• No results found

Studenternas uppfattningar av delfenomenet IT-arbete inom privat och offentlig sektor presenteras med hjälp av tre teman: privat sektor, offentlig sektor samt val

av arbetsgivare utifrån sektor för att besvara den andra frågeställningen.

Uppfattningarnas variationer för respektive tema, det vill säga vardera temas utfallsrum, består av olika kategorier (se Tabell 1). Dessa skilda uppfattningar presenteras ingående med hjälp av citat från intervjupersonernas utsagor under

4.4.1 Privat sektor, 4.4.2 Offentlig sektor samt 4.4.3 Val av arbetsgivare utifrån sektor. Utfallsrummet för den privata sektorn består av kategorierna: färgglad, innovation och utveckling, frihet och flexibilitet samt hård konkurrens.

Utfallsrummet för den offentliga sektorn består av kategorierna: stabilitet och

trygghet, samhällsnytta, omodern, byråkratisk och hierarkisk samt ekonomiskt begränsad. Utfallsrummet för val av arbetsgivare utifrån sektor består av: sektor påverkar, sektor påverkar inte samt sektor påverkar delvis.

Innan intervjupersonernas uppfattningar av IT-arbete inom privat sektor samt offentlig sektor presenteras är det av intresse att först förstå deras generella uppfattningar av IT-arbete. I denna fråga råder det i grund och botten en samstämmighet, det vill säga få variationer, i samtliga svar då IT-arbete anses

vara brett, innovativt och föränderligt. Intervjupersonerna redogör för att IT- arbete kan vara allt från att arbeta med IT-support till att sitta med webbapplikationer och programmering. Vidare beskrivs IT-arbete synonymt med problemlösning vilket bidrar till att IT ses som stimulerande och intressant. Trots en gemensam syn på IT-arbete generellt, råder det skillnader i studenternas uppfattningar om hur det är att arbeta med IT inom privat sektor samt i offentlig sektor. Följaktligen presenteras utfallsrummen för respektive tema utifrån studenternas subjektiva uppfattningar.

4.4.1 Privat sektor

Utifrån temat privat sektor utgörs utfallsrummet av fyra distinkta variationer av intervjupersonernas uppfattning. Dessa variationer utgörs av kategorierna

färgglad, innovation och utveckling, frihet och flexibilitet samt hård konkurrens.

Samtliga intervjupersoner för fram att dessa kategorier grundar sig i deras insyn i och erfarenhet av den privata sektorn. Många har arbetat och arbetar idag på privata företag och menar att det främst är privata företag som syns och marknadsför sig utåt i media och inte minst i studentsammanhang. En intervjuperson för följande resonemang.

Privata är väl för att man på nåt sätt har lite mer tillgång kanske till dom, jag vet inte riktigt hur jag tänker då men det är väl oftast privata företag som kommer till en som student, på mässor och, eller jag tror i alla fall det är en större procentandel som är privata på dom där mässorna och dom har ju oftast lite mer spännande produkter eftersom att det kan va liksom inom spel eller hemsidor typ som är lite flashigare typ än typ kommunhemsidor o såna grejer [...] privat är väl kanske för att man har lite insyn i det, att man har jobbat där tidigare och så (IP 6).

Förutom en större kännedom av den privata sektorn framkommer det att några av intervjupersonernas uppfattningar också har påverkats av vad vänner och familj berättar om sektorn. Intervjuperson 1 menar att “[...] pappa jobbar inom privat sektor då får man en bild av den, sen har man ju kompisar som jobbar på olika arbeten[...]”. Intervjupersonernas uppfattningar baseras således på upplevelser, tidigare kunskap om sektorn och utsagor från familj och vänner, men det framkommer även att flera intervjupersoners uppfattningar grundar sig på det faktum att den privata sektorn är vinstdrivande. De menar att det medför vissa antaganden, exempelvis att det är högre lön i den privata sektorn i och med att den är vinstdrivande. Med detta som utgångspunkt har således fyra variationer av temat privat sektor urskilts och kommer att presenteras här nedan.

