• No results found

Gudsbilder, gudsnamn och gudstilltal

In document Nya psalmer i Svenska kyrkan (Page 144-151)

”Annorlunda gudsbilder” var ett av de områden som angavs som angelägna i projektplanen.240 Detta område är centralt i arbetsgruppens strävan att finna texter som ”tolkar vad tron /…/ kan innebära i vår tid” liksom för gruppens uppfattning att ”förståelsen av att en komplex gudsför-ståelse hör hemma i en folkkyrka med dryga 80 % av Sveriges befolkning som tillhöriga”. Arbetsgruppen ville också ge utrymme för att ”likt Psaltaren ställa Gud mot väggen”, vilket skulle kunna medföra nya gudstilltal.241

Nedan vill jag uppmärksamma olika gudsbilder, gudsnamn och gudstilltal i psalm-texterna i Ps2000, dock inte bara de som kan anses ”annorlunda”.

Helhetssyn på Gud, treenigheten

Skaparen och skapelsen liksom Guds närvaro har en framträdande plats i många nutida psalm-er.242 Öppenheten för skapelseteologi och feministteologi har på senare år ökat inom Svenska kyrkan. Även den keltiskt-kristna traditionen har fått ökad uppmärksamhet i Sverige.243 En helhetssyn på Gud och skapelsen är gemensam för dessa båda strömningar och Gud anses fin-nas i sin skapelse. Detta synsätt speglas i flera psalmer, där Gud till- och omtalas som olika gudomspersoner som alla är delaktiga i skapelsen.244

I Ps 821 ”Res oss upp igen” tilltalas Gud som skapare. I Ps 823 ”Till glädjen” beskrivs Gud som fortsatt aktiv och närvarande, ”Livets Skapare är den som vill få sista ordet sagt”, men Kristus nämns i samma vers, ”Livets seger finns hos Kristus,/sorg och surhet mist sin makt.” I Ps 853 ”Finns du nå’nstans här så säg det” ställs frågan ”Jesus i skapelsens under/finner vi dig där?”.

I Ps 844 ”Gode Gud, när vi har drivits” är tilltalet Gud, men en anspelning på Jesu bergspredikan visar att även Kristus innefattas, ”Lär oss vilja som Du vill:/Vända andra kinden till”.245 Anden tilltalas också, ”Goda Ande, lär oss fred”. I påskpsalmen 868 ”En psalm om konst” är tilltalet ”du, livets Gud”, men även Kristus tilltalas, ”Du som av vatten gjorde vin en gång”.246 Vidare omnämns Helig Ande och Skapargud. I Ps 913 ”O Gud, som vet och ger oss allt” riktas tilltalet till Gud, men även till Kristus som dock inte nämns vid namn, ”ditt kors gör ont till gott /---/ Du bär det kors, som helar allt”. ”Du sluter mig i förbön in” kan också åsyfta Kristus.247

I Ps 816 ”Nu går solen sin väg” tilltalas både Gud och Kristus, ”Gud, var med dem som sitter i ensamhets mörker” och ”allt med din sol du förnyar, o Gud” men ”Du lever ju, Kristus och fruktan har flytt”. Tryggheten i Kristus lyfts fram, ”du lämnar oss inte /…/ När du är ibland oss, då sover vi tryggt”.

Även i Ps 821 ”Res oss upp igen” finns flera tilltal; förutom som skapare tilltalas Gud även som vän och ande. I Ps 829 ”Det händer nu” är tilltalet du, Jesus Krist och Gud. I Ps 840 238 Palm s. 198f. 239 Kristus vandrar s. 8, 21. 240 Projektplan 2004.01.16. 241 Kristus vandrar s. 5, 13. 242 Selander I 2008 s. 32.

243 Harald Olsen (2002), Keltisk andlighet. Göteborg/Cordia s. 47-49; Evertsson 2001 s. 283. 244 Exempel: Ps 808, 815, 819, 822, 860, 868, 874, 877.

245 Matt 5:39.

246 Joh 2:1-11 – Bröllopet i Kana.

139

”Sjung om staden” omtalas både Gud och Kristus, ”är Gud nära, vid vår sida,/Kristus mitt ibland oss står” och tilltalet tycks avse båda, ”Du är inte långt ifrån oss,/du är här i stadens famn”.

