• No results found

Generella bostadsanpassningar

Frågan om en möjlighet för fastighetsägare till flerbostadshus att ansöka om bostadsanpassningsbidrag ställdes till fastighetsägarorganisationerna och brukarorganisationerna.

Bakgrunden till frågan är att i samband med ett tidigare

regeringsuppdrag till Hjälpmedelsinstitutet har Luleå och Norrköpings kommuner i samarbete med allmännyttiga och privata ägare av

hyresfastigheter genomfört försöksverksamhet med så kallade generella bostadsanpassningsbidrag. I dessa fall gjordes anpassningar i

fastigheternas entréer som kom till nytta för alla boende, särskilt för många äldre personer. Fastighetsägarna genomförde anpassningarna så att de blev en permanent del av fastigheten och fick bidrag till en del av kostnaderna.

3.4.1 Brukarorganisationerna

I enkäten fick brukarorganisationerna ange sin inställning till att lagstiftningen skulle ändras så att den typen av ovan nämnda generella anpassningar kan omfattas av bostadsanpassningsbidrag. En klar

0 10 20 30 40 50 60

A. Ja, motivera gärna: B. Nej C. Ingen åsikt

152 Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m.

majoritet, 86 procent, av brukarorganisationerna var positivt inställda till förslaget.

Diagram 8. Hur ser ni på att lagstiftningen ändras så att denna typ av generella anpassningar kan omfattas av bidrag?

Brukarorganisationerna.

”Alla åtgärder som kan öka tillgängligheten för alla funktionshindrade är av godo. Det är av vikt att inga åtgärder sätts in som kan förbättra för en funktionshindrad grupp men försämra för en annan.”

”Om man kan påskynda tillgängligheten så är det bra men farhågan är att fastighetsägare frånsäger sig ansvaret för anpassningen enligt HIN 3.”

”Investeringar som skapar värde både för de som har direkt behov av anpassning och andra är positivt. Det är inte enbart äldre som har nytta av anpassningar av entréer och hissar, utan även den som bär tunga matkassar, kommer med barnvagn eller tillfälligt går med kryckor. Visserligen kan det likaväl vara ett motiv för att inte ge stöd för dessa åtgärder, men sammantaget är det bra om tillgängligheten ökar i det bebyggda bostadsbeståndet. Utan stöd finns det risk för att åtgärderna inte blir av.”

Bland de brukarorganisationer som var negativt inställda var åsikten att det är viktigt att skilja på anpassningar som en individuell rättighet och den generella tillgängligheten.

”Blanda inte ihop ”generell tillgänglighet” och ”individuell bostadsanpassning”! Bostadsbeståndets bristande tillgänglighet är ett generellt problem och beståndets tillgänglighet måste förbättras t ex med hjälp av ”enkelt avhjälpta hinder” för bostäder. Om detta inte kan ske inom fastighetsägarnas normala budget kan det eventuellt lösas med riktade tillgänglighetsbidrag. Bostadsanpassningsbidraget är en individuell rättighetslag med syfte att ge personer med funktionsnedsättning möjlighet till ett självständigt liv i egen bostad. Lösningarna ska vara anpassade till den boendes individuella behov. Bostadsanpassningsbidraget har inte som syfte att öka bostadsbeståndets generella tillgänglighet.”

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 A. Bra, motivera

gärna: B. Dåligt, motiveragärna: C. Ingen åsikt

Bilaga 1 Enkätundersökning 153

3.4.2 Fastighetsägarorganisationerna

Även en klar majoritet av fastighetsägarorganisationerna är positiva till förslaget på att lagstiftningen ändras så att generella anpassningar kan omfattas av bidrag. Av de som besvarat frågan ansåg 88 procent att det var ett bra förslag.

Diagram 9. Hur ser ni på att lagstiftningen ändras så att denna typ av generella anpassningar kan omfattas av bidrag?

Fastighetsägarorganisationerna.

”Skulle påskynda anpassningen av befintliga entréer. I dag finns inte ekonomiska resurser för att åtgärda alla de vi skulle vilja.”

”Utmärkt, bör permanentas i lagstiftningen. Skulle ge en bra öppning att

företagsekonomiskt kunna räkna hem nyinstallationer av hissar och andra i terrängen behövliga åtgärder. Det står klart för såväl SABO som SKL att samhällskalkylen för längre kvarboende är mycket positiv i förhållande till plats på särskilt boende. Även om kommunen skulle vilja lämna hissbidrag är de förhindrade att göra detta till sina bostadsbolag p.g.a. EU:s statsstödsregler. Genom att lagstifta får alla fastighetsägare möjligheten och därmed snedvrids inte konkurrensen.”

”Fantastiskt bra. Speciellt för dörrautomatiker. Vi utför just nu ett försök med Vård och omsorgsförvaltningen i Helsingborgs Stad med att få möjligheter att få

dörrautomatiker installerade med armbågskontakter (tillgänglighet för alla). Det löser vi genom att vi som fastighetsbolag ber kunden att skriva över dörrautomatiken på oss. Det är dock en mycket administrativ lösning som ibland är väldigt svår att förstå för den sökande. Vi har inte heller ännu kunnat lösa hur det här ska fungera framöver då vi som bostadsbolag lyder under LOU och måste ha våra entreprenörer

upphandlade men det kan inte med dagens lagstiftning betalas pengar från Staden till oss för installationen av automatiken. Alltså löser vi idag testet med att vi betalar för installationer av entreprenörer som inte är upphandlade och som vi inte har någon rådighet över priser eller avtalstext. Kommer inte fungera i längden. Det är viktigt att bolagen själva kan hantera avtal och lösning direkt mot entreprenören om det ska bli en fungerande hantering.”

”Vi vet rent demografiskt att vi kommer få fler äldre som bor i sin egen lägenhet längre. Det betyder att den typen av anpassningar kommer flera till godo. Många söker inte bostadsanpassning utan anpassar sig till den verklighet de har. Vilket gör att det

0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 100 A. Bra, motivera

gärna: B. Dåligt, motiveragärna: C. Ingen åsikt

154 Översyn av lagen om bostadsanpassningsbidrag m.m.

finns en risk för att man blir isolerad. Trivseln ökar och vi får nöjdare hyresgäster. Många av åtgärderna skulle också underlätta för besökare med funktionshinder.”