• No results found

5. MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR SAMT EFFEKTER OCH KONSEKVENSER

5.15. Trafik

Bedömningsgrunder

För bedömning av trafik finns samma parametrar som under kapitel 5.14 Sociala aspekter, särskilt viktiga är framkomlighet, tillgänglighet och trafiksäkerhet.

Med hög trafiksäkerhet avses låg risk för att bli utsatt för olycka. (Hydén, 2008)

Delsträcka Stadsmiljö

Förutsättningar

Flera större målpunkter så som Arenan, Stadsparken, skolor, arbetsplatser och bad- och idrottsanläggningar kan bland annat nås via etablerade gång- och cykelstråk. På Klostergården går den motordrivna trafiken främst runt området längs Sunnanväg, Västanväg, Nordanväg och Östanväg, se figur 5.14.2.1.

Målpunkter, hållplatser och huvudsakliga rörelsestråk för gående och cyklande visas i figur 5.15.2.1.

Figur 5.15.2.1. Målpunkter, hållplatser och huvudsakliga rörelsestråk för gående och cyklande

Järnvägens sträckning medför att passagemöjligheterna och kommunikationen mellan Klostergården och Väster är begränsade till en gång- och cykelport, som ligger i Nordanvägs förlängning med anslutning mot Maskinvägen. Den befintliga tunneln har ogena ramper, är inte tillgänglighetsanpassad utifrån lutningarna, och har begränsade siktlinjer till följd av skarpa kurvor och lutningar. Gående och cyklande har även möjlighet att passera under järnvägen längre söderut via en grusad gång- och cykelväg vid Höje å-dalen. Här går gång- och cykelvägen under befintlig järnvägsbro mellan Källby och reningsverksdammarna och har främst en rekreativ funktion. Norr om området finns en passage vid Ringvägen som kan nås via Arenaområdet, alternativt via Åkerlund & Rausings väg.

För motordriven trafik finns passagemöjligheter under järnvägen dels vid Ringvägen och dels vid väg 108.

Kollektivtrafik finns i form av stadsbusslinjer som trafikerar området med cirka fyra turer per timme under rusningstid. För tågtrafik är i dagsläget Lund C den närmaste stationen som ligger på cirka två kilometers avstånd.

Effekter och konsekvenser av nollalternativet

Som följd av en generell trafikökning samt på grund av utbyggnad av exempelvis Arenaområdet, kan en mindre ökning av trafiken förväntas av såväl gående, cyklande, kollektivtrafik som övrig motorburen trafik. Om inga åtgärder genomförs bedöms

dock trafikmönstren att se ut på ungefär samma sätt som idag. Det kommer även fortsättningsvis att finnas en järnvägsanläggning med två spår att passera planskilt, och man kommer vara hänvisad till Lund C för tågtrafik.

Effekter och konsekvenser av utbyggnadsförslaget

När Klostergården får en ny station påverkar det antalet människor och

rörelsemönster i området. Samtidigt planerar kommunen för utbyggnad av bostäder och andra verksamheter, vilka på sikt kommer att förändra förutsättningarna för stationsområdet än mer.

Utformningen av anslutningarna till plattformen ger möjlighet till att resenärer sprids över plattformen, vilket ger mindre risk för trängsel och därmed en säkrare plattform för resenärer att vistas på. Plattformsbredden, utspridda angöringspunkter till plattform samt utformningen av bullerskydd tillåter stundtals större resandemängder samtidigt utan att påverka säkerheten, exempelvis vid evenemang på Arenan.

Framkomlighet

Framkomligheten för gående och cyklande säkras genom att tunneln utformas med en rak geometri österifrån. Förutom den lokala geometrin styrs framkomligheten av att tunneln och även stationsläget ansluter till viktiga målpunkter och noder. På den västra sidan finns möjlighet att på sikt göra en rak anslutning parallellt med och söder om Maskinvägen. Gående och cyklande får då en rak och genomsiktlig tunnelramp även på den västra sidan, som då blir en del i kopplingen från väster mot öster.

