• No results found

5. MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR SAMT EFFEKTER OCH KONSEKVENSER

5.10. Olycksrisk och säkerhet

Järnvägstrafik innebär risker för människor och miljö i banans omgivning.

Urspårningar kan leda till påkörning i spårets närhet och om farligt gods är inblandat kan det leda till olyckor med konsekvenser i ett större område. Generellt betraktas tågtrafik som relativt säkert jämfört med vägtransporter. Det finns flera olika

säkerhetssystem som ska förhindra att olyckor sker, exempelvis genom att automatiskt

bromsa tåget om lokföraren av misstag håller en för hög hastighet eller passerar en stoppsignal. Olyckor som påverkar omgivningen är mycket sällsynta. Under åren 2007-2012 rapporterades endast 18 olyckor eller tillbud för järnväg där det funnits en överhängande fara för skada. Merparten av händelser vid järnvägstransporter sker på rangerbangård eller i samband med lastning och lossning. (MSB, 2014)

Eftersom en olycka med farligt gods kan medföra allvarliga konsekvenser för människoliv, samhällsviktiga verksamheter, infrastruktur eller miljö kan det ändå finnas anledning att vidta riskreducerande åtgärder. I detta kapitel beskrivs vilka risker projektet innebär för omgivningen samt vilka eventuella riskreducerande åtgärder som bedöms vara aktuella för att uppnå en acceptabel risknivå.

Bedömningsgrunder

Risk definieras som en sammanvägning av sannolikheten för en oönskad händelse och konsekvensen av denna händelse. Risken ökar desto större sannolikheten och/eller konsekvensen av en händelse är. I figur 5.10.1.1 illustreras hur risken ökar med ökande sannolikhet och/eller konsekvens av en händelse.

Figur 5.10.1.1. Ökande risk beroende av sannolikhet och konsekvens.

Begreppet olycka saknas i miljöbalken och istället talas det där om ”skador och olägenheter för människors hälsa och miljö”. Begreppet olycka beskrivs dock mer ingående bland annat i lag (2003:778) om skydd mot olyckor. ”Olycka” innebär plötsligt inträffade händelser som har medfört eller kan befaras medföra skada.

Rekommendationer och riktlinjer

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram regionala riktlinjer för att underlätta arbetet med att värdera risker i samband med bebyggelseutveckling intill rekommenderade

transportleder för farligt gods (Länsstyrelsen Skåne, 2007). Riktlinjerna kan användas som vägledning även när en transportled byggs om intill befintlig bebyggelse. I

Länsstyrelsens riktlinjer anges kriterier för värdering av risker från transporter med farligt gods. Acceptanskriterierna presenteras i form av ett intervall från acceptabel till oacceptabel risk att omkomma på grund av olycka på järnvägen. Acceptanskriterierna har använts som underlag vid bedömning om åtgärder behöver övervägas för att minska riskerna. Vid bedömningen av riskerna har hänsyn tagits till att ombyggnaden sker på en befintlig anläggning med befintlig bebyggelse i omgivningen. Risker som med tekniskt och ekonomiskt rimliga medel kan elimineras eller reduceras bör dock alltid åtgärdas, oavsett risknivå.

Utförda utredningar

En kvantitativ riskutredning för olyckors påverkan på människors hälsa och miljön har tagits fram (Sweco, PM Olycksrisk, 2017). Utredningen har utgjort underlag för bedömning av olycksrisker som kan förknippas med projektet.

Identifierade risker som tågtrafiken utgör för omgivningen är olycka med farligt gods samt risken för påkörning vid urspårning. I utbyggnadsförslaget ökar inte antalet godståg enligt prognos för 2040. Medellängden för godstågen förväntas dock öka vilket ger en marginell ökning av sannolikheten för en urspårning med farligt gods.

Identifierade olycksscenarior i omgivningen som kan påverka järnvägsanläggningen, eller som kan förvärra en olycka på järnvägen är i första hand en allvarlig olycka vid närliggande industri.

