• No results found

4 Kunskapsöversikt

4. Personliga livsförutsättningar och strävanden

4.5 Den privata övningskörningens genomförande och innehåll

4.5.6 Intervjuundersökning med handledare inom ramen för STEFUS

Som förberedelse för STEFUS-förslaget intervjuades också 23 handledare. Syftet med denna undersökning var att försöka belysa handledningen i privat övnings- körning utifrån det vardagliga i arbetet samt fånga in önskningar och eventuella visioner av framtiden. Redovisningen nedan är hämtad från STEFUS rapporten om privat övningskörning (Ekblad m.fl. 1999).

Ålder på handledare, elev samt deras inbördes relation

Den klart övervägande delen av handledarna var mellan 35–54 år. Endast två undantag fanns där handledarna var äldre. Eleverna var 16 eller 17 år. Två undan- tag fanns även här där ett par elever var något äldre. I relationen handledare-elev fanns det flest av fader-son-relationer. Några far-dotter-relationer förekom. Ett undantag fanns, nämligen en kompisrelation.

Hur ofta övningskör man?

Hela sexton par övningskör någon gång i veckan eller mera. För de andra blir det mera sparsamt dvs. några eller någon gång i månaden.

Hur man började och sedan avancerade i övningskörningen

Alla började sin övningskörning på så trafiktomma platser som möjligt. Här före- kommer dock en viss variation beroende på vad man kunde hitta och vad man hade att tillgå i sin omgivning. Det förekommer platser som stora parkeringar, mindre trafikerade vägar, den lilla grusvägen bakom huset, osv. Man valde också en tid på dagen som var lämplig. Vissa platser kan tyckas en smula egendomligt valda exempelvis: en stor gräsplätt, ängsmarken utan trafik samt Ölandsbron.

Nästan alla hade någon mer eller mindre medveten progression i sitt övnings- körande. Flera valde att från sin parkeringsplats fortsätta till exempelvis industri-

område, sedan till lugnare bostadsområde för att till slut hamna i stadstrafik. Någon blev så avancerad att man även prövade på mörker, vinter och delvis halka. Någon annan påpekade att man endast kört ett par gånger varför man fortfarande höll på med att träna start, stopp, dragläge och växling.

Exempel på obefintlig planering förekom även i stil med: Vi kör en runda då

och då, Nu blir det när vi ska någonstans.

Detta kan utläsas av beskrivningarna man givit. Men på frågan om man hade gjort upp någon plan över vad övningarna skulle innehålla svarade bara fyra

Ibland medan hela femton klart svarade Nej.

Moment som man tränar mycket på och finner vara svåra att hantera.

Moment som man tränar mycket på är av typen manövreringsfärdigheter som ratt- känsla, växling, känna dragläget, mjuk bromsning, starta och stanna, osv., men också mer avancerade moment förekommer som parkering, köra i korsningar och på landsvägar. Här har man lämnat många svar.

På frågan om man finner något moment eller situation svår att hantera blir svaren till sitt antal betydligt mindre. Några svarar dock med Backa runt hörn,

Svänga och växla samtidigt. En annan typ av svar kan utläsas i de tre som svarat Stressiga situationer. Märkbart är att lika många svara nej.

Egenskaper och färdigheter hos en bra handledare

Här poängterar man egenskaper i handledarens temperament. De flesta är helt överens om att handledaren ska vara lugn, ha tålamod och inte hetsa upp sig. Han ska också vara erfaren och ha kunskap. I sin pedagogiska verksamhet ska han vara bra på att förklara, lyssna, diskutera, inte prata för mycket, vara saklig och upp- märksam och försöka förstå elevens tanke.

Privat övningskörning och samarbete med trafikskola

Alla som svarade (20 stycken) på frågan om man tyckte att privat övningskörning var ett alternativ som ska finnas kvar var helt överens. Man svarade Ja. De främsta motiven för detta var att det blev billigare och gav körvana. Någon ansåg att det faktiskt blev mer intressant, någon annan att mängdträning var viktig samt att vissa kanske hade möjlighet att lära sig själva. Någon tyckte dessutom att

Några lektioner måste vara ett tvång.

När man tänkte på ett eventuellt samarbete med trafikskolan ville många ha möjligheten att få följa med under en körlektion samt få tips och råd. Några andra ville ha hjälp med att planera elevens körplan eller en lista av moment som behövde övas samt tillgång till teorimaterial och information. Två svarade att man tyckte att Det ska vara obligatoriskt för handledaren att gå kort utbildning.

Handledartillstånd och teoriprov för elev

På frågan om man kunde tänka sig en utbildning av handledare för att få hand- ledartillstånd svarade tre Nej och lika många Ja, en obligatorisk. Den över- vägande majoriteten var för en frivillig utbildning av handledarna. Motivet för det senare skulle vara att man repeterade sina gamla kunskaper samtidigt som man lärde sig hur man skulle lära ut.

När man funderade över ett teoretiskt prov för eleven var svarsbilden annor- lunda. I stort sett lika många kunde tänka sig de tre alternativen: Nej, Ja en frivillig samt Ja en obligatorisk. Motivet för Nej var att det får man ju ändå under

utbildningen. Motivet för ett obligatoriskt prov var att då skulle man verkligen kunna grunden och förstå sitt ansvar.

Slutsatser

Den typiske handledaren är mellan 35 och 44 år gammal och eleven är 16 år samt de har en far-son-relation. Ingen moder förekommer, vilket kan förvåna med tanke på att det borde förekomma en del med utgångspunkt i Vägverkets statistik, där nästan hälften av handledarna var mödrar.

Om man får tro på siffrorna övningskör de allra flesta kontinuerligt och ofta, vilket bör underlätta inlärningen. Många tänker till när man börjar övningsköra med avseende på val av plats och tid, även om vissa egendomligheter kan anas. Det intressanta är här att när den direkta frågan om en tänkt plan ställs blir svaret ett otvetydigt Nej.

Det man tränar på är allt från manövreringskonstens elementa till relativt avancerade färdigheter. Det man upplever som svårt är inte mycket. Kanske kan en ungdomlig entusiasm smitta även handledaren. Men märkbart är att några har uppmärksammat stressiga situationer.

När man tänker på en bra handledare vill man ha önskvärda egenskaper såväl som erfarenhet och pedagogisk insikt.

Ekonomi och större körvana ligger till grund för att man anser att privat övningskörning ska finnas kvar. I samarbetet med trafikskolan har man olika önskemål. Några är här inne på ett obligatorium för såväl handledare som elev.

Utbildning av handledare för att få handledartillstånd anser man ska vara fri- villigt. Men när man ser på frågan om teoriprov för eleven är uppfattningen klart obestämd. Alla tre alternativen, från Nej till Ja obligatoriskt, är lika tänkbara bland handledarna.