• No results found

Interaktivní tabule je velká interaktivní plocha, ke které je připojen počítač a datový projektor, případně jde o velkoplošnou obrazovku s dotykovým senzorem. Tabule je většinou připojena na stěnu, nebo může být na stojánku. Wikipedie: Interaktivní tabule. [online]. [cit.

2012-06-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Interaktivn%C3%AD_tabule Má využití ve školní třídě ale i v jiných odvětvích lidské činnosti (firemní kongresové sály, při trénincích profesionálních sportovních týmů,…) .

Materiály k práci s interaktivní tabulí lze nalézt na webu, ale podle mého názoru není jejich kvalita vždy v pořádku, proto jsem se rozhodla vytvořit si vlastní soubory úloh, které budou pomocí systematické práce s dětmi na interaktivní tabuli rozvíjet jejich logické myšlení.

1.5.1SMART Board

SMART Board je interaktivní tabule vyráběná SMART Technologies. Jde o velkoplošnou dotykovou tabuli, která je aktivní za pomoci projekce a počítače. Počítač promítá obraz na tabuli přes projekci. Wikipedie: SMART Board. [online]. [cit. 2012-06-11].

Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/SMART_Board

Pomocí prstu pak můžeme přímo z tabule ovládat aplikace, označovat objekty, případně pomocí per kreslit, vpisovat a zvýrazňovat.

Ve vzdělávání je to pomůcka využívaná jako interaktivní prvek ve výuce ve stylu Škola hrou. SMART Board je určen k výukovým účelům a je schopen plnit alespoň jednu

z didaktických funkcí jako je motivace, expozice učiva, upevnění osvojených vědomostí a dovedností, kontrola získané úrovně vědomostí a dovedností. Wikipedie: SMART Board.

[online]. [cit. 2012-06-11]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/SMART_Board Už samotný název SMART nám o sobě vypovídá:

S = snadná (dostupná a využitelná pro všechny)

M = moderní (podporující multimédia, další digitální technologie) A = aktivní a atraktivní

R = rozvíjející T = tvořivá

SMART představil svou první interaktivní tabuli SMART Board v roce 1991, byla to první interaktivní bílá tabule, která poskytovala možnost ovládání počítače a jeho aplikací pomocí dotyku. Chytré tabule: SMART Board. [online]. [cit. 2012-06-11].

Dostupné z: http://www.chytretabule.cz/

1.5.1.1 SMART Board a její využití ve škole

SMART Board , jak jsem již zmiňovala, je tabulí dostupnou pro všechny. Mohou na ní snadno pracovat jak děti nadané, tak děti s poruchami učení. Právě dětem s poruchami učení podle mého názoru může tato tabule práci usnadnit. Konkrétně má-li žák diagnostikovanou dysgrafii, jistě uvítá, že nemusí psát křídou na tabuli. SMART Board není však snadná pouze pro žáky, ale i pro učitele. Učitelům usnadňuje práci a výuku. Program si předem připraví, což podle mého názoru pozitivně ovlivní plynulý průběh hodiny.

SMART Board je velmi moderní a podporuje tedy nové inovativní metody a formy vzdělávání a výuky.

Při práci na SMART Boardu je aktivní především žák a právě aktivita žáka je zárukou kvalitnější a efektivnější výuky. Způsob práce na SMART Boardu je pro žáka atraktivní, příjemný a zajímavý. Na toto jsem se zaměřila ve své praktické části, když jsem se dětí

prostřednictvím dotazníku ptala, zda je práce s interaktivní tabulí bavila a co se jim na ní líbilo. Někteří žáci mi odpověděli, že práce na SMART Boardu je bavila proto, že je to něco nového, že vítají, když nemusí psát na klasickou tabuli křídou.

V neposlední řadě rozvíjí SMART Board tvořivost žáků i učitelů. Učitelé mohou nechat žáky, aby se podíleli na vytváření aplikací, aby se v úlohách objevily i jejich náměty, což podle mého názoru také podpoří rozvoj jejich tvořivosti. Myslím si, že tvořivost učitele se rozvíjí především při vytváření aplikací, kde může vymýšlet úlohy na základě svých nápadů a své fantazie.

