• No results found

Zdroj: Vlastní zpracování na základě API. 2019.

Na podporu inovací v podnikání jsou nejvíce určené hlavně prioritní osy 1 a 2. Do nichž spadají na tuto oblast vyčleněné programy INOVACE, POTENCIÁL a APLIKACE.

INOVACE

Program Inovace poskytuje podporu v minimální výši 1 000 000 Kč až do maximální výše 200 000 000 Kč. Míra podpory programu je závislá na velikosti podniku a pohybuje se od 25 – 45 % z prokázaných způsobilých výdajů. Hlavním cílem programu je zvýšení inovační výkonnosti a konkurenceschopnosti domácích podniků, rozšíření know - how firem a zefektivnění vnitřních procesů v oblasti řízení inovací. Podpora je zaměřena především na inovace vyšších řádů a zlepšení schopností firem v oblasti high - tech výroby.

POTENCIÁL

33%

24%

28%

12% 3%

Prioritní osa 1

(1,35 mld.EUR)

Prioritní osa 2

(0,97 mld. EUR)

Prioritní osa 3

(1,14 mld. EUR)

Prioritní osa 4

(0,5 mld. EUR)

Prioritní osa 5

(0,13 mld. EUR)

35

Dotace na projekty v rámci programu Potenciál jsou poskytovány od minimální výše 3 milionů korun až do maximální výše 200 milionů korun. Maximální výše poskytnuté dotace nesmí překročit 50 % způsobilých výdajů projektu. Program je zacílen na zvýšení kapacit společností určených na realizaci výzkumných, vývojových a inovačních aktivit.

Za cíl si klade také zvýšení počtu společností, které provádí vlastní výzkum, vývoj a inovace.

APLIKACE

Dotační program Aplikace nabízí možnost získání dotace ve výši od 1 milionu korun do maximální výše 100 milionů korun. Míra podpory programu je závislá na velikosti produktu a konkrétním typu činnosti, na kterou je dotace směřována. Nejvýše je však možné získat 80 % způsobilých výdajů projektu. Cílem programu je podpora projektů průmyslového výzkumu a experimentálního vývoje vedoucích k získání nových poznatků potřebných pro vývoj nových produktů, technologií a materiálů. (API, 2019)

Nefinanční formy podpory 2.4

Kromě přímé finanční podpory mohou inovační podniky popřípadě podnikatelé využít i různé nefinanční formy podpory inovací. Jedná se o většinou o poskytování různých informací a poradenství, které inovátorům nabízí jak komerční tak veřejné organizace.

Inovační subjektům tím šetří finanční prostředky, zlepšují jejich informovanost a tím i rozšiřují jejich možnosti v oblasti inovačních i podnikatelských aktivit. (Veber, 2017) Níže jsou uvedené vybrané organizace a agentury poskytující tuto formu podpory na území České republiky.

CzechInvest

CzechInvest je agenturou pro podporu podnikání a investic. Jedná se o státní příspěvkovou organizaci podřízenou Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR. Agentura má širokou škálu služeb, v jejichž rámci nabízí pomoc při realizaci investičních projektů, poradenství zahraničním investorům, podpora subdodavatelů, zprostředkování státní investiční podpory, správu databáze podnikatelských nemovitostí, zprostředkování kontaktů s orgány státní správy a samosprávy a další. Prostřednictvím těchto služeb a poskytovaných rozvojových programů podporuje CzechInvest rozvoj domácích firem, investorů a celkového podnikatelského prostředí. Agentura má síť svých zástupců a regionálních

36

kanceláří a to jak po celé České republice, tak v zahraničí. Všechny poskytované služby a informace jsou zdarma. (CzechInvest, 2018)

Asociace inovačního podnikání

Asociace inovačního podnikání je zájmovým sdružením. V jeho portfoliu nalezneme širokou nabídku činností na podporu inovací. Jejím cílem je hlavně poskytování poradenství a vzdělávání oblasti inovačního podnikání. Spolupracuje s řadou strategických partnerů v oblasti inovací na úrovni vládních, regionálních orgánů, komor, bank a podnikatelských subjektů. Asociace vydává vlastní časopis s názvem Inovační podnikání a transfer technologií, ve kterém šíří myšlenky inovačního podnikání. (Asociace inovačního podnikání, 2017)

Businessinfo.cz

Pro ucelení informací poskytovaných státní správou směrem k podnikatelským subjektům vybudovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu portál Bussinesinfo.cz. Mezi hlavní služby, které portál nabízí, patří online podávání formulářů, aktualizovaná databáze podpor a dotací, databáze zahraniční poptávky, organizace seminářů, organizace konferencí a další.

