• No results found

- Hodnocení jednotlivých oblastí dotazníku

Jak vidíme na obrázku č.9 firma se téměř ve všech hodnocených oblastech zařadila do nejlépe hodnocené třídy A. Ze 36 zodpovězených otázek byla nejčastější odpovědí společnosti varianta d) a to hned dvaadvacetkrát. Nejlépe hodnocené byli oblasti Strategie

3,67

84

a plánování, Technologií a také Kvality a životního prostředí. Ve všech těchto oblastech firma ztratila pouhé dva body. Nejhůře hodnocenou oblastí byl Marketing. Nutno dodat, že i přesto je oblast Marketingu zařazena do druhé nejlepší možné třídy.

Podle tohoto hodnocení tedy můžeme říci, že je v zájmu firmy ve svých inovačních aktivitách věnovat pozornost hlavně oblasti marketingu. Ta se jeví jako hlavní slabá stránka firmy ABEGU. Z této analýzy vychází i následující část věnovaná návrhu nového inovačního projektu.

85

7 Návrh nového inovačního projektu včetně jeho ekonomického zhodnocení

Z realizované analýzy vychází, že společnost ABEGU může zlepšit svůj inovační potenciál, pokud se pokusí zvýšit svou aktivitu v oblasti marketingu. Každá společnost by měla marketing zařadit do hlavních aktivit a věnovat mu nepřetržitou pozornost.

V tuto chvíli lze konstatovat, že společnost ABEGU provádí svou podnikatelskou činnost bez výraznější marketingové aktivity. Společnost má silnou pozici v oblasti EMC a diagnostiky hlavně v jaderných elektrárnách, ale své diagnostické metody, které mají široké uplatnění také v jiných provozech, dostatečně nepropaguje. Je důležité si uvědomit, že společnost patří do kategorie malých a středních podniků a má „pouze“ 16 stálých zaměstnanců. Tato skutečnost vede k situaci, kdy vedoucí obchodního oddělení má na starost nejen obchodní záležitosti, ale v případě vysoké vytíženosti se musí také účastnit výjezdových měření se společností. Marketing pak vzhledem k současnému přetížení společnosti vlivem velkých zakázek téměř nedostává prostor. Vyšší marketingová propagace by přitom pomohla zvýšit poptávku po firemním portfoliu služeb. Uplatnit by se tak mohla například i nově vyvinutá metoda diagnostiky metalických trubek, která byla analyzována v rámci této práce a nepřináší firmě doposud požadovanou odezvu v rámci zvýšení poptávky po této metodě.

K zamyšlení je proto, zda lépe neprezentovat značku ABEGU, vždyť málokterá společnost v Libereckém kraji dosahuje v tomto oboru tak významných inovačních výsledků a je schváleným dodavatelem firem jako je společnost ČEZ, ŠKODA JS, Jaderná elektrárna Dukovany a dalších. Věřím, že pokud by společnost realizovala navržený inovační projekt, nejen že zvýší povědomí o své společnosti, ale zvýší významně také tržby a získá nové zákazníky. Otázkou zůstává, zda má společnost dostatečné kapacity na potenciální nové zakázky, ale je důležité vzít ohled na legislativu a možné změny v oblasti jaderné energetiky a snažit se proto diverzifikovat své aktivity také na ostatní oblasti. Pokud by se projekt vydařil, mohla by společnost přemýšlet také o náboru dalších technických pracovníků, což by mohlo přinést další růst společnosti. Po důkladném prostudování společnosti lze konstatovat, že ABEGU má velký potenciál oslovit nové zákazníky v ČR i EU.

Inovační projekt autora této práce proto spočívá v rozšíření společnosti o pracovníka se

86 specializací na oblast marketingu.

