• No results found

3 Teoretisk referensram

4.2 Influencers perspektiv

Bild 9: Gina Tricots Instagramprofil, egen komposition (Instagram 2017 a.).

4.2 Influencers perspektiv

4.2.1 Intervju Nicole Falciani, Camilla Persson & Hanna Nilsson

Av de influencers vi genomförde intervjuer med arbetar samtliga idag aktivt med att skapa attraktiva flöden. Nicole har arbetat längst med sin Instagram då hon började för ca tre-fyra år sedan. Camilla började arbeta aktivt för två år sedan och Hanna

föregående år. Enligt influencerna handlar det om att skapa inspirerande bilder och samtliga är enade kring att Instagram är den perfekta plattformen när det kommer till marknadsföring. De tillfrågade är även enade kring att de lägger vikt vid att de företagen de väljer att inleda samarbeten med är tydliga med hur de arbetar, vad de

förväntas få ut och ser till att båda parter är överens. Det är även viktigt att företagen har samma värderingar som de själva och det är företag de kan representera, att det är i linje med deras image och att det faller naturligt in i deras flöden. Det ska helt enkelt vara ömsesidigt från både influencern sida samt företaget och det ska mynna ut i en trovärdighet åt följarna. De tillfrågade menar att de påverkar varumärkets bild men i vilken utsträckning beror helt på antalet följare. Exempelvis benämns Kenza ha en stor påverkan då hennes följarbas är väldigt stor. Samtliga är positivt inställda till samarbete då det i grunden genererar publicitet både för sig själva och åt varumärket.

Sammantaget att samarbetet skapar nya följare och når ut till en större grupp av människor.

När det kommer till frågan kring om någon av de tillfrågade ångrat ett samarbete svarar Camilla att det inte finns något hon direkt ångrar men att det finns företag hon kanske inte skulle överväga ett samarbete igen med. Hanna har aldrig ångrat ett samarbete däremot har Nicole gjort ett samarbete hon idag ångrar. Det handlade då om ett samarbete med ett bikiniföretag där företaget beskrev henne som tjock. Antalet sponsrade inlägg de lägger upp per vecka varierar hos respondenterna men i snitt två stycken samarbeten per vecka för Nicole och Camilla. Hanna nämnde inte under intervjun antal samarbeten hon har per vecka. När de postar ett sponsrat inlägg är alla väldigt tydliga med att markera i bildtexten att det handlar om just ett samarbete och riktlinjer från konsumentverket följs. De beskriver att för mycket reklam kan upplevas som fult men att de aldrig skulle riskera dölja för sina följare att det handlar om reklam. Generellt får de tillfrågade ett bra engagemang från sina följare, något som upplevs väldigt positivt. Samtliga anser sig engagerade i att svara på kommentarer och visa sig ödmjuka. De tror att de flesta uppskattar inspirerade bilder oavsett om det handlar om ett samarbete eller inte och är något som lockar personer att börja följa dem. Camilla menar dock trots att de flesta av hennes följare uppskattar hennes sponsrade inlägg kan det eventuellt sticka lite i ögonen på folk. Men att i det stora hela så genererar sponsrat material bra engagemang och att det hela resulterar i ett bra utbyte mellan företag och influencer. Se bilaga 11, 12 och 13 för fullständig empiri.

4.2.2 Observation Nicole Falciani, Camilla Persson & Hanna Nilsson

Bild 10: Instagramprofiler. Nicole Falciani, Camilla Persson och Hanna nilsson. Egen komposition (Instagram 2017 b,c,d.).

Vid observationen hade Nicole 372 000 följare, Camilla 5626 följare och Hanna 2007 följare. Nicole och Camilla beskriver sig själva tydligt i profilen men vi kunde inte lika tydligt se någon beskrivning av Hanna och hennes sysselsättning. Alla tre influencers länkar till sina bloggar, Nicole extra tydligt i form av “Read my BLOG”. Innehållet hos influencerna består av mode och livsstil där Nicole har mycket färgglada och

inspirerande bilder och Camilla har en lite tuffare stil med bilder i hög kvalitet. Hanna fokuserar även på träning tillsammans med inspirerande ljusa bilder. Engagemang på bilderna skiljer sig åt från hos de tre tjejerna. Nicoles samarbeten i naturliga miljöer genererar högst engagemang medan vanliga bilder som Hanna Nilsson publicerar har högst engagemang. Hos Camilla Persson kan vi inte se någon tydlig skillnad på engagemang, eventuellt lite högre på de bilder som innehåller ett samarbete. Engagemanget gentemot följarna skiljer sig även här från de tre. Nicole besvarar överlag inte så mycket på följarnas kommentarer medan Camilla är väldigt engagerad i sina följare. Hon besvarar både frågor och kommentarer som inte innehåller en fråga.

Hanna besvarar ibland kommentarer från sina följare. Nicole publicerar flest samarbeten per vecka, Camilla publicerar överlag inte många bilder per vecka vilket resulterar i mindre samarbeten och Hannar samarbetar med företag mindre kontinuerligt. Samtliga samarbete från influencerna känns trovärdiga och passar deras målgrupp, dock kan vissa samarbeten hos Nicole vara svåra att få in i en naturlig miljö. Exempelvis ett samarbete med tandkrämsföretaget Oral-B som utmärktes från resterande innehåll. Nicole reklam-märker sina samarbeten väl synligt. Vi kan se en variation hos Camilla och Hanna då endast en hashtag används ibland och som lätt kan missas. Se bilaga 6 för

observationsschema av influencers.

4.3 Konsumentperspektiv

Tabell 1

Tabell 1 visar att 105 respondenter föll inom vald målgrupp vi ämnade att undersöka. Av dessa var 75.2% i åldersgruppen 21-25 år, 17,1% var 26-35 år samt 2.9% var i åldersgruppen 16-20 år.

Tabell 2

Vid mätning av medianvärden mot varandra användes paired samples T-test för att utläsa signifikansen. Från testet fick vi ut följande: under Pair 1 kunde vi utläsa att image influencer tillsammans med image utan influencer fick ett värde på 0,447 vilket resulterade i att jämförelsen varken kunde förkastas eller bekräftas då värdet översteg 0,050. Pair 2 engagemang influencer mot engagemang utan influencer fick ett värde av 0,000 och därför signifikant. Även Pair 3 köpåtgärd och Pair 4 trovärdighet kunde antas signifikanta då deras värde blev 0,000. Tabeller med samtliga frågor och genomgående resultat finns att tillgå under bilaga 8.

Hypotes 1: Att använda sig av influencers på Instagram är relaterat till image