• No results found

Hur nedskrivningen redovisas i årsredovisningen

4.7 Årsredovisningen 1 Intressenter

4.7.5 Hur nedskrivningen redovisas i årsredovisningen

Tabellerna i detta avsnitt visar hur företagen redovisar sina nedskrivningar.

4.7.5.1 Resultaträkningen

När vi gick igenom årsredovisningarna för att se hur många företag som redovisar nedskrivningen på något sätt via resultaträkningen och hur många företag som inte gör det blev utfallet så som redovisas nedan, i tabell 3.

Empiri

Tabell 3 Om nedskrivningar anges i resultaträkningen

Antal

Angav nedskrivningen i resultaträkningen 15 Angav ej nedskrivningen i resultaträkningen 4

Totalt 19

I tabellen nedan återges vilka rubriker i resultaträkningen som nedskrivningen redovisades under. I denna ingår de 15 företag som angav nedskrivningen i resultaträkningen.

Tabell 4 Rubrik som används för nedskrivning i resultaträkningen

Antal

Nedskrivning 6

Avskrivning och nedskrivning 2

Avskrivning 2

Jämförelsestörande post 4 Värdejustering på fastighet 1

Totalt 15

Det var tre kemibolag och ett fastighetsbolag som inte angav den nedskrivningen de gjort i resultaträkningen. Två av kemibolagen följer utländska regler, Kemibolag A måste dock följa svenska regler. I

Kemibolag A:s årsredovisning står det inget om någon nedskrivning.

Däremot går det att utläsa av deras bokslutskommuniké att de gör en nedskrivning på utrustning på 100 Mkr som ska redovisas i den jämförelsestörande posten. I noten till den jämförelsestörande posten i årsredovisningen finns det dock ingen post som heter nedskrivning. Vi kontaktade företagets CFO för att få klarhet i frågan. Han svarade att deras nedskrivning ligger i posten ”Avsättning till omstruktureringsreserv” som totalt är cirka 130 Mkr under noten jämförelsestörande post. Alltså finns de 100 Mkr i nedskrivning i de 130 Mkr. De övriga 30 Mkr utgörs av andra framtida kostnader som inte har med nedskrivningen att göra. Vad avsättning till omstruktureringsreserv innehåller framgår inte av årsredovisningen.

Empiri

I tabellen nedan visas hur många företag som hänvisade till not från resultaträkningen (RR) där det gick att läsa om företagets nedskrivning. Tabellen visar även hur många företag som inte hänvisade till någon not.

Tabell 5 Om hänvisning till not finns i resultaträkningen

Antal

Hänvisade till not från RR 13 Hänvisade ej till not från RR 6

Totalt 19

13 företag hänvisade från resultaträkningen till not. I tabellen nedan redovisas namnet på den not till vilken företagen hänvisade från resultaträkningen

Tabell 6 Rubrik på noten

Antal Nedskrivning 3 Jämförelsestörande poster 5 Materiella anläggningstillgångar 2 Goodwill 2 Värdejusterande, fastigheter 1 Fastigheter 1

13 företag har en not som kan kopplas till resultaträkningen. Skogsbolag B hänvisade till två noter från resultaträkningen: jämförelsestörande post och materiella anläggningstillgångar. Materiella anläggningstillgångar stod hos Skogsbolag B vid raden avskrivning av anläggningstillgångar enligt plan. Därmed blir det 14 hänvisningar i tabellen ovan. IT-bolag C och IT-bolag

D har inte hänvisat till not från resultaträkningen. De har dock redovisat

sin nedskrivning som en egen post –”nedskrivning”- så storleken på nedskrivningen går att utläsa i resultaträkningen, vilket det inte gör hos alla de bolag som har hänvisat till not från resultaträkningen.

Båda revisorerna ansåg att en nedskrivning ska redovisas via resultaträkningen. Revisor A anser att företagen bör redovisa på det sätt

Empiri

som RR 17 förespråkar. Hur företagen redovisar det beror på vilken typ av resultaträkning företaget använder, enligt Revisor A då nedskrivningen inte hamnar på samma ställe. Revisor B säger följande om redovisningen av nedskrivningar:

”Jag tycker att om det inte finns någon särskild rad i resultaträkningen så bör det finnas i not. Det är också en fråga om väsentligt eller inte. Är det små belopp spelar det inte mig någon roll om det finns med eller inte.”

