• No results found

Indirekta och samverkande effekter och konsekvenser

5. MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR SAMT EFFEKTER OCH KONSEKVENSER

5.18. Indirekta och samverkande effekter och konsekvenser

De indirekta effekter av järnvägsutbyggnaden som är av störst betydelse orsakas av påverkan på kulturmiljövärden utmed järnvägen norr om den aktuella

utbyggnadssträckan, buller från den ökade mängden tågtrafik norr om Ringvägen och

in mot Lund C samt en eventuell tågolycka med spridning av föroreningar till vatten.

Effekter och konsekvenser av buller och olycksrisker har beskrivits i kapitel 5.8 respektive 5.10.

Det kan även förväntas uppstå ytterligare indirekta effekter och konsekvenser, som är svårare att belysa och bedöma i detalj. Nedan görs en översiktlig beskrivning av påverkan som kan medföra indirekta effekter och konsekvenser.

Landskap - påverkan på stadsbilden

Järnvägsutbyggnaden medför ändrade förutsättningar för den kommunala samhällsutvecklingen. Detta innebär i sin tur att påverkan på stadsbilden kan aktualiseras vid eventuell ändrad markanvändning i anslutning till järnvägen. Det råder osäkerhet om vilka exploateringar som kan bli aktuella och därför är det inte möjligt att beskriva eller bedöma effekter och konsekvenser inom ramen för detta projekt, utan det får hanteras i kommande detaljplaner.

Kulturmiljö

De bullerreducerande åtgärder som kommer att behöva utföras utmed

utbyggnadssträckan påverkar bland annat byggnader med kulturhistoriskt värde. Även norr om det aktuella planområdet in mot Lund C, kommer bebyggelsen längs

järnvägen att påverkas av ökad trafik. Bullerreducerande åtgärder kommer därför sannolikt att behöva utföras inom ett större område än det område som omfattas av nu aktuell järnvägsplan vilket innebär en indirekt påverkan på byggnader med

kulturhistoriskt värde utmed järnvägen även norr om planområdet. Bullerreducerande åtgärder – fasadåtgärder och uteplatsåtgärder – bör därför utföras varsamt och med beaktande av det kulturmiljöhistoriska värdet i de områden som berörs. I det nu aktuella projektet förläggs de nya spåren i huvudsak väster om befintliga spår.

Placeringen är inte styrande för val av spårsida vid en eventuell utbyggnad norr om Ringvägen.

Bebyggelse

Järnvägen löper genom ett tättbebyggt område i Lund som utgör riksintresse för kulturmiljövård och som även är regionalt och kommunalt intressant.

Bebyggelsemiljön är betydelsefull för allmänheten. En breddning av befintliga

järnvägsspår skulle innebära att stora delar av äldre bebyggelse invid spåret byggs om eller rivs samt vibrationer vid bygg- och driftsfas. Nya spår i tunnel skulle innebära att delar av äldre bebyggelse invid spåret byggs om eller rivs samt vibrationer vid bygg- och driftsfas.

Figur 5.18.1.1. Karta över kulturmiljövärden norr om Ringvägen.

Bebyggelsen väster om befintliga spår med bland annat Klosterkyrkan,

Armaturfabriken (nationellt värde) samt bostadshus från omkring 1900 i kvarter Anna Skulte, kolonilotter med stugor i St. Månslyckan och Haga (kommunalt och lokalt värde) bedöms sammantaget ha ett högre värde än bebyggelsen öster om spåren. Dock finns öster om spåren fler byggnader till antalet. Dessa är bostadshus från 1800-talet (regionalt och lokalt värde), ett bostadshus i kvarteret Banmästaren samt bebyggelse av modernare slag: idrottshall, Högevallsbadet (lokalt värde) och parkeringshus.

En utbyggnad på västra sidan bedöms medföra ingrepp i kyrkomiljön, rivning eller flytt av Armaturfabriken och byggnader i kvarteret Anna Skulte samt att flera kolonilotter måste rivas eller flyttas. För bebyggelsen bedöms det bli stora konsekvenser medan det för koloniområdet bedöms bli måttliga konsekvenser.

En utbyggnad på östra sidan bedöms medföra rivning eller flytt av delar av gamla bostadskvarter, vilket bedöms ge stora konsekvenser.

Båda alternativen till placering av nya spår bedöms ge mycket stora konsekvenser på stadsbild, miljöer och för enskilda byggnader. Utifrån kulturhistorisk värdering av bebyggelsen bedöms en placering av nya spår öster om befintliga ge något lägre konsekvenser än placering väster om, men med rivning eller flyttning av delar av kvarter Västertull och Rosengården som följd.

Fornlämningar

Järnvägen in mot Lund C berör till stor del flera fornlämningar, se tabell 5.18.1.1.

Lämningarna innehåller stor vetenskaplig potential till att ge ny kunskap om bland annat Lunds bebyggelseutveckling, organisation och brukandet av odlingsmark samt samband med omlandet. Stadens medeltida vall och vallgrav utgör en viktig del av den medeltida staden. Lämningarna har ett nationellt, regionalt och kommunalt värde varför värdet bedöms vara stort.

Tabell 5.18.1.1. Fornlämningar och utredningsobjekt beskrivna från norr till söder. Länsstyrelsen beslutar om fortsatta arkeologiska åtgärder.

