• No results found

Redovisningarna ska vara Socialdepartementet tillhanda senast den 1 november 2016

2. Införande av de 13 nya vårdförloppen under 2016

2.1 Införande

Har landstinget infört samtliga 13 SVF? Ja alla förlopp är införda.

a) När började landstinget inkludera patienter i vårdförloppen?

Vårdförlopp Datum för

införande/fastställd rutin Allvarliga ospecifika symtom

som kan bero på cancer 2016-09-19

Bröstcancer 2016-05-02

Cancer i bukspottkörteln och

periampullärt 2016-06-20

Cancer i gallblåsan och

perihilär gallgång 2016-06-20 CUP, cancer utan känd

primärtumör 2016-09-19

Lungcancer 2016-05-16

Maligna lymfom 2016-06-15

6 Malignt hudmelanom 2016-06-20

Myelom 2016-05-02

Primär Levercancer 2016-06-20 Primär malign hjärntumör 2016-06-22 Tjock- och ändtarmscancer 2016-05-02

Äggstockscancer 2016-06-15

Alla förlopp har införts som planerat. Tvärprofessionella processgrupper med representanter från hela vårdförloppet har utsetts och träffats för att diskutera

utredningsförloppet och arbetsgången med projektledaren inför och under införandet.

När det gäller hjärntumörer så har vi fortfarande diskussioner om vissa delar i processen men vi har nu beslutat att prova ett arbetssätt under resten av året för att sedan utvärdera om det fungerar optimalt eller om det krävs justeringar.

Inom ramen för Cancersatsningen har vi startat ett Diagnostiskt centrum, DC, som ska ansvara för utredningen av CUP och Allvarliga ospecifika symtom. Från och med 17/10 kommer även utredning av Lymfom att utföras av DC.

DC är fysiskt beläget på Mälarsjukhuset i Eskilstuna med hela länet som

upptagningsområde och är bemannat med 2 läkare, 2 kontaktsjuksköterskor och en koordinator samt en sektionschef. De flesta patienter kommer att remitteras dit från primärvården men även sjukhusklinikerna kan remittera till DC. Tid ges till

patienterna inom max 3 kalenderdagar och starten har varit mycket positiv, de första veckorna har redan 9 patienter påbörjat sin utredning och några påbörjat sin

behandling.

b) När infördes koordinatorfunktionen för respektive vårdförlopp?

Koordinatorsfunktion infördes samtidigt som förloppen infördes enligt tabell ovan.

c) När infördes obokade tider för respektive SVF?

Inom radiologin har vi infört en särskild prioriteringstyp för SVF och då genomförs alla undersökningar inom max 5 dgr med svar till remittent. Detta arbetssätt infördes i början av 2016.

Vissa mottagningar använder sedan tidigare subakuta tider som fanns på mottagningen för patienter och andra förlopp med större volymer har specifika tider för SVF-patienter.

d) Har införandet följt handlingsplanen eller har det skett justeringar?

Vi har följt handlingsplanet så som vi planerat.

I så fall varför och på vilket sätt?

7

2.2 Stöd till utvecklingsarbete

Hur har landstinget gett stöd till verksamheternas utvecklingsarbete med a) införandet av välgrundad misstanke i primärvården?

Landstingets Cancerråd och dess AU är den sammanhållande grupperingen för att införa och utveckla SVF inom landstinget som helhet, inkluderar de tre sjukhusen, allmänmedicin och privata vårdgivare, till sin hjälp har lanstinget anställt en heltids- projektledare sedan starten förra året. Under hösten har även en projektkoordinator anställts på deltid för att framförallt förstärka och utveckla koordinatorsuppdraget. AU träffas var 14:e dag och är motor i SVF-arbetet.

Metodstöd från utvecklingsenheten finns att tillgå i de sedan tidigare etablerade cancerprocesserna. Ett grundläggande koncept som vi försökt använda även vid SVF-införandet om än i modifierad form.

Chefläkare från primärvården finns med i Cancerrådet och leder de medicinska rådgivarmötena i primärvården där SVF är en stående punkt på agendan. Dessutom deltar alltid primärvårdschefläkaren/eller annan representant från primärvården i de inledande mötena med processgrupperna för de olika vårdförloppen.

