• No results found

- Tržby tvořené prodejem služeb v letech 2012-2017

Rok 2012 2013 2014 2015 2016 2017

Tržby tvořené prodejem

služeb (v tis. Kč)

13 417 12 755 11 969 26 324 22 169 23 327

Zdroj: Vlastní zpracování

Přínos v oblasti životního prostředí

Vývojem nových metod, který bude prováděn v rozšířeném výzkumném a vývojovém oddělení, dojde k dalšímu velkému posunu v technologické úrovni metod tak, aby plně vyhovovali energetickým a jiným průmyslovým provozům právě z hlediska bezpečnosti – včasné diagnostiky poruch potrubí, elektrických a elektronických zařízení či kabelových rozvodů. Projekt rozšíření výzkumného a vývojového oddělení má tedy pozitivní vliv na životní prostředí i prostřednictvím možnosti vývoje nových či inovovaných diagnostických a měřících metod.

Problémy spojené s projektem 5.6

Projekt Rozšíření výzkumného a vývojového centra společnosti ABEGU a.s. byl realizován úspěšně. Byl dodržen harmonogram stanovený společností a bylo také dosaženo veškerých vytyčených cílů. V návaznosti na samotný projekt se při realizaci a po ukončení projektu objevily dvě problémové oblasti.

První z problémových oblastí se týká financování nákladů projektu. Firma musela na projekt vynaložit nakonec více prostředků z vlastních zdrojů, než bylo plánováno a to z důvodu krácení schválené dotace. Proti tomuto krácení firma podala námitku. Náklady neuhrazené ze schválené dotace firma uhradila z vlastních zdrojů, kterými firma disponuje.

Druhou problémovou oblastí je poptávka po nové metodě diagnostiky metalických trubek.

Nová metoda vyvíjená v rámci projektu byla vyvinuta úspěšně. Ukázalo se však, že reálná poptávka po využití této metody je doposud nižší než firmou odhadovaná. Firma je však

72

stále přesvědčena, že například pro vodohospodářské podniky se jedná o metodu s velkým přínosem. Vyšší poptávku po této metodě by mohlo přinést zvýšení její propagace u cílové skupiny. Zvýšení propagace společnosti se dále věnuje kapitola 7 této práce.

73

6 Analýza inovační potenciálu společnosti

V následující kapitole se autor této práce zaměřil na analýzu inovačního potenciálu společnosti ABEGU. K této analýze je využit dotazník s názvem Mapa připravenosti podniku k inovacím. Podrobnější popis dotazníku a jeho jednotlivých částí se nachází v teoretické části v kapitole 1.5.1. K vyhodnocení dotazníku byla využita oficiální metodika stanovená autory dotazníku. Vyplněný dotazník i s komentáři zástupce firmy je součástí přílohy A.

Hlavním cílem této kapitoly je na základě dotazníku zhodnotit inovační potenciál ABEGU v jednotlivých problematických okruzích, kterými se dotazník zabývá. Dále také odhalit silné a slabé stránky firmy v jednotlivých oblastech. Otázky dotazníku vyplnil ředitel společnosti pan Ing. Jaroslav Marek za přítomnosti autora této práce. Při vyplňování se ředitel firmy snažil své odpovědi dokládat komentáři a vysvětlením zvolené odpovědi.

V další části nalezneme jednotlivé okruhy dotazníku. Každý okruh je nejprve analyzován autorem práce a následně vyhodnocen podle metodiky hodnocení dotazníku.

Strategie a plánování 6.1

První část dotazníku je zaměřena na oblast strategie a plánování. Především řeší podnikatelskou strategii a podnikatelský plán společnosti. Kromě toho se zabývá i vizí společnosti a projektovým řízením.

Podnikatelskou strategií – cílem společnosti ABEGU, a.s. – je, tak jako u všech podnikatelských subjektů, snaha o ekonomickou prosperitu – zvyšování tržního podílu, rozšiřování portfolia odběratelů s následným efektem zvyšování tržeb společnosti.

