• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Ansökta medel (tkr) 1 100 1 100 1 021

Beviljade medel (tkr) 800 800 900

Bakgrund

De södra delarna av Sverige har en mer utsatt position än övriga landet vad gäller tillgång och attityder till alla typer av droger, ANDT. Delvis beror det på närheten till kontinenten, vilket innebär en ökad tillgänglighet, lägre priser och en mindre restriktiv drogpolitik än den Sverige förespråkar och praktiserar. Därför startade SMART föreliggande projekt 2009 då de såg ett behov av en särskild primärpreventiv nysatsning på barn och ungdomar i regionen samtidigt som efterfrågan om att starta kontraktsverksamhet hade ökat. Kontraktsmetoden finns idag spridd i cirka 90 kommuner i Sverige varav tio kommuner finns i de södra delarna av Sverige.

Projektets mål och inriktning – ansökan

Projektet syftar till att förhindra och/eller skjuta upp olika drogdebuter i det utsatta södra Sverige. Genom stabila kontraktsverksamheter vill man förhindra tobaksdebuter samt

Fakta om riksförbundet SMART

• Riksförbundet SMART är ett nätverk för alla som arbetar drogförebyggande med hjälp av positiv förstärkning och individuella kontrakt med ungdomar. Målet är att förhindra och/eller uppskjuta olika slags drogdebuter.

• Denna typ av kontraktsmetod har sin bakgrund i hockeyföreningarnas primärpreventiva arbete under slutet av 1980-talet.

• Den första föreningen för kontraktsmetoden som inte initierades av en hockeyklubb var föreningen Tyresö Team Smart som bildades 1994. Riksförbundet SMART bildades år 2001. • Kontraktsverksamhet finns idag i bland annat Sverige, Norge, Danmark, Finland, Baltikum och

Ryssland.

• SMART Ungdom är en organisation för unga med syfte att samla de ungdomar som har kontrakt.

skjuta på alkoholdebuter bland ungdomar. Projektet vill även öka ungdomars delaktighet och engagemang i målområdet.

Förväntat resultat av projektet har sedan ursprungliga projektplanen från 2009 reviderats enligt nedan:

• Antalet kontraktsverksamheter år 1: från 14 (+2Danmark) till 12 (+5 Danmark) • Antalet kontraktsverksamheter år 2: från 17 (+6 Danmark) till 16 (+8 Danmark) • Antalet kontraktsverksamheter år 3: från 20 (+10 Danmark) till 20 (+10 Danmark)

Mål för SMART ungdomsklubbar:

• Antalet SMART ungdomsklubbar år 1: 4 korrekt organiserade • Antalet SMART ungdomsklubbar år 2: 8

• Antalet SMART ungdomsklubbar år 3: 12

Målgrupp

Målgrupp för spridningen av metoden är vuxna som kommer i kontakt med barn och ungdomar i sitt arbete, skolsköterskor, lärare, fritidspedagoger etcetera samt beslutsfattare. För metoden är barn och ungdomar (årskurs 4-9 alternativt 6-9) målgruppen. För spridning av Smart Ungdom är högstadielever målgruppen.

Metoder

Den primära metoden är kontraktsmetoden vilket innebär att man arbetar drogförebyggande med hjälp av positiv förstärkning och individuella kontrakt med barn och ungdomar för att förhindra och/eller uppskjuta olika slags drogdebuter.

Nedan beskrivna miniplattform beskriver konceptet med kontrakt och är samtidigt ett minimikrav för nytillkomna verksamheter inom SMART:

• Individuella kontrakt med barn och ungdomar • Minst tobak i kontraktet

• Vårdnadshavarens skriftliga godkännande • Tidsbegränsat medlemskap

• Frivilligt att vara med (eller avstå) och rätt att gå ur • Rätt att komma tillbaka (även efter en avstängning)

• Konsekvens vid kontraktsbrott

• Positiv förstärkning, uppmuntra det goda (förmåner)

I SMART:s målsättning ligger även att stödja och stärka föräldrar/vårdnadshavare och andra vuxna i deras förhållningssätt till barn/ungdomar kring frågor som det lokala kontraktet berör. Samt att samla in och sprida idéer och erfarenheter från lokala kontraktsverksamheter samt stödja och uppmuntra dessa verksamheter utifrån deras önskemål och behov.

Resultatmål

• Att via vetenskapligt godkända drogvaneundersökningar och andra metoder kunna påvisa minskad användning av tobak och alkohol i de nya kommuner som arbetar med kontraktsmetoden.