I Ps 834 ”Gud av rättvisa och frihet” används Gud som tilltalsord, men sammanhanget tyder på att det är Kristus som avses, ”Du har burit/varje skuld i dina sår”. I Ps 845 ”En psalm ur djupet” är tilltalet du och Gud, ”Finns du mitt i gråten, Gud?”, men av texten framgår att tilltalet avser även Jesus: ”är det så att mitt i kaos/reser du för oss ditt kors?”. Ps 905 ”Nu lämnar vi tillbaka” är en begravningspsalm där tilltalet riktas till Gud, ”Gud, du kommer till oss med famn av tröst och godhet”, men Gud identifieras också med Kristus som omtalas: ”Du led och dog med Kristus,/du fanns i klagosången”.

I Ps 887 ”Himlens timmerman”248 finns flera ålderdomliga och konkreta gudsbilder, som den traditionellt maskulina yrkesbeteckningen timmerman både för Gud och för Jesus.249 Gud är den som byggt världen och skapat människan, ”du som skapat mig”, men Gud tilltalas också som den som kan hjälpa i nuet, ”Gud, jag vädjar, kom/med din läkedom”. I texten nämns både Gud och Jesus, och här finns flera olika gudstilltal, förutom timmerman även du, herre, Gud, Kristus och Jungfruns son.

Endast tre psalmer kan beskrivas som trinitariska, det vill säga att den treenige gudens alla tre personer förekommer. Två av dessa psalmer är samiska. I Ps 806 ”Solen och månen/Biejjiem jih askem”250 omtalas Gud, Guds Son och Den Helga Anden, och tilltalet är Herre, Jesus och Ande. I Ps 889 ”Jesus är den vännen/Jesus le muv” omtalas också gudomens tre personer, ”Gud är allas fader, Jesus är vår broder, Anden ger oss ljuset”.251 Ps 904 ”Nu har ett hjärta blivit löst” är en bön där Anden, Jesus och Gud tilltalas, dock i en ordning som är omvänd mot den traditionella, ”Kom helge Ande med din tröst /---/ Kom Jesus med barm-härtighet /---/ Var hos oss Gud”. Gud omtalas här även som Fadern, men inte en auktoritär far utan en trygg och kärleksfull, ”och nu i Faderns omsorg bäras”.

Gud

Gud beskrivs och tilltalas i Ps 801 som ständigt närvarande och verksam i sin skapelse: ”Sjung till Guds ära som sätter sin färg och förnyar/leker med vinden och far över moln, över skyar./Lekfullt, förtjust/målar Gud himlen med ljus/färgsätter städer och byar”. Skapelsen be-skrivs inte som en engångshändelse utan som pågående, precis som livet: ”Skapelsens resa /…/ gör oss/till dem vi är – ett med varandra och här”. Bilden av resan knyter samman det förflutna och nuet, ”Sjung för de helgon som gjort denna resa framför oss”. I helheten ingår även nutidens frågor, både på ett personligt plan och på ett gemensamt: ”Sjung för de krafter som /…/ rör vid den skam/ingen har vågat ta fram/rör oss tills skulden försvinner” och ”Sjung för den rätten som /…/ tystar tyrannen och fåfängans alla schabloner./Rättfärdighet står emot passivitet,/rättvisans kamp för miljoner”.252 Här förs alltså även ett solidaritetsmotiv in.

I Ps 815 ”Hav och strand” är tilltalet Gud i en bön, som avser det närvarande och den pågående skapelsen, ”Gud som skapar sand och hav /…/ Återskapa det i mig/som har blivit slitet”. Psalmen har sommarstämning i strandmiljö, och Gud omtalas som den som ger kraft, ”Gud ger värme, Gud ger lust,/ger mig ork var timma”. Även i Ps 818 ”Dagbön” nämns och tilltalas Gud som verksam på olika sätt, ”Gud, min skapare”, ”Gud, försonare” och ”Gud, förnyare”. I Ps 868 ”En psalm om konst” tilltalas Gud som ”Du livets Gud” och omnämns

248 Översättningen av denna psalm behandlas ovan i detta kapitel under rubriken ”Fyra kompletta över-sättningsexempel…”.

