• No results found

Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn (DHB): HYFF – För säkerhets skull

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Ansökta medel (tkr) 935 320 771

Beviljade medel (tkr) 250 250 250

Bakgrund

Ungdomar med funktionsnedsättningar befinner sig i ökad omfattning i en risksituation för stress, psykisk ohälsa, utsatthet i skolan, övergrepp samt alkohol- och drogkonsumtion. Syftet med projektet är att döva och hörselskadade elever på Birgittaskolan, deras föräldrar, veckohemsföräldrar och boendepersonal ska få ta del av alkohol och drogförebyggande arbete på lika villkor som för hörande. Projektet har som utgångspunkt att allt ska fungera på både svenskt teckenspråk och svenska. Långsiktigt vill de sprida projektet till landets specialskolor och profilerade kommunala hörselskolor samt påbörja ett arbete med riksgymnasierna i Örebro.

Projektets mål och inriktning – ansökan

Syfte

• Att upprätta kontakter med grund-, special- och gymnasieskolor där det finns klasser med målgrupperna och deras föräldrar för att uppmärksamma området, hur riskbilden ser ut och erbjuda stöd för att tydligare komma igång med förebyggande arbete.

Fakta om Riksförbundet DHB

• Riksförbundet DHB är en riksorganisation för döva, hörselskadade och språkstörda barn med familjer. DHB bildades på 1940 talet.

• Förbundet DHB består av fem regionala distrikt som bedriver verksamhet inom sin region. Utöver dessa fem finns det två distrikt som är rikstäckande, ett för barn med språkstörning och ett för barn med fler handikapp.

• DHB:s övergripande mål är: Våra barn och ungdomar ska vara fullt delaktiga och jämlika samt ha inflytande i ett tillgängligt samhälle.

• Att utveckla tillämpningen av Örebro preventionsprogram, (ÖPP), under grundskoletiden från årskurs sex utifrån specifika behov exempelvis tvåspråkighet, teckenspråksundervisning, föräldrar som bor långt bort från skolan, döva/hörselskadade/hörande föräldrar, veckohemsföräldrar/boendepersonal.

• Att anpassa ANDT- material samt upprätta en undervisningsstrategi från årskurs sex i special- och grundskolan och uppåt för arbete med döva och hörselskadade barn och ungdomar.

• Att nationellt sprida ett anpassat ÖPP, ANDT- material till regionala specialskolor och kommunala skolor med hörselklasser i grund- och på gymnasieskolor och de kommuner där skolorna finns i syfte att våra målgrupper ska finnas med i ordinarie förebyggande arbete.

• Öka elever och föräldrars egen delaktighet i arbetet.

• Sprida kunskap om målgrupperna och tvåspråkighetsperspektivet.

Metod/aktiviteter

• Kreativa aktiviteter på skolor så som att göra egna filmer, teatrar, serier, forumteater etcetera.

• Pröva, anpassa och utveckla olika ANDT- material.

• Att utveckla en webbaserad intervention (WI) för gymnasieungdomar.

• Utveckla och anpassa metoden ÖPP tillsammans med Birgittaskolan och med föräldragrupper inom DHB.

• Utveckla en ordlista - Minikurs i svenskt teckenspråk och svenska med glosor som används på området för att stärka föräldrar och veckohemsföräldrar i samtal med barn och ungdomar.

• Skapa ett internetbaserat forum för föräldrar.

Målgrupp

Barn och ungdomar med dövhet och hörselnedsättning. En ytterligare målgrupp är barnens och ungdomarnas föräldrar samt när så är relevant veckohemsföräldrar/boendepersonal.

Delrapport

I delrapporten redovisar projektet en omarbetat projektplan där förändringar har gjorts beträffande målsättning, aktiviteter, metod, tidsplan och personal. Nedan redovisas projektet enligt den reviderade projektplanen.

Syfte

Öka döva och hörselskadade elevers delaktighet i skapande av ANDT material för information och utbildning.

Målgrupp

Elever i riksgymnasiet för döva och hörselskadade, RGD/RGH, Risbergska skolan samt elever från specialskolan Birgittaskolans skolår 6-10.

Övergripande mål

• Ökad elevdelaktighet.

• Anpassat ANDT- material för döva och hörselskadade elever.

• På sikt arbeta nationellt med metoderna på alla regionala specialskolor inom Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM), profilerade kommunala hörselskolor samt Riksgymnasiet för döva och hörselskadade, RGD/RGH.

• På sikt se om målgruppens attityder och mönster förändras hos döva och hörselskadade barn och ungdomar.

• Bjuda in integrerade hörselskadade och döva elever i Örebro läns grundskolor till projektets publika aktiviteter.

