• No results found

IOGT-NTO Älvsborg Skaraborg och Göteborg och Bohus län: Hälsa på folkhögskola

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Ansökta medel (tkr) 550 400 890

Beviljade medel (tkr) 450 400 400*

*Slutanslag Bakgrund

Forskningen visar att tillgänglighet ökar konsumtionen. Erfarenhet visar att folkhögskolorna blir mer och mer tillåtande i sin attityd mot alkohol. Det faktum att deltagare tillåts att ha och konsumera alkohol på sina rum ökar därmed automatsikt deras konsumtion. Folkhögskolorna ska vara en miljö där man skapar trygga människor, där man ger verktyg för livet och lär deltagarna att ta ansvar och hitta egna vägar, inte en miljö som uppmuntrar alkohol- och drogkonsumtion. Projektet som vänder sig till tre folkhögskolor i tre län är treårigt och startade hösten 2009.

Projektets mål och inriktning – ansökan

Projektet syftar till att folkhögskolor i Västra Götaland ska erbjuda deltagarna möjlighet att välja en hälsosammare livsstil.

Mål

• Alkohol- och drogfri folkhögskola och elevinternat • Minska alkoholkonsumtionen bland unga vuxna • Skapa en skolmiljö som är hälsofrämjande

Delmål år 1

• Ta fram ett presentations- och informationsmaterial som beskriver projektet • Utveckla ett policydokument som leder till en hälsosammare och drogfri miljö • Utveckla ett demokratidokument som tydliggör elevkårstyrelsens arbete och ansvar

• Ta fram en enkät där elevernas hälsovanor undersöks • Ta fram två Temapaket

• Bilda en referensgrupp med representanter från skolorna och projektet

Delmål år 2

• Metoder/dokument/verktyg ska arbetas igenom och prövas på skolorna och därefter korrigeras inför slutproduktion

• Demokratidokument- genomförande på de tre folkhögskolorna • Utbilda skolpersonal och elevkårsstyrelser

• Genomföra fyra Temapaket • Ta fram sex nya Temapaket • Sammanställa – utvärdera

• Genomföra hälsovaneundersökningen (enkät) hösten 2011 på de tre folkhögskolorna

Delmål år 3

• Mäta hälsotillståndet på skolorna genom enkätundersökning • Genomföra fyra Temapaket

• Utbilda skolpersonal och elevkårsstyrelser

• Dokumentera projektet i samarbete med universitet/högskola

• Sprida resultatet av projektet (undersökningar, metoder och verktyg) till folkhögskolornas ägare, andra folkhögskolor med flera.

Målgrupp

Tre folkhögskolor i Västra Götaland, deras respektive elevkårer, elevkårsstyrelser, personal och skolans ledning. Tre folkhögskolor ägda av Västra Götalandsregionen har valts: Billströmska-, Fristads- och Vara folkhögskola.

Metoder/aktiviteter

Framtagning av två dokument/verktyg - Elevkårsstyrelsen – ett demokratidokument och ett verktyg för policyarbete och handlingsplaner. Bland annat kommer ett hälsopolicydokument att tas fram för skolans personal och ledning. En

elevhälsoundersökning kommer att genomföras i samarbete med CAN (Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning). Olika utbildningar och föreläsningar kommer att erbjudas personal och elever.

Förändringar av projektplanen enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i mycket hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Inga förändringar har skett vad gäller projektplanen.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Vad har genomförts?

Projektet har utarbetat metoder och material för att nå målet en hälsofrämjande skolmiljö. En hälsovaneundersökning har tagits fram i samarbete med CAN där deltagarnas hälsa och hälsovanor kartlades. Resultatet av undersökningen har gjort skolorna medvetna om vikten av ett aktivt hälsoarbete. Undersökningen visade bland annat att cirka 25 procent av deltagarna kommer från familjer med missbruksproblem.

Utifrån undersökningens resultat och genom materialet Tänk Hälsa har varje folkhögskola och dess personal arbetat med kulturen kring hälsofrågor. Personalen har erbjudits utbildningar i motiverande samtal, bemötande av unga vuxna som vuxit upp i missbruksmiljö, unga vuxna med ADHD, risk- och skyddsfaktorer samt narkotika.

Elevkårsstyrelserna har deltagit i en introduktion i demokrati och mötesteknik. Deltagare och personal har genomfört en dag kring praktisk demokrati. Temapaket – narkotika, kost, alkohol, sömn, tobak, motion, självkänsla och stress – har utarbetats och innehåller litteratur- och filmtips, faktamaterial, tester, lektionsförslag, länkar med mera. Kopplat till temapaketen finns en hemsida, www.halsapafolkhogskola.se.

Uppnådda resultat enligt projektet

Personalens inställning till att ha en tydlig alkohol- och drogpolicy har stärkts. All personal på alla tre folkhögskolorna har genomgått utbildningen att bemöta unga vuxna som vuxit upp i missbruksmiljö med Barbro Henriksson som utbildare. Utbildningen har satt igång en process och varit en ögonöppnare för personalgrupperna. Personalen har fått större förståelse för och blivit mer uppmärksam på hur deltagarnas erfarenheter och uppväxt påverkar deras välmående och beteende. En liknande process har skett inom personalgrupperna då det framkommit att det även där finns personer som har erfarenheter av missbruk och missbruksmiljöer.

En extrainsatt dag med Nicklas Kartengren på Billströmska anordnades beträffande avvisande av deltagare vid bruk av narkotika. Skolan såg ett omedelbart behov av att uppdatera sin policy kring alkohol- och andra droger. Det har blivit diskussioner i personalgrupperna kring cannabisanvändande. Åsikterna går isär kring hur farlig drogen egentligen är. Projektet är nöjt med att dessa frågor kommer upp på dagordningen och att fler fått möjlighet att uttrycka sin åsikt.

Skolorna har speciellt anvisade platser inom skolans område där tobaksrökning får förekomma. Diskussioner har kommit upp huruvida personalen skall få röka tillsammans med eleverna. Skolorna har diskuterat möjligheten att delta i sluta-röka-grupper för deltagare och personal.

Projektets fortsatta verksamhet

Projektet har fått ett slutanslag av FHI. Projektet kommer att utvärderas under 2012. För mer information om projektet kontakta:

IOGT-NTO Västra Götaland

Anneli Simu-Gunnarsson Telefon: 033- 10 32 72

E-post: anneli.simu-gunnarsson@iogt.se, alvsborg@iogt.se Hemsida: www.iogt.se/alvsborg