• No results found

Vid Sandbäck söder om Mölndal finns ett sammanhängande område med odlingsbar mark. Vid Tulebo finns ett område med jordbruksmark. Områden med jordbruksmark finns även vid Benareby.

Vid Tulebo och Benareby försvårar det fysiska intrånget i jordbruksmarken brukandet framöver. För att underlätta fortsatt brukande på kvarvarande ytor kan eventuellt igenläggning av öppna diken alternativt nya överfarter över diken behöva anläggas. Öppna diken omfattas av de generella biotopskyddsbestämmelserna. Möjlig kompensation för förlorade arealer småvatten kan behöva utredas.

Vid Tulebo finns två möjliga anläggningstyper, dels att järnvägen förläggs i tunnel i den norra delen av korridoren, dels att järnvägen förläggs i markplan i den södra delen av korridoren. Vid tunnelläge undviks intrång i jordbruksmark helt vid Tulebo.

Vid Sandbäck blir påverkan, effekt och konsekvens den samma som för korridor Mölnlycke, vilket innebär att konsekvensen vid Sandbäck blir liten till måttlig beroende på om projekt Pilekrogen genomförs.

Tillfälliga brukningsvägar kan behöva anläggas för att nå kvarvarande marker.

Skogsbruk

Fastigheterna i det här området är relativt stora, förutom i de delområden där järnvägen planeras förläggas i tunnel. Undantaget är en passage förbi Benareby och Skällsjöås, där fastigheterna är lite mindre och där flera fastigheter är mellan 0,5 och 5 hektar, samt mellan 5 och 15 hektar.

Även om enskilda skogsägare kan komma att påverkas påtagligt bedöms påverkan på brukandet av skog vara liten. Påverkan på skogsbruket bedöms vara försumbar, men kan uppgå till liten vid passage av samhällen med mindre fastigheter. Konsekvensen bedöms vara försumbar.

Framkomlighet till skogsinnehav bör säkerställas. Genom att driftvägar för järnväg tillgängliggörs för skogsbruket kan driften av järnvägen bidra positivt till skogsbruket i regionen som helhet.

Det bör inte i byggskedet tas ner mer skog än nödvändigt för att säkerställa byggplatsytor.

Korridoren går i kanten av ett större område av jordbruksmark, vilket ger en liten konsekvens vid Sandbäck. Om projekt Pilekrogen

genomförs, finns en risk att området helt överges som jordbruksmark och att konsekvensen vid Sandbäck blir större.

Om anläggningen går i markplan vid Tulebo eller Benareby, kommer fragmentering av jordbruksmark att ske. Konsekvensen bedöms som liten till måttlig.

Den sammantagna konsekvensen för alternativet Tulebo bedöms bli liten till måttligt negativ. Bedömningen baseras på påverkan på jord-bruk vid Pilekrogen, Tulebo och Benareby.

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

Buller

Nuvarande förhållanden

Inom Mölndalsåns dalgång fram till Sandbäck bedöms korridoren placeras i ett område med redan idag stor bullerpåverkan på grund av trafiken på E6/

E20, Västkustbanan och övrig trafik i området. Området söder om Mölndals station till Sandbäck är idag delvis bullerutsatt. Huvuddelen av korridoren från Tulebo till Landvetter flygplats är idag opåverkat av buller. Nära Landvetter flygplats påverkas området av buller från flygtrafiken.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

På sträckor där den framtida järnvägen kommer att gå i markplan eller på bro påverkas närområdet av buller. Effekten beror på områdets påverkan av befintligt trafikbuller där stora effekter sker i områden med liten påverkan av trafikbuller i dagsläget. Även med vidtagna skyddsåtgärder så att riktvärden ej överskrids så kan den nya järnvägen ändå medföra en stor konsekvens med avseende på buller då flera områden där korridoren passerar har en stor känslighet för tillkommande buller.

Inom Mölndalsåns dalgång fram till Sandbäck bedöms korridoren ge en ökad bullerpåverkan. Området är dock redan påverkat av trafikbuller från övrig infrastruktur och tillkommande buller bidrar till en mindre negativ effekt sett till den nuvarande situationen. Störst möjlig påverkan förväntas vid Sandbäck i den södra delen av dalgången där en ny järnväg på bro kommer bidra till en stor bullerspridning till närområdet. Bullerskyddsåtgärder längs bron medför att riktvärden ej överskrids vid Sandbäck. Med tunnel för järnvägen vid Sandbäck blir det ingen tillkommande påverkan av buller.