Vzhledem k tomu, že společnost poskytuje služby s vysokou přidanou hodnotou (výzkum a vývoj v pro externí zákazníky, provádění diagnostiky metalických trubek, kabelů, zkoušky elektromagnetické kompatibility atd.) je základním předpokladem dalšího ekonomicko – technického rozvoje společnosti existence dostačující výzkumné a vývojové kapacity. Firma má v současnosti několik významných stávajících odběratelů

Stávající odběratelé společnosti Diagnostika metalických trubek

74

 diagnostika ocelových trubek v České rafinérské Kralupy nad Vltavou a Litvínov

 diagnostika vodovodního potrubí pro Chevak Cheb

 diagnostika vodovodního potrubí pro ŠKODA-ENERGO Mladá Boleslav

 diagnostika potrubí technické vody v jaderné elektrárně Dukovany - ČEZ

Elektromagnetická kompatibilita (EMC)

 komplexní zajištění EMC pro jaderné elektrárny Temelín - ČEZ

 komplexní zajištění EMC při obnově řídících systémů v jaderné elektrárně Dukovany

 komplexní zajištění EMC pro jaderné elektrárny Mochovce

 komplexní zajištění EMC pro tepelné elektrárny ČEZ

 komplexní zajištění EMC pro kompresorové stanice Transgas a Slovtransgas

 posouzení EMC elektronických zařízení automobilových tunelů (Strahovský tunel, Mrázovka, Radlice, Těšnov, Klimkovice) - ELTODO

 vývoj a návrh odrušovacích prvků a způsobů odrušení v rámci společného vývoje s průmyslovými podniky – Jablotron, SKYBERGTECH, Almeto

Diagnostika kabelů

 Diagnostika kabelových tras v jaderných elektrárnách Dukovany a Temelín - ČEZ

 Metodika pro hodnocení zbytkové životnosti bezpečnostních kabelů jaderných elektráren - ČEZ

Tvorba databází

 Databáze spolehlivosti pro české jaderné elektrárny - ČEZ

 Databáze EMC pro jadernou elektrárnu Dukovany a Temelín - ČEZ

 Databáze pro hodnocení zbytkové životnosti kabelů v jaderných elektrárnách – ČEZ

75 Potenciál trhu

Potenciál trhu v ČR, ale i v zahraničí (zejména Slovensko, Polsko, Rakousko, Německo, Francie) je v současnosti velký. Většina chemických, energetických, vodárenských, teplárenských a dalších zařízení a technologií vykazuje stáří cca 30 - 40 let (v případě chemických provozů až 60 let). V rámci nezbytné rekonstrukce těchto zařízení je spatřován velký potenciál pro produktů společnosti v oblasti diagnostiky potrubí. Již nyní je zřejmé, že bude investováno do obnovy velkých chemických provozů z hlediska splnění norem ochrany životních prostředí a bezpečnosti, v horizontu několika let je plánována rekonstrukce tepelných elektráren ČEZ. Velkou příležitostí pro firmu ABEGU, by byla také případná dostavba Jaderné elektrárny Temelín, a to ve všech profilových oblastech společnosti (EMC, diagnostika trubek a kabelů).

V oblasti sledování stavu a hodnocení životnosti kabelů představují pro firmu potenciál v první řadě jaderné elektrárny v ČR, ale i v zahraničí. Na základě úspěšného řešení předchozího projektu byli zástupci firmy přizváni za člena česko-ruské pracovní skupiny pro energetiku při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR s cílem nabídnout výsledky výzkumu a vývoje i pro jaderné elektrárny v Rusku (příp. i na Ukrajině), což by bylo významné rozšíření trhu směrem, kde zatím firma nepodniká.

Potenciál v uplatnění produktů v oblasti elektromagnetické kompatibility má uplatnění v současné době v jaderné elektrárně Dukovany, kde probíhá obnova řídicích systémů a v jaderné elektrárně Mochovce, kde probíhá dostavba 3. a 4. bloku. V současné době se vyhodnocuje výběrové řízení na komplexní zajištění EMC v rámci dostavby, kterého se ABEGU účastní. Zakázky z oblasti EMC jsou řešeny také pro firmu AREVA, jejichž schváleným dodavatelem je společnost ABEGU již od r. 2006.