Möjligheten till detta beror på Lunds kommuns framtida detaljplanering, men i dagsläget finns ingen tidplan. Om den raka anslutningen genomförs behöver man i gestaltningen av den säkerställa siktlinjer för de som rör sig längs med spåren, så att inte eventuella stödmurar bildar en visuell barriär. Trygghet och tillgänglighet behöver särskilt beaktas.

Boende på Klostergården får genom utformningsförslaget en direktanslutning till den östra plattformen i höjd med Klostergårdsstråket. På den västra sidan är det i

dagsläget framför allt kopplingen till korsningen Maskinvägen/Åkerlund & Rausings väg som är viktig. Direktanslutning finns dock även i höjd med nuvarande

industrifastighet.

Konsekvenserna bedöms bli måttligt positiva då det främst rör den lokala framkomligheten.

Trafiksäkerhet

För området kring Klostergårdens station är de främsta korsningspunkterna gång- och cykelporten som förbinder stationens båda plattformar, korsningen

Nordanväg/Västanväg (östra sidan) samt korsningen Åkerlund & Rausings

väg/Maskinvägen (västra sidan). Framför allt på den östra sidan är sikten en viktig faktor i och med att motorfordon här blandas med oskyddade trafikanter.

Utbyggnadsförslaget ger goda förutsättningar för trafiksäkra lösningar genom att kanalisera flödena av gående och cyklande. I det fortsatta arbetet är det av stor vikt att säkra anslutningarna till Västanväg/Nordanväg i norr samt till Klostergårdsstråket (för gående och cyklande) i höjd med den södra delen av plattformen.

En tydlig separering mellan gående och cyklande minskar risken för att gående använder ytan som är avsedd för cykeltrafik, och tvärt om. Det leder till en ökad trafiksäkerhet, orienterbarhet, tillgänglighet, framkomlighet och trygghet för såväl gående som cyklande. Det ger särskilt en högre framkomlighet för cyklande.

I den fortsatta planeringen behöver hänsyn tas till blandningen av olika

trafikantgrupper. Det gäller särskilt på stationens östra sida i samband med att bilar ska köra in för att parkera i anslutning till plattformens ingång. För att skapa en trafiksäker miljö behöver tydlig separering mellan motorfordon och oskyddade trafikanter säkerställas. Då bedöms konsekvenserna bli positiva.

Tillgänglighet på makronivå

Järnvägsplanen redovisar en utbyggnad av en station för lokaltågtrafik, vilket i sig ger ytterligare möjlighet att ta sig till och från den planerade stationens närområde och därmed minska reseuppoffringen för trafikanterna. Den förbättrade gång- och cykelporten under järnvägen innebär även den att reseuppoffringen minskar.

Plattformarna nås till fots via två plattformsförbindelser på var sida om spåren.

Cykelställ placeras i nära anslutning till trappor och ramper upp till plattformarna.

Plattformsförbindelserna är placerade i norra respektive södra delen av plattformen, vilket bidrar till utökad närhet då man kan ta sig till plattformarna från olika

riktningar. Utbyggnadsförslaget bedöms ge stora positiva konsekvenser då tillgängligheten även i ett regionalt perspektiv blir bättre.

Angöring med färdtjänst går att anordna till båda sidor av plattform med maximalt 25 meter gångavstånd till plattform.

Den sammanvägda bedömningen av aspekten trafik är att utbyggnadsförslaget medför stora positiva konsekvenser för många människor, även på ett regionalt plan.

Delsträcka Höje å

Inte aktuellt.

Delsträcka Jordbruksmark i söder

Inte aktuellt.

Förslag till skydds- och försiktighetsåtgärder

Lunds kommun håller på med planarbete för att utveckla området på såväl den västra som den östra sidan av järnvägen. Framför allt är det viktigt att noder som förbinder gång- och cykelporten med östra och västra sidan av järnvägen placeras så att gång- och cykelporten på ett naturligt sätt ansluter till befintliga och planerade stråk för gående och cyklande. Det finns också planer på en ny passage i Sunnanvägens förlängning. Det skulle innebära att Sunnanväg får en ökad betydelse för gående och cyklande, men också för motorburen trafik eftersom denna passage skulle kunna vara öppen för alla fordonsslag.