• Att uppmäta nedanstående ökning av antalet kommunverksamheter samt antalet ungdomar i målområdet, som i samråd med sina föräldrar skriftligen har tagit ett antidrogbeslut.

• Att kunna påvisa samverkan med minst sex andra aktörer.

• Genomföra minst 50 stöttande möten eller ungdomsaktiviteter på olika orter/skolor under 2011.

Förändringar av projektplanen enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Vissa förändringar av projektplanen har skett vad gäller aktiviteter, tidsplan och personal. En aktivitet, ett sommarläger ställdes in med anledning av för få anmälningar medans andra aktiviteter har tillkommit och blivit fler. Tidsplanen har förskjutits på grund av en lång startsträcka då det varit tidskrävande att förankra projektet. Omfördelningar av tjänstgöringsgrader har skett inom personalstyrkan.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Vad har genomförts?

Aktiviteter under projekttiden har varit uppsökande arbete gentemot skolor för att informera skolledning, elevhälsan och skolpersonal om vikten av tobaksförebyggande arbete och om kontraktsmetoden. Stöttning vid uppstart av verksamhet, möten med barn

och ungdomar på skolorna för att öka deras engagemang och delaktighet i det drogförebyggande arbetet, med fördel genom Smart Ungdom.

Regionala och nationella ungdomskonferenser har hållits samt inspirationsdagar för vuxna som i sitt arbete kommer i kontakt med ungdomar; lärare, fritidspedagoger, skolsköterskor, kuratorer med flera. Projektet har initierat ett vuxenråd och ett ungdomsråd i målområdet, som fungerar som ett nätverk för dem som arbetar med, eller är intresserade av kontraktsmetoden och Smart Ungdom. En föreläsningsturné med program, främst på skolor, har genomförts i målområdet. Deltagande i konferenser och mässor så som Drogfokus, LUFT- konferensen med flera. Möten med myndigheter och ideella organisationer för att presentera projektet och hitta eventuella samarbetsformer.

Uppnådda resultat enligt projektet

Elva skolor/kommuner har startat kontraktsverksamhet under projekttiden. Därutöver har tre stycken tagit beslut om att starta kontraktsverksamhet och ytterligare två stycken är intresserade av att starta kontraktsverksamhet. Kvarvarande gamla verksamheter gör, att resultatmålet på 20 stycken uppfylls under våren, inom tre år från starten. Ett stort antal barn och ungdomar har skrivit under lokala kontrakt mot tobak, alkohol och andra droger.

Kontraktsverksamheter har även, tack vare projektet, startats i Danmark. Målet var tio danska kommuner. Verksamheten har från start knutit till sig Syddanska Universitetet som utvärderare. Idag är det 16 kommuner med 92 högstadieskolor, som använder kontraktsskrivning med stöd av X:IT. Ungefär lika många kontrollskolor är involverade. Inga fler kommuner/skolor kommer att ingå i utvärderingen.

SMART Ungdomsklubbar har startats på fem orter vilket ökar ungdomarnas engagemang och delaktighet i det drogförebyggande arbetet. Ett intresse för Smart Ungdom finns bland flera kontraktsverksamheter i målområdet. Under 2012 kommer flera klubbar att bildas och under hösten 2012 hoppas man ha uppnått målet med tolv stycken klubbar.

Projektet har bidragit till att föra ut medvetenhet om samband mellan användande av olika substanser. Framför allt har projektet spridit kännedom om kopplingarna mellan rökning och alkoholism/narkomani. Enligt studier löper tonåringar som röker nio gånger så stor risk att uppfylla de medicinska kriterierna för alkoholmissbruk eller beroende det senaste året och 13 gånger så stor risk att uppfylla de medicinska kriterierna för missbruk eller beroende av narkotika än tonåringar, som inte röker. FHI:s rapport om gymnasisters

drogvanor från projektets målområde Skåne har spridits nationellt och internationellt. Exempelvis är det 16 gånger större risk att en dagligrökare testar cannabis än en som aldrig har rökt (64 % respektive 4 %).

Lokal statistik över antalet barn och ungdomar som skrivit kontrakt i verksamheter visar att metoden fungerar väl (få kontraktsbrott sker). Metoden lyfter även tobaksfrågan bland såväl skolpersonal som vårdnadshavare, de vuxnas gemensamma ställningstagande i frågan är otroligt viktigt. Lokala drogvaneundersökningar kan visa förändringar i tobaksbruk efter att verksamhet startats. Genom utvärdering av Örebro Universitet kommer det år 2015 presenteras en rapport som visar på resultat av arbetet.

För mer information om projektet kontakta: SMART

Elisabeth Jacobsson Telefon: 0760- 50 04 89