• No results found

Redovisningarna ska vara Socialdepartementet tillhanda senast den 1 november 2016

3. Information och förankring

3.1 Patienter

Hur har landstinget involverat patientföreträdare i arbetet med SVF under året?

Vi har ett ”patientråd” där Cancerrådets AU och patientorganisationerna träffas regelbundet.

Där har handlingsplanen för SVF- införandet behandlats och synpunkter beaktats. Här sker också dialog om hur arbetet fortskrider och hur patientföreträdarna upplevelse. Mötena sker i god anda och är värdefulla för vårt cancerarbete.

Hur avser landstinget involvera patientrepresentanter i arbetet med SVF?

Vi har eftersträvat att ha patientföreträdare med i arbetet på olika sätt, i vissa

processarbetsgrupper finns representant med från patientorganisationerna med i andra har det inte varit möjligt att få med då det saknas patientförening i länet. Då har vi dialog med

”erfarna” patienter som delger oss viktig erfarenhet och synpunkter på vården.

13 Patientnämnden i Sörmland har tagit fram en rapport avseende synpunkter och klagomål från patienter och närstående upplevelser av vården i samband med cancersjukdom mellan åren 2014- 2015 som precis blivit offentlig. Innehållet från rapporten kommer att vara värdefull för oss i vårt fortsatta cancerarbete.

3.2 Privata vårdgivare

Hur har landstinget involverat representanter från de privata vårdgivarna i arbetet med SVF under året?

De privata vårdcentralerna har deltagit i utbildningsdagarna som arrangerats samt att även de fått ett informationsbesök av projektledare på varje vårdcentral.

Inom gynekologin har kvinnoklinikerna i länet regelbundna träffar med de privata gynekologerna och där SVF tagit upp för information och implementering.

3.3 Primärvård

Hur har landstinget säkerställt att primärvårdens medarbetare har kännedom om SVF?

Vi involverade primärvården redan från starten av införandet av SVF, genom delaktighet i arbetsgrupperna, genom informationsmöten på varje vårdcentral, riktade utbildningsinsatser.

Cancerrådets chefläkarrepresentant har en stående punkt om SVF på de medicinska rådgivarmötena som genomförs regelbundet med både de privata och landstingsdrivna vårdcentralerna. Vidare ägnades en hel dag av vårens utbildningsdagar för

Allmänspecialisterna till just SVF och implementeringen av dess, mycket uppskattat.

4. Arbete med PREM-enkäten

För att ta del av stimulansmedlen ska den nationella PREM-enkät som har tagits fram av SKL och RCC och följer strukturen för nationell patientenkät (NPE), användas under 2016. Kravet gäller för de fem SVF som har implementerats under 2015 men önskvärt är att även de patienter som ingår i de SVF som införs under 2016 utvärderas med enkäten. Resultaten ska kunna användas såväl nationellt som regionalt och för respektive landsting.

4.1 Utskick av PREM-enkät

Hur har landstinget arbetat inför utskick av PREM-enkäten för de fem första vårdförloppen?

Vi har informerat om PREM – enkäten i Cancerrådet och i processarbetsgrupperna för de fem första vårdförloppen. Efter sommaren har vi ett mer aktivt förhållningssätt för att få patienter att svara på enkäten genom att Koordinator/Kontaktsjuksköterskan ska informerar patienten och lämna ut vykortet och uppmana patienterna att svara när de får hem PREM-enkäten.

Vykortet går nu att beställa på vårt Intranät så att verksamheterna kan beställa hem och lämna ut till de patienter som ingår i SVF-vårdförloppen.

14 Har landstinget startat utskick av PREM enkäten även till patienter ingående i 2016 års SVF?

I så fall vilka?

Vi kommer att inkludera 11 nya förlopp från och med september och CUP samt Allvarliga ospecifika som kan bero på cancer kommer att involveras från och med oktober månad.

4.2 Användning av resultat

Hur har/kommer resultaten från PREM-enkäten att användas?

Resultat av den första rapporten har presenterats för Cancerrådet och respektive berörd processarbetsgrupp. Resultatet kommer att presenteras för patientföreningar, hälso- och sjukvårdsledningen och politiken regelbundet. Varje vårdförlopps processgupp kommer själva att få sitt resultat för kvalitetsutveckling inom det egna förloppet. Vidare kommer resultatet att beaktas i det fortsatta arbetet med SVF-införandet via projektledningen och Cancerrådet.

Ser landstinget redan nu om utveckling av enkäten behövs för att ge ytterligare vägledning till landstingets förbättringsarbete för patienternas upplevelse av SVF?

För tidigt att uttala sig om, vi har få svar att tillgå hittills och inget vårdförlopp har 10 egna patienter som svarat.