Området mellan Tulebo och Benareby är relativt opåverkat av trafikbuller i dagsläget. Tillkommande buller från järnvägen bidrar till stora negativa effekter med större antal bostadshus påverkade av ljudnivåer över riktvärden innan åtgärder. Om järnvägen går i tunnel förbi Tulebo förväntas dock ingen ökad påverkan av luftburet buller jämfört med nuläget. Med vidtagna bullerskyddsåtgärder kommer riktvärden för buller ej överskridas vid bostadshusen.

Även på sträckan mellan Mölnlycke och Landvetter flygplats kommer den nya järnvägen bidra till ökad bullerpåverkan då området i dagsläget är måttligt känsligt med flygbuller som främsta bullerkälla. Negativa effekter för bostäder fås vid Björröd där större antal bostäder påverkas av ljudnivåer över riktvärdena innan åtgärder. Bullerskyddsåtgärder vid passage av Björröd medför att riktvärden ej överskrids vid bostadshusen.

Beräknad ljudutbredning för en exempellinje inom denna korridor framgår av PM Buller (Trafikverket, 2021l).

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i driftskedet

Järnvägsnära och fastighetsnära bullerskyddsåtgärder kommer att utföras enligt Trafikverkets riktlinjer. Järnvägsnära åtgärder föreslås är för att skydda utsatta områden söder om Mölndal, vid Tulebo, söder om Finnsjön, vid Benareby och söder om Björröd. Vid alternativ med bro vid Sandbäck föreslås bullerskyddsskärm på bro.

Påverkan, effekter och konsekvenser i byggskedet

I samband med byggskedet och de omfattande tunnelarbetena under byggtiden orsakar arbetena ökning av bullernivåer kring arbetsplatserna.

Med tunnelarbeten kan stor omgivningspåverkan att ske vid tunneldrivning och påverka bostäder, främst ovanför tunnlarna, med stomljudsbuller. Här kan även tillkommande arbeten med arbetstunnlar ge upphov till risk för störning på platser utanför huvudtunneln. Förutom påverkan från borrning och sprängning vid tunnelarbeten tillkommer buller genom transporter till och från arbetsplatser, trafik inom arbetsplatsen, markförstärkning och krossning. Trafikbuller som alstras från transporterna är generellt inte av sådan styrka att det kan orsaka hörselskador, däremot kan olika former av byggbuller ge upphov till starka och skadliga ljudnivåer på korta avstånd.

Boende i anslutning till arbetsplatserna kan komma att uppleva buller som en olägenhet. Vid klagomål från boende bör därför åtgärder utföras för att minska störningen för de boende. Om det inte går att uppfylla riktvärdena för buller utomhus med tekniskt möjliga eller ekonomiska rimliga åtgärder bör målet vara att åtminstone uppfylla riktvärdena för buller inomhus.

Buller från trafik till och från byggplatsen bör bedömas efter riktvärdena för trafikbuller. Däremot räknas trafik inom byggplatsen som byggbuller.

Byggbuller är en temporär bullerkälla men kan leda till ohälsa för närboende.

Byggbuller kommer att begränsas under byggtiden för att minimera denna risk.

Riktvärden för buller från byggplatser har tagits fram av Naturvårdsverket och redovisas som allmänna råd (NFS 2004:15). Riktvärdena är en

utgångspunkt och vägledning för den bedömning som görs i varje enskilt fall.

Särskilda skäl kan motivera avsteg från riktvärdena, såväl uppåt som nedåt.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder för byggskedet är samma för samtliga korridorer, se korridor Mölnlycke.

Korridoren bedöms ge liten påverkan till redan bullerutsatt område i Mölndal. Med huvudalternativet ny järnväg på bro vid Sandbäck bedöms det bli stor negativ konsekvens lokalt i Rävekärr. Om ny järnväg förläggs i tunnel vid Sandbäck bedöms det bli liten negativ konsekvens lokalt i Rävekärr.

Vid Tulebo i markplan och Benareby bedöms det bli stor negativ konsekvens och söder om Björröd bedöms det bli måttlig negativ konsekvens.