Revisor B, (2001-04-19)

Redovisningskonsulten menade att det var mest intressant med stora poster

och att företagen bör redovisa nedskrivningen i jämförelsestörande poster. Han menade att företagen vid väsentliga poster borde visa hur de har gjort efter upplysningskraven i RR 17.

4.7.5.2 Balansräkningen

Tabellen nedan visar hur många företag som hänvisade till not i balansräkningen (BR), i vilken det gick att läsa om företagets nedskrivning. Tabellen visar även hur många företag som inte gjorde detta.

Tabell 7 Om hänvisning till not finns i balansräkningen

Antal

Hänvisade till not från BR 17 Hänvisade ej till not från BR 2

Totalt 19

Vid undersökningen av årsredovisningar framkom det att 17 av de 19 företagen hänvisade till not i balansräkningen. Fastighetsbolag C har hänvisat till samma not både i resultaträkningen och i balansräkningen.

Kemibolag A och C har inte hänvisat till not från balansräkningen.

Kemibolag A visar inte nedskrivningen och Kemibolag C visar bara i not att de gjort en nedskrivning, utan att någon hänvisning görs från balansräkningen till denna not. De är alltså inte representerade i tabell 8 nedan. Tio företag har hänvisat till noter från både resultat- och balansräkning. Skogsbolag C och Kemibolag D hänvisade till flera noter t.ex. både materiella och immateriella tillgångar. Därmed är det flera poster i tabellen nedan än vad det finns företag som hänvisat till not i balansräkningen. I tabellen nedan visas rubrikerna på de noter företagen

Empiri

hänvisade till från balansräkning och hur många företag som hänvisade till varje post.

Tabell 8 Rubriker som används i not till balansräkningen

Antal

Materiella anläggningstillgångar 7 Immateriella anläggningstillgångar 2

Goodwill 4

Goodwill och övriga immateriella tillgångar 1

Byggnad och mark 2

Anläggningstillgångar och omsättningsfastigheter 1

Anläggningstillgångar 1

Fastighetsbolag D har enbart redovisat sin nedskrivning i not till

materiella anläggningstillgångar. Problemet är att de redovisar nedskriv- ning och avskrivning på samma rad vilket gör att det inte går att utläsa av årsredovisningen om företaget gjort någon nedskrivning eller ej. Posten avskrivning/nedskrivning finns under flera av anläggningstillgångarna. Redovisning av nedskrivning i två noter

Skogsföretag B, Skogsbolag D och Kemibolag E redovisar sin ned-

skrivning på två ställen, men siffrorna skiljer sig åt. Skogsbolag B redovisar sin nedskrivning i noten till jämförelsestörande post och noten materiella anläggningstillgångar. De kommenterar dock nedskrivningen i förvaltningsberättelsen, där de skriver siffran från den jämförelsestörande posten. Skillnaden är på 3 MSEK. Skogsbolag D redovisar alla sina nedskrivningar både i noten till nedskrivningsposten och i posten för materiella anläggningstillgångar. Det går inte att utläsa i årsredovisningen vilken siffra som är den rätta. Skillnaden är på ungefär 11 MSEK. Kemi- bolag E redovisar nedskrivningen både i noten jämförelsestörande post och i noten materiella anläggningstillgångar. Det går inte att utläsa vilken siffra som är den rätta. Skillnaden är på 2 MSEK.

Nedan visas hur många av företagen som kommenterade nedskrivningen i förvaltningsberättelsen och hur många som inte gjorde det:

Empiri

Tabell 9 Om nedskrivningen angavs i förvaltningsberättelsen

Antal

Kommenterade i förvaltningsberättelsen 9

Kommenterade inte 10

Totalt 19

Fyra av företagen kommenterar bara storleken på nedskrivningen, ett kommenterade bara orsaken till nedskrivningen och de andra fyra företagen beskriver både storleken på nedskrivningen och orsaken till nedskrivningen.

En annan plats i årsredovisningen där företagen har kommenterat nedskrivningen är i avsnittet ”kommentarer till resultaträkningen”.

Fastighetsbolag A skriver i detta avsnitt ut orsaken till sin nedskrivning

och beskriver storleken på nedskrivningen i förvaltningsberättelsen.

Kemibolag B skriver ut storleken på nedskrivningen i avsnittet

”kommentarer till resultaträkningen”.