249 Timmerman förekommer i ytterligare två psalmer där ordet avser Jesus, Ps 856 och 857, som behandlas nedan i detta kapitel under rubriken ”Jesus Kristus”.

250 Baserad på Ps86:21 ”Måne och sol”. Versaler i enlighet med psalmen.

251 I Ps86 finns nio psalmer under rubriken Treenigheten, Ps 18-21 och Ps 335-339, och i ”Verbumtillägget” två, Ps 711 och 712. Denna rubrik saknas i Ps90.

140

som Skapargud, som inspirerar människor till skapande. Här omnämns också Kristus och helig Ande.

I Ps 907 ”Människa, ditt liv är stort” beskrivs Gud som närvarande och verksam i världen endast genom människor, ”Livets Gud har inga händer, /---/ Du skall värna det som gror/överallt på denna jord./Genom dig, som andra känner/kommer Gud till sina vänner/och ger värme ur din hand”.

I Ps 808 ”Vad är Gud?” ställs frågan om Gud [=det] är det skapade: ”är det regn för en törstig jord” och det grundläggande: ”Är det grunden i mitt hus,/både golv och tak”. Helhets-synen är tydlig i det sammanfattande svaret på textens alla frågor: ”Gud är allt,/hör och ser och vill/och tar över när min tro/inte räcker till”.

I Ps 812 ”Nu lyser tusen glädjebloss” tackas Gud för livet och beskrivs som en kraft-källa, ”tack, gode Gud, för livet” och ”vi /…/ hämtar kraft ur källan, Gud”.

Både i gamla och i nya psalmer står Gud för trygghet och stöd.253 Som bild för trygg-heten hos Gud används famnen i flera psalmer i Ps2000, bland annat i doppsalmer som Ps 897 ”Det sker ett under i världen” med raderna ”Ingen på jorden är himlen så när/som barnet Gud tar i sin famn” och i Ps 901 ”Lilla liv” med ”Gud har kallat dig vid namn/ger dig trygghet i sin famn”. Famnen förekommer även i psalmer som inte enbart avser dop av barn. I Ps 899 ”In-nan”, en doppsalm som inte är åldersbestämd, ingår raderna ”Innan stormarna bedarrat/har jag vilat i din famn” och ”Innan vågorna har lagt sig/ har du vaggat mig till ro”. Bilden av famnen finns också i Ps 888 ”Att be är att vara hos Gud/ med tvivel och tro i hans famn” och i be-gravningspsalmen 905 ”Nu lämnar vi tillbaka”, ”men Gud, du kommer till oss med famn av tröst och godhet”.

I Ps 904 ”Nu har ett hjärta blivit löst” finns en bild som liknar famnen i bönen ”Låt detta hjärta finna nåd/och nu i Faderns kärlek bäras /…/ Var hos oss Gud”, där Gud är mer kärleksfull än mäktig, liksom i Ps 913 ”O Gud, som vet och ger oss allt”, ”Du är en far för mig /---/ Du har mig alltid kär”.

Gud har i tidigare psalmer omtalats och liknats vid en mor och en mamma,254 men mamma som gudsbild och -tilltal i Ps 850 ”Mamma! Var är du?” är en nyhet. Mamma, det vill säga Gud, ger ljus och visar väg, och den mörka, skuggiga skogen skrämmer inte mer. I Ps 882 ”Kärleken som aldrig svek” framställs Gud som räddaren, som aldrig sviker och alltid förlåter. Ps 802 ”Du Gud kan visa nya vägar” ger exempel på ett mer allmänt uttryck för stark tillit och för att Gud ger kraft och framtidstro, ”genom livets alla skeden är Du hos mig”.

I Ps 908 ”Gud är mysterium” omtalas Gud som obegriplig men ändå nära, som helig och förlåtande. Ps 914 ”Du är den jag aldrig fattar” har samma tema, att Gud är ofattbar och kärleksfull. I Ps 829 ”Det händer nu” blir Gud synlig genom sina änglar, ”Din närvaro är uppenbar/när änglaskaran, ljus och klar,/nu satt sig vid min sida”.