Realizaci portálu v současné době zajišťuje agentura CzechTrade. (CzechTrade, 2018)

37

3 Projektové řízení

Úspěch inovací a úspěšné zvládnutí inovačního procesu ve firmě je výraznou měrou závislé na efektivním projektovém řízení. V současnosti se stále rostoucí složitostí provádění změn popřípadě tvorby nových produktů roste i důležitost jejich plánování a řízení. K tomu slouží právě projektové řízení. Pomáhá nám eliminovat rizika nedodržení termínů či výše rozpočtu a dalších faktorů možného neúspěchu. (Doskočil, 2013)

Projektové řízení nebo také projektový management je souborem pravidel, doporučení a zkušeností, které popisují, jak správně řídit projekt. Z důvodu velké rozmanitosti jednotlivých projektů se jedná spíše o všeobecně platné skutečnosti a určitou filozofii přístupu k řešení, než o podrobný návod či směrnici. Projektové řízení je v podstatě prostředkem k návrhu a realizaci úspěšného projektu. Tedy takového projektu, ve kterém byl splněn stanovený cíl ve stanoveném termínu, za pomoci dostupných zdrojů a navrženého rozpočtu. Projektové řízení lze charakterizovat následujícími principy:

 Systémový přístup

 Systematický, metodický postup

 Strukturování problému a strukturování v čase

 Přiměřené prostředky

 Interdisciplinární týmová práce

 Využití počítačové podpory

 Aplikace zásad trvalého zlepšování

 Integrace (Doležal, 2016)

V další kapitole je definován samotný projekt a vysvětleny jsou jeho hlavní parametry, které na něj mají bezprostřední vliv.

Projekt 3.1

Slovo projekt je často na veřejnosti používáno v nejrůznějších souvislostech a nabývá několika odlišných významů. Odlišné definice tohoto pojmu nabízí i asociace působící

38

v oblasti projektového řízení. Tato různorodost definic a z toho plynoucích významů tohoto slova ještě zvyšuje pohled na problematiku řízení projektu. (Doskočil, 2013)

Doskočil charakterizuje projekt z hlediska projektového řízení jako sled činností s jasně definovaným cílem, časovým intervalem od začátku do konce a limitem pro čerpání zdrojů potřebných k realizaci těchto činností. (Doskočil, 2013)

Štefánek s kolegy definují projekt z pohledu projektového řízení následovně (s.35, 2011):

„Projekt je soubor konkrétních aktivit směřujících k naplnění jedinečného cíle. Je vymezen časem, financemi, lidskými a materiálními zdroji. Projekt je realizován projektovým týmem v podmínkách nadprůměrné nejistoty za využití komplexních metod. Realizace projektu je realizací změny.“ (Štefánek, 2011)

Na rozvoji projektového řízení se v současnosti velkou měrou podílí několik asociací projektového řízení. Mezi jednu z nejvýznamnějších patří také International Project Management Association. Ta rozvíjí vlastní pojetí a standardy v oblasti projektového řízení. Tato asociace definuje projekt jako (s. 29, 2012) „jedinečný časově, nákladově a zdrojově omezený proces realizovaný za účelem vytvoření definovaných výstupů (naplnění projektových cílů) v požadované kvalitě a v souladu s platnými standardy a odsouhlasenými požadavky.“ (Pitaš, 2012)

Projektový trojimperativ

Každá z uvedených definic projektu z pohledu projektového řízení je odlišná. Nicméně v zásadě vyzdvihuje 3 hlavní parametry tvořící projekt. Tato trojice parametrů bývá označována také jako takzvaný trojimperativ. Tvoří jí cíl projektu, čas a náklady. Všechny tyto parametry se mezi sebou ovlivňují, a změna jedné z nich vede zákonitě ke změně ostatních. U konkrétního projektu je nutné vždy najít kompromis mezi jednotlivými parametry. (Doskočil, 2013)