Potenciálními odběrateli do budoucna jsou vytipovány společnosti – ČEZ a.s., SE-ENEL, Chemopetrol Litvínov, Transgas, Net4Gas a Slovtransgaz, ŠKODA JS a.s., ZAT Příbram, invelt - elektro, ELTODO, AREVA, Jablotron. Se všemi potenciálními zákazníky vede ABEGU obchodní jednání.

Vyhodnocení dotazníku

V první části dotazníku firma nejčastěji volila odpověď d), která jí řadí do třídy A, tedy mezi firmy s vyspělým strategickým řízením. Na základě toho lze konstatovat, že firma zná vývoj potřeb svých zákazníků a sleduje aktivity konkurence. Firemní kultura

76

společnosti je na dobré úrovni a firma je schopna ji v budoucnu nadále rozvinout.

Projektové řízení je na vysoké úrovni a firma pomocí své organizační struktury dokáže účelně ovládat firemní procesy tak aby dosáhla žádoucího efektu. (Vacek, 2001)

Marketing 6.2

Druhá část dotazníku se zaměřuje na marketingovou strategii společnosti a marketing ve firmě jako takový. Otázky jsou směřovány na oblast konkurence, vývojových trendů na trhu, odběratelů, spokojenosti zákazníka a dalších aspektů.

V oblasti EMC měření elektromagnetické kompatibility představují pro ABEGU konkurenci zkušebny se zaměřením na EMC – EZÚ Praha, VTÚPV Vyškov, Testcom Praha a ZČU Plzeň. Tyto zkušebny však provádějí testy pouze v laboratoři. ABEGU provádí zkoušky EMC i přímo u zákazníka – v místě instalace, čímž jsou postiženy skutečné instalační podmínky, zkontrolována kvalita dodávky a montáže a vyzkoušeny všechny důležité vazby u distribuovaných řídicích systémů, které nelze ve zkušebně nasimulovat. Možnost provedení zkoušky přímo v místě instalace umožňuje zejména přístrojové vybavení tomu uzpůsobené (zčásti vyvíjeno ve firmě ABEGU) i velmi dobrá znalost prostředí energetických a průmyslových provozů i dané legislativy. Společnost ABEGU v této oblasti zaujímá dominantní postavení na trhu – nejvyšší úroveň kvality práce dokazuje zajištění elektromagnetické kompatibility od tvorby EMC konceptu až po stanovení skutečné rezervy kompatibility pro jaderné elektrárny Mochovce, Temelín a Dukovany.

V oblasti diagnostiky metalických trubek v současnosti není známa firma, která by stejný či alespoň podobný produkt nabízela. Metoda EDMET společnosti ABEGU přináší zcela nový přístup ke sledování stavu a životnosti potrubí. O řešení podobné úlohy se snaží např.

v rámci EPRI (Energy Power Research Institute – USA), avšak na bázi ultrazvukových metod, které jsou zatím ve stádiu laboratorních zkoušek, a možnost uplatnění v reálné instalaci není dosud prokázána.

V oblasti diagnostiky kabelů v jaderných elektrárnách představuje konkurenci firma TES, která pro diagnostiku využívá systém ECAD, který je konstruován na přesně definované typy měření a je vhodný pro dlouhodobě opakované sledování – využívá sledování změn výsledků. V oblasti sledování životnosti kabelů je konkurentem ÚJV Řež, která se však zabývá oblastí mechanických a fyzikálních parametrů a v oblasti elektrických parametrů

77 spolupracuje s ABEGU.

V rámci marketingové strategie se tedy firma soustředí na následující oblasti:

 Zvyšování technické úrovně nabízených produktů

 Schopnost pružně reagovat na požadavky zákazníků v rámci jednotlivých projektů – zakázek – schopnost v co nejkratším čase vyvinout konkrétní řešení přímo pro zákazníka v případě, že není možné aplikovat standardní metodu či postup.

