• No results found

upplysningar i årsredovisningen om de nedskrivningar som gjorts och varför de gjorts?

Vår undersökning av årsredovisningar visade att företagen redovisade sin nedskrivning på flera olika sätt. Några företag redovisade den inte i resultaträkningen och några redovisade det inte i balansräkningen på de sätt som årsredovisningslagen föreskriver. Ett företag redovisade inte nedskrivningen synligt överhuvudtaget. Det var sju företag som angav orsaken till att en nedskrivning gjorts. Skälet till att vissa företag har utelämnat information i olika sammanhang går att härleda till begreppet väsentlighet, då vi har märkt att företagen och vi i vissa fall inte har haft samma åsikt om vad som är väsentligt.

6.1.4 Hur upplever företagen att RR 17 kommer att

påverka deras redovisning?

De flesta företag ansåg inte att RR 17 skulle påverka hur ofta företaget gör en bedömning av nedskrivningar. Däremot förmodade företagen att RR 17 till viss del skulle påverka deras rutiner för värdering vid nedskrivning Företagen anser att det kommer att bli mer systematiska genomgångar. Informationen i årsredovisningen anser företagen kommer att påverkas i högre utsträckning. Vår analys tyder på att det kommer att bli som företagen förutspått då upplysningskraven blir högre.

6.2 Egna reflektioner

6.2.1 Väsentlighetsbegreppet borde specificeras

Vi har i vår undersökning sett att vilken information som tillhandahålls i årsredovisningarna till stor del beror på vad företagen anser vara väsentligt. Begreppet väsentlighet återfinns i regler och rekommen- dationer, men det finns inga klara riktlinjer för hur begreppet ska tolkas eller vad det innebär i praktiken. Det finns alltså inga tydliga regler i Sverige för vad som är väsentligt, vilket vi anser är en brist. Företagen gör olika bedömningar om vad som är väsentligt och redovisar därför olika

Slutsatser och egna reflektioner

mycket information. FAR har definierat begreppet i ”ord”. Denna definition innefattar att något är väsentligt om informationen, om den varit känd för en omdömesgill intressent, hade påverkat dennes ställnings- tagande. Om intressenten skulle fått en annan uppfattning är informationen väsentlig. Revisorerna gör en bedömning av väsentligheten i varje enskild situation. Det finns ingen definition där konkreta belopp eller procentsatser anges. Vi anser att företagens redovisning skulle bli mer jämförbar om detta begrepp utvidgades med en procentsats eller liknande i sin definition. I RR 17 ges detta begrepp en relativt stor plats och påverkar därmed informationsmängden i årsredovisningarna. Det finns andra länder där en procentsats anges för väsentlighet för att en tillgångspost ska tas upp i redovisningen. Kanske borde Sverige följa deras exempel?

Det skulle vara intressant att undersöka hur de olika företagen tolkar begreppet väsentlighet och om detta begrepp skiljer sig åt mellan olika branscher. Går det att urskilja någon praxis om hur begreppet väsentligt används i praktiken?

6.2.2 Konjunkturen påverkar nedskrivningar

En nedskrivning ska ej ske på grund av konjunkturväxlingar enligt litteraturen. I skogsbolag, där en tydlig konjunkturcykel finns, görs inte en nedskrivning om orsaken till nedgången är en lågkonjunktur vilken beräknas att vända igen. De IT-bolag vi undersökt har däremot inte en tillräckligt lång historia för att det ska vara möjligt att bestämma utseendet på branschens konjunkturcykel. IT-bolagen kan därför, enligt oss, inte vänta med att göra en nedskrivning med hänvisning till att det är en tillfällig lågkonjunktur. Istället måste en nedskrivning göras direkt då det bokförda värdet framstår som alltför högt. Det finns dock en annan aspekt på IT-bolagens nedskrivningar, och det är uppfattningen att ”IT-bubblan” har spruckit, och att detta framtvingat nedskrivningar.

Är det så att konjunkturer påverka nedskrivningar i vissa branscher, men inte i andra? Det skulle i så fall vara intressant att undersöka branscher över hela deras konjunkturcykel för att se om detta påstående är sant.

6.2.3 Företag för en dialog med aktieägarna om

informationslämnandet

Vi har sett tydliga tecken på förekomsten av en dialog mellan företag och aktieägare om vilken information som ska återfinnas i årsredovisningarna.

Slutsatser och egna reflektioner

Litteraturen framhåller dock att intressenterna inte kan påverka infor- mationen speciellt mycket. Vi anser dock att företagen är måna om att ligga bra till hos sina aktieägare och vill därför tillhandahålla den efterfrågade informationen.

Om det är så att båda parter är måna om detta förhållande är frågan hur mycket intressenterna kan påverka informationen i årsredovisningarna och hur mycket företagen anser att detta förhållande är värt. Detta skulle det vara intressant att studera.

6.2.4 Värdering vid nedskrivning skiljer sig åt mellan

olika branscher

Vår undersökning visar att IT-bolagen är de som mest frekvent gör en värdering. Anledningen till detta kan vara att branschen skulle kunna sägas vara mer riskfylld då de tillgångar som IT-bolagen främst har är av immateriell karaktär. Dessa upplevs som mer osäkra varför en värdering enligt oss borde göras oftare för att företaget ska vara uppdaterat och minska risken för obehagliga överraskningar. Vi har sett att alla IT-bolag i vår undersökning använder sig av framtida värdet. Detta värde är en uppskattning och går inte att fastställa med lika stor säkerhet som ett försäljningsvärde för en jämförbar tillgång.

Frågan är om värderingsprocessen skiljer sig åt i olika branscher och vad dessa olikheter beror på i så fall. Det kanske inte är branschen som är orsaken utan typen av tillgångar?

6.2.5 RR 17 kommer främst att påverka informationen i

årsredovisningen

Innehållet i RR 17 kan ses som en specificering av lagtexten. Företagen får nu mer tydliga regler att följa. Företagen själva spår att de kommer att behöva redovisa mer information om nedskrivningar och hur de kom fram till dessa beslut i och med att RR 17 träder i kraft år 2002. Däremot anser de inte att deras värderingsprocesser kommer att förändras i och med denna rekommendation. Vår undersökning får oss att instämma i företagens åsikter om hur RR 17 kan antas påverka företagen.

Det skulle vara intressant att om några år undersöka vad effekterna blev av RR 17:s ikraftträdande, och i vilken mån företagens och våra förutsägelser slog in.