• No results found

5. MILJÖFÖRUTSÄTTNINGAR SAMT EFFEKTER OCH KONSEKVENSER

6.3. Nationella miljömål

Riksdagen har antagit 16 nationella miljökvalitetsmål som beskriver det tillstånd i den svenska miljön som det samlade miljöarbetet ska leda till. Det övergripande målet för miljöarbetet i Sverige är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta.

Enligt 6 kapitlet 12 § miljöbalken ska en MKB innehålla en beskrivning av hur relevanta miljökvalitetsmål beaktas i planen eller programmet. I tabell 6.3.1 presenteras en översiktlig bedömning av hur utbyggnadsförslaget bidrar till måluppfyllnad av de nationella miljökvalitetsmål som direkt berörs av

järnvägsprojektet. Följande miljökvalitetsmål bedöms inte vara relevanta för detta projekt:

• Skyddande ozonskikt

• Hav i balans samt levande kust och skärgård

• Myllrande våtmarker

• Levande skogar

• Storslagen fjällmiljö

Definitioner av miljömålen, utförlig information om vad de omfattar och indikationer för dess uppföljning finns att tillgå på Miljömålsportalen, www.miljomal.se.

Vanligtvis följer lokala och regionala miljömål i stort sett de nationella miljökvalitetsmålen. Dessa miljömål redovisas därför inte separat.

Utbyggnaden inverkar positivt på måluppfyllelsen för flertalet av de nationella miljömål som berörs. Det är endast uppfyllelsen av miljömålen Ett rikt

odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv som i viss mån påverkas negativt av utbyggnaden.

Tabell 6.3.1. Relevanta nationella miljökvalitetsmålen och hur de har beaktats i projektet.

Begränsad klimatpåverkan

"Halten av växthusgaser i atmosfären ska i enlighet med FN:s ramkonvention för klimatförändringar stabiliseras på en nivå som innebär att människans påverkan på klimatsystemet inte blir farlig.

Målet ska uppnås på ett sådant sätt och i en sådan takt att den biologiska mångfalden bevaras, livsmedelsproduktionen säkerställs och andra mål för hållbar utveckling inte äventyras.

Sverige har tillsammans med andra länder ett ansvar för att det globala målet kan uppnås."

Utbyggnadsförslaget bedöms ur ett större perspektiv medföra positiva konsekvenser avseende klimatpåverkan eftersom en utbyggnad av järnvägen möjliggör för en överflyttning av transporter från väg till järnväg. En överflyttning minskar utsläppen av växthusgaser eftersom tåg är ett energisnålt transportmedel som ger små utsläpp av växthusgaser och luftföroreningar jämfört med andra trafikslag.

Frisk luft

"Luften ska vara så ren att människors hälsa samt djur, växter och kulturvärden inte skadas."

Se motivering för Begränsad klimatpåverkan.

Bara naturlig försurning

"De försurande effekterna av nedfall och markanvändning ska underskrida gränsen för vad mark och vatten tål. Nedfallet av försurande ämnen ska inte heller öka korrosionshastigheten i markförlagda tekniska material,

vattenledningssystem, arkeologiska föremål och hällristningar."

Se motivering för Begränsad klimatpåverkan.

Giftfri miljö

"Förekomsten av ämnen i miljön som har skapats i eller utvunnits av samhället ska inte hota människors hälsa eller den biologiska mångfalden. Halterna av naturfrämmande ämnen är nära noll och deras påverkan på människors hälsa och ekosystemen är försumbar. Halterna av naturligt förekommande ämnen är nära bakgrundsnivåerna."

Ett genomförande av utbyggnadsförslaget bedöms som positivt för

miljökvalitetsmålet. Detta eftersom förorenad mark kommer att undersökas och omhändertas på ett miljöriktigt sätt så att exponerings- och spridningsrisker undviks.

Säker strålmiljö

"Människors hälsa och den biologiska mångfalden ska skyddas mot skadliga effekter av strålning."

