• No results found

3.2 Výzkum

3.2.2 Procvičovací fáze

3.2.2.1 Záznamy z pozorování

Soubor procvičovaných úloh: Hry s myšlením (kapitola strana )

1. Autobus

Tuto úlohu zvládli žáci rychle, aniž by využili nápovědu.

2. Jeníkova lež

Správnou odpověď na otázku, jaké lži se Jeník dopustil, vyslovili až na třetí pokus.

Otázka na další stránce, která se k této úloze vztahuje, už jim problém nedělala a odpověděli na ni celkem rychle a správně.

3. Tramvaj

První odpověď byla taková, že jízda tramvají je Standova záliba, což je samozřejmě odpověď nesprávná. Správně odpověděli až na druhý pokus.

4. Žofka

Odpověď věděli rychle a byla správně.

5. Svačina

Zazněly dvě varianty odpovědí a to takové: ,,Rudolf jede při svačení tramvají“ a ,,Rudolf se u jídla zakoukal.“ Po přepnutí na další stránku, kde úloha pokračuje, si žáci věděli rady rychle. Jako další možnost uvedli také to, že Rudolf mohl během svačení jet také v autě.

6. Šejk

Tato úloha byla pro žáky příliš těžká. Nikdo z celé třídy nevěděl správnou odpověď, dokonce se ani nikdo nepřihlásil, aby nějakou odpověď zkusil. Když jsem jim správné řešení odkryla, tak se smáli a říkali, že je to jednoduché.

7. Klaun

Odpověď na otázku v této úloze věděli rychle a byla hned správně.

8. Potápěči

Jedna verze odpovědi, která mezi žáky zazněla, byla, že potápějící je holohlavý, což je správná odpověď. Dále ale také zaznělo, že by mohl mít potápějící na hlavě koupací čepici.

Tato možnost mě, přiznávám se, nenapadla, ale podle mého názoru by se mohla také považovat za správnou.

9. Závod v běhu

Vyvolaná žákyně odpověděla, že se závodník umístil na prvním místě. Po zjištění, že toto není správná odpověď, se žákyně velmi divila, jak je to možné. Byla přesvědčená, že její odpověď je správná. Hlásily se další děti. Vyvolaný chlapec již odpověděl správně a sám od sebe vysvětlil, proč se závodník umístil na druhém místě. Poté odkryl okénko a obrázek přesunul, aby bylo názorně vidět, proč tomu tak je a mohla to pochopit i žákyně, která byla u tabule jako první.

10. V autě

Ve třídě zazněla odpověď, že Jiří Novák je velmi chytré dítě, ale nesouhlasné hlasité projevy ostatních žáků daly jasně najevo, že tuto verzi nepovažují za správnou odpověď.

Zvolili tedy správně variantu ,,Jiná odpověď“. Na mou otázku, jaká je to tedy odpověď, již ale třída mlčela. Když jsem vybídla žáka, aby šel správnou odpověď odkrýt, než došel k tabuli, ve třídě někdo vykřikl, že jedině, že by Jiří Novák auto neřídil, což je vlastně správná cesta k odpovědi.

11. Rodina Nekonečných

Žákyně správně zaškrtla ,,Jiná odpověď“ a napsala správný počet. Pak mi řekla, že tu úlohu totiž zná. Když jsem se zeptala, zda to někdo ze třídy nechápe, nikdo se nepřihlásil. Pro jistotu jsem vyzvala ještě žáka, aby přesouval obrázek dcery k jednotlivým synům, aby došlo k názornému vysvětlení, kdyby si přeci jenom někdo nebyl jistý.

12. Kalendář, 13. Limonády

Tyto úlohy jsem bohužel nestihla s dětmi otestovat.

Závěr

U tohoto souboru úloh nelze podle mého názoru vypozorovat, zda se žáci s každou další úlohou zlepšují a zda jim jdou úlohy řešit rychleji. Každá úloha je velmi specifická a v každé vede jiná cesta ke správné odpovědi. Nelze si tedy nacvičit nějaký postup a ten v dalších úlohách opakovat, také nelze moc vypozorovat nějaký princip.

Některé úlohy šly žákům lépe, jiné hůře a jednu nevyřešili dokonce vůbec. Jak jsem si ale stihla všimnout, zapojily se téměř všechny děti a myslím si, že je úlohy bavily. Úlohy jsou vhodné jako motivace, rozvoj komunikace – viz kompetence sociální, komunikativní.