39 Obrázek 3 - Projektový trojimperativ

Zdroj: Vlastní zpracování

Životní cyklus projektu 3.2

Jak bylo uvedeno v předchozí kapitole, projekt je ve své podstatě procesem, aktivitou či sledem činností. Tento proces či aktivita se v čase vyvíjí a nachází se v různých fázích, které nám tvoří životní cyklus projektu. Svozilová rozděluje tento cyklus dle procesů projektového managementu na 5 fází:

1. Iniciace a zahájení projektu 2. Plánování projektu

3. Řízení projektových aktivit 4. Monitorování a kontrola

5. Uzavření projektu (Svozilová, 2016)

Projekt

Cíl

Čas

Náklady

40 Obrázek 4 - Životní cyklus projektu

Zdroj: Vlastní zpracování

Iniciace a zahájení projektu

Iniciace a zahájení projektu je první fáze projektového řízení, někdy označována také jako tzv. „předprojektová fáze“. Tato fáze je zaměřena hlavně na stanovení cílů projektu a kritérií pro jejich splnění. Kromě toho jsou vymezeny hlavní podmínky a předpoklady realizace nového projektu.

Plánování projektu

Po stanovení cílů projektu následuje fáze plánovací. Při plánování projektu se strategické výstupy z předchozí fáze Iniciace a zahájení převádí do formy taktického plánu pro realizaci projektu. V rámci plánování je původní záměr projektu podroben rozboru z pohledu času, nákladů, technologií, metodologií a pracovních zdrojů. Výstupem této fáze je jasně definovaný předmět projektu a zpracovaný plán projektu.

Řízení projektových aktivit

Řízením projektových aktivit se rozumí veškeré činnosti soustředěné na dosažení plánovaných cílů. V této části projektu je vytvářen samotný produkt projektu. Řízením jednotlivých pracovních úkonů je zajištěno splnění naplánovaných procesů a tím splnění cílů projektu. Toto řízení sestává hlavně z manažerských aktivit jako obsazování,

Iniciace a zahájení projektu

Plánování

projektu ŘÍzení

projektu Monitorování

a kontrola Uzavření

projektu

41 delegování, koordinace a dalších.

Monitorování a kontrola

Monitorováním a kontrolou projektu ověřuje podnik, zda se daří plnit dílčí plánované cíle.

Většinou tak činí srovnáváním různých ukazatelů a hodnot ve stanovených bodech. Sleduje tak například plnění stanoveného harmonogramu a rozpočtu projektu. V případě zjištění odchylek v procesu realizace oproti projektovému plánu, přikročí podnik k vyhodnocení a doporučení korekce.

Uzavření projektu

Jakmile jsou dokončeny všechny plánované výstupy projektu, nastává čas uzavření projektu. Typické pro tuto fázi je administrativní uzavření projektu, vypořádání všech majetkových a provozních záležitostí a vytvoření závěrečných hodnotících dokumentů o průběhu projektu. Důležité je také vytvoření závěrečné analýzy projektu s hodnocením naplnění stanovených cílů. (Svozilová, 2016)

Náklady projektu 3.3

Nedílnou součástí každého plánu projektu je také navržený rozpočet projektu. Rozpočet obsahuje informace o plánovaném čerpání zdrojů projektu. A to jak v celkové výši, tak podle jednotlivých druhů nákladových položek. Během realizace projektu může být rozpočet dále aktualizován dle nepřesností v odhadu nákladů. Tyto náklady nalezneme v rozpočtu projektu většinou v následujícím členění.

Přímé náklady

Přímé náklady jsou charakteristické tím, že je lze přiřadit přímo k projektu jako účetní vyjádření zdrojů čerpaných při realizaci projektu. Jsou tedy jasně vyčíslitelnými náklady.

Patří mezi ně například práce, materiál, pořízení a pronájem technologií, cestovné, licence a poplatky, nákup subdodávek, externí služby projektu (přepravné, likvidace odpadu atd.), pojištění, náklady na financování.

