• No results found

Bildförteckning

Bilaga 8. Resultat enkäter

Den första inledande frågan i enkäten “ I hur utsträckning värdesätter du det varumärket står för också matchar din självbild” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (36.2%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 5 på 1-7 av likertskalan där 1 är i liten utsträckning och 7 är i stor utsträckning. Resultatet indikerar på att de faktiskt värdesätter till viss mån att det varumärket står för också matchar deras självbild. Bland de andra svarande finner vi att 4,8% menar på att de värdesätter det i stor utsträckning kontra 1,9% inte värdesätter det alls.

“I hur stor utsträckning anser du att ett samarbete med en influencer kan ändra din bild av ett varumärke?” besvarades av 104 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (26,7%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 5.

“I hur stor utsträckning kan ett samarbete med en influencer som inte delar varumärkets värderingar påverka din bild av varumärket?” besvarades av 105 respondenter.

Resultatet visar att majoriteten (25,7%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 4.

“Anser du att samarbete mellan varumärke och influencers ger ett högre mervärde för dig som konsument?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (21%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 4. Dock ingen större skillnad mellan respondenter som svarat 3-6.

“Hur viktigt är det för dig att en influencer och varumärket de samarbetar med har samma värderingar?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (33,3%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 7 vilket visar på att

“I hur stor utsträckning känner du att varumärken anstränger sig för att involvera dig som konsument i deras Instagram?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (31,4%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 4.

“I hur stor utsträckning känner du engagemang från influencers på instagram?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (26,7%) av

respondenterna har svarat med svarsalternativ 4, resultatet visar även att alternativ 5 fick en positiv svarsfrekvens och lutar därför åt att respondenter i större utsträckning känner engagemang från influencers på Instagram.

“I hur stor utsträckning engagerar du dig i varumärkens Instagram i form av

kommentarer/likes/delningar?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (28,6%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 1 tätt följt av svarsalternativ 2 (25,7%). Med andra ord så engagerar sig respondenterna i väldigt låg utsträckning i ett varumärkes Instagram.

“I hur stor utsträckning förväntar du dig att varumärken engagerar och kommunicerar med dig som konsument på Instagram?” besvarades av 104 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (21%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 3.

“I hur stor utsträckning bidrar influencers till att öka ditt engagemang till ett

varumärke?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (29,5%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 4.

“I hur stor utsträckning engagerar du dig med varumärken på Instagram (I form av kommentarer, likes och delningar)?” besvarades av 104 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (37,1%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 1 och menar därför att de själva inte engagerar sig mot varumärken på Instagram.

“I hur stor utsträckning engagerar du dig med Influencers på Instagram (I form av kommentarer, likes och delningar)?” besvarades av 104 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (32,4%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 1.

“Anser du att reklam av varumärken och dess produkter via influencers är positivt eller negativt?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (38,1%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 4.

“Hur tydligt tycker du det är att urskilja om en influencer har fått betalt för ett samarbete på Instagram?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (20%) av respondenterna har svarat med ett neutralt svarsalternativ.

“Hur viktigt anser du det är att en influencer reklam-märker ett samarbete?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (28,6%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 7 och respondenterna tycker därför att samarbeten bör vara tydligt reklam-märkta.

“Hur påverkas trovärdigheten gentemot en influencer som marknadsför ett varumärke utan att berätta om samarbetet?” besvarades av 104 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (26,7%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 1 och tycker därför inte att trovärdigheten påverkas.

“Hur påverkas trovärdigheten gentemot ett varumärke om en influencer marknadsför varumärket utan att berätta om samarbetet?” besvarades av 103 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (23,8%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 1

“Hur hög trovärdighet har du för reklam från ett varumärke?” besvarades av 103 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (39%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 1.

“Hur hög trovärdighet har du för rekommendationer av ett varumärke från någon i din närhet?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (29,5%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 6 och beskriver att respondenterna i hög utsträckning litar på rekommendationer från folk i sin närhet.

“Hur stor är sannolikheten att du köper en produkt en influencer rekommenderat på Instagram?” besvarades av 104 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (21,9%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 4.

“Händer det ofta att du köper produkter influencers har promotat på Instagram?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (21,9%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 2.

“I hur stor utsträckning påverkas du av influencers rekommendationer av en produkt eller ett varumärke?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (21,9%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 5.

“I hur stor utsträckning lockas du till köp när ett varumärke har inspirerande innehåll på Instagram som inte är typisk reklam?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (25,7%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ 5.

“Har du någon gång avstått från att interagera/handla från ett varumärke som enligt dig har

samarbete med en influencer som inte delar varumärkets värderingar?” besvarades av 105 respondenter. Resultatet visar att majoriteten (37,1%) av respondenterna har svarat med svarsalternativ “1”, NEJ i en skala av JA, NEJ, KAN INTE SVARA.