 Udržení a rozšíření stávajícího portfolia odběratelů – zvýšení tržního podílu

 Vstup na zahraniční trhy s velkým potenciálem odbytu produktů firmy (Polsko, Slovensko, Německo, Ukrajina, Rusko)

 Sběr a analýza dat o konkurenci z veřejných zdrojů

 Důraz na osobní kontakt s odpovědnými pracovníky zákazníka Vyhodnocení dotazníku

Firma se, dle odpovědí uvedených v druhé části dotazníku, zařadila mezi firmy třídy B.

Tato část byla při vyplňování dotazníku nejvíce zvažovanou a diskutovanou částí ze strany zástupce společnosti. Pro analýzu slabých stránek společnosti je zajímavá především odpověď firmy na otázku číslo 1 a otázku číslo 6. U otázky číslo 1 zvolil zástupce společnosti odpověď b) s připojeným komentářem, dle kterého firma vývoj na trhu sleduje (spíše odpověď C), ale její firemní marketingová aktivita je na slabé úrovni. Z toho důvodu nakonec zvolil odpověď b). Z této odpovědí lze odvodit, že si je firma vědoma nezbytnosti rozvinutí svých marketingových aktivit. V budoucnu by bez těchto aktivit totiž hrozilo znehodnocení prostředků investovaných do inovací, které by mohly zůstat bez konečného efektu. S tím souvisí také reakce společnosti na otázku číslo 6, kde zástupce společnosti zvolil rovněž odpověď za b). Při analýze této odpovědi zjistíme, že firma sice disponuje marketingovými plány, ale ty nezahrnují podrobné členění nákladů. V budoucnu by tak ve firmě mohlo dojít k nekontrolovanému vývoji režijních nákladů. Ve výsledku by tak firemní vývoj cen mohl snížit její konkurenceschopnost u zákazníků. Tuto odpověď dokládá také neexistence samostatného marketingového oddělení ve společnosti. (Vacek, 2001)

78 Technologie

6.3

Další částí dotazníku je část zaměřená na technologie a technologický proces ve společnosti. Zabývá se tím, jak firma sleduje a reaguje nové technologické trendy v oboru, jak je sama schopna tyto technologické změny provádět a zda disponuje zdroji určenými k vývoji nových technologií.

Firma působí na specifickém trhu vysoce zaměřeném na technologický vývoj. Základní strategickým směrem ve společnosti ABEGU, a.s., je zvyšování konkurenceschopnosti společnosti na tomto trhu. Firmě v tomto ohledu hodně pomáhá její vlastní výzkumné a vývojové oddělení, kterým disponuje. Toto oddělení slouží k vývoji nových metod, díky kterým si firma drží velmi dobrou konkurenční pozici na trhu. Filozofií společnosti v tomto směru je právě přinášení nových metod, které jsou na trhu dosud neznámé a sledování toho, co nabízí tržní konkurence. Nové trendy v oblasti technologií firma sleduje například i u agentury MAAE – Mezinárodní agentury pro atomovou energii.

K dalšímu zvýšení konkurenceschopnosti se společnost snaží plnit následující strategické priority společnosti:

 Poskytovaní služeb s vysokou přidanou hodnotou – high – tech služby (EMC, metoda EMDET)

 Inovace produktů společnosti – zvyšování technické úrovně produktu

 Zvyšování úrovně znalostí v oboru – vlastní výzkumná a vývojová činnost

 Budování odpovídajícího zázemí pro výzkumnou a vývojovou činnost- přestěhování se do větších kapacit v Desné

 Prohloubení spolupráce s institucemi VaV a s dalším subjekty i v oblasti personální - spolupráce s VŠ

 Rozšíření portfolia odběratelů zejména v zahraničí (zaměření na Slovensko, Francie Polsko, Německo, Rusko, Ukrajina)

 Analýza trhu, sledování potřeb zákazníků a nabízení nových produktů zákazníkům (samostatné obchodní oddělení)

Pro získání diferenční výhody oproti konkurenci je cílem společnosti vyvinout nové

79

přístupy v testování zařízení, u kterého se předpokládá instalace ve zvlášť specifických elektromagnetických prostředích, a přinést zákazníkům v těchto případech zcela nový produkt, který dosud nikdo nenabízí.