Under byggskedet förväntas ökad bullerpåverkan vid Sandbäck, Tulebo och Benareby. Byggskedet pågår under flera år, men med arbete dagtid bör konsekvensen bedömas som måttligt negativ. Vid arbete andra tidsperioder bör konsekvensen bedömas som stor negativ.

Sammantaget bedöms konsekvensen som stor negativ.

Vibrationer

Nuvarande förhållanden

Utmed Mölndalsåns dalgång och söderut finns det mäktiga lerlager och finare jordarter där vibrationer lättare sprids till närliggande byggnader.

Bostadshus som ligger nära järnvägen i Mölndalsåns dalgång har

vibrationsnivåer som överskrider riktvärdet, bland annat i Forsåker, Brännås och norr om Mölndals centrum. Längs Västkustbanan beräknas ett flertal bostadshus ha vibrationer som överskrider riktvärdet. Området har liten känslighet för tillkommande vibrationsstörningar.

Inom den östra delen av korridoren, mellan Tulebo och Landvetter flygplats, finns det till största del mindre vibrationskänslig mark, främst morän och berg. Här förekommer i nuläget inte vibrationsstörningar från järnväg, vilket innebär att området har stor känslighet för tillkommande vibrationsstörning.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Där korridoren går genom Mölndalsåns dalgång beräknas ett större antal bostadshus ha vibrationsnivåer som överskrider riktvärdet. Med ny järnväg kan förhöjda vibrationsnivåer förekomma bland annat i Forsåker, Brännås och norr om Mölndals centrum.

Där järnvägen går i betong- eller bergtunnel kommer sannolikt inte några kännbara vibrationer till omgivningen skapas.

Inom korridoren, från Sandbäck och österut vid Tulebo och Benareby, beräknas ett mindre antal bostadshus ha vibrationsnivåer som överskrider riktvärdet. Enstaka bostadshus på mer vibrationskänslig mark kan påverkas beroende på hur framtida järnväg placeras inom korridoren.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i driftskedet

Vid Forsåker och norr om Mölndals centrum kan vibrationsreducerande åtgärder behöva utföras. För ett fåtal bostadshus vid Sandbäck, Tulebo och Benareby kan lokala förstärkningsåtgärder krävas under järnvägen.

Påverkan, effekter och konsekvenser i byggskedet

I byggskedet kan det förekomma fåtal kännbara vibrationshändelser per dygn för fastigheter i anläggningens närhet. Vibrationsstörning kan uppstå vid exempelvis sprängning, pålning, spontning eller liknande. Då dessa aktiviteter sker under en begränsad tidsperiod och kan anpassas tidsmässigt under dygnet bedöms konsekvensen för dessa aktiviteter bli försumbar.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Vid störande arbeten med pålning och spontning nära bostadshus kan alternativa metoder för markarbeten övervägas. Vid längre perioder av störningar inom ett område finns även möjlighet att erbjuda en alternativ vistelseort för de som påverkas.

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

Där korridoren passerar Mölndalsåns dalgång beräknas ett större antal bostäder få förhöjda vibrationsnivåer. Från Sandbäck och österut vid Tulebo och Benareby kan ett mindre antal bostäder påverkas.

Byggskedet kan innebära störande vibrationer för bostäder i anläggningens närhet. Då dessa aktiviteter sker under en begränsad tidsperiod och kan anpassas tidsmässigt under dygnet bedöms konsekvensen bli försumbar.

Sammantaget bedöms konsekvensen som liten till måttligt negativ.

Stomljud

Nuvarande förhållanden

Sträckan längs E6/E20 och Västra stambanan är utsatt för omfattande bakgrundsljudnivåer från den befintliga infrastrukturen. Känslighet för tillkommande stomljud är därför liten. Korridorens sträckning österut förbi Tulebo och söder om Mölnlycke befinner sig på landsbygd med begränsade störningar från infrastruktur. Känsligheten är alltså stor för tillkommande störningar i dessa områden I korridorens östra delar ökar flygets påverkan från Landvetter flygplats flygstråk. Det finns idag inga stomljudsnivåer från järnvägstunnlar i området.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Stomljud förekommer främst på sträckor där järnvägen går i tunnel och bostadshus är grundlagd direkt på berg eller med mindre mäktighet av friktionsmaterial under hus. Korridoren har långa sträckor med bergtunnlar fast inte så mycket bostadsområden i närheten av dessa. I Mölndalsåns dalgång är det mäktiga leror och i korridorens östra delar går järnvägen mestadels ovan mark på morän eller berg.