Färgglad

En kategori som synliggörs i temat privat sektor är att den uppfattas som färgglad i den bemärkelsen att det finns mycket att välja på och att “det finns nått för alla” (IP 3). Sektorn uppfattas som bred vilket ses som en trygghet då vetskapen finns

att andra valmöjligheter är aktuella om en viss arbetsgivare inte skulle kännas rätt. Resonemanget redogörs i citatet här nedan.

[...] det finns mycket att välja på, det finns liksom, det känns som det är väldigt asså färgglatt på nåt sätt. Det finns många olika tjänster och om man känner att det inte är nånting som passar en så är det inte så svårt att hitta någonting annat, det blir liksom typ en liten trygghet på det sättet (IP 6).

Innovation och utveckling

Innovation och utveckling är ännu en variation som framkommer när intervjupersoner beskriver den privata sektorn. Några intervjupersoner uppfattar det som att det ständigt är någon ny teknik eller ny produkt i rörelse i den privata sektorn, och att det är just nytänket och utvecklingsmöjligheterna som gör att den privata sektorn lockar. Följande två citat redogör för resonemanget.

Ja men det är väl dom grejerna jag säger liksom, man, ja men som sagt så tycker jag det är innovation och utveckling och sådär, det är mycket det jag gillar IT för liksom, och det känns som man kan få ut mer av det privat, i privata företag liksom (IP 5).

Aa men just den privata känns ju som att i och med att det är vinstdrivande, så är det väl många som kommer ut med nya idéer så då känns det… Mycket såhär man får ta plats och vara innovativ. Det är mycket startups och det känns som det är mycket på gång hela tiden (IP 9).

Frihet och flexibilitet

Större frihet och flexibilitet är vidare en kategori som framkommer. Några intervjupersoner menar att arbetet uppfattas som mer fritt och med större ansvar till skillnad från den offentliga sektorn. I denna bemärkelse diskuterar dessa intervjupersoner att deras uppfattning utgår från att den privata sektorn är vinstdrivande. En intervjuperson menar att det faktum att det är vinstdrivande möjliggör att företag har färre restriktioner att anpassa sig till, vilket på så vis främjar frihet och flexibilitet. Citatet här nedan redogör för resonemanget.

[...] det som jag främst tänker på när jag jämför privata och offentliga är ju än en gång, friheten, det känns som att, jag vet inte men att det känns som att i privata kan man mycket mer följa en persons vision och en persons saker [...] man kan va mer risky och man kan liksom, va mer flexibel helt enkelt (IP 4).

Hård konkurrens

Slutligen framkommer det att hård konkurrens är ytterligare en variation i utfallsrummet av den privata sektorn. Medan flera intervjupersoner endast tar upp positiva aspekter av den privata sektorn så skiljer sig några intervjupersoner genom att de betonar att den privata sektorn kan uppfattas präglas av hård konkurrens. En intervjuperson menar att den privata sektorn är “som sagt

vinstdrivande så det måste nog va ganska hård konkurrens på det dom gör då tänker jag, för att liksom kunna nå ut på marknaden (IP 8)”. Den hårda konkurrensen blir även synlig genom känslan av att “man alltid måste vara först med någonting” (IP 7), och att “det kommer vara mycket press att leverera” (IP 10).

4.4.2 Offentlig sektor

Föreliggande tema beskrivs på fem skilda sätt utifrån studenternas uppfattningar, där utfallsrummet består av kategorierna stabilitet och trygghet, samhällsnytta,

omodern, byråkratisk och hierarkisk samt ekonomiskt begränsad. Trots dessa

variationer i uppfattningar av den offentliga sektorn beskrivs anledningen till uppfattningarna på någorlunda likartat sätt. Intervjupersonerna redogör för att deras uppfattningar om den offentliga sektorn präglas av det faktum att den offentliga sektorn är skattefinansierad. Vidare poängteras problematiken med att tillgodose studenternas behov i en skattefinansierad verksamhet, vilket redovisas i följande citat där moralen problematiseras.

