• No results found

Instruktion m.m

10. Nuläge

10.1 Instruktion m.m

I det följande redovisas en faktabaserad bild av relevanta delar i instruktionen för MSB.

Enligt 1 § i instruktionen har MSB ansvar för frågor om skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar, i den utsträckning inte någon annan myndighet har ansvaret. Ansvaret avser åtgärder före, under och efter en olycka eller en kris. MSB ska bl.a. utveckla och stödja samhällets beredskap mot olyckor och kriser och vara pådrivande i arbetet med förebyggande och sårbarhetsreducerande åtgärder, arbeta med samordning mellan berörda aktörer i samhället för att förebygga och hantera olyckor och kriser, bidra till att minska konsekvenser av olyckor och kriser samt följa upp och utvärdera samhällets krisberedskapsarbete.

Förebyggande och förberedande arbete

Här framgår av 2 § att MSB i samverkan med myndigheter, kommuner, landsting, organisationer och företag ska identifiera och analysera sådana sårbarheter, hot och risker i samhället som kan anses vara särskilt allvarliga.

Myndigheten ska tillsammans med de ansvariga myndigheterna genomföra en övergripande planering av åtgärder som bör vidtas. MSB ska värdera,

sammanställa och rapportera resultatet av arbetet till regeringen. Vidare ska MSB enligt 3 § bl.a., i enlighet med de föreskrifter som gäller för området skydd mot olyckor, samordna och utveckla verksamheten när det gäller olycks- och skadeförebyggande åtgärder. MSB ska också samordna arbetet för barns och ungas säkerhet, när det gäller att motverka olycksfall som leder till

personskador. Myndigheten ska enligt 3 § också verka för att förebyggande åtgärder mot naturolyckor vidtas.

Av 4 § framgår att MSB ska utveckla och stärka samhällets förmåga att förebygga och hantera oönskade händelser där farliga ämnen ingår. I enlighet med de föreskrifter som gäller för varje område har MSB ansvar för uppgifter inom bl.a. områdena brandfarliga och explosiva varor, transporter på land av

farligt gods samt för åtgärder för att förebygga och begränsa följderna av allvarliga kemikalieolyckor.

Samordning och stöd vid olyckor och kriser

Av 7 § framgår bl.a. att MSB ska ha förmågan att bistå Regeringskansliet med underlag och information i samband med allvarliga olyckor och kriser.

Uppföljning, utvärdering och lärande

Att MSB såväl områdesvis som på en övergripande samhällsnivå ska följa upp och utvärdera krisberedskapen och bedöma om vidtagna åtgärder fått önskad effekt följer av 10 §. Vidare ska MSB kunna göra en samlad bedömning av olycksutvecklingen och det säkerhetsarbete som är kopplat till denna. MSB ska enligt 11 § till att erfarenheter tas till vara från inträffade olyckor och kriser. Till stöd för detta ska myndigheten tillhandahålla tvärsektoriella och samlade bilder och bedömningar samt utveckla kompetens och metodik inom området som tillgodoser nationella, regionala och lokala behov.

Informationssäkerhet

Av 11 a § framgår att MSB ska stödja och samordna arbetet med samhällets informationssäkerhet samt analysera och bedöma omvärldsutvecklingen inom området. I detta ingår att lämna råd och stöd i fråga om förebyggande arbete till andra statliga myndigheter, kommuner och landsting samt företag och organisationer. MSB ska även rapportera till regeringen om förhållanden på informationssäkerhetsområdet som kan leda till behov av åtgärder inom olika nivåer och områden i samhället. Inom området svarar vidare MSB för att Sverige har en nationell funktion med uppgift att stödja samhället i arbetet med att förebygga och hantera IT-incidenter. I detta arbete ska MSB agera

skyndsamt vid inträffade IT-incidenter genom att sprida information samt vid behov arbeta med samordning av åtgärder och medverka i arbete som krävs för att avhjälpa eller lindra effekter av det inträffade, samverka med myndigheter med särskilda uppgifter inom informationssäkerhetsområdet och vara Sveriges kontaktpunkt gentemot motsvarande funktioner i andra länder samt utveckla samarbetet och informationsutbytet med dessa.

Forskning och utveckling

Av 12 § framgår att MSB ska beställa, kvalitetssäkra och förmedla forskning och utvecklingsarbete för skydd mot olyckor, krisberedskap och civilt försvar.

