• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Ansökta medel (tkr) 510

Beviljade medel (tkr) 200

Bakgrund

Det fanns en religiös tradition som förespråkade tuggande av khat, med förklaringen att man på så sätt skulle få andlig insikt. Det finns delade meningar kring missbruket med vissa grupper som kallar khat för djävulens planta. På sistone har missbruket spridit sig

från Östafrika till stora delar Europa. Behovet av utbildning samt hjälp till att sluta missbruka är stort, eftersom khat leder till utanförskap, arbetslöshet och sociala problem.

Utanförskapet som många i den svensk-somaliska befolkningen upplever, leder till depression och khatmissbruk, som i sin tur gör att de hamnar ännu mer utanför. Detta påverkar hela familjen inklusive barnen och kvinnorna. Projektet är därför ämnat till att ge förutsättningar för en god hälsa på lika villkor.

Projektets mål och inriktning – ansökan

Tanken är att somalier hjälper andra somalier. De som lyckats sluta med sitt missbruk ska stötta dem som fortfarande lider. Projektet vill hjälpa missbrukarna och de kriminella tillbaks till samhället genom att hjälpa dem att finna sysselsättning och boende.

Fakta om Somalilans Förening i Malmö

• Den ideella föreningen grundades 1997av folk från den del av Somalia som heter Somaliland. • Föreningen är öppen för alla somalier. Oavsett vilken region i Somalia man kommer ifrån är

somalier ett folk med samma språk och religion och med en gemensam dröm om fred och frihet. • Föreningen arbetar för att somalier ska integreras i Sverige och bli en självklar del av samhället. • Föreningens målsättning är också att arbeta för ökad kunskap bland svenskar om det somaliska

folket och dess kultur. I föreningen arbetar både svenskar och somalier. Källa: www.somalilandforeningen.se

Målgrupp

Målgruppen är somalier i Malmö som lider av missbruk. Somaliland förening har ett flertal medlemmar som behöver stöd och vägledning till ett friskare liv utan khat.

Metod

I första hand kommer arbetet ske i samarbete med KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället). Metoden som kommer tillämpas parallellt med det förväntade samarbetet med KRIS, är baserad på NA:s traditionella koncept enligt 12-stegsprogrammet. För att kunna serva just den somaliska målgruppen, så kommer mötena att döpas till Khat Anonymous (KA).

Det praktiska metodarbetet görs till en del i samarbete med ESF- projektet, Somalier

startar företag/söker Jobb. Genom information på kriminalvårdsanstalten om ESF-

projektets möjligheter när det gäller att skaffa arbete och KRIS möjligheter att bistå med bostad, ska de tillsammans motivera khat missbrukande somalier att bryta sitt missbruk.

Resultaten kommer mätas pågående med en enkät i början, mitten och slutet av första året. Resultaten baseras på hur många som slutat missbruka khat och förändrat sina liv med nya arbeten och boende. I vissa fall kommer individen genomgå en attitydförändring där resultaten inte är direkt mätbara. Därför kommer deltagarna erbjudas en dagbok, där de själva kan rapportera hur många gånger de tuggat khat, blivit bjudna av vänner, tackat nej och där de skriver allmänt om sitt nya liv utan missbruk.

Förändringar av projektplanen enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Inga förändringar av projektets ursprungsplan har skett.

Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Vad har genomförts?

Projektet har lyckats med att genomföra det som var planerat för de första 6 månaderna. De har nått ut till målgruppen och genomfört de aktiviteter som introducerar konceptet. De har haft informationsmöte och tittat på film om khatmissbruk. Gruppen introducerades till 12-stegsmetoden med hjälp av två före detta beroende. Principerna kring NA (Anonyma Narkomaner) passade målgruppen väl, däremot blev de tvungna att modifiera sättet att organisera mötena. Sättet att prata om sitt missbruk i grupp var något

hämmande. Däremot, när deltagarna var ensamma med projektledaren, var de villiga att prata om khat och dess kulturella sammanhang och hur det har påverkat deras familjer.

Hjälp, stöd och tips har fåtts av en psykolog från Röda Korset, som är väl insatt i dessa frågor. Samarbetet med KRIS öppnade upp för gemensamma mål men fungerade inte riktigt som förväntat. Väntetiden för ett boende hos KRIS kan vara lång, vilket kan leda till att en beroende under tiden hinner missbruka igen. Ungdomarna i föreningen har visat sig nyfikna på projektet. På sikt kommer det visa sig lönsamt att fokusera på förebyggande arbete med dem också.

Uppnådda resultat enligt projektet

Projektet anser sig definitivt ha påverkat målgruppen under projektperioden. Det har varit lärorikt att höra hur målgruppen ser på khat och hur missbrukarna tänker/agerar. Under diskussionerna framkom att många ser khat tuggandet som ofarligt, något som är kulturellt betingat och man ser det inte som någon stor grej. Under de första sex månaderna försökte projektet påverka med mötena. De har förtydligat att deltagarnas hälsa och välmående är målet, och anledningen till att projektet äger rum. Flera av deltagarna ansåg att projektet är en positiv insats i att förebygga missbruk av khat. Projektet har även skapat uppmärksamhet kring missbruk i allmänhet. Många individer i målgruppen har uttryckt sitt intresse för projektet, hur nödvändigt det är. De uttryckte att det här projektet skiljer sig från andra liknande satsningar.

I uppföljningen har projektledaren intervjuat nio somalier, som antingen slutat använda khat eller fortfarande tuggar khat. Antalet frågor var tolv. Av de nio som intervjuats har tre slutat med khat medan sex fortfarande tuggar khat. Samtliga nio var arbetslösa och bostadslösa. Två var ensamstående, tre var separerade från sina familjer. Övriga fyra har sina familjer kvar i Somalia. De tre som slutat med khat har sina familjer kvar i Somalia. De tre har svarat att det var av omsorg om familjen i Somalia och mannens ekonomiska åtaganden gentemot familjen som fick dem att sluta med khat. Man kan anta att familjeanknytningen varit avgörande för de tre som slutat med khat efter genomgång av 12-stegsprogrammet.

För mer information om projektet kontakta: Somalilans förening i Malmö

Muna Mohamud Telefon: 0739- 05 17 50