• No results found

Närvarande och stödjande föräldrar möjliggjorde ishockeyspelandet

6. Resultat

6.2 Närvarande och stödjande föräldrar möjliggjorde ishockeyspelandet

Samtliga intervjupersoner betonade betydelsen av stödjande föräldrar för deras möjligheter till att börja och fortsätta spela ishockey. Intervjupersonerna menade att deras föräldrar stöttade deras ishockeyspelande genom att vara stöttande på flera olika sätt. Föräldrarna skjutsade och spenderade mycket tid i ishallen och var investerande i deras barns idrott stöttande emotionellt, ekonomiskt och praktiskt. Kvinnorna i studien kunde uppleva negativa kommentarer från vänners föräldrar på grund av att de var tjejer som spelade ishockey, och i ett av fallen för en intervjuperson så meddelade tränaren helt enkelt inte information till henne utan till andra killarna i laget. Däremot så stöttade hennes mamma henne och kunde stå upp mot orättvisan.

Intervjuperson 1 menade att hens föräldrar var engagerade i hens idrott då de hjälpte till att skjutsa, kolla på matcher och funnits där för hen emotionellt då intervjuperson 1 sa:

Föräldrarna har varit otroligt stöttande och jag tror dem har tyckt att det var kul att jag har spelat hockey det är något vi säger idag att det är ju den sporten vi föredrar och kolla på.

Så de har varit otroligt stöttande genom alla åren, flera timmar att kolla på ishockey, vara i hallen. Alltså runt omkring pappa hade ju körkort så han har ju skjutsat mig otroligt

mycket, och sen att de faktiskt har varit där och stöttat mig när vi har spelat matcher. Det fanns ju många kompisar jag har haft där föräldrar knappt har varit där och kollat på matcherna, men mina föräldrar har varit där och kollat och stöttat och skjutsat. (IP1) Intervjuperson 1 menade att hen hade format en nära relation till hens föräldrar utifrån att föräldrarna var väldigt engagerade, stöttande och närvarande för intervjupersonens hockeyspelande, intervjupersonen spenderade mycket tid med föräldrarna genom hockeyn vilket formade nära relationen mellan intervjupersonen och föräldrarna. Detta kan ha varit en bidragande faktor till att intervjupersonen var aktiv inom ishockeyn:

Det har ju varit en gemenskap med att jag har spelat, har ju dock har det ju blivit kanske då att min äldre syster att har inte haft så mycket tid med mina föräldrar. Eftersom de har varit med på matcher och så, men jag upplever att det har gjort att jag är väldigt nära mina föräldrar idag. De har lärt känna mig väldigt bra genom att jag har spelat hockey. För att jag har haft väldigt svårt med att kanske förklara hur jag känner vilket hockeyn har hjälpt mig kanske att förklara. (IP1)

Intervjuperson 1 har fått mycket stöttning av sina föräldrar under hens hockeykarriär. Hens föräldrar har ställt upp och skjutsat. Hens föräldrar har varit i ishallen i många timmar och kollat på hens matcher. Hen har fått en nära anknytning till hens föräldrar genom deras stöttande och engagemang, hen känner då en tacksamhet gentemot dem eftersom hen var medveten om att det inte alltid fanns andra föräldrar som var där och stöttade.

Intervjuperson 2 menade att hen också blev stöttad med sitt hockeyspelande vilket var betydelsefullt för hen, då hens föräldrar möjliggjorde hens hockeykarriär på högsta nivån i Sverige, intervjuperson 2 sa:

Som sagt mina föräldrar skjutsade ju mig väldigt mycket när jag var yngre. Jag gick ju fortfarande i skolan när jag börja spela med det professionella laget och på den tiden så gick tåget varannan timme. Det hade inte gått om inte hade skjutsat mig med bil varje dag upp till den staden jag spelade i. Så jag skulle säga de har ju spelat en jättestor roll i att jag dels när började spela men också att jag kunde satsa och kunde fortsätta på den nivå som jag ville. (IP2)

Intervjuperson 2 och hens föräldrar var väldigt engagerade i hens ishockeykarriär. Hens föräldrar skjutsade till träningar var aktiva i föreningen då hens pappa var ofta i ishallen och körde ismaskin och slipade skridskor, detta visar på att hens föräldrar var väldigt närvarande och stödjande för hen. Detta var en av flera faktorer som möjliggjorde hens hockeyspelande, hen fortsatte:

Mamma och pappa skjutsade mig till träningar och pappa körde ismaskinen för mitt lag och jag tror att han var materiellare för brorsans lag. Så att de var ju väldigt involverade så de var ju där och tittade på varje match. Sen sa jag men ni får inte komma och titta jag vill inte ha er här det va så att tonårs jag klarar mig själv. Men de har varit väldigt stöttande och framför allt ja men min pappa och han har varit med som sagt kört ismaskin, slipa skridskor och sånt där. Men mamma kanske stöttade på ett sätt att hon förstod lite den orättvisan som att vara tjej i en klubb med nästan bara killar liksom. Orättvisan kom från föräldrarnas sida, tränaren sida och lagledare de kunde ju droppa ganska mycket mindre bra kommentarer om man säger så att mamma har ju varit väldigt stöttande. (IP2)

Intervjuperson 2 har också fått mycket stöttning från sina föräldrar där även dem har varit många timmar i ishallen, framförallt hens pappa som har varit materiellare, kört ismaskin. Hens mamma visade stöttning på ett emotionellt plan, när intervjupersonen kände orättvisa så ställde hens mamma upp på hen och stöttade. Även här så skjutsade hens föräldrar hen till träningar och match. Detta underlättar intervjupersonens ishockeyspelande då föräldrarna var väldigt engagerade i hens ishockey, vilket var en faktor till att hockeyspelandet var möjligt.