Soubor procvičovaných úloh: Dedukce (viz kapitola strana) 1. Vesmír

Hned na první pokus přesunul žák kolečka správně. Soudím tedy, že si správnou

2. Rybky

Vyvolaná žákyně zvolila opačný postup ke správnému řešení, než předvedl žák v předchozí úloze. Přesunula kolečka hned, tipla si, jak asi budou rozmístěná. Jak si postupně četla text, tak kolečka upravovala, až text s rozmístěním koleček souhlasil. Myslím, že tímto postupem přišla dívka ke správnému řešení rychleji než žák v předchozí úloze, ten dlouho přemýšlel a navíc žákyně využila možností interaktivní tabule a tím si i usnadnila cestu k řešení.

3. Boudy

Déle žákům trvalo urovnat jména pejsků na jednotlivé boudy než slovní úkoly na další straně, které se také k této úloze vztahovaly a které jim zabraly podstatně méně času.

4. Zpěváci

Žák nejprve přesunul Janu, řídil se tedy nejprve druhou větou průvodního textu. Poté přesunul Aničku a až pak narovnal chlapce.

5. Chodci

Tato úloha trvala žákům mnohem déle než ostatní úlohy, soudím tedy, že pro ně byla složitější. Vyvolaná žákyně dokonce vysunula nápovědu, podle nápovědy přiřadila Bedřicha a pak už si nevěděla rady. Vyvolala jsem tedy jinou žákyni, ta si tipla Aleše a Lukáše, přiřadila tedy jména k chlapcům s aktovkami. U toho mi řekla, že tyto dvě jména popřípadě potom vymění. Ale tipla to správně a text s přiřazenými jmény souhlasil. Druhá žákyně zvolila tedy stejný postup jako žákyně u úlohy číslo 2. Slovní úkoly na další straně, které se také k této úloze vztahují, dělaly dětem také docela potíže. První vyřešili žáci správně, druhý a třetí úkol vyřešili správně až na druhý pokus. Moc dětí se nehlásilo, zřejmě si to nedovedly představit.

Další úkoly jsme tedy řešili společně.

6. Běžci

Žák vyřešil tuto úlohu celkem rychle, aniž by použil nápovědu a měl to správně.

7. Fotograf

Žák se řídil nejprve větou, že děvčata nechtějí sedět na kraji. Tak je umístil opovědět ani nikdo ze třídy. Tak jsem vyvolaného žáka vybídla, ať pokračuje, ale on se zasekl a už nebyl schopný úlohu dokončit. Dokončila ji tedy jiná žákyně, která si vybrala jedno z možných řešení. To, že úloha má dvě řešení jsem žákům řekla sama, oni pak na to druhé rychle přišli.

Závěr:

Při řešení těchto typů úloh jsme narazili v podstatě na dvě cesty, kterými žáci dospěli k řešení. První, podle mého názoru složitější, je taková, že žák si vše srovná v hlavě a na tabuli pak vytvoří konečnou fázi. Druhá cesta je taková, že žák postupně objekty přemísťuje, zkouší různé pozice a využívá tak vlastně možnost přesouvání, kterou mu interaktivní tabule nabízí a práci mu tím v podstatě usnadňuje. Jak se ukázalo, tato cesta je zároveň rychlejší, i když se to možná na první pohled nezdá.

Tento typ úloh děti celkem zvládaly, dá se říct, že jim následující úlohy šly lépe a rychleji než předchozí. Nápovědy moc nevyužívali.

Výjimkou byla úloha číslo 5, která byla pro ně složitá. Především slovní úkoly jim dělaly obtíže, což je impulsem pro mě, abych tuto druhou část úlohy upravila tak, aby děti mohly s jednotlivými chodci manipulovat a text si tak názorně zobrazit a následně díky tomu rychleji a bez obtíží odpovědět na otázky.

Soubor procvičovaných úloh: Číselné (viz kapitola strana )

1. Řady 1

Řada 1. – Žáci ji věděli rychle a správně.

Řada 2. - I tuto řadu věděli žáci rychle a správně.

Řada 3. – Tato řada už jim trvala trochu déle, ale přesto ji nakonec vyřešili správně.

Řada 4. – Tato řada jim trvala v porovnání s předcházejícími řadami mnohem déle.

Hlásilo se méně dětí, spíše chlapci. Vyvolaný žák doplnil číslo osm, ale třídou zazněl hromadný nesouhlas, který mne překvapil, neboť jsem se domnívala, že mnozí nevědí, když se nehlásí. Nechala jsem tam číslo osm, že se k této řadě ještě vrátíme.

Řada 5– Tuto řadu vyřešili žáci trochu rychleji než řadu předchozí, přesto jim to trvalo déle než první dvě řady. Již se hlásilo více dětí, než u řady předchozí a vyvolaný žák doplnil správně.

