• No results found

Hockeykulturen i hemmet och i kommunen inspirerade till hockeyspelande

6. Resultat

6.4 Hockeykulturen i hemmet och i kommunen inspirerade till hockeyspelande

Det blev uppenbart i studien att det kulturella kapitalet var en av flera faktorer som bidrog till att intervjupersonerna valde att börja och fortsätta med ishockeyn. Kulturella kapitalet innebär en människas tillgångar och kunskaper gentemot ”fin kulturen”, detta uttrycks genom en människas språkbruk, beteende, intresse och kunskaper gentemot den givna kulturen.

Människan ärver det kulturella kapitalet genom sina föräldrar, då föräldrarna förmedlar den givna kulturen genom deras språkbruk och kunskaper. För samtliga deltagare så var hockeyn populär i den kommun de var uppväxta i. Intervjupersonerna menade att när de började spela hockey så spelade många ishockey i deras moderklubb. Det var lag från barnnivå upp till seniornivå. Intervjupersonerna var ofta på hockeymatcher när A-laget spela. Intervjupersonerna berättade att de brukade kolla på hockey på tv med föräldrarna. Så det vill säga att majoriteten av intervjupersonernas åtminstone en av föräldrarna var hockeyintresserade. Däremot så hade inte någon av föräldrarna varit aktiv inom hockeyn. Intervjuperson 1 började spela hockey på grund av att A-laget kom till hens skola och marknadsförde hockeyn, och detta inspirerade hen att börja spela:

Jag gick ettan alltså på lågstadiet och jag minns att A-laget kom in i klassrummet som ville att man skulle börja spela. Så de var och besökte klasser och berättade lite om sporten och att det både då fanns kille lag och en ny uppstartat tjejhockey lag. Och jag blev ganska intresserad direkt, när min mamma kom och hämta mig efter skolan så sa jag bara att jag ska börja spela hockey. Och naturligtvis så blir det lite såhär jaha är det någon annan som ska göra det? Och jag bara nej ingen aning men jag ska spela börja spela hockey. Så vi ringde faktiskt upp det här hockey laget under helgen sen och på den vägen är faktiskt så börja jag spela. (IP1)

Intervjuperson 1 menar att hen är uppväxt i en hockeystad, det vill säga att hockeyn är populär och tongivande i staden, detta kan ha varit en bidragande faktor till att hockeyintresset har förstärkts:

Staden i överlag men jag tycker alltså staden har alltid varit liksom stort med hockey vi har ju alltid haft liksom om man tittar liksom på hockey det har ju alltid varit stora kullar i varje års kategori och vi producerar otroligt bra spelare så jag tycker n jag har ju alltid tyckt att Västerås är en hockeystad men om man frågar någon annan som kanske har sin bostad men för mig är en hockeystad absolut varför tror du att det är så varför ja för att det är så stort intresse jag vet faktiskt inte jag vill ju säga för att det är en otroligt härlig sport att kolla på.

(IP1)

Intervjuperson 1 förälder brukade kolla på hockey på tv tillsammans med intervjupersonen:

Ja men absolut vi kolla på matcher på TV, han kunde hjälpa mig att bli bättre skulle jag nog säga och han kan sporten. Det var inte så att man var tvungen att förklara vad som händer utan han själv kunde sporten. (IP1)

Intervjuperson 1 blev introducerad till hockeyn genom att A-laget kom in i klassrummet och marknadsförde sporten vilket gjorde att hon började att spela. Även hen var uppväxt i en hockeystad där hockeyn är populär som har många utövare, och hemma så kollade hens familj mycket på hockey. Dessa faktorer bidrog till valet att börja och fortsätta spela hockey. Här så kan man säga att intervjupersonerna har fostrats in i ett hockeyintresse. Även intervjuperson 2

upplevde att hockeyintresset var stort i hens hemkommun där hen spelade ishockey. Hen brukade kolla på matcherna och minns engagemanget runt hockeyn:

När jag började jag upplever ju att det var ett större intresse för hockey, eller det är uppenbarligen det fanns många fler lag på den tiden. Då var det liksom lite stämning när A-laget skulle spela och det var bara en liten hall som tar kanske 200 personer, men det var ofta i alla fall en hundrafemtio personer där och kollade. Och vi var nere nästan varje match och så där att det var som lite stämning kring det. De brukade skylta upp när de skulle spela på att anslagstavlorna. De hade ett juniorlag som gick jättebra som också tog ganska mycket publik och vi hade dam samt ett flicklag som var ny uppstartat men det fanns också pojklag för alla åldersgrupper. Klubben hade en helt annan stämning man hade en hockeyskola som var ganska välbesökt. Det fanns ju ingen hockeyskola i närmaste storstaden för killarna, utan de kom hit det åkte upp folk från Värmland och Dalarna och så där som kom till hockeyskolan som höll på en vecka. Och det var runt 5 grupper så där, ibland fler så det var ganska många barn där. Så jag skulle säga att intresset för hockeyn var ju mycket större på den tiden mot vad den är idag idag. (IP2)

Intervjuperson 2 minns att dem alltid kollade på hockey hemma, och det brukade dem göra som familjeaktivitet. Så det var ofta hockey på tv minns hen:

Både mamma och pappa har alltid kollat på alla landskamper som går på tv, det var ju höjdpunkten. Jag vet att vi firar nästan aldrig valborg för det var ju oftast hockey VM då, så då var det en hockeymatch då satt vi inne och andra fick gå ut och kolla på brasan och sådär.

