• No results found

Ansökta och beviljade medel

Medel från: Socialstyrelsen FHI

2003-2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011

Ansökta medel (tkr) 600 780

Beviljade medel (tkr) 350 600

Bakgrund

Många barn och ungdomar växer upp i miljöer som präglas av missbruk, psykisk ohälsa, våld och andra former av utsatthet, något som ofta leder till skador för livet. Många av dem hinner bli vuxna, utan att bli sedda. Ibland har de kallats De glömda barnen.

Med utgångspunkt i ett helhetsperspektiv och med fokus på så väl sociala situationer som fysiska och själsliga behov vill Hela Människan förmedla redskap för att möjliggöra en god social tillvaro, ett värdigt liv och framtida gott vuxenskap.

Projektets mål och inriktning – ansökan

Målet med projektet är att etablera ett socialt och intellektuellt stöd samt en varaktig mötesplats där tonåringar och unga vuxna kan erbjudas möjlighet att på egna villkor, i samtal och aktiviteter tillsammans med goda medvandrare och mentorer, lära sig se och förstå sin historia, sig själva och sina beteenden. Härigenom skapas också förutsättningar för alternativ till initiativlöshet, kriminalitet, drogberoende eller andra dysfunktionella beteenden.

Målgrupper

• Primär målgrupp är tonåringar och unga vuxna av båda könen, vilka befinner sig i utsatthet eller någon form av utanförskap, eventuellt med kriminalitet, social destruktivitet eller beroenden av alkohol och droger. Exempel kan vara den som för första gången gripits av polisen för narkotikabrott, anmälts till socialtjänstens missbruksgrupp, ensamstående tjejer med barn etcetera.

• Om förutsättningar ges är målet att nå ovanstående målgrupps anhöriga och existerande sociala nätverk.

• Engagerade vuxna, så väl hos organisationens huvudmän som andra, vilka utgör insatsstyrka och målgrupp för kunskapsöverföring, mentorskap och coachning.

Metod

Marknadsföring och fältarbete, MI samtal, samtalsgrupper, terapi-/stödsamtal och själavård, alternativa aktiviteter samt användning av Hela Människans tidigare erfarenhetsbank. Grund för metoderna är ett salutogent förhållningssätt med KASAM som fokus.

Resultatmål 2011

• Aktiva möten med cirka 40-60 nya individer inom den primära målgruppen. • Etablerad och fördjupad relation med 20-25 av dessa.

• Minst en samtalsgrupp per projektkommun med veckovisa träffar och därtill kommande alternativa aktiviteter.

• Minst tio enskilda samtal per deltagare.

• Mätbart förändrat tänkande samt förändrad social situation och livsföring för de deltagande.

• En samtalsgrupp per projektkommun för anhöriga med regelbundna träffar. Förändringar av projektplanen enligt delrapport

I delrapporten anges att projektet i hög utsträckning fortlöper enligt det övergripande syftet/målet så som det formulerats i ansökan. Vissa förändringar har skett vad gäller målsättning, aktiviteter, metod, tidsplan och personal på grund av ekonomiska skäl då projektet beviljades mindre medel än sökt belopp. Främst har arbetet anpassats utifrån målgruppens behov då det funnits ett större behov av enskilda samtal än samtalsgrupper. Personalrekrytering har skjutits framåt på grund av sent besked om beviljade medel. Genomförande och resultat enligt slutrapporten

Vad har genomförts?

Projektet erbjuder samtalsgrupper av dialogmodell där personer möts för stöd, tanke- och idéutbyte för nytt livsinnehåll och där man som deltagare kan påverka innehåll efter behov. De tillhandahåller även individuella KBT-baserade samtal och erbjudande om själavård. Detta har fått ett betydligt större utrymme i projektet än förväntat. Insatserna har bestått av regelbundna motivations-/terapisamtal, mindfulnessövningar, hemläxor,

med mera. Mycket tid ägnas åt att öka begriplighet och förståelse för uppkomsten av det egna livsinnehållet, för vad som skett, sker och varför.

Projektet har genom skolbesök, olika fältinsatser och myndighetskontakter mött mellan 350-360 ungdomar under 2011. Genom olika former av fördjupade och aktiva samtal har kontakt kunnat etableras med ett knappt 50-tal nya individer inom den primära målgruppen. I dag finns en etablerad pågående relation med ett drygt 30-tal ungdomar i åldrarna 16-25 år, dels i form av löpande enskilda samtals-/stödinsatser, nio individer, dels genom olika gruppinsatser. Fyra gruppinsatser är idag pågående. Två grupper i Degerfors. En med inriktning på 1:a generationens invandrarungdomar (inklusive ensamkommande flyktingbarn) och en med inriktning på gruppen 15-18 år. En samtalsgrupp för ungdomar 18-25 år med egna sociala problem i Kristinehamn, samt en motsvarande grupp på Karlskoga folkhögskola. Snittmålet på tio samtal per deltagare har uppnåtts.

Uppnådda resultat enligt projektet

Projektet uppger att de mätbart kan se ett tydligt förändrat tänkande avseende egen identitet och möjligheten att påverka sin situation bland deltagarna samt en pågående förändring av social situation och livsföring. Exempelvis i form av ändrade förutsättningar för boende och förutsättningar för jobb, studier med mera.

Genom projektet har nya vägar och tankebanor avseende ungdomarnas relation till alkohol och andra droger kunnat påvisas och etableras. Detta har lett till en minskad alternativt nedlagd konsumtion hos deltagarna, men också enligt deras egen utsago till förändrad attityd i de grupper där de tidigare haft sin vardagliga sociala hemvist. Insatserna har mätbart bidragit till att förebygga, minska och avsluta alkohol- /drogmissbruk hos deltagarna, men förhoppningsvis också i deras närvärld. Sannolikt har projektet även bidragit till en senarelagd debut för några av de ungdomar de mött. Sammantaget har projektet hittills mött mer än 500 unga, fördjupat relationen med mer än 70 stycken av dessa samt mätbart bistått ett 40-tal att själva skapa en ny bärande tillvaro utan kriminalitet, narkotika och med begränsad eller ingen alkoholanvändning. För mer information om projektet kontakta:

Hela Människan Karlskoga Degerfors

Mats Haglund Telefon: 070- 543 11 32