Intervjuperson 3 menade att hens föräldrar hade en stor betydelse för hockeyspelandet, då föräldrarna investerade mycket av sin tid och engagemang på hens ishockey. Intervjupersonen menade att föräldrarna spelade en väldigt viktig roll i hens hockeyspelande, vilket intervjupersonen var väldigt tacksam över. Föräldrarna möjliggjorde en rolig tid för intervjupersonen med både laget och med föräldrarna, vilket gjorde att hen kände tacksamhet gentemot sina föräldrar, då hen sa:

Mina föräldrar hade en viktig roll jag var ganska lyckligt ovetande om allt vad det innebar att det har varit som en livsstil. Det var att det var kul tider man hade både med laget och föräldrarna. Man känner skulle man vara själv indragen, skulle man ha barn så känns det lite konstigt att man skulle ställa om sin lediga tid till hockeyn. Men man skulle nog göra det.

Man vet ju själv vilka minnen man har alltså jag tror man skulle göra har ungefär exakt samma som mina föräldrar. (IP3)

Intervjuperson 3 fortsatte med att berätta att föräldrarna har varit väldigt engagerade i hens idrott då de har skjutsat mycket till både matcher, träningar och cuper, de har tvättat, lagat mat och stöttat. Detta är också viktiga faktorer som möjliggör ishockeyspelande:

Många helger man varit borta på match och cuper och föräldrarna har skjutsat dit och lagat mat och tvättat och packat underställ i förbannelse, och ja ställt upp på allt. Så hade man inte haft det stödet hemma så hade man inte orkat. Har blivit hämtad från träningarna och helgerna så kunde en hel dag försvinna för att dem lagen man mötte låg relativt långt borta.

(IP3)

Intervjuperson 3 föräldrar hade skjutsat hen till träningar, matcher och cuper, packat utrustning och kläder. Föräldrarna hade stöttat hen på flera olika sätt, då hen menar att hen hade gjort likadant mot sina barn då hen kände tacksamhet mot sina föräldrar. Även här så hade intervjupersonen mycket stöttning hemifrån vilket möjliggjorde hens ishockeyspelande.

Intervjuperson 4 fick också stöttning från sina föräldrar genom skjuts och hen kände stöd hemifrån då hen inte upplevde tvång utan hen kunde utöva idrotten i lugn och ro. Föräldrarna skjutsade och fixade utrustning vilket intervjupersonen upplevde som stöttning. Intervjuperson 4 menade:

Föräldrarna försökte inte styra upp på något sätt, utan att de lät en att göra det man tycker om och inte tvinga på något sätt. Ja men det var nog ganska viktigt ändå man känner man vill vara där ja det var ju bra att känna att man är intresserad av att spela hockey. (IP4) Intervjuperson 4 fortsatte med att berätta att hens föräldrar var spelade en viktig roll för intervjupersonens ishockeyspelande genom stöttning, köpa utrustning samt att de var väldigt mån om intervjupersonens glädje för ishockeyn vilket bidrog till glädjen till hockeyspelandet:

Familjen påverkade väl ingenting egentligen att börja med hockey det var kompisar egentligen Föräldrarna var ju väldigt stöttande och fixade all utrustning som behövdes det har ju varit väldigt bra. Hade det inte varit så då hade man nog inte fortsatt, det tror jag det blir inte riktigt lika kul om man inte får stöd hemifrån. (IP4)

Intervjuperson 5 menade att hens föräldrar var engagerade i hockeyn och stöttade hen genom att kolla på matcher och skjutsa intervjupersonen till träningar och matcher:

Jag upplevde dem som engagerade de tyckte också att det var kul att umgås med andra föräldrar och så. Så att det var alltid ett intresse av att följa med och skjutsa på matcher och träningar och så vidare. Jag upplevde att de att de också tyckte det var kul. Ja men det de har, ja typ skjuts kolla på matcher, de ville ju alltid kolla på matchen och så. De skjutsade alltid när det fanns möjlighet att hämta och så vidare så de ställde alltid upp i det. (IP5) Föräldrarna spelade en viktig roll för intervjupersonernas hockeyspelande de skjutsade, stöttade både emotionellt och praktiskt och var väldigt engagerade i intervjupersonernas idrott.

Intervjupersonernas föräldrar var en del av intervjupersonernas sociala kapital. Eftersom föräldrarna var intervjupersonernas närmaste sociala kontakt, då föräldrarna hade sina förkunskaper om att ta kontakt med klubb vilket blev föräldrarnas sociala kapital gentemot hockeyn. Föräldrarna hade möjlighet att skjutsa intervjupersonerna till ishallen, föräldrarna hade ett ekonomiskt kapital som möjliggjorde hockeyspelandet då de hade råd att finansiera ishockeyn. Dessa faktorer tyder på att intervjupersonernas sociala omgivning därav deras föräldrar hade ett socialt kapital som möjliggjorde valet att börja och fortsätta spela hockey.