Řad 6 – podobně jako řada předchozí.

Řada 7 – Jak bude tato řada pokračovat, to nikdo nevěděl, tedy nikdo se nehlásil. Po uplynutí doby, kterou jsem jim nechala na rozmyšlení se přihlásil chlapec a doplnil číslo správně číslo 1.

Poté jsme vysunuli správná řešení a proběhla kontrola výsledků. Zjistili jsme, že čtvrtá řada je doplněna špatně. Zeptala jsem se žáka, který ji doplňoval, jak přišel na číslo osm.

Odpověděl, že se zde střídají vždy dvě sudá a dvě lichá čísla. Měl sice pravdu, ale toto není hlavní princip řady. Když jsem se zeptala, proč tedy zrovna číslo osm, tak mlčel. Některé děti se již hlásily, že vědí, proč tam má být číslo čtyři, tak jsme si to společně vysvětlili.

2. Řady 2

Tyto řady šly žákům mnohem lépe než řady předchozí. Byly usnadněné tím, že se všude opakoval stejný princip. Na této úloze šlo krásně pozorovat, jak se žáci postupně zdokonalují a řadu od řady řeší rychleji a rychleji. Ve dvou případech doplnili špatné číslo, ale shledávám to spíše jako chyby početní, než že by v tom bylo nepochopení principu.

3. Stejné číslice

Někteří žáci začali vytahovat z tašek papíry a začali si úlohu řešit na papír. Trvalo dlouho, než se někdo přihlásil. Vyvolaný chlapec odtáhl nejprve nápovědu, pak chvíli přemýšlel. Žlutá okénka již neodtáhl. Zeptala jsem se, zda mu nápověda pomohla a on kývl, že ano. Když jsem se zeptala jak, vysvětlil mi, že je tam deset čtverců a deset krát sedm je číslo sedmdesát a to mu říká, že hledané číslo bude tedy menší, než je číslo sedmdesát. Pak

nahlas počítal od čísla 3 dále po 7 a dopisoval získaná čísla do červených i žlutých polí ( ve žlutých polích přepsal otazníky). Došel k číslu 66. Než jsem mu dovolila odsunout bublinu, která zakrývala správné číslo, odsunul pole s otazníky, aby se nejprve podíval, zda má v pořádku mezivýpočty a měl je v pořádku. Správně tedy došel k číslu 66.

4. Tajný číselný kód

Žákyně dopsala 0. Jiné děti se hlásily, že je to špatně. Společně jsme příklad s nulou spočítali, abych jim ukázala, že nula je také jedna možnost řešení. Po přepnutí na další stránku se děti okamžitě chytily a rychle doplnily i další možné řešení.

5. Kartičky s čísly

Jako první odpověď od dětí byla, že mezi ostatní nepatří kartička s číslem 211, protože toto číslo se objevuje jako jediné na dvou kartičkách. Další odpověď zněla, že je to číslo 13, protože je nejmenší. Další návrhy již nepadly, tak jsme s dětmi odkryly první nápovědu.

Zeptala jsem se, jaký je rozdíl mezi číslem a číslicí, ale žáci to nedokázali přesně vysvětlit, tak jsme si to společně objasnili, neboť je to v této úloze důležité vědět. Poté již žák správně přesunul na dlaň kartičku s číslem 35. Nápověda mu tedy pomohla. Zeptala jsem se ho, proč zvolil zrovna tuto kartičku a on odpověděl, že je v tomto čísle součet číslic roven sedmi a u jiných čísel tomu tak není. Na mou další otázku, jaký je součet číslic u ostatních čísel odpověděl správně. Tuto úlohu žáci tedy vyřešili, ale trvalo to celkem dlouho a museli využít nápovědu.

6. Klíč k truhlici

Žákyně fixem správně doplnila čísla do sloupců i řádků, i přes mé vybídnutí, že si může počítat nahlas, počítala potichu v hlavě. Na závěrečné pole se jí podařilo na první pokus přesunout správné číslo.

7. Žabka

Vyvolaná žákyně si pomohla tím, že žabku postupně na kameny přesouvala a tak dospěla k výslednému kameni. Stejným způsobem postupoval i žák u druhého úkolu, který byl založený na stejném principu. Nevyužili u toho odkrytí kódu.

Závěr:

Úlohy založené pouze na počítání šly žákům podstatně lépe než ty, u kterých museli přijít na nějaký systém či princip. Tento rozdíl byl jasně vidět u dvou typů řad.

