• No results found

5 Processtudien 5.1 Syfte, processtudien

5.2 Metoder, processtudien

Studien bygger på tre undersökningar genomförda under 2000–2001. Den första består av 5 enskilda intervjuer där körkortselev och handledare intervjuades till- sammans. Den andra består av dagboksanteckningar där handledare till 1000 elever som kommit olika långt i sin utbildning fick fylla i hur de bedrivit sin privata övningskörning under en vecka. Den tredje består av enkäter till 1100 elever som nyligen tagit körkort.

5.2.1 Intervjuundersökningen

Studien inleddes med intervjuer med elever och deras respektive handledare som bedrev privat övningskörning för att nå en djupare kunskap om vad som faktiskt sker under den privata övningskörningen. Intervjuerna genomfördes med syftet att fånga ett antal handledares och elevers upplevelser av den privata övnings- körningen samt att ge ett underlag för utformandet av dagböckerna och enkäterna. Det sistnämnda skälet var extra viktigt eftersom det är lätt att man slentrian- mässigt utformar frågorna efter en speciell mall. Genom att börja med intervjuerna nåddes kunskap om vilka typer av frågor och områden som var lämp- liga att ta med i dagböckerna och enkäterna. Med tanke på den relativt noggranna intervjuundersökning (Östbring-Carlsson 1999) som genomförts tidigare och som redovisats i kapitel 4, har den här intervjuundersökningen betraktats som en komplettering och omfattar 5 elever med sina handledare.

Ett urval beställdes från körkortsregistret enligt följande: – Eleverna skulle vara nästan 18 år

– De skulle ha haft körkortstillstånd från 16–16½ års ålder

– Urvalet bestod av 50 elever med handledare – som uppfyllde ovanstående kriterier – från var och en av följande kommuner i Östergötland; Linköping, Mjölby och Motala

Elever och handledare kontaktades per brev som innehöll en förklaring av vad projektet gick ut på och en svarstalong där de kunde fylla i om de var villiga eller inte att ställa upp på en intervju. Kontakt togs därefter per telefon bland de som svarat sig vara intresserade och tid bestämdes för intervjun. Sammanlagt genom- fördes 5 st. intervjuer med elever och deras handledare. Intervjuerna tog drygt en timma och de intervjuade fick 2 st. biobiljetter samt reseersättning för besväret. Intervjuerna följde en i förväg utformad intervjumall (bilaga 3) där bl.a. följande frågor behandlades; bakgrundsfrågor, mängd övningskörning, betydelsen av att ta körkort, hur den privata övningskörningen bedrivits, trafikmiljöer man brukar öva i, förberedelser inför ett övningskörningspass, eventuella svårigheter, innehåll, teoretisk anknytning, fordonskännedom, manövrering, körning i trafik, körning under särskilda förhållanden, samarbete trafikskola/elev/handledare, säkerhet, inställning till den privata övningskörningen och behov av handledarutbildning. Intervjuerna kan trots intervjuguiden beskrivas som ett samtal mellan intervjuare

och elev/handledare. Intervjuerna skrevs ut ordagrant och har sedan analyserats till innehåll för att tillsammans med de intervjuer som genomfördes i förarbetet till STEFUS-förslaget (se avsnitt 4.5.5) ligga till grund för att utforma dagböcker och enkäter.

5.2.2 Dagboksundersökningen

Syftet med dagsboksanteckningar har varit att samla in detaljinformation om den privata övningskörningen. För att få information om hur den privata övningskör- ningen förändras beroende på hur långt man kommit i sin utbildning utformades undersökningen så att den innehöll fem olika grupper där skillnaden bestod i hur gammal eleven var när handledaren fyllde i dagboken. Urvalen beställdes vid två olika tillfällen från körkortsregistret, sommaren och hösten 2000. Följande kriterier sattes upp för urvalet:

– Samtliga elever som var med i urvalen skulle ha fått sitt körkortstillstånd när de var 16 år gamla.

– Ingen av eleverna fick inneha B-körkort eller någon annan körkortsbehörighet. – Eleverna skulle vara 16,25 år (16,0 år var inte möjligt pga. att den admini-

strativa proceduren tog viss tid), 16,5 år, 17 år, 17,5 år respektive 18 år.

– Vid båda tillfällena bestod urvalen av 5 x 100 slumpmässigt utvalda hand- ledare till elever som uppfyllde ovanstående kriterier.

Sammanlagt bestod undersökningen av 1000 slumpmässigt valda handledare till elever som uppfyllde de uppsatta kriterierna. Designen beskrivs i tabell 9 nedan:

Tabell 9 Dagboksstudiens design

Grupp Elevens ålder Antal maj Antal oktober

1 16,25 100 100

2 16,5 100 100

3 17,0 100 100

4 17,5 100 100

5 18,0 100 100

Dagbok, följebrev och portofritt svarskuvert skickades per post. Handledaren fick brevet måndagen efter den vecka som skulle registreras. Detta gjordes för att und- vika att man övningskörde privat i större utsträckning än vad man annars gjort bara för att det skulle se bra ut. Naturligtvis kan man hävda att kvalitén på data skulle vara bättre om man undvek faktorer som glömska. Efter en avvägning av för- och nackdelar och vetskapen om att detta förfarande fungerat bra vid tidigare undersökningar (t.ex. Gregersen m.fl., 2000) valdes den retrospektiva registre- ringen. En påminnelse skickades ut två veckor efter det första utskicket.

Dagboken hade utformats för att täcka in så många aspekter som möjligt av de områden som tas upp i undervisningsplanen för B-körkort (se bilaga 2). Dessutom utnyttjades tidigare genomförda intervjuer samt formulär som använts vid ut- värderingen av den svenska 16-års gränsen för övningskörning, bl.a. för att vissa jämförelser skulle kunna göras. Dagboken bestod av rutor att kryssa i eller fält där man skulle fylla i antal minuter man övat på olika saker. Varje veckodag under den efterfrågade veckan hade en egen kolumn. Dagboken var uppdelad i olika sektioner där de skulle ange om de övningskört privat eller inte, hur många

minuter de övningskört, hur många minuter de övningskört i olika vägmiljöer, vilka förhållanden (trafikmängd, ljusförhållanden, väglag och väder) som rått, i vilket sammanhang övningskörningen skett, vilka färdigheter de tränat på samt om de gjort någon anknytning till teorin under övningspasset. De skulle även ange antal minuter som eleven övningskört på trafikskola under den efterfrågade veckan. Om de inte hade övningskört privat under veckan fanns en fråga om skälen till detta. Dagboken finns redovisad i bilaga 2. I tabell 10 redovisas svars- procenten för de två utskicken uppdelat på delurvalen samt totalt.

Tabell 10 Svarsprocent uppdelat på delurval, utskick samt totalt.