Sen så är det väl bara min uppfattning om hur det funkar när man jobbar med skattepengar, det kanske skulle ha känts också moraliskt fel om jag skulle dricka bira för skattepengar, samma sak om jag skulle få en svindyr dator för skattepengar, jag behöver ju inte ha den här datorn för att kunna göra ett jobb, jag har den ju för att jag vill ha den och det känns bättre. Så att det är väl det mina egna känningar vad som skulle funka egentligen (IP 7).

Generellt sett tyder intervjupersonernas uppfattningar på en osäkerhet när de talar om den offentliga sektorn, både kring dess uppbyggnad bestående av kommun, region och stat samt hur det är att arbeta inom den offentliga sektorn. Vidare uttrycker de ett behov av mer information för att bilda sig en bättre uppfattning. Sett utifrån resultaten grundar sig intervjupersonernas uppfattningar på negativa aspekter där det går att utläsa att deras uppfattningar baseras på fördomar samt den vedertagna bilden av offentlig sektor som grå och långsam. Intervjuperson 9 uttrycker det som att “dom flesta inom IT vill inte jobba offentligt, eller dom flesta vill ju jobba på typ Google, Spotify alla dom här [...] det generella intrycket med alla man snackar med är att offentlig verkar lite lame”. Vidare beskriver ytterligare några av intervjupersonerna att de påverkats av vad de hört från vänner och familj om den offentliga sektorn. I det första citatet beskriver en student påverkan från andra personer av den offentliga som i sin förlängning kan påverka valet av arbetsgivare.

Jag tror det är mest liksom vad man har hört från andra som har jobbat och i den miljö man vistas i, min mamma jobbar inom statlig sektor så jag har ju lite den vägen in, nu är ju inte det med IT men man får ju ändå liksom en bild av den arbetsplatsen (IP 1).

Ytterligare två intervjupersoner beskriver hur deras uppfattningar baseras på deras föräldrars uppfattningar med en direkt koppling till IT vilket tydliggörs i följande två citat.

Min mamma jobbar ju på sjukhus, och hon har jobbat lite med dom som sitter på SL IT som håller, asså Stockholms Landsting och hon snackar ju också om problemen med inköpen av nya plattformar och såna saker (IP 7).

Mina föräldrar har jobbat mycket statligt liksom, och det känns som om deras IT- system verkar helt kaos liksom haha typ och att de hyr in jättedyra konsulter som gör ett dåligt jobb i slutändan och gör system som dom ändå inte kan använda liksom asså jag vet inte det känns bara av någon anledning så känns det som de är så himla mycket efter inom IT (IP 5).

Stabilitet och trygghet

I föreliggande kategori beskrivs den offentliga sektorn utifrån stabilitet och trygghet. Denna variation belyser uppfattningen om att stabilitet och trygghet uppnås utifrån att den offentliga sektorn består av förvaltning och noggrannhet vilket genererar kvalitet snarare än kvantitet. Stabiliteten i offentlig sektor uppfattas som positiv i bemärkelsen att ”det här kommer inte gå omkull imorgon, det kommer inte gå i konkurs, utan det finns möjlighet att ta sin tid och göra saker bra” (IP 2). Vidare beskrivs stabiliteten och tryggheten i form av långsiktig säkerhet i följande citat.

[…] fördelarna är att det är säkert, det är ju väldigt, om det enda du vill ha är en arbetsplats som du vet kommer finnas där väldigt länge, den kommer inte försvinna liksom, så om man behöver ha egen säkerhet i vardagen så kan man ju sikta på det och då tror jag att det är bra liksom, då är det jävligt bra (IP 3).

Samhällsnytta

Den andra kategorin består av variationen beträffande att offentlig sektor uppfattas utifrån samhällsnytta. Följande citat redogör för den varierade uppfattningen samhällsnytta utifrån ett utilitaristiskt synsätt, det vill säga största möjliga nytta för största möjliga antal människor.

[…] för kommun då eller ja landstinget eller region heter det väl nu haha, då blir det ju mer att alla får ta del av det, vilket känns bättre ändå liksom att man sitter och jobbar med någonting som fler kan ta del av […] jag får ju ändå uppfattningen om att det kanske är mindre betalt av att jobba där [offentlig sektor] men att man kanske gör mer nytta där, nåt fler kan ta del av liksom (IP 8).