Ett fåtal bostadshus längs korridoren beräknas få stomljudsnivåer 32 dBA LmaxF och alla riktvärden kan klaras efter åtgärder. Effekten av korridoren är försumbar enligt bedömningsskala och känsligheten stor i Tulebo och liten i Sandbäck. Utifrån detta så bedöms konsekvensen av korridoren som försumbar.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i driftskedet

Ett fåtal bostadshus längs korridor Tulebo påverkas av stomljud från järnvägen. Med hjälp av cirka 200 meter stomljudsisolerande matta

monterad på undersida sliper åtgärdas förväntad stomljudsproblematik så att ingen bostad erhåller stomljudsnivåer över riktvärde LmaxF 32 dBA.

Påverkan, effekter och konsekvenser i byggskedet

Ett fåtal bostadshus kan påverkas av stomljud från tunneln inom

korridoren. Området på landsbygden kring Tulebo bedöms som känsligt då bakgrundsljudnivån är låg och störningen tillkommer. Då byggskedet pågår för ett fåtal bostadshus under en relativt lång, och begränsad tidsperiod, bedöms effekten som försumbar.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Denna utredning utgår från att tunnlar byggs genom sprängningar där det finns behov att borra för att injektera sprängladdningar och knacka bort berg efter sprängningen. Inom det sättet att bygga tunnel så finns det begränsat med metoder för att minska påverkan till omgivningen. De metoder som finns minskar stomljudsnivåerna men ökar tidsperioden som krävs för att utföra arbetet. I speciella fall kan berg skäras med vajer vilket är en tystare metod men kan sällan användas på längre sträckor.

Den vanligaste miljöanpassningen är att tidsanpassa verksamheten. I bostadsområden är dagperioden att föredra för bullrande arbeten och inom områden för kontor, skolor och affärsverksamhet kan verksamheten vara mindre känslig för störningar under kväll och natt.

Vid längre perioder av störningar inom ett område finns även möjlighet att erbjuda en alternativ vistelseort för de som påverkas.

Endast ett fåtal bostäder bedöms påverkas av stomljudsnivåer över riktvärdet. Alla riktvärden beräknas klaras efter insatta åtgärder och konsekvensen bedöms därför som försumbar.

I byggskedet kan det förekomma förhöjda ljudnivåer från verksamheten i tunneln. Ett fåtal bostäder beräknas påverkas under en begränsad tidsperiod. Effekten bedöms som försumbar.

Sammantaget bedöms konsekvensen som försumbar.

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

Luft

Nuvarande förhållanden

Den västra delen går genom Mölndalsåns dalgång där luftmiljön är starkt påverkad av trafiken från E6/E20 samt genom den topografi som råder i dalgången vilket innebär att miljökvalitetsnormerna tidvis riskerar att överskridas. Korridoren går i markplan genom Tulebo och Benareby som är glest befolkade och dessa områden är inte är påverkat av andra närliggande vägar eller verksamheter som försämrar luftmiljön.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Anläggningen i sin helhet kommer innebära positiva konsekvenser på samma sätt som beskrivs för alternativ Mölnlycke.

Anläggningens effekter på luftmiljön när den går i markplan genom Tulebo och Benareby är försumbara då förhöjda halter runt anläggningen i markplan är mycket låga. En tunnel kommer krävas mellan Sandbäck och fram till området runt Tulebo. Partiklar som bildas i tunneln kommer ventileras ut genom tunnelmynning dels i Rävekärr dels i Tulebo. Vid Tulebo där tunneln kommer upp till markplan ligger i ett område där få människor stadigvarande vistas varför konsekvensen i detta område bli försumbar. Effekterna av partikelutsläpp vid Rävekärr kommer bli lokala och bedöms bli små. I detta område är befolkningstätheten relativt låg och få verksamheter som hur luftmiljösynpunkt bedöms som extra känsliga, såsom vårdinrättningar, skolor och förskolor är få varför områdets känslighet bedöms som liten. Detta leder fram till en liten negativ konsekvens lokalt runt tunnelmynningarna. Denna konsekvens kommer dock inte påverka den sammanvägda bedömningen som järnvägens positiva konsekvenser innebär.