Cíl projektu 7.1

Ze současné organizační struktury je vidět, že každé z oddělení ve společnosti je zastoupeno většinou jedním hlavním pracovníkem (vedoucím), který je klíčovým pracovníkem pro danou oblast. Samostatné marketingové oddělení zastoupené svým vedoucím pracovníkem firma nemá a většina marketingové činnosti je tak na vedoucím obchodního oddělení. Hlavním cílem autorem navrhovaného inovačního projektu je tedy, zřízení nové pozice marketingového specialisty, který by byl klíčovou osobou pro oblast marketingu ve firmě ABEGU.

Harmonogram projektu 7.2

Rozšíření společnosti o nového pracovníka a zřízení nové pozice není pro firmu krátkodobý proces. Stanovení harmonogramu projektu však vychází z faktu, že firma si je svého deficitu v oblasti marketingu vědoma a tak se bude snažit o řešení v co nejrychlejším možném čase. Harmonogram inovačního projektu, s názvem zřízení pozice marketingového specialisty, navrženého autorem práce lze vidět v následující tabulce č. 10.

87

Výběrové řízení Vlastní doba trvání inzerce 15

Vyhodnocení uchazečů 2

Výše uvedený harmonogram ukazuje časovou náročnost inovačního projektu v pracovních dnech. Jedná se o časovou náročnost pro hlavního řešitele projektu, kterým bude vedoucí obchodního oddělení. Hlavním řešitelem projektu bude vedoucí obchodního oddělení vzhledem k faktu, že marketingový specialista bude ve struktuře společnosti zařazen právě pod obchodní oddělení. Vlastní marketingové oddělení by mohlo vzniknout až ve chvíli, kdy by budoucí získaná data jasně ukázala pozitivní vliv marketingové specialisty ve vybraných ukazatelích (např. tržby, zvýšený počet poptávek atd.). Uvažujeme-li 8 hodinovou pracovní dobu, můžeme vidět také předpokládané hodiny, které budou na projektu odpracovány vedoucím obchodního oddělení. Harmonogram je rozdělen do třech fází.

88 Přípravná fáze

První fáze je fáze přípravná. Během této fáze proběhne příprava projektu. Hlavní řešitel bude muset vypracovat plánovaný harmonogram činností (datum začátku a plánovaný konec projektu atd.), bude potřeba vypracovat detailní popis pracovního pozice (kvalifikace, ostatní požadavky, pravomoci a odpovědnosti atd.), dále bude třeba zmapovat vhodné prostředky ke zveřejnění inzerátu atd. Na tuto část je vyčleněno 10 pracovních dnů.

Následovat bude projednání připravené projektu s vedením společnosti a následné zapracování připomínek či revize připraveného projektu. Na tuto část jsou plánovány 2 pracovní dny. Závěrečnou částí přípravné fáze je příprava inzerce. Tato část bude ukončena vlastním zveřejněním inzerátu. Na tuto část jsou plánovány 3 pracovní dny. Jak můžeme vidět, prvotní přípravná fáze zabere 15 pracovních dnů. Tato fáze je významně zkrácena díky tomu, že společnost o potřebě zavedení pracovní pozice marketingového specialisty ví. V případě, že by bylo potřeba přesvědčit vedení společnosti o potřebě vytvoření tohoto pracovního místa, pak by přípravná fáze zabrala podstatně delší dobu a bylo by nutné připravit detailnější rozbor daného projektu.

Výběrové řízení

Druhá fáze je fáze vlastního výběrového řízení. Tato část začíná zveřejněním inzerce na webu případně zveřejněním pomocí jiných prostředků. Vhodnou metodou by také mohlo být zveřejnění výběrového řízení prostřednictvím vlastních zaměstnanců (osobní dotazování). Vlastní doba trvání inzerce je nejdelší částí projektu a je na ni plánováno 15 pracovních dnů. Jak můžeme vidět v tabulce, během těchto 15 pracovních pohovorů se počítá s 3 dny (24 hodin), které bude muset hlavní řešitel věnovat evidenci přihlášených uchazečů atd. Následovat bude vyhodnocení uchazečů. Během této části bude zkontrolováno, zda uchazeč splnil kvalifikační kritéria a budou vybráni vhodní kandidáti na osobní pohovor. Vyhodnocení uchazečů je plánováno na 2 pracovní dny. Následovat budou vlastní pohovory s uchazeči. Tato část zabere dle plánu 3 pracovní dny. Tato část by mohla být zkrácena v případě, že se do výběrového řízení nepřihlásí dostatečný počet vhodných uchazečů. Následovat bude závěrečná část druhé fáze a to finální výběr uchazeče a obeznámení uchazečů výběrového řízení s výsledky. Na tuto část jsou plánovány 2 pracovní dny.

