• No results found

3.2 Výzkum

3.2.5 Výsledky šetření

3.2.5.1 Výsledky Vstupního testu

Žáci byli vstupním testem překvapeni a u některých to vyvolalo strach. Hned v úvodu jsem je však ujistila, že test bude použit při zpracování mé diplomové práce jako zdroj informací a že nebude na známky. Žáci se ochotně pustili do vyplňování testu.

Vstupní test byl zadán 15 žákům, z toho bylo 8 chlapců a 7 dívek.

Jako nejúspěšnější se u chlapců ukázala být úloha číslo 6 „Spoj čarou, co se k sobě hodí“ zastupující soubor s názvem Úlohy s podmiňováním „Jestliže…“, kterou úspěšně vyplnilo 95% žáků. U žaček tomu bylo podobně. Úlohu číslo 6 vyplnilo správně 85,7%

žaček, ale stejné procento úspěšnosti u nich dosáhla také úloha číslo 2 ,,Které slovo by mezi následujícími slovy nemělo být uvedeno?“ zastupující soubor s názvem ,,Verbální“.

U chlapců i u dívek měla nejmenší úspěšnost úloha číslo 3, která zastupovala soubor

„Hry s myšlením“. Chlapci dosáhli 15% úspěšnosti a dívky 28,6%.

Úloha číslo 1 : Ve většině případů byla tato úloha vyřešena správně. U některých žáků zůstala úloha úplně prázdná, soudím tedy, že si s ní nevěděli rady. V jednom případě byla vyluštěna správně pouze dvě písmenka, což moc nechápu, protože se domnívám, že pokud žák správně označil dvě písmenka, musel přijít na princip úlohy a mohl jí tedy vyplnit celou.

Je možné, že si úlohu ponechal nakonec a už mu na ni nezbyl čas. V některých případech byla nad kódy nadepsaná špatná písmenka. U chlapců dosáhla tato úloha úspěšnosti 70% a u dívek 71,4%.

Úloha číslo 2 : Největší počet zakroužkování mělo slovo rys a to z důvodu, že jako jediné označuje toto slovo zvíře. Dále se dvakrát objevilo zakroužkované slovo popisek a to

že jako jediné neobsahuje toto slovo písmenko S, což je samozřejmě správně a mile mě tím překvapil, protože se přiznávám, že tato varianta odpovědi mě samotnou nenapadla..

V jednom případě se objevila odpověď, že mezi slova nepatří slovo popisek, neboť je to odpadek, což považuji za nesmysl a nechápu uvažování žáka. Další špatnou odpovědí bylo to, že slovo popisek mezi ostatní nepatří z důvodu, že ostatní slova jsou na rozdíl od něj podstatná jména. S tím samozřejmě nelze souhlasit, neboť i toto slovo je podstatným jménem.

Úspěšnost této úlohy byla následující: chlapci 90% a dívky 85,7%. U dívek byla tato úloha spolu s úlohou číslo šest nejúspěšnější.

Úloha číslo 3 : U této úlohy se velmi často objevilo, že žáci správně zakroužkovali variantu ,,jiná odpověď“, ale poté uvedli chybný počet. Často se vyskytující chybný počet bylo číslo 7. Soudím, že žáci, kteří tento počet uvedli, nesčítali nohy zvířat, jak je po nich žádáno v zadání, nýbrž pouze samotná zvířata. Několikrát se objevilo i zakroužkovaní varianty 28 noh, což je chybné a soudím, že žáci se k tomuto počtu dostali tak, že sečetli nohy všech zvířat, ale započítali do toho i nohy rybám, což je samozřejmě nesmysl. U jednoho žáka se objevil pokus o nějaké nesmyslné sčítání, jehož podstatu jsem nepochopila. V jednom případě zůstala úloha dokonce úplně prázdná. U této úlohy chlapci dosáhli 15% úspěšnosti a dívky 28,6%. Jak jsem se již zmínila výše, byla tato úloha úlohou nejméně úspěšnou.