Civilt försvar

MSB ska enligt 13 § företräda det civila försvaret på central nivå i frågor som har betydelse för avvägningen mellan civila och militära behov av samhällets resurser om inte något annat följer av särskilda föreskrifter. Myndigheten ska vidare se till att nödvändiga åtgärder vidtas inom befolkningsskyddet.

Särskilda uppgifter

Under rubriken framgår bl.a. av 15 § att MSB tillsammans med andra berörda aktörer ska verka för att skapa en sammanhållen information om skydd mot olyckor, krisberedskap och totalförsvar samt om säkerhetspolitik och att MSB ska stödja medieföretagens beredskapsplanering. Vidare att MSB ska stärka samhällets förmåga att hantera olyckor och kriser genom samverkan med organisationer med uppgifter inom krisberedskapsområdet.

Av 17 a § följer att MSB ska vara Sveriges kontaktpunkt för skydd av europeisk kritisk infrastruktur enligt artikel 10.1 i rådets direktiv 2008/114/EG av den 8 december 2008 om identifiering av, och klassificering som, europeisk kritisk infrastruktur och bedömning av behovet att stärka skyddet av denna. Vidare av 17 b § framgår att MSB ska vara behörig myndighet för frågor enligt

Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/60/EG av den 23 oktober 2007 om bedömning och hantering av översvämningsrisker och ska ansvara för rapportering till Europeiska gemenskapens kommission enligt artikel 15 i direktivet.

Av 18 a § framgår att MSB ska verka för att det generationsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling. MSB ska här rapportera till Naturvårdsverket och samråda med verket om vilken rapportering som behövs.

Regleringsbrev 2015

I regleringsbrevet avseende MSB för budgetåret 2015 finns

återrapporteringskrav som är återkommande. Bland annat om att MSB ska redovisa hur myndigheten använt medlen från anslag 1:10 Klimatanpassning och vilka effekter insatserna fått. Vidare finns ett återrapporteringskrav att MSB ska redovisa arbetsläget avseende utvecklingen av det civila försvaret.

Under avsnitt 2 Organisationsstyrning i regleringsbrevet framgår bl.a. att MSB ska vara nationell kontaktpunkt för Sveriges åtagande i Hyogodeklarationen och Hyogo Framework for action 2005-2015. Vidare att MSB ska samordna det nationella arbetet genom nationell plattform för arbete med naturolyckor.

Några av de uppdrag som har lämnats till MSB berör särskilt ROS och UL Bland annat ska MSB utöva tillsyn och kontroll av att åtagandena i statens alarmeringsavtal avseende 112-tjänsten uppfylls. Vidare ska MSB i arbetet med 2015 års risk- och sårbarhetsanalyser särskilt beakta och analysera

informationssäkerheten i de delar av verksamheten och i de tekniska system som är nödvändiga för att myndigheten ska kunna utföra sitt arbete. I detta arbete ska även informationssäkerheten inom myndighetens ansvarsområde beaktas och analyseras. MSB ska redovisa en bedömning av

informationssäkerheten samt vidtagna åtgärder. Redovisningen ska vara en del av den sammanställning som görs i arbetet med risk- och sårbarhetsanalyser enligt 9 § förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap.

MSB ska också i samverkan med berörda aktörer redovisa en nationell

bedömning av samhällets förmågor, risker, sårbarheter samt identifierade och genomförda åtgärder avseende krisberedskapen. I bedömningen ska även

informationssäkerhet beaktas. MSB ska vidare i samverkan med berörda aktörer redovisa en riskbedömning på nationell nivå. Riskbedömningen ska kunna utgöra underlag för Sveriges rapportering till Europeiska kommissionen i enlighet med Europaparlamentets och rådets beslut nr 1313/2013/EU artikel 6 a.

Till MSB lämnas också ett uppdrag att i samverkan med Sveriges kommuner och landsting genomföra en undersökning av hur Sveriges kommuner arbetar med informationssäkerhet, i detta ska länsstyrelsernas roll beaktas.

Ett sista uppdrag som särskilt berör ROS och UL är att MSB ska redovisa en uppföljning av de åtgärder som berörda myndigheter, kommuner, landsting, och frivilliga försvarsorganisationer har vidtagit under 2014 och som

finansierats av anslag 2:4 Krisberedskap. Myndigheten ska även, efter samråd med berörda myndigheter, redovisa ett förslag till övergripande inriktning hur fördelningen av anslaget 2:4 Krisberedskap ska prioriteras under 2016.