Omodern

Ytterligare en variation bland studenternas uppfattningar av den offentliga sektorn var att den uppfattades som omodern. Den offentliga sektorn uppfattas som “osexig” och kopplas samman med system som måste underhållas och

gammalmodig teknik. Följande citat exemplifierar ovanstående skilda uppfattning om den offentliga sektorn som omodern.

Det känns inte så sexigt, mest bara för att det är. Jag har bara målat upp en väldigt stor bild av att det är gamla tråkiga grejer, speciellt också i och med offentlig upphandling, det blir ju att dom, om man ska köpa in ett system så får man ju köpa in det billigaste och det kanske inte är det bästa. Vilket innebär att man måste sitta o harva i nåt dåligt system och försöka fixa det så att det funkar som det ska istället för att köpa in nåt som faktiskt funkar från början (IP 7).

Vidare beskrivs kategorin utifrån att tekniken uppfattas som problematisk i den offentliga sektorn. Inom denna variation av den offentliga sektorn uppfattas IT- arbete huvudsakligen bestå av support samt att underhålla äldre system vilket följande två citat tydliggör.

Jag tror fortfarande, det är gamla system som har funnits väldigt länge och som måste underhållas, svårt att byta ut och gamla system innebär gamla tekniker och ja, hela den grejen (IP 7).

Sen känns det också som att det är mer support-arbete också, asså bara hålla saker i rullning och att få tekniken att fungera, informationstekniska ah jag kanske har helt fel men det är bara den bild jag har fått av den offentliga sektorn (IP 1).

Byråkratisk och hierarkisk

Temat offentlig sektor beskrivs utifrån föreliggande kategori, som byråkratisk och hierarkisk. Denna skilda uppfattning redogör för att den offentliga sektorn består av långa beslutsvägar samt långsamma processer. Intervjuperson 6 redogör att det inom den offentliga sektorn ”ofta är väldigt reglerat kanske med vad man får lov att göra, det finns mycket förväntningar på att man ska hantera liksom skatteresurser på ett effektivt sätt typ”. Dess byråkratiska samt hierarkiska uppbyggnad uppfattas bestå av strikta bestämmelser som leder till mindre inflytande i form av ansvar och påverkan, vilket nedanstående tre citat tydliggör.

Men sen så känner jag typ att med offentlig sektor så är det mycket byråkrati liksom och att man kanske kan få ta mindre ansvar för att det ska skötas på rätt sätt liksom, man kanske inte vågar ge stora uppgifter till en person liksom man kanske inte är lika fri (IP 5).

[…] offentliga är det så mycket fler faktorer man måste spela med [jämfört med privata] och det känns som att den här vägen till, den hierarkiska vägen till att få godkännande på saker är längre för nån anledning, nu vet jag inte om det är så men det känns som att just offentliga måste man vara mycket mer anpassningsbar i hur man gör saker just för att, det måste följa, ja med eftersom att det är offentliga sektorn och det är skattepengar man leker med (IP 4).

Jag tror det är mycket att man måste vänta på beslut liksom, eller det är så jag har fått intryck av eftersom det är offentligt så kan man inte göra vad som helst

eftersom man måste följa, eller man måste väl alltid följa lagar liksom men det finns väl liksom statliga regler som statliga företag måste följa antar jag, som kanske aa men typ hur man använder sig av skattepengar. Och då kan det ta längre tid innan man tar ett beslut som kan föra en produkt framåt. Jag tänker att det är lite långsammare liksom (IP 9).

Ekonomiskt begränsad

Slutligen beskrivs den sista variationen av temat, där den offentliga sektorn uppfattas som ekonomiskt begränsad. Den ekonomiska begränsningen som variation i utfallsrummet av den offentliga sektorn visar sig i form av att den offentliga sektorn uppfattas ha mindre budget samt lägre lön till skillnad mot vad som erbjuds i den privata sektorn på grund av att den är skattefinansierad. Intervjuperson 5 uppfattar att ”det är bättre betalt i privat, men att man kanske kan få lite schysstare förmåner och så offentligt”. I likhet med intervjuperson 5 uppfattar intervjuperson 8 ”att man gör mer samhällsnytta på offentliga sektorn” vilket kan väga upp för den låga lönen.

