• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Ansökta medel (tkr) 1 089 2 090

Beviljade medel (tkr) 400 500

Bakgrund

Andelen missbrukare med invandrarbakgrund har ökat. Erfarenheter visar att om man stoppar och motverkar utanförskap i ett tidigt skede är det ett sätt att vända negativa trender hos ungdomar och därmed minskar risken för missbruk och kriminalitet. Därför vill Hassela Skåne komplettera och förstärka det förebyggande arbetet genom att underlätta för invandrarungdomar att snabbt integreras i det svenska samhället. Projektets uppgift är att hjälpa nyanlända invandrarungdomar till en meningsfull fritid genom introduktion till olika verksamheter och föreningar och prova på aktiviteter.

Projektets mål och inriktning – ansökan

Det övergripande målet för alla Hasselas verksamheter är ett samhälle där ingen hamnar utanför.

Projektmål

• Minska risken för ungdomarna att hamna i utanförskap och missbruk.

• Bidra till att minska kriminalitet, gängbildning och konflikter mellan invandrare och svenska ungdomar.

• Utveckla metoder för att nå invandrarungdomar i ett tidigt skede med aktiviteter och gemenskap utan alkohol och droger.

Målgrupp

• Primär målgrupp är nyanlända invandrarungdomar 14–20 år, företrädesvis de som går på IVIK, Introduktionskurs för nyanlända invandrare. Projektet räknar med att nå 300 personer under 2,5 års arbete.

• Sekundär målgrupp är ungdomarnas familjer, skolpersonal och andra elever på samma skolor som invandrarungdomarna. I sekundära målgruppen räknar man med att nå 3000 personer.

• Ytterligare en målgrupp är de medlemmar och andra som rekryteras som volontärer. I nuläget framförallt studenter och pensionärer.

Metoder och aktiviteter

Hassela startar ett antal grupper på fem orter som består av volontärer från Hassela samt nyanlända ungdomar från olika länder som läser introduktionskurs i svenska för att börja vanlig klass. Volontärerna introducerar invandrarungdomarna i det svenska föreningslivet genom prova-på-aktiviteter. Syftet är att minska nyanlända ungas utsatthet och ensamhet genom samhörighet, mötesplatser och goda förebilder. De kommer även att göra hembesök, utflykter och prata-svenska-grupper.

På de aktuella skolorna kommer Hassela att ha utbildningar för vuxna (skolpersonal och föräldrar) och andra elever för att stärka dem i deras roll som gränssättare och förebilder. Utbildningar för unga handlar om att stärka deras ställningstagande mot droger och kriminalitet. Hassela betonar vikten av att engagera hela nätverket runt den unga och förstärka det med externa resurser.

Resultatmål 2011

• 300 barn och unga ur den primära målgruppen har deltagit i verksamheten.

• 3000 barn, unga, föräldrar och skolpersonal ur den sekundära målgruppen har deltagit i någon av våra utbildningar.

• Vi har volontärorganisation för Hassela Vändpunkt på minst fem orter där invandrade elever och Hasselavolontärer inspirerar varandra i en positiv riktning. • Vi har besökt 15 olika organisationer/år med varje grupp.

• Vi har etablerat ett nära samarbete med minst fem skolor med elever ur vår primära målgrupp.

• Vi har utbildat lärare på minst fem skolor i ledarskap. • Vi har utbildat elever på minst fem skolor i Laganda.

• Vi har ordnat diskussioner och ledarutbildningar för unga omfattande minst tre heldagar/ort.

• Vi har ordnat diskussioner med ungdomar och haft ledarutbildningar.

• De skolor deltagarna går på kan se en starkare restriktiv hållning gentemot droger i till exempel drogvaneundersökningar.

Förändringar av projektplanen enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Vissa förändringar har skett vad gäller målgrupp, aktiviteter, metod och samverkan. Som skäl för detta anges ekonomiska skäl då projektet endast beviljades 25 procent av sökta medel. Målgruppen har reducerats genom att flera städer och den sekundära målgruppen togs bort. Metoden har förändrats då projektet enbart involverar de nyanlända barnen. Vad gäller samverkan så har projektet haft en större samverkan än beräknat med olika föreningar, flyktingförläggningar och kommuner.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Vad har genomförts?

Volontärer har planerat och genomfört cirka en aktivitet i veckan på vardagar. Varje sådan aktivitet informeras ungdomarna om och de får anmäla sitt intresse.

Projektet har enbart involverat de nyanlända barnen. Tanken var att även involvera andra på skolorna samt föräldrar och familjer. Då projektet beviljades mindre än det sökta anslaget beslöts att enbart inrikta sig på barnen. Nu är målgruppen ensamkommande barn/ungdomar. Den sekundära målgruppen föräldrar, lärare och andra elever är borttagen från projektet.

Uppnådda resultat enligt projektet

Eftersom projektet fick en fjärdedel av de sökta pengarna har de räknat ner målen på några ställen, samt tagit bort målet att nå elever, föräldrar och skolpersonal med utbildningar. Ur den primära målgruppen har 75 unga deltagit i verksamheten. De har en volontärorganisation för Hassela Vänpunkt på minst två orter där invandrade elever och Hasselavolontärer inspirerar varandra i en positiv riktning. Projektet har besökt 15 olika organisationer/år. De har etablerat ett nära samarbete med minst två skolor med elever ur den primära målgruppen. Projektet har ordnat diskussioner med ungdomar och haft ledarutbildningar.

De flesta av barnen i projekt har inga föräldrar i Sverige. Detta innebär en extra utsatthet och en stor ensamhet att själv försöka hitta en väg vidare i livet. Många förstår inte hur det svenska samhället fungerar. De kan fortfarande bara lite svenska. Dessa ungdomar är en extra utsatt grupp för narkotika, missbruk och kriminalitet. Det finns inte heller någon på asylboende eller skolan som diskuterar dessa frågor med ungdomarna. Projektet upplever att de har en unik inriktning genom att knyta denna diskussion till att de praktiskt visar på drogfria och alkoholfria miljöer och aktiviteter. För mer information om projektet kontakta:

Hassela Solidaritet i Skåne

Jenny Anderberg Telefon: 040- 600 43 40