Nepřímé náklady

Nepřímé náklady bývají označovány jako takzvané režijní náklady. Jsou charakteristické tím, že je nelze jednoznačně vyčíslit. Do projektu se tyto náklady promítají nepřímo skrze

42

stanovené procentuální koeficienty. Tyto koeficienty jsou zpravidla stanoveny ředitelem projektu. Mezi nepřímé náklady patří hlavně osobní náklady, podíl z nákladů určených na krytí společných a podpůrných funkcí podniku (marketing, externí služby), náklady na provoz budov a technologií, daně a odvody a další.

Ostatní náklady

Mezi ostatní náklady se řadí všechny další náklady projektu, které nejsou zahrnuty do kategorie přímých ani nepřímých nákladů. Výše těchto nákladů je nejčastěji stanovena na základě specifických analýz. Ve většině případů do této kategorie nákladů spadají rezervy na krytí rizik a obtížně předvídatelných vlivů, vyplacené bonusy obchodníkům, provize, a jiné náklady. (Svozilová, 2016)

Rizika projektu 3.4

Management rizik projekt je v stále více zdůrazňovanou problematikou, která nabývá na důležitosti. Projektoví manažeři se s managementem rizik setkávají stále častěji. Jejich úkolem v současnosti je tyto rizika identifikovat, analyzovat a hodnotit. Na základě toho pak tyto rizika příslušným způsobem co nejvíce snižovat. Různé výzkumy nezávislých institucí totiž dokazují, že hlavním důvodem neúspěchu projektu je nejčastěji špatně nastavený rozsah projektu a cíl projektu. Stejně tak i nedostatečné naplánování jednotlivých zdrojů projektu. Odhalit tyto nedostatky je úkolem právě managementu rizik.

(Masár, Brezina, 2018)

43

4 Charakteristika podniku

Diplomová práce pojednává o tvorbě inovačního projektu ve firmě ABEGU a.s.

Následující kapitola je zaměřena na představení této společnosti včetně její historie, organizační struktury, portfolia služeb a dalších charakteristik.

Základní údaje o firmě ABEGU a.s.

4.1

Společnost ABEGU, a.s., se od svého počátku zabývá prováděním služeb v oblasti elektromagnetické kompatibility, diagnostiky kabelů, diagnostiky metalických trubek, elektrické bezpečnosti, tvorbou databází, a to zejména pro klienty působící v energetice, chemickém průmyslu, teplárenství a vodárenství. Dlouhodobě se také firma zabývá výzkumem a vývojem (je pokračovatelem Výzkumného ústavu energetického v Tanvaldu), díky kterému je schopna vyhovět stále rozsáhlejším požadavkům zákazníků a udržuje si významné postavení v poskytování služeb v oblasti elektromagnetické kompatibility a diagnostiky kabelů a trubek v ČR i SR.

Název obchodní společnosti: ABEGU, a.s.

Datum vzniku a zápisu: 3. prosince 1991

Spisová značka: B 153 vedená u Krajského soudu v Ústí nad Labem Sídlo firmy: Krkonošská 358, Desná III, 468 61 Desná

Identifikační číslo: 402 28 649 Právní forma: Akciová společnost

Předmět podnikání: Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákon

Webové stránky: www.abegu.cz (MSČR, 2019)

Historie společnosti 4.2

Akciová společnost ABEGU, a.s., byla založena v roce 1991. Zakladateli společnosti jsou dlouholetí zaměstnanci Výzkumného ústavu energetického v Tanvaldu (později přejmenovaného na EGÚ Praha), kde se dlouhodobě zabývali oblastí služeb pro energetiku