Det hierarkiska begreppet Herren är mindre vanligt i Ps2000 än i tidigare böcker men förekommer om Gud i två psalmer som anknyter till gammaltestamentliga texter. I Ps 809 ”Allting är Herrens” är det Herren som omtalas, i enlighet med bibeltexten, men Gud som till-talas.255 Tilltalsordet är Herre i Ps 895 ”En ropsång till Gud”, ”Herre, hur länge skall jag ropa”,256 också enligt den bibliska förlagan. Ps 817 “Med hjärtats tillit” innehåller både Herre och Gud som tilltal. Bibeltextens Herren har bytts mot Gud i Ps 826 ”Gå med Gud” och i Ps 855 ”Elisabets sång”, ”Gud som är mäktig”. I båda texterna omtalas Gud men tilltalas inte.

253 Ps86:190 “Bred dina vida vingar” och 249 ”Blott en dag” med flera, Selander I 2008 s. 229.

254 Ps86:607 ”Jag är hos dig, min Gud/som barnet hos sin mamma”, Ps90:835 ”Du vänder ditt ansikte till mig/och ler mot ditt barn som en mor” (Ps 763), Ps86: 249 ”Blott en dag” innehöll modershjärta i originalet, ”Han, som har mer än modershjerta”, vilket senare byttes mot fadershjärta. Ragnar Värmon, ”Gud såsom en moder hos Lina Sandell” (S. 149-157 i: Kyrkohistorisk årsskrift 1982. Red. av Igun Montgomery. Uppsala) s. 152.

255 Psaltaren 24:1,2. 256 Hab 1:2,3.

141

I två psalmer under rubriken Mänskliga katastrofer ges uttryck för både trots och förtvivlan och Gud ställs till svars.257 Ps 847 ”Världen har rämnat” innehåller en allvarlig fråga, ”Vredens och sorgens klagande ljud/stiger ur djupen; Varför, o Gud?”. I Ps 848 ”Den stumma förtvivlans psalm” ställs frågan ”var är du Gud, som kan svika så?”.

Ps 839 ”Förnedringen av jorden” är en berättande text som innehåller retoriska frågor. Även om ”Må Gud förlåta vad vi gjort” språkligt sett inte är formulerat som ett tilltal till Gud kan frasen upplevas som en bön, liksom frågorna ”Vad har vi gjort med skapelsen?/Är det för sent att rädda den?”.

I Ps 807 ”En psalm om en orättvis Gud” beskrivs Gud på ett nytt sätt, som orättvis, ett ord som här blir positivt, en konsekvens av nåden: ”Gud måste vara orättvis – det är vårt enda hopp till sist”. En frågande och öppen inställning finns i Ps 808 ”Vad är Gud”, men ändå finns ett underförstått gudstilltal i texten, ”snavar på ditt [min kursivering] första bud”, och ett du-tilltal i codan, ”Kanske att jag mötte dig/men jag gick förbi”. I flera psalmer är du-tilltalet Gud, du eller bådadera som i Ps 802 ”Du, Gud, kan visa nya vägar” och i Ps 849 ”Kom Gud med fred”.258

Jesus Kristus

Bokens andra tematiska del har rubrikenJESUS KRISTUS MÄNNISKORS RÄDDNING,259 alltså en rubriknivå högre än Gud, skaparen i första avdelningen. Människosonen, ett bibliskt uttryck för den kommande frälsaren,260 finns som underrubrik på tre psalmer, men den benämningen ingår inte i någon psalmtext. IPs 853 ”Finns du nå’nstans här så säg det” är Människobarn och Gud ett av tilltalen till Jesus. Versalen i ordet kan tyda på en samman-blandning av människosonen261 och Gud som människobarn, det vill säga Jesus. Möjligen kan detta höra samman med att psalmens bilder av Kristus med tiden förändrats så att de gudomliga sidorna tonats ned och de mänskliga blivit mer framträdande. I Ps2000 är psalmerna om Jesus Kristus betydligt färre än psalmerna om Gud, skaparen, en förändring i jämförelse med Ps86 men kanske också en spegling av Gudsbildens förändring i allmänhet.262