Nástup zaměstnance

89

Následovat bude poslední fáze projektu a to vlastní nástup nového zaměstnance. Během této fáze bude muset nejprve hlavní řešitel připravit potřebné podklady k podpisu (pracovní smlouvu, mzdový výměr, náplň práce, prohlášení o zachování důvěrnosti atd.) Na tuto činnost jsou naplánovány 2 pracovní dny. Následovat bude nástupní den zaměstnance.

Během něho dojde k podpisu připravených podkladů a seznámení pracovníka se základními informacemi. Poté bude následovat závěrečná část nástupu a to základní zaškolení v oblasti bezpečnosti práce, seznámení s managementem kvality ISO, získaní potřebného školení řidičů, požární bezpečnost atd. Na tuto část je plánováno 5 pracovních dnů.

Specifikace pracovní pozice 7.3

Následující kapitola se zabývá specifikací nově vytvořené pracovní pozice. Stanovuje požadovanou kvalifikaci pracovníka, jeho zařazení do organizační struktury a náplň práce.

Kvalifikace pracovníka

Kvalifikaci a požadované roky praxe jednotlivých pracovníků společnosti dokumentuje následující tabulka č. 11.

90 Tabulka 11 - Kvalifikační požadavky na zaměstnance

Pozice Vzdělání Praxe Ostatní

Ředitel společnosti VŠ technického nebo ekonomického směru

5

Manažer kvality VŠ technického nebo ekonomického směru

ÚSO technického směru 1 Zkouška zvláštní odborné způsobilosti,

osvědčení Státního úřadu pro jadernou

bezpečnost Technický ředitel VŠ technického směru 3

Vedoucí zkušební laboratoře

VŠ technického směru 3 Znalost výstavby, fungování a údržby

Nově vzniklá pozice marketingového specialisty by korespondovala s požadavky na vedoucího obchodního oddělení společnosti. Nicméně firma by hledala pouze nové pracovníky s vysokoškolským vzděláním a minimálně jedním rokem zkušenosti v oboru marketingu. Pro firmu by byl ideálním kandidátem člověk s víceletou praxí, nicméně je potřeb brát v úvahu stanovený plat na novou pozici. Standartní platové ohodnocení pro pracovníka s víceletou praxí v marketingu a vysokoškolským vzděláním se na trhu práce

91 bude pohybovat na vyšších platových úrovních.

Zařazení do organizační struktury

Marketingový specialista by měl být po svém vstupu do společnosti zařazen do obchodního oddělení firmy. Podřízen by byl tedy vedoucímu obchodního oddělení, od kterého by přebral řadu odpovědností a pravomocí firmy v oblasti marketingu. Tento vedoucí a zároveň hlavní řešitel inovačního projektu by měl za úkol nově přijatého pracovníka seznamovat s organizačním chodem společnosti. K výrazně změně schématu organizační struktury by tímto krokem nedošlo. Vedoucímu obchodního oddělení by tímto krokem bylo zároveň ulehčeno od některých činností a odpovědností. Tím by se mohla potencionálně zvýšit i jeho efektivita v obchodní činnosti. Zařazení marketingového specialisty do obchodní struktury lze vidět na obrázku č. 10.

Obrázek 10 - Zařazení marketingového specialisty do organizační struktury