Vyhodnocení dotazníku

V oblasti technologií je firma ABEGU dle poskytnutých dat a odpovědí v dotazníku zařazena do třídy A. Do této třídy se řadí podniky operující v ambiciózních tržních segmentech, ve kterých jsou neustále pod tlakem a jsou hnány k neustálému inovování technologického zázemí svých činností. Aby byla firma, zařazená do této třídy, konkurenceschopná je nezbytné, aby sama přicházela s podněty a zdroji k provádění změn.

Firma využívá při hledání těchto podnětů a zdrojů jak vnitřní tak vnější prostředí společnosti. Při jejich nalezení je dále zpracovává do studií proveditelnosti a ty nejperspektivnější pak ve výběrovém řízení postoupí k samotné realizaci. Tento proces je plánovitou činností, která funguje skrze týmovou práci samostatného výzkumného a vývojového oddělení firmy. Toto oddělení získává finance z rozpočtu firmy a z dalších potencionálních dostupných zdrojů. (Vacek, 2001)

Kvalita, životní prostředí 6.4

Služby jako diagnostika metalických trubek nebo měření elektromagnetické kompatibility, které společnost ABEGU poskytuje v provozech, jako jsou jaderné elektrárny, chemické provozy, vodárny mají jednoznačně rozsáhlý vliv na životní prostředí a to především na jeho ochranu. Pomocí těchto služeb totiž firma například diagnostikuje potencionální poruchy potrubních systémů, měří a vyhodnocuje zbytkovou životnost kabelů zatížených radiačním prostředím jaderných elektráren, vyhodnocuje odolnost řídících systémů proti rušení. Tyto měření a z nich získané podklady pro sledování stavu zařízení a jejich údržbu napomáhají zvýšení spolehlivosti energetických provozů, zejména jaderných elektráren, plynovodů a chemických provozů. Právě potencionální poruchy potrubí, selhání kabelových systémů, odrušení řídících systémů by v provozech tohoto typu mohlo vést k jejích havárii, která by měla devastující následky pro životní prostředí.

Přínosy diagnostiky metalických trubek k ochraně životního prostředí:

 Stanovuje aktuální životnost potrubí- nedochází k jeho předčasné výměně a tím k plýtvání zdrojů určených k výrobě

80

 Zamezuje vznikům havárií potrubí v chemických provozech- tím zamezuje úniku škodlivých látek do ovzduší

 Zamezuje úniku nebo znehodnocení pitné vody ve vodárenských provozech

 Přínosy diagnostiky kabelů k ochraně životního prostředí:

 Stanovuje aktuální životnost kabelů- zamezuje předčasné výměně a tím k plýtvání zdrojů určených k výrobě

 Předchází poruchám kabelů a s tím spojeným výpadkům řídících systémů Vyhodnocení dotazníku

V této části dotazníku zabývající se kvalitou a životním prostředím odpověděla firma ABEGU nejčastěji možností d). Na základě toho lze společnost zařadit do třídy A, kam patří společnosti splňující podmínky certifikace v systému ČSN EN ISO 14000. Dále je možné konstatovat, že firma pozitivně reaguje na podněty z vnějšího prostředí. Při jejich posuzování je schopna vyhodnocovat praxi ostatních firem a využít identifikovaných vývojových trendů a námětů. V oblasti řízení kvality je firma otevřená pro provádění auditů ze strany firemních zákazníků i dodavatelů. Firemní řízení kvality je zpracováno na základě certifikačních kritérií a lze jeho výstupy kvantifikovat. Strategie firmy je otevřená k provádění změn. (Vacek, 2001)

Z hlediska slabších stránek se zde jeví důležitá otázka číslo 4, kde firma uvedla odpověď za b). Zástupce společnosti tuto odpověď zvolil, protože firma nevlastní certifikát ČSN EN ISO 14000. Z celkového vyhodnocení celé části však vyplývá, že firma splňuje podmínky této certifikace a tak by v budoucnu mohla zvážit její získání. (Vacek, 2001)

Logistika 6.5

Klíčovou roli u společnosti v oblasti logistiky hraje měřící technika. V rámci uskutečněných projektů byla nakoupena moderní technika na vysoké technické úrovni.