Při vytváření úlohy číslo tři jsem nepočítala s tím, že v nápovědě si budou žáci čísla do okének vypisovat a když potom pro kontrolu žák odkryl okénko s otazníkem, zůstalo tam napsané číslo i číslo skryté pod polem a bylo to nečitelné.

V úloze číslo pět mě svou první odpovědí děti upozornily na chybu, které jsem si nevšimla a to takové, že jsem mezi kartičky zařadila dvě kartičky se stejným číslem 211.

U šesté úlohy mne velmi potěšilo, že děti měly zájem vidět obrázky, které se odkryjí, když by zvolily špatnou odpověď. Daly mi tím vlastně najevo, že takový způsob práce je pro ně zajímavý a já ho mohu shledávat jako motivační.

Soubor procvičených úloh: Úlohy s podmiňováním ,,Jestliže…“(viz kapitola strana )

1., 2., 3. = Spojování

Tyto úlohy nedělaly žákům vůbec žádný problém. První úlohu vyřešili snadno a další dvě úlohy nejen snadno, ale také již mnohem rychleji než tu první.

4. Dvojice a 5., 6. Hodí se k…

Tyto úlohy byly pro žáky také jednoduché a k jejich řešení došli rychle a bez potíží.

7.Logické úsudky 1

Tato úloha byla pro děti velmi složitá. Podle mého názoru ji ani zprvu moc nechápaly.

Vyvolala jsem žáka a společnými silami jsme se snažili dát výsledek dohromady. Žáci nedokázali pochopit význam vět a museli jsme věty takto převádět:

Nejsi – li chlapec, nebude pozadí obrazovky zelené. Tuto větu jsme převedli takto: Jsi-li chlapec, bude pozadí obrazovky zelené.

Jestli jsi ne byl/a o prázdninách u moře, nepřesouvej rybu, ale loď. Tuto větu jsme převedli takto: Jestli jsi byl/a o prázdninách u moře, přesuň rybu a ne loď.

Po této větě nastal problém, že žák nevěděl, jakou barvu předmětu má zvolit. Přesunul tedy obě barevné varianty a podle následující věty, kterou jsme také museli převést, obrazovku doupravil. Když jsme společnými silami úlohu vyřešili, vrátila jsem obrázky zpět a vyvolala jsem žákyni. Pro ní bylo již řešení lehčí. Sama plynule věty převáděla a pracovala s obrázky. Vyřešila tedy úlohu sama a podstatně rychleji.

8 Logické úsudky 2

I tato úloha činila dětem veliké obtíže. Nejprve jsme si ujasnili, co jsou sudá a co lichá čísla a pak začali pracovat. Děti zkoušely hned věty převádět, ale už to pro ně bylo náročné.

K výsledkům jsme se po celkem dlouhé době dopracovali společně.

Závěr:

Soubor procvičovaných úloh: Kombinace (viz kapitola strana )

1. Školáci

Varianty šly dětem sestavovat lépe z obrázků než-li z počátečních písmen jmen školáků.

2. Erby

Vyvolanému žákovi nedělala tato úloha žádné obtíže, ale dlouho to trvalo, než vytvořil všechny možné varianty. Když se blížil k zaplnění posledních erbů, zabralo mu poměrně dlouhou dobu, než si nově vytvořenou variantu zkontroloval, zda se již v množství dříve vytvořených variant již nevyskytuje.

Když žáci řešili tuto úlohu, ukázalo se, že jsem jim k tomu ponechala málo prostoru.

Prostor chyběl také k případnému vysunutí nápovědy i řešení. Nápovědu žáci nevyužili.

4. Zmrzlina 1 , a 5. Zmrzlina 2

Úlohu s názvem Zmrzlina 1 žáci pochopitelně vyřešili rychleji, než-li úlohu následující, ve které již počet správných řešení nebyl předem uvedený, tedy kornoutky nebyly již předem připravené.

6.Dárečky

Když žáci vytvořili všechny možné varianty, zbyly jim prázdné neozdobené balíčky a oni se domnívali, že jim tedy ještě některé možnosti chybí. Zkoušeli je vyplnit, ale s každým pokusem zjistili, že ta varianta byla již vytvořena. Po nějaké době, co jsem je nechala, jsem se jich zeptala, zda tedy existuje ještě nějaká možnost a správně mi odpověděli, že žádnou jinou možnou variantu již vytvořit nelze.

7.Balónky

U této úlohy žáky již nepřekvapilo, že některé prázdné kruhy nezaplní a že některé balónky nezařadí. K výsledku tedy dospěli rychleji. Nápovědy nevyužili.

8.Květy

Tuto úlohu vyřešili správně a rychle.