44

– zejména elektromagnetickou kompatibilitou, diagnostiku kabelů a spolehlivostí. Byli řešitelé mnoha státních, oborových i vojenských úkolů. Ihned po založení začalo ve firmě fungovat výzkumné a vývojové oddělení, a to zejména kvůli charakteru podnikatelské činnosti. Služby, které společnost poskytuje (diagnostika metalických trubek, elektromagnetická kompatibilita v oblasti energetiky, teplárenství, výzkum a vývoj pro externí zákazníky) jsou charakterizovány jako služby intenzivních znalostí, dále klasifikovány jako high - tech služby. Charakter služeb si vyžaduje existenci inovačního procesu ve firmě, jehož základem je výzkumné a vývojové oddělení. Z důvodu rozšíření laboratoří pro toto výzkumné a vývojové oddělení se sídlo společnosti přesunulo v roce 2009 z Tanvaldu do větších prostor v Desné. V roce 1995 firma zavedla systém managementu kvality dle ČSN EN ISO 9001. Od roku 1997 je součástí společnosti také zkušební laboratoř, která vznikla jako samostatné oddělení společnosti. V roce 1998 získala tato zkušební laboratoř akreditaci od Českého institutu pro akreditaci. V roce 2006 bylo vytvořeno IT oddělení, které se zabývá tvorbou databází a programů pro automatizaci měření, které zvyšují efektivitu při měřeních prováděných společností ABEGU. Od založení společnosti v r. 1991 byla společnost vlastněna původními zakladateli a zaměstnanci firmy a i v současné době je 100 % akcií společnosti vlastněno zaměstnanci firmy. Tento fakt je velmi významný z hlediska dlouhodobé stability a zájmu na neustálém rozvoji firmy. Po celou dobu fungování firmy byl veškerý zisk vždy reinvestován do rozvoje společnosti, na řešení výzkumných a vývojových projektů v rámci interního vývoje a do přístrojového vybavení, nezbytného pro práci na nejvyšší odborné úrovni.

Portfolio služeb 4.3

Činnost společnosti je orientována na technickou poradenskou činnost a poskytování služeb pro chemický, energetický, plynárenský, vodárenský průmysl aj., a to v následujících oblastech.

 elektromagnetická kompatibilita (EMC)

 diagnostika metalických trubek

 diagnostika kabelů

 elektrická bezpečnost

45

 výzkum a vývoj

Elektromagnetická kompatibilita (EMC)

Firma ABEGU se zaměřuje na zpracování EMC konceptů, programů zkoušek a zkušebních postupů, které jsou nezbytné pro stavbu nových staveb a záměnu řídících systémů například v případě jaderných elektráren. Kromě toho se v této oblasti zabývá řadou dalších problematik, jako jsou:

 měření elektromagnetického prostředí

 měření emisí elektromagnetického rušení

 zkoušky odolnosti proti elektromagnetickému rušení

 hodnocení rezervy kompatibility

 návrh úprav pro zajištění rezervy kompatibility Diagnostika metalických trubek

Diagnostiku metalických trubek provádí firma ABEGU a.s. pomocí metody EDMET, kterou vyvinulo právě firemní oddělení výzkumu a vývoje v průběhu několika let. Tato metoda slouží k zjištění stavu metalických trubek a lze ji využít v dlouhodobějším horizontu i ke sledování postupných degradačních změn těchto trubek. Na základě těchto sledování je firma schopná predikovat údržbu a tím zamezit poruchám potrubí. Hlavním přínosem této metody je možnost změřit i nepřístupné trubky, které mohou být zakopané v zemi nebo uložené v betonu. Samotná diagnostika využívá elektromagnetických principů doplněných o materiálové zkoušky. Další výhoda metody spočívá ve schopnosti diagnostikovat delší úsek (20 až 100 m) metalických trubek jako celek. U nadzemních vedení je metoda schopná rozpoznat lokální defekty. V současnosti firma neustále vyvíjí nové metody pro diagnostiku poruch u trubek zakopaných v zemi. Snaží se o vývoj nedestruktivních metod, které lze využít za provozu bez nutnosti odstávky. Nové vyvíjené metody využívají postupů jako měření proudů, napětí a elektromagnetických polí, pro které má firma ABEGU akreditaci.

Využití metody EDMET:

46

 vodovody a kanalizace

 chemické závody

 elektrárny

 výtopny

 podniky využívající chladicí vodu Diagnostika kabelů

Kromě diagnostiky metalických trubek firma nabízí i diagnostiku kabelů. V této souvislosti se zaměřuje především na zjištění současného stavu a odpovídající životnosti kabelů.