FMIS nr/

Lund 73:1 Stadslager Fornlämning Lunds medeltida stad.

Medeltid Nyare tid.

Arkeologisk förundersökning

Lund 17:1 Stadsvall/

stadsmur

Fornlämning Medeltida stadsvall och vallgrav.

En breddning av befintliga järnvägsspår eller nya underjordiska spår bedöms medföra negativa effekter i form av att fornlämningarna tas bort eller fragmenteras samt att tunnlar och anläggningsarbeten kan påverka kulturlager/fornlämningar på större yta än den direkta planytan. Detta i form av uttorkning men även vibrationer vid bygg- och driftsfas kan påverka lämningarna negativt. Vid stadsvallen blir också effekten visuell ovan mark i och med att stadsvallen till viss del tas bort. Positiva effekter är att arkeologiska insatser kan ge ny kunskap om Lunds medeltida stad.

En utbyggnad väster om befintliga spår omfattar flera särskilt skyddsvärda objekt, främst S:t Peters nunnekloster vars kyrka och kyrkogård fortfarande är i bruk. En utbyggnad väster om den befintliga järnvägen, med undantag av skyddsvärda objekt, är ur ett arkeologiskt perspektiv det minst omfattande alternativet, både volymmässigt och rörande lämningarnas komplexitet.

En utbyggnad öster om befintliga spår berör både relativt centrala delar av den medeltida staden, men också ytterområden. Lämningarna är i många fall komplexa samt representerar ett långvarigt och varierat brukande, med omfattande bebyggelse.

En utbyggnad öster om den befintliga järnvägen omfattar ur ett arkeologiskt perspektiv både störst kulturlagervolym och yta, samt berör mera komplexa lämningar, än en västlig spårläggning.

Värdet har bedömt som stort, stora negativa effekter bedöms uppstå. Totalt sett bedöms stora konsekvenser uppstå avseende fornlämningar.

Sammanfattning indirekta konsekvenser för kulturmiljö

Lunds medeltida stadskärna utgör riksintresse för kulturmiljövård samt fornlämning vilket motiveras av att Lund är en av landets äldsta och mest betydande

medeltidsstäder, som speglar utvecklingen från kyrklig metropol till universitetsstad

med expansiv utveckling under det sena 1800-talet och 1900-talet. De flesta större projekt i denna miljö får stora effekter och konsekvenser på flera plan och omfattar många intressenter. Sammantaget bedöms stora konsekvenser uppstå på kulturmiljö.

Avseende bebyggelse bedöms en placering av nya spår öster om befintliga spår ge något lägre konsekvenser än väster om. Avseende fornlämningar bedöms en placering väster om befintliga spår ge något lägre konsekvenser än öster om befintliga spår.

Trafik – påverkan på vägnätet

Järnvägsutbyggnaden kan förväntas ge förutsättningar för vissa ändringar i vägnätet i anslutning till järnvägen, exempelvis för att skapa tillgänglighet till plattformarna vid Klostergården. Påverkan på vägnätet är inte känd i detalj och därför kan inte effekter och konsekvenser bedömas inom ramen för denna järnvägsutbyggnad.

Samverkande effekter och konsekvenser

Samverkande effekter är effekter från flera aktiviteter alternativt olika miljöeffekter från en och samma aktivitet som tillsammans ger upphov till andra konsekvenser än vad varje effekt för sig skulle medföra.

För den aktuella järnvägsplanen bedöms huvudsakligen följande samverkande effekter föreligga:

• Ljudnivåer till följd av buller från tågtrafiken tillsammans med ljudnivåer från vägtrafik på Ringvägen

• Ljudnivåer till följd av buller från tågtrafiken tillsammans med ljudnivåer från vägtrafik på väg 108

• Fastighetsnära åtgärder är dimensionerade efter sammanvägt buller från tågtrafiken tillsammans med ljudnivåer från väg 108

Sammanlagda ljudnivåer från tågtrafik och vägtrafik på Ringvägen har inte utretts i denna MKB då Ringvägen är en kommunal väg. En sammanvägning av ljudnivåer från de olika trafikslagen bör dock ge en totalt sett högre ekvivalent ljudnivå i närområdet vid korsningspunkten mellan järnvägen och Ringvägen. Den maximala ljudnivån bedöms dock inte påverkas. Vid korsningen mellan järnvägen och väg 108 på delsträcka Jordbruksmark i söder, har däremot en sammanvägning av ljudnivåer från tåg- och vägtrafik gjorts, vilket framgår av genomförd bullerutredning (bilaga 2).

Redovisade fastighetsnära åtgärdsförslag i PM Trafikbullerutredning (bilaga 2) tar hänsyn till denna sammanvägning.

Det finns en studerad samverkan mellan buller och vibrationer vid samtidig exponering, som medför en större upplevd störning av buller samt ökad sömnstörning, rapporterad inom Trafikverkets forskningsprogram TVANE27

(Öhström et al, 2011). Beräknade vibrationsnivåer i närliggande bostäder utmed den aktuella järnvägsutbyggnaden är dock så låga (se kapitel 5.9) att någon samverkande effekt mellan buller och vibrationer utmed sträckan Lund-Flackarp inte är att förvänta.

27 TVANE = Train Vibration And Noise Effects

5.19. Skyddsåtgärder och försiktighetsmått som redovisas på