Men då skulle familjen kolla på hockey. För mig var det ju familjeaktivitet för vi kolla på hockey på tv tittar vilket vi gjorde under min uppväxt, så har jag nog inte missat en enda landskamp om det inte har krockat med egen träning. Detta gjorde både mamma och pappa sen var ju mamma lite mer drivande att gå och titta på hockey live. Pappa var lite mer bekväm så tyckte var varmt och skönt att sitta framför tvn. Men att mamma var den som initierar att nu ska vi gå ner och kolla när laget spelar, nu ska vi kolla när juniorerna spelar så att hon har ju kanske varit lite mer drivande på den fronten. (IP2)

Intervjuperson 2 var också uppväxt i en kommun där hockeyn är populär, eftersom hockeyn har många utövare i den givna kommunen kan ha en påverkan för intervjupersonen till att börja och fortsätta spela hockey. Intervjupersonens föräldrar och hen själv kollade mycket på hockey hemma då hens föräldrar var väldigt hockeyintresserade, dessa faktorer bidrog troligen valet till att börja och fortsätta spela hockey. Här så kan man säga att intervjupersonerna har fostrats in i ett hockeyintresse. Även intervjuperson 3 upplevde att hockeyintresset var stort i hens hemkommun där hen spelade ishockey. Hen brukade kolla på matcherna och minns engagemanget runt hockeyn, och menade att det fanns många aktiva lag i föreningen:

Jag tror årskullen vi hade så var intresset ganska stort. Men vi hade fulla lag om man säger så, A laget då ja man såg ju upp till dem då så det var ju häftigt när man var liten man hade ju förebilder. (IP3)

Intervjuperson 3 berättade att hens föräldrar var hockeyintresserade och att de brukade kolla på matcher när dem var unga:

Mamma är ju från kommunen jag växte upp i hon har kolla på matcher. Pappa har inte bott i i min hemkommun men han har ju gått mycket på Färjestad. Den har varit ganska mycket tittande för dem genom åren. (IP3)

Intervjuperson 3 brukade kolla på hockey på tv tillsammans med sina föräldrar:

Pappa kolla hockey på TV och för mamma var väl när hon kollar bara på mina matcher, och var man ju liksom i hallen och kolla på det. Vi kolla ofta på landslaget då

juniorkronorna och sånt och titta även ett tag när det var slutspel i SHL. (IP3)

Intervjuperson 3 föräldrar och hen själv kollade mycket på hockey på tv och även i detta fall uppväxt i en kommun där hockeyn var populär, då hockeyn hade många utövare i den kommunen hen växte upp i, detta kan ha en påverkan för intervjupersonen till att börja och fortsätta spela hockey. Här så kan man säga att intervjupersonerna har fostrats in i ett hockeyintresse.

Intervjuperson 5 ansåg att det fanns ett stort intresse för hockeyn i den kommun han bodde i, hen var ofta nere på A-lagsmatcherna och kolla. Då många av hens vänner brukade vara där och umgås:

Ja jo men jag upplevde då, alltså ett intresse för hockeyn. Så var det i vårt lag så var ju ganska många som hade flera lag. Jag vill ändå minnas om att det var rätt mycket folk på matcherna då om jag skulle räkna publiken också att man räknar publiken lite snabbt i huvudet och jag vet att det var nog ibland i alla fall några hundra. Ja men du man tyckte det var kul just därför att man, men det självklart att man skulle ner till hallen om man själv skulle gå på en A lagsmatch så var min mamma med ganska mycket och stod i kiosken och sådär. Så att vi var ju där mycket och att ja man visste att man alltid hade kompisar som skulle dit och det var ganska självklart att man gick ner till hallen. (IP5)

Intervjuperson 5 brukade kolla på hockeymatcher både live och på tv vilket hen gjorde relativt ofta:

Så skulle jag säga jag och pappa var ju mycket i Karlstad han bodde ju där då så vi var ju mycket på hockey och jag kollade på Färjestad, han bodde ju 200 meter från ishallen. Så jag var ju mycket där. Båda mina föräldrar gillar Färjestad, min mamma är från Värmland och ha då haft intresse eller kanske inte intresse, men hon tycker om hockey. Men kanske inte fullt så att men båda har ju ändå tyckt om hockey. Ja men det gjorde de ju det jag vet att min mamma hade ju kanalerna då så vi kollade på hockeyn hemma ofta gjorde vi och så. Pappa och jag brukade gå på hockey så att hockeyn fanns ju alltid där. (IP5)

Intervjuperson 5 fostrades också in ett hockeyintresse genom att hens pappa tog hen till hockeymatcher ganska ofta. Och hen gick själv mycket på A-lags matcherna i den kommun hen var uppväxt i, då många av hens vänner var där och kolla då de umgicks tillsammans i ishallen.

Detta inspirerade och bidrog till att börja och fortsätta att spela hockey.

Hockeyintresset formades delvis hemifrån dock inte i alla fall, men de flesta kollade på hockey live och på tv. Åtminstone någon av föräldrarna var hockeyintresserade och uttryckte intresset genom att gå på intervjupersonernas hockeymatcher, kolla på tv eller gå på hockeymatcher live.

Det fanns ett hockeyintresse i den kommunintervjupersonerna växte upp i, förutom ett av fallen då intervjupersonens hemkommun inte hade någon ishall eller hockeyintresse. Utan hen spelade i grannkommunen som hade intresse för ishockeyn. Detta inspirerade intervjupersonerna till att börja och fortsätta att spela hockey, eftersom hockeyn var en betydande del av deras liv då mycket hockeykonsumerades på tv och live. Hockeyintresset förmedlades hemifrån och i

kommunen vilket troligen inspirerade intervjupersonernas hockeyspelande. Utifrån detta så socialiserades intervjupersonerna också in i hockeyintresset, eftersom kommunens och föräldrarnas hockeyintresse var en del av intervjupersonernas sociala fält. Detta gjorde att intervjupersonerna fostrades in i detta intresse som senare bidrog till valet att börja och fortsätta spela hockey.