Firma nabízí diagnostiku pro nízkonapěťové kabely. Při měření je nutností odpojení kabelu po obou jeho stranách. Diagnostiku lze provádět přímo v provozu popřípadě v laboratoři.

Oddělení výzkumu a vývoje vyvíjí také novou metodu pro měření vysokonapěťových kabelů. Tato metoda by umožnila diagnostiku bezkontaktní a nedestruktivní bez nutnosti odpojení kabelu. V případě laboratorních zkoušek je diagnostika prováděna v akreditované zkušebně společnosti.

Elektrická bezpečnost

Společnost ABEGU a.s. nabízí zkoušky elektrické bezpečnosti u elektrických zařízení.

Zaměřuje se hlavně na měření všeobecných a bezpečnostních požadavků u těchto zařízení.

Veškeré zkoušky provádí firma ve své akreditované zkušebně na základě standardních postupů. Při měření využívá i tepelné a klimatické komory a dalších speciálních přípravků.

Výzkum a vývoj

Společnost ABEGU a.s. byla založena jako firma poskytující služby s vysokou přidanou hodnotou. Již od začátku podnikatelské činnosti byl ve společnosti kladen důraz na vlastní výzkumnou a vývojovou činnost, kterou lze rozdělit do dvou složek:

1. výzkum a vývoj je jednou z nabízených služeb pro zákazníky (externí vývoj- pro potřeby zákazníků)

2. výzkum a vývoj je základním předpokladem pro schopnosti inovace čí zavedení nových přímo nabízených služeb diagnostiky, měření atd. (interní vývoj- pro potřeby ABEGU)

47

Existence dostatečných vlastních výzkumných a vývojových kapacit je nezbytně nutná nejen kvůli schopnosti inovace metod diagnostiky, měření, zajištění elektromagnetické kompatibility atd. jako takových, ale také vzhledem k nutnosti velmi pružně a individuálně reagovat změnou technologických parametrů aplikované metody na požadavky zákazníka v rámci konkrétního projektu.

Organizační struktura společnosti 4.4

Společnost má sídlo v Desné. Do tohoto sídla se společnost přesídlila z Tanvaldu v roce 2009 v rámci rozšíření svých výzkumných a vývojových kapacit. Staré sídlo společnosti je využíváno především, jako sklad starší techniky případně prostory slouží k instalaci rozměrných měřicích stojanů. Organizační strukturu ABEGU a.s. můžeme rozdělit na vnější a vnitřní část.

Vnější organizační struktura

Vnější organizační strukturu představuje valná hromada (akcionáři společnosti). Valná hromada je nejvyšší orgán společnosti. Valná hromada jmenuje členy představenstva a členy dozorčí rady. Akcionáři společnosti ABEGU a.s. jsou zároveň zaměstnanci společnosti. Všichni členové představenstva a dozorčí rady jsou rovněž zaměstnanci společnosti. Valná hromada dlouhodobě rozhoduje nevyplácet dividendu a investovat zisk zpět do společnosti a tyto prostředky použít k financování klíčových projektů.

Vnitřní organizační struktura

Vnitřní organizace společnosti ABEGU a.s. včetně začlenění zkušební laboratoře do tohoto uspořádání je znázorněna na obrázku č. 5 níže. Ředitel společnosti je jmenován představenstvem společnosti. Řediteli společnosti jsou přímo podřízeni technický ředitel, který řídí činnost odborných oddělení společnosti (mimo zkušební laboratoře), vedoucí zkušební laboratoře, který řídí činnost zkušební laboratoře, vedoucí obchodního oddělení a manažer kvality.

48 Obrázek 5 - Organizační struktura společnosti Zdroj: Vlastní zpracování

Z vyobrazené organizační struktury lze identifikovat klíčové funkce ve firmě:

1. Představenstvo - jmenuje ředitele společnosti 2. Dozorčí rada - kontroluje činnost představenstva

3. Ředitel společnosti - jmenován představenstvem, odpovídá za činnost společnosti

3. Ředitel společnosti - jmenován představenstvem, odpovídá za činnost společnosti