Mätbara mål

• Utveckla ett samarbete med SMART. • Knyta kontakt med SAMBA.

• Ett projektarbete på Risbergska skolan om ANDT. • Fem elevarbeten om ANDT av elever på Birgittaskolan. • Följa upp enkäten Liv & hälsa ung 2011.

• Sprida ut kunskap om arbetssättet till samtliga specialskolor hos Specialpedagogiska Skolmyndigheten samt till kommunala hörselskolor.

• Tematiskt ÖPP informationsmöte för föräldrar på Birgittaskolan. • Lektioner med ANDT- material på Birgittaskolan.

• Dokumentation av tecken inom ANDT området. Förändringar av projektplanen enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i liten utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. I delrapporten redovisar projektet en omarbetat projektplan där förändringar har gjorts beträffande målsättning, aktiviteter, metod, tidsplan och personal. Detta på grund av ekonomiska skäl då projektet beviljats betydligt mindre än sökta medel. Se redovisade förändringar ovan.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Vad har genomförts?

Ansökan för 2011 reviderades under våren utifrån de medel som beviljades. Den nya projektplanen med nya mål för året har genomförts under hösten med positiva resultat.

Kontakt har tagits med riksförbundet SMART för att utröna om kontraktsmetoden kan vara applicerbar inom projektet. Projektet har haft kontakt med SAMBA angående kampanjen Dizza tobak. Kampanjens filmbidrag har använts som inspirationskälla för elevernas egna kreativa arbeten.

Projektet har nu fyra till fem riksgymnasieelever och sju specialgrundskoleelever som gör elevarbeten om ANDT. På Birgittaskolan har det gjorts arbeten kopplat till de estetiska ämnena bland annat tavlor, affischer och lerfigurer. En grupp där både grundskoleelever och gymnasieelever tillsammans har skrivit manus till kortfilmer som ska spelas in med ett budskap om ANDT på svenskt teckenspråk. Samarbete sker med Örebro Kulturskola och deras teckenspråkiga teaterpedagog. Planering för olika utställningar under 2012 är på gång.

Uppföljning av enkäten Liv och Hälsa Ung 2011 som genomförs av Samhällsmedicin inom Örebro läns landsting har gjorts. Sedan 2009 kan statistik över projektets målgrupp följas specifikt. Den visar fortsatt på att målgruppen är en riskgrupp och inga större förändringar skett. Det är lite olika mönster för elever som går integrerat och de som går på specialskolan och riksgymnasierna. Ett exempel är alkoholkonsumtion som tydligt visar på högre procenttal.

Information till andra skolor har skett genom två nyhetsbrev som skickats till samtliga fem specialskolor hos Specialpedagogiska Skolmyndigheten samt till kommunala hörselskolor.

Projektet har jobbat med ett undervisningsmaterial som Örebro kommun tagit fram och anpassat det för pedagoger som arbetar med målgruppen. Testning av materialet kommer att ske på Birgittaskolan under 2012.

Projektet har dokumenterat och sammanställt ett förråd med ANDT- ord och begrepp på svenskt teckenspråk. En minikurs för föräldrar planeras att till början av 2012.

Kontakt har tagits med de två ungdomsgårdarna för döva och hörselskadade som finns i Örebro för att utveckla samarbete med dem. Local Hero är en metod som eventuellt passar för fritidsverksamheterna.

Uppnådda resultat enligt projektet

Projektet ser inga positiva resultat från enkätsvaren Liv och Hälsa Ung 2011 utan det ligger på ungefär samma höga nivå. De upplever dock att alla de träffar i sitt arbete är väldigt positiva och tycker att det är viktigt att de arbetar med området. Eleverna är engagerade i sina arbeten. Personalgruppen är inte vana vid nya idéer och arbetsmetoder så det är en process som tar lite tid. Under 2012 ska vi följa upp den föräldraenkät som genomförts. Projektet tror och hoppas att deras arbete fått både personal, föräldrar och elever mer medvetna genom deras olika aktiviteter, däribland elevernas egna arbeten om ANDT.

På narkotikaområdet har projektet arbetat med information till elever om olika droger och dess risker som eleverna inte kände till. Ett exempel är att många blev förvånade över riskerna med vattenpipa. Ett annat exempel är diskussioner om internethandel och att många droger där inte hunnit bli klassade som narkotika och därför säljs lagligt vilket lätt kan tolkas som att drogerna inte är så farliga. Mycket av elevernas brist på kunskap beror på att de informerar varandra om felaktiga uppgifter, man tror det man vill tro.

För mer information om projektet kontakta:

Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn Janne Carlsson eller projektledare Zara Persson

Telefon: 019- 17 08 30 eller SMS 0730- 72 26 72

Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende (RFHL):