4.4.3 Val av arbetsgivare utifrån sektor

Temat val av arbetsgivare utifrån sektor presenteras på tre skilda sätt utifrån studenternas uppfattningar, där utfallsrummet består av kategorierna: sektor

påverkar, sektor påverkar inte samt sektor påverkar delvis. Dessa tre varierade

uppfattningar beskriver hur sektorn påverkar valet av arbetsgivare. Valet av en arbetsgivare utifrån sektor presenteras följaktligen utifrån tre skilda sätt.

Sektor påverkar

I föreliggande kategori beskrivs studenternas skilda uppfattning om att sektor påverkar valet av arbetsgivare i den mån att arbetsgivare i privat sektor anses attraktiva och arbetsgivare i offentlig sektor anses oattraktiva, vilket synliggörs utifrån följande citat.

Jaa, men eftersom min generella bild är att privata sektorn känns mer spännande så påverkar det stort. I nuläget känner jag att jag inte skulle söka mig till nån offentlig tjänst direkt, så det påverkar. Jag skulle nog säga att det är rätt avgörande bara för att just i IT så finns det ju så mycket jobb så man förväntar sig liksom och få jobb direkt när man är klar ändå och då känns det som att den offentliga sektorn känns lite tråkigare och därför skulle jag inte välja den (IP 9). Sektor påverkar inte

Den andra skilda uppfattningen grundar sig i att sektor inte alls påverkar valet av arbetsgivare då privat sektor och offentlig sektor generellt sett uppfattas som relativt lika varandra. Intervjuperson 3 redogör för uppfattningen om att sektor “påverkar ingenting” i valet av arbetsgivare. Citatet nedan redogör för att sektorn inte påverkar i valet av arbetsgivare utifrån likheterna mellan sektorerna.

Neej, inte riktigt [...] jag tror generellt att statligt och privat inte är så olika. Asså många myndigheter fungerar exakt som företag asså det är en organisation de har mål, de har budgetar de har deadlines det som jag skulle väl säga är [olika är] hur dom prioriterar. [...] generellt så är det väldigt lika tror jag, men om man petar på det skulle det finnas vissa skillnader men generellt mest lika (IP 10).

Sektor påverkar delvis

Den sista skilda uppfattningen består av att valet av arbetsgivare utifrån sektor påverkar delvis, då denna uppfattning innefattar en hållhake. Det vill säga, sektorn har ingen påverkan i valet av arbetsgivare så länge arbetsgivaren lyckas tillgodose studenternas behov och uppfylla deras krav. Utifrån denna variation uppfattas dock den privata sektorn ha lättare att tillgodose deras krav till skillnad från den offentliga sektorn. Följande citat tydliggör variationen i uppfattningen av sektorns påverkan i valet av arbetsgivare utifrån behov och krav.

De företag jag tänkt på som jag är intresserad av är inom privat sektor och jag har väl bara... Helt enkelt det är väl nån av dom jag lagt märke till helt enkelt. Om jag ska va ärlig har jag inte lagt supermycket fokus på vart jag ska jobba, men dom få jag har tänkt på har råkat vara inom privata sektorn helt enkelt [...] om jag på ett tydlig sätt faktiskt blir övertalad att det faktiskt är, att det faktiskt är annorlunda [inom den offentliga sektorn] och att jag faktiskt, att jag kommer kunna vara mer fri som sagt och allt sånt dära [...] jag tror att man lätt skulle kunna övertalas, för jag har aldrig lagt så mycket vikt på offentlig eller privat sektor, utan det är mest bilden man har av det (IP 4).

Det råder inte lika stora variationer gällande vilken sektor som anses mest attraktiv. Fler av studenterna vill nämligen hellre arbeta inom den privata sektorn än i den offentliga sektorn, trots ovannämnda skilda uppfattningar om sektorns påverkan i valet av arbetsgivare. Detta kan härledas till uppfattningen om att arbetsgivare inom den privata sektorn lättare kan tillgodose deras behov till skillnad från arbetsgivare inom den offentliga sektorn.

Related documents