Idag finns bebyggelse i närheten av järnvägen, i vissa fall närmare än vad som rekommenderas för ny bebyggelse. I figur 5.10.1.2. visas det befintliga spåret och det planerade spåret med de schablonmässiga skyddsavstånd (30, 70 och 150 meter) som anges i Länsstyrelsens riktlinjer. De byggnader som är inom 150 meter har markerats med orange.

Figur 5.10.1.2. Sträckan mellan Lund och Flackarp med skyddsavstånd och närliggande bebyggelse.

Delsträcka Stadsmiljö

Förutsättningar

Längs delsträckan Stadsmiljö ligger ett antal byggnader inom 150 meter, se figur 5.10.2.1.

Längst norrut inom planområdet, på västra sidan av spåren, ligger matvarubutiken Lidl och bostadsområdet Borgmästargården som består av fristående villor. På denna sida finns även förpackningsföretagets Flextrus stora byggnad. Norr om Flextrus ligger Västhagen koloniområdet cirka 70 meter från järnvägen.

På östra sidan ligger Sparbanken Skåne arena och längs med spåret finns flertalet fotbollsplaner och byggnader tillhörande Klostergårdens IP. Omkring 130 meter från spåren bakom ett område med kolonilotter ligger en förskola. Koloniområdet

(Klostertäppan) ligger cirka 70 meter från järnvägen.

Det ligger även odlingslotter i direkt anslutning till järnvägen på båda sidor.

Effekter och konsekvenser av nollalternativet

Sträckan mellan Lund och Flackarp är idag hårt belastad och trafikeringen kommer inte kunna öka nämnvärt om järnvägen inte byggs ut. Det innebär att riskbilden för den närliggande bebyggelsen och andra skyddsvärda objekt inte kommer att förändras vid nollalternativet. Några effekter eller konsekvenser bedöms därför inte uppstå.

Effekter och konsekvenser av utbyggnadsförslaget

Då de nya spåren planeras att läggas väster om de befintliga spåren är det på denna sida skyddsavståndet minskas jämfört med nuvarande förhållanden. Det påverkar främst odlingslotterna belägna mellan spåret och Åkerlund & Rausings väg. Då ett område med odlingslotter inte är tänkt för stadigvarande vistelse kan ett kortare skyddsavstånd än till mera känslig bebyggelse accepteras. Stora delar av området lotterna ligger på kommer att behövas för bebyggelse av spåret och Klostergårdens station.

På järnvägens västra sida ligger verksamheten Flextrus och dess närmaste

byggnadsdel hamnar cirka 38 meter från spåret (jämfört med dagens 50 meter). Detta är bortom de schablomässigt rekommenderade skyddsavståndet på 30 meter som bör hållas mellan järnväg och industri enligt Länsstyrelsen Skånes riktlinjer.

Verksamheten har tillstånd för brandfarlig vara. Behållarna för brandfarlig vara ligger enligt kartstudier på ett sådant avstånd att risken för att järnvägen påverkas är tillräckligt låg. Omvänt bedöms att det vid en olycka på järnvägen är låg risk att de brandfarliga varorna ska kunna påverkas.

Precis söder om Ringvägen ligger matvarubutiken Lidl på järnvägens västra sida. Lidls närmaste del ligger med nuvarande förhållanden cirka 25 meter från närmsta spår.

Fyrspåren går ihop till två spår innan de passerar denna del av Lidl och avståndet kommer därför inte att påverkas. Byggnadens sydligaste hörn som ligger inom fyrspårsdelen kommer få ett något kortare skyddsavstånd, cirka 35 meter istället för 37 meter. Det är fortfarande bortom det rekommenderade skyddsavståndet 30 meter.

Det innebär en acceptabel individrisknivå för den typen av verksamhet (handel). Inga skyddsåtgärder bedöms vara nödvändiga med avseende på Lidl.

För intilliggande verksamheter och bostäder ökar risknivån något då de nya spåren anläggs närmare dessa. Risknivån minskar dock för de mer tätbebyggda områden på längre avstånd eftersom de planerade bullerskyddsskärmarna ger ett skydd mot spridning av gas.

Sammantaget bedöms konsekvenserna bli små och positiva ur ett olycksrisk-perspektiv.

Påverkan under byggnadstiden beskrivs i kapitel 5.17.

