• No results found

Varför gick hnefatafl ur mode?

In document Visar Årsbok 2015 (Page 43-45)

Kimball menar i sin studie att hnefatafl trängdes undan av schack. Orsaken till detta var, enligt Kimball, att schack på ett tydligare vis avspeglade den sam- hällsstruktur som kännetecknade det kristna medeltida samhället. Brädspelet schack skulle därmed kunna sägas ha haft ett starkare och mer angeläget socialt metaforvärde än hnefatafl. Det ökande spelandet av schack i Nordeuropa under 1100- och 1200-talet kan ses som en ”europeisering” av kulturen i Norden (Kimball 2013, s. 72–75). Det arkeologiska materialet från exempelvis det medeltida Lund stödjer tolkningen att schack trängde undan hnefatafl under den tidiga högmedeltiden. Schack introducerades till Norden från Sydväst- och Centraleuropa (Robinson 2004), och ur det hänseendet kan man även tala om en ”europeisering” av kulturen i Skandinavien. Jag vill emellertid ifrågasätta om det främst var schackspelets överlägsna metaforiska kraft som bidrog till att tränga undan hnefatafl.

Kimball diskuterar inte närmare de hnefatafl-fynd som gjorts i de tidig- medeltida städerna. Det finns i Kulturens samlingar nio fynd(KM 20281:VB 10; KM 38419:98b; KM 53436:770; KM 57135: 108; KM 57135:1084; KM 59126:455; KM 66166:2198; 66166:2606; KM 72804:22; KM 76123:84) som kan relateras till hnefatafl vilka påträffats i fyndsammanhang på olika platser Lund. Fynden kan huvudsakligen dateras till 1000-talet, och de visar att hnefatafl spelats i en stad som från dess grundande i slutet på 900-talet var ett viktigt centrum för den kristna kyrkan i det danska riket. Detta kan tolkas som att den nära metaforiska anknytning som Kimball menar att hnefatafl

björn magnusson staaf

haft till det förkristna samhället kanske trots allt inte varit så stark. Det finns också exempel på andra brädspel som spelats under förkristen tid i Norden som inte gick ur mode under medeltiden, till exempel kvarnspel. Möjligen kan man istället söka orsakerna till dessa förändringar i faktorer som relaterar till socialt kapital. Kristnandet och europeiseringen spelar dock en viktig roll även i denna tolkningsmodell.

Hnefatafl förefaller således främst ha spelats inom det nordiska kulturområdet under yngre järnålder och tidig medeltid. Det arkeologiska och i viss mån det historiska materialet tyder på att hnefatafl-spel representerade ett socialt kapital av relativt högt värde. Spelandet av hnefatafl inom den nordiska aristokratin kan mer därmed sägas ha representerat ett högt Bonding Social Capital. Spelandet av hnefatafl var en praktik som bidrog till att knyta samman samhällseliterna i det nordiska icke-kristna området. Kristnandet kom emellertid att innebära ett socialt närmade till de eliter som fanns, bland annat i det tyska kejsarriket. Spelandet av hnefatafl hörde inte till de sociala kompetenserna hos eliterna inom det tyska kejsarriket, men det gjorde däremot schackspel.

Schack introducerades till det kristna Västeuropa under 800-talet från de muslimskt styrda delarna av den iberiska halvön (Robinson 2004). Introduk- tionen av schack i Europa skulle kunna beskrivas i termer av Bridging Social Capital mellan muslimsk och kristen kultursfär. Det fanns betydande utbyte mellan muslimer och kristna på den iberiska halvön, de religiösa och politiska motsättningarna till trots. Spridningen av schack till Norden skulle också kunna beskrivas med termen Bridging Social Capital. Det fanns omfattande kontakter mellan de nordiska icke-kristna områdena och de kristna delarna av Europa före år 1000, men de religiösa skillnaderna försvårade vissa typer av social anknytning. Aristokratiska allianser i form av giftermål var till exempel svåra att knyta mellan icke-kristna och kristna. Det sociala utbytet på individ- nivå var därmed begränsat, vilket bör ha bidragit till att mer specifika sociala praktiker och traditioner kunde fortleva och utvecklas inom den icke-kristna nordiska kultursfären. Kristnandet innebar emellertid att en religiös barriär försvann, vilket förändrade villkoren för socialt utbyte och anknytning. Den sociala anknytningsprocessen mellan de tidigare icke-kristna folkgrupperna i Norden och de kristna i bland annat det tyska kejsarriket utvecklades successivt. Denna process fortlöpte under 1000-talet i det danska riket. Det arkeologiska materialet i Lund skiljer sig i flera avseenden betydligt från det man funnit i städer inom det tyska kejsarriket från samma tid. Det är först under 1100-talet som det nordiska området får en tydligt starkare och tätare anknytning till den

spela hnefatafl ensam

kristna delen av Europa och det tyska kejsarriket (Carelli 2001; Magnusson Staaf 2010). Det är under denna period som hnefatafl går ur mode och schack börjar spelas i Norden. En av de äldsta schackpjäserna som återfunnits vid arkeologiska utgrävningar i Norden kommer från Lund och har daterats till tidigt 1100-tal. Pjäsen är tillverkad i bergkristall, och den närmsta parallellen till fyndet står att finna i domkyrkosamlingen i Osnabrück. En ytterligare parallell finns från Ager i norra Spanien (Carelli 2012, s.274–276). Då aristokratin i Norden lärde sig spela schack kunde de börja bygga ett Bridging Social Capi- tal med sina ståndslikar i det tyska riket. Detta var inte något som hnefatafl tillät på samma sätt. Spelandet av schack istället för hnefatafl kan i sin tur ha varit en av de faktorer som bidragit till att skapa en särskild gruppgemenskap inom den nordiska aristokratin. Schack blev, sett utifrån ett sådant scenario, så småningom ett fält för byggande av Bonding Social Capital och övertog den roll hnefatafl tidigare haft. Orsaken till att hnefatafl slutade spelas bör i så fall helt enkelt ha varit att det förlorade sin status och betydelse för byggande av Bonding Social Capital. Orsaken till att kvarnspel och bräde fortlevde kan ha berott på att dessa spel spelades i vidare sociala kretsar och inte inom en snävare social elit.

In document Visar Årsbok 2015 (Page 43-45)