9.Klobouky

Žáci nepochopili, že když mají vytvořit možnosti, které různé klobouky si Eva mohla vyzkoušet, že nezáleží na pořadí klobouků a vytvářeli tak možnosti, ve kterých se klobouky opakovaly, jen byly umístěné v jiném pořadí. Museli jsme si to tedy ujasnit.

Závěr:

Myslím si, že tento soubor úloh šel dětem ze všech souborů nejlépe. Všude vlastně používali ten samý princip vytváření různých variant. U žádné úlohy nevyužili nápovědu.

U některých úloh je potřeba vytvořit více prostoru pro řešení, protože vysunutím kontroly se vytvořená řešení zakryjí (viz úloha s kostkami).

Úloha s erby je příliš zdlouhavá, udělala jsem chybu, že jsem na její vyřešení vyvolala pouze jednoho žáka, neboť mu to trvalo celkem dlouho, i když mu to hezky šlo , a ostatní děti se nudily. Bylo by dobré takto dlouhé úlohy rozdělit mezi více dětí, například že každé tři erby vymyslí jiný žák.

Úloha s balónky by mohla předcházet úlohu s dárečky, protože tam je dětem prozrazeno, že některé kruhy zůstanou volné a některé balónky nezařazené. U dárečků by je to potom tolik nezaskočilo a nesnažili by se za každou cenu všechny prázdné balíčky ozdobit.

V tomto pořadí jsem úlohy nedala záměrně, i když by to bylo pro děti jednodušší, neboť mne zajímalo, jak si s více než potřebným množstvím předem připravených dárečků žáci dovedou poradit.

Soubor procvičovaných úloh: Verbální (viz kapitola strana)

1. Sova

Žákyně zakroužkovala slovo kamzík a odůvodnila to tím, že jako jediné toto slovo označuje zvíře. Dále žáci správně zvolili, že odpovědi obou sov jsou správné. Než jsme odkrývali vysvětlení jejich odpovědí, zkoušeli žáci sami vysvětlit, proč ta slova sovy zvolily.

U slova Karel to vysvětlili správně, ale u slova košík se jim to nepodařilo.

2. Čtenář

Vyvolaná žákyně si postupně nepřesouvala k jednotlivým větám možná slova a posléze z nich vyhovující slova nevybírala, jak jsem se domnívala, že budou žáci při řešení této úlohy postupovat , ale zrovna přesunula závěrečné slovo k poslední větě. Slovo zvolila správně. Úlohu vyřešila rychle a bez využití nápověd.

3. Planeta Latukru

Tato úloha byla pro žáky složitější v porovnání s úlohami předešlými. Trvalo, než se někdo vůbec přihlásil. Vyvolaný žák ovšem zvolil špatnou odpověď. Když jsem se ho zeptala, proč si myslel, že jeho odpověď byla správná, tak pokrčil rameny, jako že neví. Soudím tedy, že odpověď pouze tipoval. Řekla jsem žákům, že než někdo odkryje další odpověď, zkusí

nejprve vysvětlit, proč právě onu odpověď považuje za správnou, a už se nikdo nepřihlásil.

Odkryla jsem tedy správnou odpověď sama a pak jsem vysunula vysvětlení.

4. Tanečníci

Vyvolaný žák tentokrát využil nápovědu, ale asi mu moc nepomohla, protože k Jirkovi přiřadil tanečnici Valerii a nedokázal vysvětlit proč. Po žákovi se přihlásila dívka, která sice přiřadila k Jirkovi správnou tanečnici, tedy Alenu, ale také nedokázala vysvětlit proč. Po mém vybídnutí, aby si vysunula správné řešení a vysvětlení, mi žákyně řekla, že přesně takhle to myslela.

5. Slovní hra

Tato úloha žákům nečinila potíže. Vyřešili ji rychle a správně.

6. Ukryté zvíře

Vyvolaná žákyně si vzala fix a nad jednotlivé obrázky si nadepisovala písmena, která jsou pod jednotlivými obrázky zakódována. Snáze rozluštila nápis na krabici. Vyřešila to tedy dobře a rychle. Přiznala se pak, že tento typ úlohy zná, že ho již v minulosti řešila.

7. Tučňáci

Vyvolaný žák si vysunul nápovědu a poté mu šlo tuto úlohu vyřešit bez obtíží a správně.

8. Koťata

Žákyně přišla na odpověď rychle a měla to správně, dokonce zvolenou odpověď dokázala i správně vysvětlit.

9. Doplnění vět

První a třetí úkol v této úloze se podařilo dětem vyřešit celkem rychle a správně hned

První a třetí úkol v této úloze se podařilo dětem vyřešit celkem rychle a správně hned

Related documents