I maj månad genomfördes de återkommande Allmänläkardagarna och temat för vårens dagar var SVF. Dagarna arrangeras dubblerat så att alla ska kunna delta utan att

verksamheten behöver stänga eller medarbetare uteblir på grund av verksamhetsskäl.

Dagarna var välbesökta som vanligt och nådde därmed en majoritet av de anställda allmänläkarna i landstinget. Vid dessa möten presenterades SVF i stort, Diagnostisk center, lathundar, var man hittar information, kriterier och definitioner för välgrundad misstanke om cancer för tjock- och ändtarmscancer, urologisk cancer och

hematologisk cancer. Gruppdiskussioner med fallbeskrivningar på eftermiddagen.

Projektledaren har också varit på i princip alla vårdcentraler både privat och offentligt drivna och informerat om SVF för berörda personalgrupper.

b) införandet av välgrundad misstanke i den specialiserade vården?

Cancerrådet i Sörmland och dess AU är den sammanhållande länken för arbetet. I rådet finns representanter för samtliga delar av den specialiserade vården, varav ett flertal verksamhetschefer, som utreder och behandlar cancerpatienter. Även

processledarna för de sedan tidigare införda kliniska cancerprocesserna i vårt

landsting, tjock- och ändtarmscancer, prostatacancer och malignt melanom deltar på Cancerrådets möten, SVF-processledare för de andra cancerförloppen är också välkomna att delta. Representanterna har ett huvudansvar att föra information vidare och beslut om SVF i sina respektive verksamheter.

Sammanlagt har vi 12 olika procesarbetsgrupper med tvärprofessionellt deltagande från berörda verksamheter i respektive process och med projektledare/metodstödjare från Utvecklingsenheten. Grupperna är ansvariga för att information sprids på

respektive enheter. Vidare så genomförs även ett antal informationsmöten med berörd personal framförallt läkare och medicinska sekreterare på de tre sjuhusens berörda verksamheter.

8 All information om SVF finns samlat på Intranätet primärvårdsversionerna, lathund för remittering samt länk till RCC hemsida för hela förloppens beskrivning, för utskrift av patientinformationen mm.

c) införande av koordinatorfunktion?

Varje vårdförlopp har utvecklat koordinatorsfunktionen utifrån hur deras vårdförlopps behov och består ofta av att den medicinska sekreteraren och kontaktsjuksköterskan ansvarar för olika delar i koordinatorsfunktionen. Nu när vi har infört fler vårdförlopp så utvecklas funktionen/rollen som koordinator allt mer. För att ytterligare stärka upp funktionen som koordinator har vi anställt en övergripande projektkoordinator som ska utveckla koordinatorsrollen ytterligare i länet.

d) införande av obokade tider?

Stöd för införande av SVF-tider har skett dels genom ekonomiskt bidrag så att

verksamheterna själva kunnat komma fram till nya arbetssätt. Så har skett till exempel inom radiologin som infört SVF-tider och ett särskilt arbetssätt runt detta.

Metodstöd från utvecklingsenheten i processgrupperna utifrån behov som efterfrågats från verksamheterna eller tydliggjorts i grupperna bl. a. för reserverade tider.

Stimulansmedel till klinikerna för processutveckling däri omfattas obokade tider eller reserverade tider som vi kallar det. En reserverad tid kan nämligen då bokas till andra patienter enligt visst regelverk ofta inom ett visst tidsintervall t.ex. samma dag, om den inte behövs till en SVF-patient och riskerar då inte att bli oanvänd.

2.3 Utmaningar

Beskriv utmaningarna med införandet av årets SVF:

a) Hur har landstinget omhändertagit de utmaningar som beskrevs i handlingsplanen?

Utmaning Planerad åtgärd Uppföljning okt 2016 Information till all berörd

personal i primärvården och tillämpningen av frastexterna i remisserna för respektiver SVF

Fortsatta

informationssinsatser på vårdcentralerna. Feedback hur användandet av frastexter och SVF-remisser

Stående punkt på medicinskt rådgivarmöte i primärvården.

Utbildningsdag genomförd 2 heldagar i maj med samma innehåll för att nå så många som möjligt. Obligatorisk närvaro för allmänspecialist Gammalt journalsystem,

svårigheter att få in alla uppgifter i en standardremiss med automatik och en smidig lösning. Önskan att ha en standardiserat allmänremiss med allt innehåll enligt SVF

Frastexter i allmänremissen, öka användandet och fortsätta sprida informationen om SVF och att frastexterna ska användas.

