• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Ansökta medel (tkr) 215 335

Beviljade medel (tkr) 200 100*

*Slutanslag Bakgrund

Gatuakademin är en vidareutveckling av projektet Jalla Upp På Scen, JUPS, som var en talangjakt för ungdomar 13-20 år i Malmö som arrangerats av RGRA sedan 2008. Gatuakademin erbjuder fast kursverksamhet inom musik, dans och media.

Syftet är att skapa nya kreativa, utvecklande och frigörande möten för ungdomar från Malmös alla stadsdelar. Fokus ligger på ungdomarnas gemensamma intresse för musik och kultur där man låter dem mötas på en kulturell arena i ett drogfritt sammanhang för att skapa större förståelse mellan ungdomar från olika miljöer och med olika bakgrund. Projektet vill på så sätt skapa engagemang för en fritidssysselsättning fri från droger och narkotika.

Projektets mål och inriktning – ansökan

Syftet med Gatuakademin handlar i grunden om att skapa kontinuerliga förutsättningar för att fånga upp ungdomar, som befinner sig i riskzonen för ett destruktivt beteende, till aktiviteter där de kan finna både spännande verktyg och egna utrymmen för att växa som

Fakta om RGRA

• RGRA är en ung, ideell ungdomsrörelse som driver verksamhet i Malmö sedan 2004.

• Deras huvudfokus är att aktivera unga från socialt utsatta områden i demokratiska processer för att främja integration och delaktighet där behoven är som störst.

• De engagerar unga människor i globala och nationella frågor, mänskliga rättigheter, frågor gällande identitet med mera.

• RGRA driver projekt och aktiviteter inom allt från dans och musik till journalistik och mediaproduktion med unga i Malmö i dag.

individer. Detta är kärnan i RGRA och projektverksamheten bygger på det forum och de verktyg som denna ungdomsrörelse redan erbjuder.

Konkreta mål

• Fasta och löpande kurs-/verksamhetstillfallen minst tre gånger/vecka, mars 2011- dec 2012.

• Minst 50 stycken fasta deltagare från målgruppen. Minst 300 andra ungdomar som berörs av projektets utåtriktade verksamheter.

• Kurser inom streetdance, breakdance, inspelningsteknik, elektronisk musikkomposition, låtskrivande i rap och sång, Dj-ing, foto & film samt

scenarrangemang.

• Minst sex olika arrangemang där produktioner från kursverksamheten visas upp. • Digitala slutproduktioner såsom samlings-cd, musikvideos, dansvideos etcetera.

Målgrupp

Barn och ungdomar mellan 13-20 år som bor i områden eller kommer från socialt utsatta grupper där man har liten eller obefintlig tillgång till en fritidssysselsättning som denna. Förändringar av projektplanen enligt delrapport

Då projektet påbörjades först under hösten 2011 har ingen delrapport inlämnats. Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Vad har genomförts?

Eftersom projektet tilldelades en lägre summa pengar än den de ansökt om reviderades projektplanen och alla aktiviteter förflyttades till höstterminen. Förutom utvärderingens form förverkligades alla konkreta mål i den nya projektplanen. Syftet var att åstadkomma ett kontinuerligt engagemang (minst en gång/vecka) hos minst 25 ungdomar. I verkligheten nådde projektet 30 fasta deltagare. Den samlade verksamhetstiden uppgick till 14 timmar/vecka. Varje kurs hade en avlönad ledare på plats som vägledde och utbildade ungdomarna. Rekrytering av deltagare skedde i huvudsak genom det vandrande ordet och genom facebook. Något marknadsföringsmaterial trycktes aldrig upp som planerat.

Deltagarnas bostadsområden var framförallt Rosengård och Södra Innerstaden i Malmö. Därutöver deltog även ungdomar från Eslöv samt ungdomar från ett boende för

ensamkommande flyktingbarn. Deltagarna från kursen i musikproduktion fick tillfälle att uppträda med sin musik två gånger i november. Dels på ett streetparty i Odense, Köpenhamn, och dels på Mänskliga Rättighetsdagarna på Kulturhuset i Stockholm. Deltagarna från DJ-kursen prövade sina förmågor på två olika ungdomsarrangemang, det ena på en fritidsgård i Sturup utanför Malmö och det andra på Moriskan i Folkets Park, Malmö.

I övrigt var radio det medium som kunde användas för spridning av deltagarnas produktioner under projektets gång. I deras egen radiokanal, Radio RGRA, spelades flera låtar från kursen i musikproduktion.

Musikproduktionen var den aktivitet som drog flest deltagare i projektet. Många låtar gjordes och engagemanget var stort. Kursen i filmproduktion resulterade i en dokumentärfilm på ämnet integration. En Dj-kurs genomfördes där deltagarna fick lära sig om grunderna inom Dj-ing och hantering av utrustningen samt om olika knep för att underhålla en publik med sin egen favoritmusik.

Uppnådda resultat enligt projektet

I början av projektet var det ibland svårt att få kontakt med ungdomar och locka dem till de olika verksamheterna. Intresset blev dock större och större ju längre in i projektet de kom. De ungdomar som kom tillbaka löpande visade ofta ett stort intresse och uppskattning för verksamheten. Engagemanget ledde till en bra kontakt deltagare och ledarna emellan. Ett förtroende skapades och deltagarna fick bära ett eget ansvar.

Under hösten 2011 pågick en intensiv aktivitet i RGRA:s lokal. Kurser inom musikproduktion, filmproduktion och Dj-ing lockade totalt 46 ungdomar. Antalet aktivitetstimmar uppgick till 14/vecka. Resultatet blev flera mediala produktioner såsom låtar och dokumentärfilm. Det märktes tydligt att deltagarna var stolta över vad de skapat. Alla deltagare som deltog löpande genom processen har nu sina produktioner på en samlings-cd eller dvd. Dessutom fanns möjligheter att nå ut med produktionerna genom internet och på offentliga uppvisningar.

Efter projekttidens slut kan vi se att Gatuakademin skapade ett stort engagemang hos flera av de individer som deltog.

Projektets fortsatta verksamhet

Projektet har fått ett slutanslag från FHI. Det finns många idéer kring verksamheternas eventuella framtid, både från ledare och från deltagare. Det handlar om att integrera de olika verksamheterna mer och höja nivån för att därigenom utveckla det som påbörjats.

För mer information om projektet kontakta: RGRA Rörelsen Gatans Röst och Ansikte

Malin Ramnemo Telefon: 073- 401 29 33

Rädda Barnen Staffanstorp-Hjärup: Tjej- och killcoachgrupper för