• No results found

Pro úspěšné zlepšování nově vyvinutých metod měření i pro další výzkumné a vývojové úkoly, které jsou ve společnosti realizovány nebo realizovány budou, bylo nezbytné pokračovat v rozšiřování výzkumného a vývojového centra, které spočívalo v investicích do dalšího přístrojového vybavení a vybudování bezodrazové komory pro vývoj a odlaďování nových i stávajících měřicích metod. Současně s tím probíhal v rámci projektu vývoj nových diagnostických a testovacích metod pro průmyslová zařízení.

Rozšíření vývojového centra spočívalo v investičních výdajích sestávajících z: - nákupu špičkového přístrojového vybavení, které umožnilo vývoj nových metod pro diagnostiku

Rozšíření výzkumného a

vývojové centra ABEGU, a.s.

• Nákup nového přístrojového vybavení

• Vývoj nových metod měřících metod

• Vybudování bezodrazové komory

58

potrubí a kabelů a pro simulaci elektromagnetického rušení z pohledu vícefaktorového namáhání (generátory, selektivní zesilovače, osciloskopy, analyzátory, útlumové jehlany a absorbéry elektromagnetických vln apod.), - nákupu software a hardware nezbytného pro simulace šíření elektromagnetických vln, výpočty a ovládání měřicích přístrojů.

Kromě rozšíření vývojového centra proběhly další činnosti v rámci projektu, které byly zaměřeny na rozvoj ve třech hlavních oblastech činnosti ABEGU, a to na:

elektromagnetickou kompatibilitu, diagnostiku potrubí, diagnostiku kabelů. Nakoupené měřicích přístroje a činnosti, při kterých byli využity, navazovali na předchozí projekty a rozšířili možnosti jejich aplikovatelnosti.

V oblasti elektromagnetické kompatibility (EMC) byl vyvinut a odzkoušen postup pro vícefaktorové namáhání elektronických zařízení, který odpovídá reálným podmínkám v provozu. Při zkouškách EMC ve zkušebnách jsou všechny zkoušky odolnosti prováděny odděleně pro možnost jednoznačné interpretace odezvy na rušicí signály, avšak v reálných podmínkách je skutečné elektromagnetické prostředí tvořeno kombinací různých rušení, která mohou mít při současném působení na zařízení odlišný vliv. Tyto postupy jsou využitelné v případech záměny řídicího systému, kdy je nové zařízení instalováno do prostor s částmi původního systému, původní kabeláží a původním rozvodem napájení.

Starší řídicí systémy využívají vyšších napěťových úrovní a jsou sami zdrojem rušení, které nepříznivě ovlivňují nové řídicí jednotky, pracující na nízkých napěťových úrovních.

Pro tyto případy je možné změřit elektromagnetické prostředí v místě instalace ještě před záměnou a podle výsledků nastavit takový režim zkoušek, který by simuloval skutečné pracovní podmínky v místě instalace nového zařízení. Dodavatel zařízení tak má jistotu, že jeho zařízení nezpůsobí výpadky řízených zařízení a nebude vystaven zvýšeným nákladům s tím spojených (penále za odstávku výroby, zpoždění předání dodávky, opravy zařízení, dodatečné odrušování v provozu).

Pro diagnostiku potrubí byla vyvinuta a ověřena metoda pro stanovení relativní permeability, neboť v ČR akreditovaná zkušebna pro tyto zkoušky chyběla. Dále byly vyvinuty nové metody pro diagnostiku trubek uložených nad zemí, které umožňují rychlou a efektivní diagnostiku jejich stavu a využijí přístupů vyvinutých k diagnostice kabelů uložených v zemi. Pro diagnostiku kabelů byla vyvinuta metoda na stanovení relativní permitivity, která je určujícím parametrem elektrických vlastností. Dále bylo rozpracováno teoretické řešení i praktické ověření vlivu magnetických polí na kabely ve vztahu k jejich

59

konstrukci, elektrické pevnosti izolace a velikosti přenášených signálů.

V rámci projektu byla také přeměněna stíněné komora na bezodrazovou, která umožňuje měření parametrů trubek, kabelů i EMC. K tomu byl nutný nákup bezodrazových jehlanů a absorbérů, které se instalují na stěny ve stíněné komoře.

Na projektu se podílela také partnerská firma ZAT. Firma ZAT je v ČR největším výrobcem řídicích systémů, které jsou nasazovány i v náročných aplikacích na jaderných elektrárnách. ABEGU spolupracuje s firmou ZAT již od 90. let a zajišťuje ji podporu v oblasti elektromagnetické kompatibility formou vývoje a výroby speciálních testovacích zařízení, školením projektantů o možnostech zajištění elektromagnetické kompatibility při návrhu zdrojů, měřicích karet, skříní i vnitřních spojů ve skříních. Současně se ABEGU podílí ve fázi návrhu zařízení na posouzení návrhu z hlediska EMC. Spolupráce v rámci tohoto projektu spočívala především v tom, že společnost ZAT umožnila odzkoušení metod vícefaktorového namáhání na jimi vyráběném řídicím systému. Tyto zkoušky byly provedeny v prostorách laboratoří ZAT v Příbrami.

Obdobný způsob spolupráce byl zaveden i s firmou Jablotron, jejíž systémy jsou však jiného charakteru a bylo velmi výhodné v rámci tohoto projektu odzkoušet metody vícefaktorového namáhání i na tento typ zařízení. Ověření metod na zařízeních firmy Jablotron probíhalo v laboratořích VaV ABEGU, vzorky pro zkoušky byly poskytnuty bezplatně.

Plán projektu 5.2

Inovační projekt Rozšíření VaV centra společnosti ABEGU byl zahájen 1. 1. 2013 a naplánován do 31. 5. 2015. Za zajištění provozu výzkumného a vývojového centra byl odpovědný vedoucí oddělení výzkumu a vývoje. Za realizaci projektu odpovídal vedoucí projektu v tomto případě ředitel společnosti.

Projekt byl rozdělen do 3 etap, kde každá z nich obsahovala nákup přístrojů a vykonání činnosti, které s tímto přístrojovým vybavením souvisí. Tento postup umožnil plnění a kontrolu vytyčených dílčích cílů v každé etapě. Je však samozřejmé, že činnosti na jednotlivých dílčích cílech probíhaly v některých případech paralelně, z hlediska časového však definované cíle odpovídaly reálným ukončením jednotlivých úkolů jak z hlediska lidských zdrojů, tak z hlediska technického vybavení.

60 1. Etapa

Byla zahájena 1. 1. 2013 a probíhala do 31. 12. 2013. Hlavním cílem této etapy byl úspěšný vývoj a odzkoušení postupu pro vícefaktorové namáhání elektronických zařízení, který odpovídá reálným podmínkám v provozu. Dílčím cílem 1. etapy bylo vytvoření bezodrazové komory ze stávající stíněné komory. Toho se dosáhlo instalací bezodrazových prvků, kterými jsou jehlany (viditelné na obrázku) a ploché absorbéry. Tato úprava nevyžadovala stavební zásah a tím ani žádné stavební povolení. Bezodrazovou komoru si lze prohlédnout na následujícím obrázku č. 8.

Obrázek 8 - Bezodrazová komora