Informationsmöten för ökad följsamhet har genomförts på alla primärvårdsenheter och berörda enheter på sjukhusen.

Återkommande information behövs.

9 som egentligen krävs. Ej

möjligt i befintligt system, kommer inte att gå på minst möjlighet att följa ledtider i realtid, direktöverföring till kvalitetsregister etc.

Nytt vårdinformations-system är under upphandling inga anpassningar eller utveckling möjlig i befintligt system.

Obligatoriska frastexter i Sectra Ris avseende remissinnehåll

Manuella frastexter för SVF, så som vi börjat med.

Ställa utvecklingskrav på systemet på obligatoriska uppgifter i remissen på längre sikt.

Ökad följsamhet för att skriva SVF-remisser samt i vilket förlopp undersökningen genomförs.

Informationsmöten för berörda har genomförts och kommer att fortsätta.

Tillämpning av rutinerna för KVÅ-kodning, d.v.s. att använda dem ute i vårdverksamheten

Informationsinsatser direkt till berörda enheter där följsamheten behöver

förbättras. Månatlig feedback på hur respektive vårdförlopp ligger till

Anställt en övergripande projektkoordinator för att utveckla kodningsrutiner samt koordinatorsfunktionen.

En analyskub som hämtar KVÅ-koder från alla anteckningstyper i hela processen är under utvecklande och beräknas vara klar under hösten.

Långa diktatköer och brist på medicinska sekreterare är en patientsäkerhetsrisk försvårar införandet av koordinatorer – då det är samma yrkesgrupp som efterfrågas.

Frågan lyft till Hälso- och sjukvårdsledningen för helhetsgrepp i frågan.

Verksamhetsutveckling inom de administrativa enheterna är också på gång.

Ett särskilt projekt för att komma till rätta med diktatköerna pågår sedan i våras i berörda delar av hälso- och sjukvården. Specialistläkare inom en rad områden (lungläkare, vilket är mycket glädjande då den varit mer eller mindre vakant under en period.

Tillgång till radiologiska undersökningar, CT och PET-CT, mammografi.

Väntetider för radiologi, kan bli svåra att klara i alla SVF-förlopp

Följa väntetiderna och skicka patienterna dit det är kortas väntetid. Kartlägga om kapaciteten i regionen räcker till.

Bevaka att SVF-remisser används på korrekt sätt.

Pågår samordning i länet för två syften dels för att skaffa oss en uppfattning i vilken utsträckning vi remitterar till PET-CT och dels för

kompetensutveckling hos våra egna radiologer.

Internuppföljning på radiologenheterna. Hittills kunnat ge inom tidsramarna.

10 Väntetid på patologisvar

Tillgång på patologer, behov av öka ST i patologi

Förhandla fram ett

tilläggsavtal med Unilabs på patologisvarstider som är SVF-anpassade

Idag är Unilabs avtalspart, och frågan om ST i patologi bör beaktas i det avtal som landstinget skriver.

Ett tilläggs avtal avseende SVF-svartider har tagits fram och förväntas kunna bli klart till årsskiftet.

Tillstyrkt lönemedel för en halvtids ST inom patologi.

Brist på Coloskopister, långa väntetider

Verksamhetsutveckling – Översyn av endoskopi-verksamheten i landstinget Sörmland är lyft och kommer att ses över under 2016.

Ökat tryck på Endoskopi-verksamheten i och med införandet av tjock- och ändtarmscancer förloppet.

Vid tratt till detta förlopp gör att väntelistan blir lång och det leder till icke önskvärda prioriteringar.

Risk att benigna kontroller får ökad väntetid.

Att frigöra tid från verksamheter för få verksamhetsföreträdare till processarbets-grupperna för att genomföra SVF och den verksamhetsutveckling som krävs.

Ett sätt är att klinikerna får ekonomisk ersättning, för den personal som frikopplas för att utveckla SVF-arbetet och för de vikarier som behöver anställas. Bekostas av stimulansmedlen.

Har hittills fungerat relativt bra. Vi har tidseffektiva korta möten och ibland även lunchmöten.

b) Har det uppstått oförutsedda utmaningar? Om ja, vilka? Hur har landstinget löst detta?