Úloha číslo 4 : V této úloze také někteří žáci chybovali. Pokud chybovali, vždy zakroužkovali chybně variantu za A). Soudím tedy, že tušili, že následovat bude obrazec s prázdnými kolečky, ale již neoznačili správně natočení obrazce. Někteří žáci dokonce nezakroužkovali žádnou odpověď. Úspěšnost této úlohy byla následující: chlapci 70% a dívky 71,4%.

Úloha číslo 5 : Nejvíce se objevovalo to, že žáci měli první dvě řady vyřešeny správně a třetí buď neměli vyplněnou vůbec anebo ji vyplnili chybně. V některých případech byly všechny řady vyplněny chybně, v jednom případě měl žák správně vyplněnou pouze první řadu a ostatní nevyplnil vůbec – je tedy možné, že ostatní řady nestihl. V jednom případě žák čísla v řadě přeškrtal, napsal nad ně svoje čísla a vymyslel si své řady i s jejich principem, což mě velmi pobavilo. Sice jsem tuto možnost nemohla bodovat jako správnou, ale přiznávám, že jsem ocenila, jakým způsobem žák svou nevědomost vyřešil. Úspěšnost této úlohy byla následující: chlapci 60% a dívky 52,4%.

Úloha číslo 6 : V jednom případě žák správně spojil pouze jednu ze dvou dvojic, spojil tato slova: kobyla – hříbě. Pak je otázkou, zda vůbec pochopil princip této úlohy a jestli si u první dvojice slov pouze správně netipoval. Úspěšnost této úlohy jsem uváděla výše, neboť to byla úloha nejúspěšnější.

Úloha číslo 7 : V některých případech se objevila taková řešení, že žáci vytvořili kombinace ze všech čtyř barev a pouze měnili jejich pořadí, což samozřejmě není správně.

Skupinka žáků měla kombinace vyřešené správně, jen z důvodu, že jsem úlohu úplně neupřesnila a neupozornila jsem je na to, že na pořadí barev nezáleží, vytvořili i kombinace, ve kterých se pouze střídala pozice barev. V jednom případě žák vytvořil pouze tři kombinace. Úspěšnost této úlohy byla u chlapců 80% a u dívek 82,1%.

Úloha číslo 8 : Někteří žáci tuto úlohu neřešili vůbec, někde se objevil pouze jeden pelíšek označen správně. V některých příkladech bylo řešení správné, ale předcházelo tomu nejprve označení zkušební, které bylo následně přeškrtnuto – na tom lze pozorovat, že žáci postupovali takto: Po přečtení průvodní věty, ve které se píše, že dvě kočky mají ve svém pelíšku klubíčko, žák si nadepsala pelíšky s klubíčky oběma jmény koček a po přečtení další průvodní věty , jedno jméno u pelíšku vyloučil a zaškrtal. Tato úloha krásně ukazuje na to, jak se k jejímu procvičování hodí SMART Board, která nabízí možnost přesouvání a žáci nemusí nic škrtat. Úspěšnost této úlohy byla následující: chlapci 50% a dívky 57,1%.

Graf 1: Procenta úspěšnosti jednotlivých žáků ve Vstupním testu

Graf 2 : Procenta úspěšnosti jednotlivých žaček ve Vstupním testu

Celkové procento úspěšnosti Vstupního testu je u chlapců 66,7% a u dívek 64%.

Výsledky Vstupního testu u žáků B

Jako žáky B jsem označila vzorek žáků, na kterých nebyla aplikována procvičovací fáze.

Vstupní test vyplnilo 21 žáků, z toho 9 bylo chlapců a 12 dívek.

Graf 3 : Procenta úspěšnosti jednotlivých žáků B ve Vstupním testu

Graf 4: Procenta úspěšnosti jednotlivých žaček B ve Vstupním testu

Žačky B dosáhli celkové úspěšnosti 56%. Žáci B dosáhli celkové úspěšnosti Vstupního testu 64%.

Závěr:: U Vstupního testu se procenta úspěšnosti žáků, se kterými jsem soubory úloh procvičovala velmi nepatrně liší od celkové úspěšnosti žáků B .Žáci, se kterými proběhla procvičovací fáze: chlapci 66,7% a dívky 64%, žáci B: chlapci 64% a dívky 56%.

Related documents