop till kategorin ”Instämmer”, och kategorierna ”Instämmer inte” och ”Instämmer inte alls” har slagits ihop till kategorin ”Instämmer inte”.

Det finns ett signifikant positivt samband mellan de olika åldersgrupperna och deras respektive svar på påståendena 1-3. Det innebär en tendens till att andelen som instämmer i påståendet är lägre bland äldre respondenter. Resultatet för påstående 3 presenteras i Bild 83. Här framgår det att andelen respondenter som inte instämmer (alls) i

påståendet om att eksemen påverkar etableringen av nya sociala relationer ökar ju högre utbildningsnivå de har.

BILD 83: Respondenternas inställningar till huruvida atopiskt eksem påverkar etableringen av nya sociala relationer, uppdelat efter åldersgrupp.

Not: Baserat på 632 svar. Av sekretesskäl har kategorierna ”Instämmer” och ”Instämmer helt” slagits ihop till kategorin ”Instämmer”, och kategorierna ”Instämmer inte” och ”Instämmer inte alls” har slagits ihop till kategorin ”Instämmer inte”. Dessutom har

ålderskategorierna ”18–24 år” och ”25–34 år” slagits ihop till ”18–34 år”.

Mot bakgrund av föregående analyser kan vi dra slutsatsen att atopiskt eksem kan påverka sociala relationer.

Dessutom ser vi att effekterna på sociala relationer blir större ju svårare grad av eksem man har. I de kvalitativa svaren från undersökningen beskriver flera respondenter på vilka sätt deras atopiska eksem har påverkat deras sociala relationer och de aktiviteter de deltar i.

›”Det påverkar en mer än man tror. Det är inte ’bara’ lite eksem. Det gör ont, kliar och påverkar en socialt. När jag får utbrott sjunker min självkänsla och jag skäms ibland pga min dåliga hy. Jag kan oxå ibland undvika sex pga att svett gör det hela värre. Så det påverkar absolut livskvalitén!”

›”Det svåraste är självkänslan när eksemen är som värst. Man känner sig som ett monster och vill helst inte visa sig ute bland människor.”

7.2 LIVSVAL

Omkring var femte uppger att deras eksem påverkar deras funderingar kring att skaffa barn.

75 % av respondenterna svarar att deras eksem inte påverkar deras funderingar kring att skaffa barn. 22 % svarar dock att eksemen påverkar deras funderingar kring barn. Av dessa säger 11 % att funderingarna påverkats lite grann, 4 % att de påverkats i någon grad och 7 % att de påverkats mycket eller väldigt mycket.

BILD 84: Hur atopiska eksem påverkar respondenternas funderingar kring att skaffa barn.

Källa: ”Har ditt atopiska eksem påverkat dina funderingar kring att skaffa barn?” Not: Baserat på 613 svar.

Det finns signifikanta skillnader mellan olika eksemgrader vad gäller i vilken grad respondenterna uppger att eksemen påverkar deras funderingar kring att skaffa barn. Respondenter som har svår grad av eksem anger i signifikant högre grad än övriga eksemgrupper att eksemen har påverkat deras funderingar kring att skaffa barn.

BILD 85: Respondenternas svar om eksemens påverkan på funderingarna kring att skaffa barn, uppdelat efter eksemgrad.

Not: Baserat på 596 svar. Av sekretesskäl har kategorin ”Jag vet inte” utelämnats. Dessutom har kategorierna ”Lite grann” och ”I någon grad” slagits ihop till ”Lite eller i någon grad”, och kategorierna ”Mycket” och ”Väldigt mycket” har slagits ihop till ”Mycket eller väldigt mycket”.

Det finns inga signifikanta skillnader mellan olika ålders- eller utbildningsgrupper vad gäller huruvida eksemen har påverkat deras funderingar kring att skaffa barn.

83 % uppger att risken för att sjukdomen förs vidare till barnen har påverkat deras funderingar kring att skaffa barn.

Bland de respondenter som har angett att eksemen har påverkat deras funderingar kring att skaffa barn säger 83

% av respondenterna att den främsta anledningen är risken för att sjukdomen förs vidare till barnen. 36 % anger att risken för förvärrade symtom under graviditeten har inverkat på funderingarna kring att skaffa barn, medan 30 % anger att funderingarna har påverkats av att det är krävande att få barn och att sjukdomen då kan förvärras.

BILD 86: Faktorer som påverkar funderingarna kring att skaffa barn.

Källa: ”Du har angett att ditt atopiska eksem har påverkat dina funderingar kring att skaffa barn. Vilka faktorer har påverkat dessa tankar? ” Not: Frågan har ställts till de respondenter som svarat att de atopiska eksemen har påverkat deras funderingar kring att skaffa barn. Baserat på 152 svar.

Hälften av respondenterna (48 %) uppger att deras atopiska eksem har påverkat deras val av utbildning och yrke.

48 % uppger att deras eksem har påverkat deras val av utbildning och yrke. Av dessa säger 12 % att eksemen har påverkat valen lite grann och 15 % att eksemen har påverkat valen i någon grad, medan 21 % säger att eksemen har påverkat dessa val mycket eller väldigt mycket. 52 % av respondenterna anger att deras eksem inte har påverkat deras val av utbildning och yrke.

BILD 87: Hur atopiska eksem påverkar val av utbildning och yrke.

Källa: ”Har ditt atopiska eksem påverkat dina val när det gäller utbildning och yrke?” Not: Baserat på 601 svar. Av sekretesskäl har kategorin ”Jag vet inte” utelämnats.

Det finns signifikanta skillnader mellan olika eksemgrupper när det gäller hur mycket eksemen anses påverka valen av utbildning och yrke. Tendensen är att ju svårare eksemgrad man har, desto större inverkan har eksemen haft på valen av utbildning och yrke.

BILD 88: Respondenternas svar om eksemens påverkan på val av utbildning och yrke, uppdelat efter eksemgrad.

Not: Baserat på 601 svar. Av sekretesskäl har kategorin ”Jag vet inte” utelämnats, och kategorierna ”Mycket” och ”Väldigt mycket”

har slagits ihop till ”Mycket eller väldigt mycket”.

Det finns inget signifikant samband mellan ålder och eksemens inverkan på val av utbildning och yrke. Det finns inte heller några signifikanta skillnader mellan olika utbildningsgrupper.

4 av 5 undviker yrken där man riskerar att utsättas för ämnen som kan förvärra atopiskt eksem.

De flesta av respondenterna (82 %) undviker yrken där de kan utsättas för vissa ämnen som kan förvärra sjukdomen.

18 % av respondenterna anger att de har valt bort krävande yrken som kan förvärra de atopiska eksemen. 9 % har valt bort yrken där andra människor ofta ser dem.

BILD 89: Faktorer som påverkat val av utbildning och yrke för patienter med atopiskt eksem.

Källa: ”Du har angett att ditt atopiska eksem har påverkat dina val när det gäller utbildning och yrke. Vilka faktorer har påverkat dessa tankar?” Not: Baserat på 297 svar.

Nästan fyra av fem har inte pratat med sin läkare om utbildnings- och yrkesval.

18 % av respondenterna har pratat med sin husläkare om sina utbildnings- och yrkesval. 77 % har dock inte pratat med sin läkare om detta.

Related documents