Figur 5.10.2.1. Delsträcka Stadsmiljö med bebyggelse inom 150 meter markerad.

Delsträcka Höje å

Förutsättningar

På denna delsträcka passerar järnvägen över Höje å, där det inte finns några byggnader i närheten av spåret. Det saknas särskild uppsamling eller hantering av dagvatten längs sträckan vilket innebär att ett utsläpp vid en eventuell olycka skulle kunna spridas och rinna ut i ån. Sannolikheten för en olycka med utsläpp till Höje å är mycket liten. Enligt beräkningar kan en urspårning med läckage av farligt gods ske cirka en gång på 5000 år per kilometer. Att ett sådant utsläpp når Höje å är ännu mer osannolikt.

Effekter och konsekvenser av nollalternativet

Sträckan mellan Lund och Flackarp är idag hårt belastad och trafikeringen kommer inte kunna öka nämnvärt om järnvägen inte byggs ut. Nollalternativet förväntas inte förändra riskbilden för Höje å. Några effekter eller konsekvenser bedöms därför inte uppstå.

Effekter och konsekvenser av utbyggnadsförslaget

Ett system för hantering av dagvatten anläggs i samband med byggnationen av spåren, vilket innebär ökade möjligheter att ett utsläpp i området kan samlas upp i diket och därmed förhindra vidare spridning. De nya spåren kommer närmare

reningsverksdammarna och ett utsläpp som når dessa kan begränsas genom att dammarna kan stängas av.

Sammantaget bedöms konsekvenserna på denna delsträcka som små positiva då risken för människors liv och hälsa inte påverkas och möjligheterna att förhindra spridning av farligt gods vid olycka på järnvägen kommer att öka.

Påverkan under byggnadstiden beskrivs i kapitel 5.17.

Delsträcka Jordbruksmark i söder

Förutsättningar

Detta delområde består främst av odlingsmark med ett fåtal fastigheter belägna inom 150 meter. Den närmsta byggnaden är en elcentral vid väg 108 som ligger drygt 40 meter från det befintliga spåret på den östra sidan, se figur 5.10.1.2. Det finns ytterligare två fastigheter med bebyggelse öster om spåret, Flackarp 2:10 och 2:11, vilka båda är belägna mer än 70 meter från spåret. Väster om spåret ligger gården Flackarp 16:3 på cirka 115 meters avstånd. Det finns i nuläget ingen uppsamling av dagvatten från spåren.

Effekter och konsekvenser av nollalternativet

Sträckan mellan Lund och Flackarp är idag hårt belastad och trafikeringen kommer inte kunna öka nämnvärt om järnvägen inte byggs ut. Nollalternativet förväntas inte förändra riskbilden för jordbruksmarken i söder. Några effekter eller konsekvenser bedöms därför inte uppstå.

Effekter och konsekvenser av utbyggnadsförslaget

Riskbilden för bebyggelsen öster om järnvägen påverkas inte av utbyggnadsförslaget.

Väster om spåren kommer avståndet till Flackarp 16:3 minska från 115 till 95 meter, ett avstånd där risken fortfarande bedöms vara acceptabel.

Ett system för hantering av dagvatten anläggs vilket innebär ökade möjligheter att ett utsläpp i området kan samlas upp i diket och därmed förhindra vidare spridning.

Sammantaget bedöms konsekvenserna på denna delsträcka som små positiva då risken för människors liv och hälsa inte påverkas på ett betydande sätt och

möjligheterna att förhindra spridning av farligt gods vid olycka på järnvägen kommer att öka.

Påverkan under byggnadstiden beskrivs i kapitel 5.17.

Förslag till skydds- och försiktighetsåtgärder

Inga åtgärder är motiverade enbart ur ett olycksriskperspektiv, dock har planerade åtgärder med andra huvudsyften positiva effekter på riskbilden. De diken som planeras för hantering av dagvatten kommer kunna ge ökade möjligheter för att hantera spill av farligt gods vid olycka på järnvägen och minskar sannolikheten att detta når Höje å.

Bullerskyddsskärmar planeras längs stora delar av spåret, dessa verkar riskminskande genom att bland annat förhindra spridning av giftig gas och brandfarlig vätska.