5. Erfarenheter av 2016 års arbete

Har landstingets erfarenheter av implementeringen 2016 lett till förändringar i upplägget inför arbetet 2017? Om ja, på vilket sätt?

Arbetet har gett oss viktiga erfarenheter av processarbete och vi har arbetat fram

patientcentrerade och verksamhetsövergripande rutiner, för varje SVF som införs. Här har vi bland annat tagit fram en checklista att använda som mall för införandet av alla nya

SVF. Kontaktsjuksköterskans del i SVF är ovärderlig. Vi behöver bevaka att det finns kontaktsjuksköterskor i de nya SVF som införs och att det i inget nytt SVF saknas sådan kompetens och avsatt tid för uppgiften. Vi kommer också att fokusera på att utveckla koordinatorsfunktionen så att funktionen kan optimera patientflödet och använda resurserna så tidseffektivt som möjligt.

För att säkra svarstider inom patologi har vi efterfrågat ett tilläggsavtal avseende

SVF-svarstider med vår leverantör Unilabs. Tilläggsavtalet som möjliggör snabbare svarstid för de

”svårast sjuka patienterna” och rimliga svarstider för de patienter som inte behöver lika korta svarstider som de prioriterade organområdena behöver. Unilabs har under sommaren och tidig höst försökt forma sina rutiner och förbereda sig inför det kommande tilläggsavtal om SVF.

Vi kommer i princip att följa vårt införande koncept som vi hittills använt.

15

6. Ekonomi

Ge en översiktlig bild av hur årets medel samt föregående års eventuellt överförda medel har använts. Vad kommer årets återstående medel att användas till och hur mycket av årets medel kommer att föras över från år 2016 till 2017?

Utfall Tkr Beviljat belopp

helår Klinik (Basenhet)

1120 Hudklinik Sörmland 1 100

1150 Infektion-lungklinik Sörmland 830

1190 Kirurgi o urologi klinik NLN 2 100

1200 Kir o urologi klinik MSE, KSK 3 336

1230 Öron-,näsa-halsklinik Sörmland 1 500

1240 Kvinnoklinik NLN 350

1250 Kvinnoklinik MSE, KSK 350

1260 Onkologklinik Sörmland 2 157

1350 Medicinklinik MSE 500

1370 Medicinklinik NLN 184

1510 Vårdplatsenhet KSK 434

1620 Radiologisk klinik MSE, KSK 153

7540 Kvalitets- och verk.utv.staben 850

ST-läkare patologi 400

Diagnostisk center 2 500

Kontaktsjuksköterskeutbildning 7,5 HP 150

Övergripande koordinator 100

Totalsumma 16 994

Delutbetalning två 2015, ca 6 mnkr har flyttats över för användning under 2016. Tanken för 2016 är att årets pengar ska användas i år och förra årets överflyttning av medlen ska ses som en engångsföreteelse.

Medlen har finansierat en övergripande projektledare för införandet av SVF på heltid. Från och med i höst har vi även anställt en projektkoordinator på deltid. Vidare har de använts till att finansiera processledare, koordinatorer, kontaktsjuksköterskor, förstärkning av

specialistläkare Onkologi, bröstkirurg, endoskopister, urologer. Behov av paramedicinska resurser har ökat och även delvis finansierats med stimulansmedel.

Medlen har även använts till utvecklingsarbete och utbildningsinsatser internt men också till finansiering av kontaktsjuksköterskeutbildning externt.

Kapitalinvesteringar för att förbättra flöden i utrednings- och behandlingsförloppet.

Hur stimulansmedlen har använts kommer inte att påverka utbetalning av medel men informationen är av värde inför diskussion av en ny överenskommelse för 2017 mellan regeringen och SKL.

16

7. Inför överenskommelse 2017

Delge oss gärna synpunkter och erfarenheter som kan vara viktiga att ta med inför arbetet med 2017-års överenskommelse mellan regeringen och SKL.

Under förhållandevis kort tid har vi infört 18 standardiserade vårdförlopp för cancervård vilket har fungerat relativt väl men arbetssätten måste nu få konsolideras. Vi behöver befästa de nu införda förloppen så att de blir hållbara över tid.

Krav på att hålla ledtiderna för start av behandling redan 2017 ser vi inte som möjligt att uppnå i alla förlopp, även om strävan att komma så nära som möjligt finns där.

Bilaga 1. Utredning av nyupptäckt huvud och halscancer hos patienter i Uppsala- Örebro regionen.

Bilaga 2. Checklista inför remiss till ÖNH kliniken avseende maligniteter Bilaga 3. Checklista vid remiss till annat sjukhus avseende maligniteter

Kontaktperson för rapporten:

Anne Genander, projektledare SVF-införandet Anne.genander@dll.se

Tfn 070 550 24 60

Bilaga 1

Utredning av nyupptäckt huvud och halscancer hos