I psalmerna förekommer Jesus, Jesus Kristus och Kristus.263 Det finns en tendens att namnet Jesus används i texter som handlar om Jesu liv som människa264 men även i texter av mera innerlig karaktär som Ps 854 ”I smyg”, ”Jag tränar mig Jesus att säga ditt namn” och Ps 838 ”Tyng inte jorden” med raden ”Jesus, vi ber dig:/rör vid oss varsamt” liksom i den samiska barnpsalmen 889 ”Jesus är den vännen”, en psalm med pietistiska drag.265

Kristus är en konungslig titel som betyder ”Den smorde” och alltså inte ett namn. När Kristus används handlar det oftast inte om den mänskliga gestalten, men även Kristus kan ses som en bror, som i Ps 848 ”Den stumma förtvivlans psalm”, ”När Kristus kom såg vi en som orkar/han är vår Bror, och han ger oss mod”. I Ps 894 ”Vigningspsalm” används Kristus, ”Kristus talar kallelsens ord”.

Kombinationen Jesus Kristus förekommer också, som i Ps 829 ”Det händer nu”, ”Du, Jesus Krist”, och i Ps 813 ”Kom, vandra genom gatorna”, ”gör känt, att Jesus Kristus är

257 Kristus vandrar s. 9.

258 Ps 808, 815, 819, 822, 860, 868, 874, 877. 259 Ps 855-889.

260 Bland annat i Luk 19:10 och Upp 1:13.

261 Symbol för en kommande frälsare. Bibel 2000. Ordbok s. 1626f. 262 Selander I 2008 s. 184, 229.

263 Kristus är den grekiska översättningen av det hebreiska ordet Messias, som betyder den smorde. Bibel 2000,

Ordbok s. 1612; Exempel: Ps 854 ”I smyg”, ”Jag tränar mig, Jesus, att säga ditt namn”, Ps 823 ”Till glädjen”, ”Livets seger finns hos Kristus”, Ps 829 ”Det händer nu”, ”Du Jesus Krist” med flera (mina kursiveringar). 264 Till exempel Ps 863 “Kvinnan som smorde Jesus” och Ps 865 “Jesus berövas sina kläder”.

142

stånden”. De båda namnen kan också förekomma var för sig i samma psalm, som i Ps 891 ”Nattvardscalypso”: ”Kristus visar vad kärlek är. Jesus lever här”.

Kristus som ljuset förekommer i flera psalmer. Texten till Ps 858 ”För dem som vand-rar i mörkret” bygger på en gammaltestamentlig profetia om Kristus,266 men bilden av ljuset knyts här till nutiden, ”För dem som hatas och plågas /…/ Ja, över dem som torteras ska ett ljus gå opp!”. I allhelgonapsalmen 880 ”När gravljusen brinner” finns bilden av Kristus som ljuset, ”Det ljuset är Kristus/som möter vid gränsen”. I Ps 862 ”Vinterpsalm” finns en ovanlig ljusvariant, en lanterna: ”Mot horisonten syns skeppens lanternor/under en gnistrande himmel./En lyser starkast bland tusende stjärnor/en väg genom världarnas vimmel”.

Morgonstjärna är en annan biblisk bild för Kristus som ljuset, en bild med lång tradi-tion i psalmer.267 Ps 835 ”Någon måste våga” innehåller en vers med adventstema där mor-gonstjärnan är ett förebud om Kristus, ”Mormor-gonstjärnan sjunger. Vittnena Gud sänt/stämmer in i sången: Håll ut! Det är advent”.268 I Ps 852 ”Jag dansar en morgon” finns morgonstjärnan i refrängen, ”Dansa i morgonstjärnans glans,/dansa din sorg och glädjedans./Jag lever i dig och du lever i mig:/Ja, dansens Mästare leder dig”, men här blir stjärnan närmast en förstärkning av Jesu närvaro, eftersom Jesus också framställs som den som leder dansen.