Přístroje jsou pro firmu a její aktivity plně dostačující. Rizikem zůstává případná porucha drahých zařízení od zahraničních dodavatelů. Případné lhůty pořízení nových přístrojů nebo servisních úkonu na starých přístrojích totiž dosahují někdy až 6 měsíců. Firma se proto snaží mít klíčové sestavy přístrojů vždy minimálně dvě, aby předešla těmto

81

výpadkům. To přináší zvýšené náklady na servis a kalibraci. Na druhou stranu firma díky tomu předchází větším logistickým problémům.

V oblasti logistiky firma si firma nechává část služeb zpracovávat také externě. Společnost těchto procesů využívá v oblastech, které bezprostředně nesouvisí s kvalitou prováděných činností a neovlivňují kvalitu výstupu společnosti. Jedná se o následující externí služby:

 Mobilní operátor

 Servis přístrojů

 Kalibrace

 Úklid a údržba nemovitosti

 Servis automobilů

 Energie

 Účetnictví

Vyhodnocení dotazníku

Nejčastější odpovědí společnosti v páté části dotazníku věnující se logistice byla odpověď za d). Na základě toho firmu řadíme mezi společnosti ve třídě A. Tato třída je typická tím, že se v nich nachází firmy s vyvinutou strategií v oblasti logistiky. Firemní činnosti se mohou v takovém případě opřít o mobilizovatelné zdroje. Podniky zařazené do třídy A zvládají řízení rizika a jsou díky tomu schopné vyjít vstříc podnětům od svých zákazníků.

Se svými zákazníky takové podniky komunikují skrze svůj informační systém. Pro dostatečnou kreativitu svých zaměstnanců mají tyto společnosti rozvinutý motivační systém. (Vacek, 2001)

Organizace a lidské zdroje 6.6

Dlouhodobě firma ABEGU spolupracuje s ČVUT Praha, VŠCHT Praha a TUL Liberec.

Součástí spolupráce na konkrétních projektech jsou vedle technické podpory také stáže diplomantů a doktorandů z univerzit. Studenti takto získají cenné praktické zkušenosti. Při výběru nových zaměstnanců bude ABEGU dávat přednost právě absolventům vysokých škol a doktorandům, kteří se ve firmě již podíleli na konkrétních úkolech.

82

Rizikem je věk některých zaměstnanců a dále možnost odchodu některého z klíčových pracovníků. Rizikem v současné době je také klesající nezaměstnanost a velké nadnárodní společnosti, které lákají nové zaměstnance. Těmto společnostem není společnost ABEGU schopna konkurovat po finanční stránce. Dalším rizikem je dále nedostatek absolventů v

Příležitostí by mohla být také spolupráce společnosti s místním Gymnáziem Tanvald, kde se společnost snaží oslovit žáky exkurzemi a minimálně vzbudit zájem o technické obory.

Další příležitosti pak zůstává oslovení potenciálních zaměstnanců z řad studentů pomocí letních brigád.

Vyhodnocení dotazníku

Poslední část dotazníku byla zaměřena na organizaci a lidské zdroje ve firmě. Podobně jako v předchozí části i zde převládali odpovědí d) uváděné zástupcem společnosti. Tyto reakce na otázky firmu řadí do třídy A. Firemní kultura tak podle hodnocení dotazníku stojí

Poslední část dotazníku byla zaměřena na organizaci a lidské zdroje ve firmě. Podobně jako v předchozí části i zde převládali odpovědí d) uváděné zástupcem společnosti. Tyto reakce na otázky firmu řadí do třídy A. Firemní kultura tak podle hodnocení dotazníku stojí