Utbyggnadsförslaget bedöms som positivt för miljömålet genom att beräkningar av magnetfält har genomförts inom projektet samt att järnvägsanläggningen har anpassats för att minska exponeringen av magnetfält på omgivningen. Inga arbetsplatser, bostäder eller förskolor/skolor i järnvägens närområde kommer att exponeras för magnetfält överskridande riktvärdet 0,4 µT.

Ingen övergödning

"Halterna av gödande ämnen i mark och vatten ska inte ha någon negativ inverkan på människors hälsa, förutsättningar för biologisk mångfald eller möjligheterna till allsidig användning av mark och vatten."

Se motivering för Begränsad klimatpåverkan.

Levande sjöar och vattendrag

"Sjöar och vattendrag ska vara ekologiskt hållbara och deras variationsrika livsmiljöer ska bevaras. Naturlig produktionsförmåga, biologisk mångfald, kulturmiljövärden samt landskapets ekologiska och vattenhushållande funktion ska bevaras, samtidigt som förutsättningar för friluftsliv värnas."

Utbyggnadsförslaget medför att mängden dagvatten från järnvägsanläggningen ökar. Föreslagna åtgärder avseende omhändertagande av dagvatten bedöms kunna bidra till en minskad föroreningsbelastning på recipienten Höje å. Om föreslagna åtgärder genomförs bedöms ett genomförande av utbyggnadsförslaget inte motverka möjligheterna att nå miljökvalitetsmålet.

Grundvatten av god kvalitet

"Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag."

Utbyggnadsförslaget bedöms varken ha positiva eller negativa effekter på miljökvalitetsmålet. Temporär grundvattensänkning kommer att krävas vid byggnation. Bortledning av grundvatten i jordlagren längs med järnvägen bedöms inte påverka den kvantitativa statusen på de undre akvifärerna.

Utbyggnadsförslaget bedöms inte motverka möjligheterna att nå miljökvalitetsmålet.

Ett rikt odlingslandskap

"Odlingslandskapets och jordbruksmarkens värde för biologisk produktion och livsmedelsproduktion ska skyddas samtidigt som den biologiska mångfalden och kulturmiljövärdena bevaras och stärks."

Utbyggnadsförslaget bedöms som negativt för miljökvalitetsmålet genom att högklassig brukningsvärd jordbruksmark tas i anspråk.

God bebyggd miljö

"Städer, tätorter och annan bebyggd miljö ska utgöra en god och hälsosam livsmiljö samt medverka till en god regional och global miljö. Natur- och kulturvärden ska tas till vara och utvecklas. Byggnader och anläggningar ska lokaliseras och utformas på ett miljöanpassat sätt och så att en långsiktigt god hushållning med mark, vatten och andra resurser främjas."

Utbyggnadsförslaget bedöms i viss utsträckning som negativt för

miljökvalitetsmålet eftersom bullernivåerna ökar. De ökade bullernivåerna kommer dock begränsas genom planerade bullerskyddsåtgärder som inte finns idag. En utbyggnad av järnvägen bedöms däremot som positiv eftersom det möjliggör för en överflyttning av transporter från väg till järnväg. Möjligheterna till kollektivt

resande förbättras vilket bidrar till en god vardagsmiljö samtidigt som en långsiktigt god hushållning med resurser främjas.

Ett rikt växt- och djurliv

"Den biologiska mångfalden ska bevaras och nyttjas på ett hållbart sätt, för nuvarande och framtida generationer. Arternas livsmiljöer och ekosystemen samt deras funktioner och processer ska värnas. Arter ska kunna fortleva i långsiktigt livskraftiga bestånd med tillräcklig genetisk variation. Människor ska ha tillgång till en god natur- och kulturmiljö med rik biologisk mångfald, som grund för hälsa, livskvalitet och välfärd."

Sammantaget bedöms utbyggnadsförslaget innebära negativa effekter för miljökvalitetsmålet. Bland annat kommer väletablerade naturmiljöer att tas i anspråk och försvinna vid anläggning av de nya spåren och två fridlysta arter kan komma att påverkas om den befintliga bron över Höje å byggs om i någon form.

Utbyggnaden av järnvägen kommer även förstärka den barriäreffekt som anläggningen idag utgör.