Výuka ve škole by se samozřejmě neměla soustředit pouze na SMART Board, na prvním místě by měla zůstat práce s klasickou tabulí, papírem a v neposlední řadě také přímá práce učitele s dětmi. Podle mého názoru by se měla tabule SMART Board používat pro hojně vybavena, ale učitelé s nimi nepracují. Důvod je velmi často takový, že učitelé neumějí s touto tabulí pracovat a neumějí vytvářet aplikace v programu SMART Board. Interaktivní tabule pak využívají pouze k tomu, že na nich pouští dětem při výuce filmy, což je podle mého názoru velmi smutné, když je učebna interaktivní tabulí vybavena a její funkce není využita v plné míře. Toto je také jeden z důvodů, proč jsem si zvolila rozvíjení logického myšlení u dětí právě prostřednictvím programu SMART Board. Chtěla jsem se s programem naučit pracovat, abych poté v praxi dokázala interaktivní tabuli využívat. Práce v programu SMART Board se mi nyní jeví jako celkem jednoduchá a využívání interaktivní tabule a programu SMART Board ve výuce je pro mne jako pro pedagoga příjemná změna.

1.5.1.2 SMART Board a rozvoj logického myšlení

SMART Board jsem pro svou práci vybrala proto, protože rozvíjí schopnosti žáka ve všech oblastech. Například rozvíjí již zmiňovanou tvořivost, dále rozvíjí jeho poznávací schopnosti, rozumové schopnosti, rychlost vnímání, vizuální schopnosti, porozumění jazyku, porozumění slovům, flexibilitu myšlení, schopnost rozpoznat pravidelnosti, početní dovednosti, nápaditost a produktivitu a numerické myšlení. Všechny tyto schopnosti jsou rozvíjeny v souborech úloh, které jsem vytvořila (viz kapitola2.2. Soubory řešených úloh strana 45 ). Například vizuální schopnosti jsou rozvíjeny v souboru úloh s názvem ,,Vizuální“.

Žáci zde musí okem vypozorovat pravidlo, podle kterého jsou řazeny obrazce v řadě.

Porozumění jazyku je rozvíjeno v souboru s názvem „Verbální“, početní dovednosti jsem se snažila u žáků rozvíjet v souboru úloh s názvem „Číselné“. Využila jsem k tomu například číselných řad. Tento soubor je také zaměřený na rozvoj numerického myšlení. Nápaditost a produktivita je podle mého názoru rozvíjena souborem úloh s názvem „Kombinace“, kde musí žáci vymyslet co nejvíce možných kombinací, k čemuž určitě nápaditost potřebují.

Soubor „Hry s myšlením“ určitě rozvíjí také nápaditost a flexibilitu myšlení. Schopnost rozpoznat pravidelnost je podle mého názoru potřeba v souboru s názvem ,,Úlohy s podmiňováním „Jestliže…“ apod.

K rozvoji těchto schopností pomáhá názornost interaktivní tabule, její snadné ovládání, schopnost promítání, posunování předmětů. Vše je prováděno zábavnou formou, která žáky motivuje k práci. Soubory úloh na logické myšlení mohou být zasazeny do kontextů, které jsou dětem vlastní.

II Praktická část

Cílem diplomové práce je:

Vytvořit soubory úloh v programu SMART Board, které budou rozvíjet logické myšlení u dětí na prvním stupni základní školy.

Realizovat navržené soubory úloh v praxi ve škole a ověřit jejich přínos.

K realizaci cílů mé diplomové práce jsem stanovila předpoklady (viz kapitola 2.1 na této straně), k jejichž ověření jsem sestavila soubory úloh v programu SMART Board (viz kap 2.2 strana 45 a přiložené CD). Dále jsem sestavila Vstupní test – test číslo 1 (viz kapitola 2.3 str.73 ) a Výstupní test – Test číslo 2 (viz kapitola 2.4 str.82 ), jejichž výsledky jsou využity k porovnání úspěšnosti žáků před a po procvičení souborů úloh. Pro ověření smyslu práce se soubory úloh na interaktivní tabuli a pro porovnání byl Vstupní i Výstupní test (tedy Test číslo 1 a Test číslo 2)předložen také žákům, se kterými jsem soubory úloh na interaktivní tabuli neprocvičovala, dále byl pro ověření aplikován také dotazník. Aplikace souborů úloh v praxi je podložena záznamy z pozorování.

Related documents