Utredningstiden har förkortats i flera vårdförlopp men vi har inte lika lätt att ge en snabbare operationstid vilket försätter patienten och verksamheterna i en oönskad situation. En anledning är begränsat antal specialister inom t.ex. bröstkirurgin. En annan anledning är den besvärande situationen med vårdplatsbristen, som i sin tur beror på brist på sjuksköterskor på våra somatiska vårdavdelningar. Vi jobbar med olika åtgårder för att kunna öppna fler vårdplatser men det görs inte inom ramen för SVF-införandet.

Primärvården framför att några av de vårdförlopp som införts i år är svårtolkade och texterna röriga, önskvärt med tydligare kunskapsstöd i gärna direkt i journalsystemet.

Svårt att hålla 18 förlopp i huvudet ett tydligare kunskapsstöd är önskvärt.

c) Hur har landstinget arbetat med att följa och åtgärda eventuella s.k.

undanträngningseffekter?

Vi bedömer det som sannolikt att vissa undanträngningseffekter kan ske, troligen är de benigna diagnoserna som kommer att påverkas i första hand. Cancerrådet/hälso- och sjukvårdsledningen kommer kontinuerligt följa aktuellt läge vad gäller köer till operation, väntetider till mottagningar, svarstider från röntgen och patologi.

11

2.4. Antal avslutade patienter

Hur många patienter har genomgått och avslutat (påbörjat behandling eller avslutat av annan anledning) SVF fram till och med senast den 31 oktober 2016? Ange redovisningsdatum här.

2016-10-14

Redovisa antal uppdelat på kön. Patienter anses ha genomgått och avslutat ett SVF när de är registrerade för både välgrundad misstanke och avslut av SVF.

Använd gärna tabellen.

Standardiserat vårdförlopp Män Kvinnor

AML 2 1

Cancer i urinblåsan och övre urinvägarna 88 66

Huvud- och halscancer 26 22

Matstrups- och magsäckscancer 17 11

Prostatacancer 169 0

Allvarliga ospecifika symtom som kan bero på cancer

1 1

Bröstcancer 0 72

Cancer i bukspottkörteln och periampullärt 8 6 Cancer i gallblåsa och perihilär gallgång 1 2

Cancer utan känd primärtumör, CUP 0 2

Lungcancer 3 7

Maligna lymfom 4 3

Malignt melanom 9 6

Myelom 2 0

Primär levercancer 6 2

Primära maligna hjärntumörer 2 0

Tjock- och ändtarms cancer 18 21

Äggstockscancer 0 2

12

2.5 Överföring av information

Hur har landstinget löst frågor gällande överföring av information/data när flera landsting har ansvar för olika delar i ett enskilt SVF?

Vi har rutiner för kodning vid överflyttning till annat landsting och det finns beskrivet i rutiner mellan landsting/regioner som ingår i respektive vårdförlopp. Vi har haft kontakter med mottagande landsting i huvud- halscancerförloppet och jämför våra data och kommer att finputsa på detaljerna både för avlämnande och mottagande landsting.

Vilka rutiner finns? Bifoga gärna rutiner/regelverk som implementerats.

ÖNH-kliniken i Sörmland har rutin för överföring av information till regionens universitetskliniker, Regionssjukhuset i Örebro och Uppsala Akademiska sjukhus när patienten vidareremitteras för MDK och behandling finns beskriven i klinikens PM samt i dokument och checklista från regionens två universitetskliniker, bilaga 1 och bilaga 2. Kirurg- och urologkliniken har också en checklista vid remittering till annat sjukhus avseende

maligniteter, bilaga 3.

Vilka ytterligare åtgärder kommer att vidtas för att informationsöverföringen ska förbättras under 2017?

Dels så hoppas vi mycket på vår automatiserade utdatarapport som förväntas bli klar under hösten. Då kan vi kvalitetssäkra uppgifterna på ett bättre sätt än idag.

Dels fortsätta dialog med mottagande landsting för att kvalitetssäkra rapportering mellan landstingen.

Internt i landstinget behöver vi förbättra kodning för välgrundad misstanke i primärvården samt öka andelen SVF-remisser från primärvården till sjukhusmottagning.

Återkommande återkoppling behövs mellan avlämnande landsting och mottagande universitetssjukhus, så att rutiner följs och i vissa fall behöver de utvecklas.