• No results found

5 ​ INSPIRATIONSPROJEKT TILL METODER 

För att skapa ytterligare förståelse över tidigare inkluderande projekt, har vi valt att titta  närmare på liknande fenomen, främst på deras metoder för inkludering. Hur man har jobbat  för att ta fram minoriteter och utsatta grupper i bostadsområdet och hur de kommer att känna  sig inkluderade i den resulterande designen. Vi har tittat närmare på två stora projekt som  befinner sig i Öresundsregionen, Rosens röda matta och Superkilen. Detta är två projekt som  har fått mycket uppmärksamhet hos politiker och i media. 

 

5.1 Rosens Röda matta 

Det första projektet är Rosens Röda matta i Rosengård. Detta är en aktivitetsyta och 

mötesplats längs med ett stråk som förbinder de centrala delarna av Malmö med stadsdelen  Rosengård. Det intressanta med detta projektet är hur medborgardialogen har behandlats från  planering till utformning till en färdig mötesplats. Malmö stad tog initiativ till platsen för att  främja unga kvinnors möjligheter att mötas och vara fysiskt aktiva i det offentliga rummet.  En medborgardialog med ​13 tjejer/unga kvinnor​ från området startades 2011 där de fick  möjlighet att påverka den fysiska utformningen med där fokus låg på deras intressen. Detta  resulterade i en plats för musik, dans och scenframträdande. Denna minoritetsgrupp valdes  främst för att unga kvinnor sällan syntes i stadsrummet i bostadsområdet och man ville lyfta  fram dem mer. ​Liknande tänkte vi att man kunde hämta inspiration från ungdomarna i skolan  och låta dem få en chans att påverka platsens fysiska utformning. Om de själva har varit med  och skapat något till platsen kan detta göra att de lockas till att vistas på platsen efter eller  innan skolan och fyller en slags funktion som “ögon på gatan”.  

 

Det intressanta här för att koppla till vårt arbete är att undersöka vad Rosens röda matta  betyder för barn och ungas möten, lek och fysiska rörelse, och diskutera vad detta i 

förlängningen betyder för deras ​hemkänsla​ i området. Huvudmetoden här var intervjuer som  har genomförts med tjejer och killar som vistas på platsen. Totalt genomfördes fem intervjuer  med barn och ungdomar i grupp under våren 2015. Dessa intervjuer redovisas som berättelser  som beskriver hur barnen använder ytan och vad den har kommit att betyda för deras lek och  umgänge. Platsen har en framträdande plats i barn och ungas upplevelse av området där de 

känner en stolthet i att ”äga” ytan inom stadsdelen. Som bäst fungerar ytan vid större event då  hela eller delar av stadsdelen dukar upp till fest och samvaro för medborgarna.  

 

 

5.2 Superkilen  

Från att fokusera på ​en​ minoritetsgrupp så har vi i nästa referensprojekt tittat på hur det blir  när man fokuserar på ​så många minoriteter som möjligt. ​Superkilen är en ca 800 m lång  urban yta formad som en kil som går igenom en av de mest etniskt diversifierade och socialt  utmanande områden i Köpenhamn. Platsen har tagits fram i kollektivet SUPERFLEX som  består av arkitektfirmorna Birke Ingels Group (BIG) och Topotek1.  

 

Under planeringen så frågade SUPERFLEX de boende i närheten till platsen, människor med  en stor bredd av bakgrunder. De utfrågade fick själva nominera speciella urbana objekt som  man kan träffa på i antingen deras länder de härstamma ifrån eller som de har stött på under  resans gång till Danmark. På så vis skapades en stor variation av ideér kring utformning och  design på platsen. SUPERFLEX reste med fem grupper till Palestina, Spanien, Thailand,  Texas och Jamaica för att få tag på objekten och installera dem i parken. Arkitektgruppen  kallar själva sin metod för en “extrem delaktighet” som en strategi för att aktivera de boende  kring parken.  

Den övergripande idén bakom projektet är att samla in olika objekt som är starkt anknutna till  de olika länder som de boende representerar. Antalet objekt uppskattas till närmare 100  stycken med representation från 60 olika länder - allt ifrån palmträd från Kina till neonskyltar  från Qatar & Ryssland. Utegym med inspiration från Los Angeles och en gigantisk bläckfisk  i plast från Japan för barn att leka med. Bänkar, stolar, lampor, soptunnor och plantor har alla  en viss design med inspiration hämtat från ett land i när & fjärran. Vid varje objekt finns även  en liten skylt där man kan läsa vart man fått inspiration ifrån och motivet bakom - både på  danska och engelska.  

 

Idealet i parken är tydlig - reproduktionen av en annan plats långt borta från den faktiska  platsen. Superkilen kan därför tolkas som något som är typiskt för vår samtid där kulturer  blandas och möts. En urban version av en universal trädgård. En sorts surrealistisk 

kollektion som demonstrerar den sanna naturen i grannskapet - istället för att vidmakthålla  den falska bilden av ett helt homogent Danmark (SUPERFLEX, 2011). 

 

Denna metod skulle likaså kunna implementeras i vårt arbete och samma teknik skulle kunna  användas för att stärka de boendes roll och betydelse för den fysisk miljön. Man skulle kunna  fråga om det är något specifikt som de boende saknar från deras hemländer och på så sätt  hämta inspiration. Gemensamma nämnaren för dessa två referens projekten är att de utvalda  minoriteterna är med tidigt under uppstart i processen och att de bor i direkt anslutning till  platsen. 

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6. ​ANALYS - Inkludering i Process

 

6.1 Det demokratiska deltagandet,  

​Bjud in grupper som vanligtvis saknar inflytande för att påverka utformningen och  aktiveringen av de offentliga rummen.” (Perstorp ÖP, 2017, s.27). 

 

Young menar att om ett deltagande ska räknas som demokratiskt ska det sträva efter politisk  jämlikhet, och att alla ska kunna delta på lika villkor (Young, 2002, s.23). Det finns även en  tydlig ambition att vilja nå ut till minoritetsgrupper. Detta menar Young (2002, s.121) kan  stärka inkluderingen i en deliberativ demokrati. Det demokratiska deltagandet strävar 

tydliggörs i fyra mål som kommunen har tagit upp. De mål som kan appliceras till deltagande  är : 

 

● Dialogen mellan kommunen, politiken och samhället är stark  ● Ungdomar aktiveras i politiken 

● Den moderna tekniken beaktas som ett led att kommunicera  med medborgarna 

● Kommunen ser sig själv som en organisation präglad av service,  engagemang och bemötande 

(Perstorp vision för 2030, (2014)   

I frågan om människor kände sig inkluderade i Perstorp så svarade ca 80% ja. Det vi dock kom fram till senare var att frågan kunde tolkas på många olika sätt. Intentionen var att få reda på om människor känner sig delaktiga i Perstorps kommuns arbete med förändringar i den fysiska miljön eller om man hade en möjlighet att påverka vad som händer i kommunen. Claesson nämnde tidigare så finns det olika sätt att främja demokratiutveckling. En del  kommuner använder dialog som en integrerad del av planering medan andra experimenterar  med olika dialogmetoder (Simicic, 2015). Som Bengtsson nämnde tidigare så är det viktigt  att påminna sig om att de flesta av de nya människor som har kommit hit inte alls är vana vid  de demokratiska rättigheter som finns här i Sverige. Det är därför viktigt att belysa det för  dem.