Jesus kallas ofta bror i Bibeln och i äldre psalmer,269 men det förekommer även i Ps2000. I Ps 863 ”Kvinnan som smorde Jesus”, som bygger på en bibeltext om hur Jesus upp-rättar en föraktad kvinna, liknas Jesus vid en bror: ”han som gav henne mod/med en blick av respekt, som en bror”. I Ps 861 ”Julvisa” beskrivs Jesus på jämställd nivå, som vår bror och vår befriare men också som vår reskamrat och vän. Att den vän som nämns i Ps 846 ”Väglöst är landet” är Jesus framgår dels av versalen i ”Bara en Vän. En som vet hur det känns”, dels av anspelningen på Getsemane, ”Vem orkar vaka med dig genom natten?”.270

När Jesus kallas befriare som i Ps 861 ovan och i adventspsalmen 857 ”En enda vind”, antyds ett framtidsperspektiv, ”Den väg som byggdes rak/för segrarnas arméer/ska bära in Befriaren en gång”. Samtidigt anspelas på texterna om när Jesus red in i Jerusalem och hälsades av folket med orden ”Välsignat vår fader Davids rike som nu kommer”,271 ett uttryck för att han sågs som den befriare man väntade.

Julrosen finns som en bild för Jesus i Ps 861 ”Julvisa”, men rosen finns också i den gamla julpsalmen Ps86:113 ”Det är en ros utsprungen”. Båda texterna anspelar på Jesus,272 men medan rosen i Ps 113 ”doftar salighet”, sprider julrosen i Ps 861 ”en doft av Guds barm-härtighet/här på en sargad jord”, en bild som lyfter in nutidens verklighet i psalmen. Inled-ningen ”Se ur den frusna marken/går julrosen i blom” leder tankarna dels till nordisk tjäle, dels till själslig frost. Även i Ps 832 ”Tårarna vattnar fattigas jord” kan rosen ses som en bild för Kristus: ”rosen blöder i sanden” och i sista versen ”rosen [ska] blomma i sanden”.

Jesus ges ett par olika yrkesbeteckningar i texter i Ps2000. I Ps 857 ”En enda vind” kan ”en timmerman som bygger livets hus” både avse Gud som skapare och Jesus som bygger

266 Jes 9:2. Samma text ligger till grund för Ps 932 ”Det folk som vandrar i mörkret” (Ps90:838).

267 2 Pet 1:19, Upp 22:16; Ps 466 ”Nu låt oss fröjdas med varann”, översatt 1594, Ps 478 ”Du morgonstjärna, mild och ren”, skriven 1599 liksom Ps 488 ”Ljus av ljus, o morgonstjärna, Kristus sanna ljus och dag” som även innehåller bilden av Kristus som sol, ingår i samtliga utgåvor av Den svenska psalmboken. I Ps 47 ”Säg, känner du det underbara namnet”, en psalm ur frikyrkornas sångskatt, börjar andra versen ”Det namnet strålar som en morgonstjärna”. Ps 111:3 ”Kristus kommer – världens ljus,/morgonstjärnan klara”. I Ps 423 ”Kom Jesus, kom Immanuel”, en latinsk text från 1100-talet, börjar femte versen ”Lys morgonstjärna Gud har tänt,/o, kom till oss, kom, Guds advent”.

268 E-post från Christina Ekström 2009.04.21. Här förmedlas uppgifter från Peter Vogt, teol dr och pastor i Evangelische Brüdergemeine i Niesky: ”The star is both the Advent star that lead the wise men to Bethlehem, but also Christ himself, described as a bright morning star”.

269 Matt 12:49, 50; Rom 12:10; Ps86:250 “Är det sant att Jesus är min broder”. 270 Matt 26:40, 41.

271 Matt 21:4-11, Mark 11:9, 10, Luk 2:11 – Jesus sågs som Messias. 272 ”Skottet från Davids rot” - Jesus Syraks vishet 47:22, Upp 5:5.

143

sitt rike, eftersom ”hans kors” nämns i nästa vers. Med timmerman avses knappast Jesu civila yrke, även om Jesus omnämns som timmerman i 1917 års bibelöversättning.273 Varför Jesus kallas timmerman i Ps 856 ”Tänd ljus, ett ljus skall brinna” är mera svårbegripligt, eftersom poängen där är att Jesus blev människa: ”timmermannen Jesus, som älskade vår jord/så mycket att han sökte sig bort från himlens hus/och blev ett barn som växer ibland oss: Här är Gud”.

I Ps 886 ”Dig Kristus, läkare, vi ber” till- och omtalas Kristus som läkare, och bönen gäller förutom den bedjandes egen hälsa även, och ännu viktigare, nåd och fred åt hela

In document Nya psalmer i Svenska kyrkan (Page 144-151)