Påverkan, effekter och konsekvenser i byggskedet

Ett byggskede medföra tunga transporter av bergmassor från drivningen av tunnel mellan Rävekärr och Tulebo. Konsekvenserna av ett byggskede liknar de för korridor Mölnlycke men då tunnellängden blir kortare medför detta kortare byggtid och färre transporter och konsekvensen i byggskedet bedöms därför vara försumbar.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Skyddsåtgärder i byggskedet kan vara nödvändiga för att begränsa påverkan på luftmiljön i form av damning och förhöjda halter av kvävedioxid.

Exempel på åtgärder kan vara dammreducerande åtgärder med

vattenridåer vid sprängning, hjultvättar på transportfordon, utsläppskrav på entreprenadmaskiner med mera.

Korridoren ger positiva effekter på luften, då anläggningen kommer innebära att fler människor åker tåg istället för att köra bil eller åka buss. Den positiva konsekvensen kommer att påverka hela regionen, där mycket människor är bosatta, stadigvarande vistas samt där många känsliga verksamheter finns.

Den sammantagna konsekvensen för alternativet Tulebo bedöms bli positiv, eftersom färre transporter med bil och buss kommer medföra ett minskat utsläpp av partiklar och kväveoxider.

Elektromagnetiska fält Nuvarande förhållanden

Den västra delen av korridoren utgörs av Mölndals tätort där befintlig järnväg i form av Västkustbanan är placerad. Denna ger upphov till magnetfältsexponering i järnvägens närområde. Mellan Mölndal och Landvetter flygplats går en högspänningsledning inom korridorens

utbredning en längre sträcka, och passerar även genom Benareby. Denna ger upphov till viss magnetfältsexponering i dess närområde.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Längs Mölndalsåns dalgång kommer den nya järnvägen att integreras med den befintliga Västkustbanan. Det innebär att både järnvägens fysiska utbredning och magnetfältsexponeringen från densamma kommer att öka.

I och med den höga trafikering som blir på grund av integreringen med Västkustbanan kan det förväntas magnetfältsexponering i områden där det finns bostäder, dock av så låg nivå (under 0,2 µT) att effekten blir försumbar.

Sammantaget innebär den nya järnvägen därför en försumbar konsekvens för sträckningen vid Mölndalsåns dalgång.

Efter passering av Sandbäck övergår järnvägen i tunnel mot Tulebo. Passage av Tulebo är möjligt med både järnväg i markplan och i tunnel. Passagen av Tulebo i markplan innebär att bostäderna kommer att finnas på ett avstånd som ger försumbar effekt. Passagen av Tulebo i tunnel innebär, med järnväg i bergtunnel, att bostäderna på marknivå kommer att exponeras för magnetfält under 0,2 µT, vilket även här innebär en försumbar effekt. Det antal bostäder som sannolikt exponeras för detta magnetfält är också litet. Sammantaget innebär detta att den nya järnvägen medför en försumbar konsekvens för passage förbi Tulebo.

Efter Tulebo övergår den nya järnvägen till att i huvudsak gå i markplan fram till Landvetter flygplats. När järnvägen går i markplan innebär det att bostäderna kommer att finnas på ett avstånd som ger försumbar effekt. När korridoren passerar Benareby går även en högspänningsledning genom korridoren. Denna ger upphov till viss magnetfältsexponering i dess närområde, och för bostäder som hamnar nära både den nya järnvägen och högspänningsledningen uppstår en kumulativ effekt som kan medföra att det totalt sett blir en något högre negativ effekt. Eftersom det antal bostäder som sannolikt berörs av denna kumulativa effekt är litet, bedöms därför det sammantaget bli en försumbar konsekvens vid passage förbi Benareby.

För övrig sträcka mot Landvetter flygplats passeras endast ett fåtal bostäder, som på grund av att passagerna sker i markplan kommer att ge endast försumbar effekt. Ingen av stationslägena vid Landvetter flygplats innebär att den nya järnvägen medför exponering av magnetfält på platser där människor stadigvarande vistas. Således bedöms sträckningen från Benareby till

Landvetter flygplats, inklusive stationsläget, innebära att den nya järnvägen ger en försumbar konsekvens.

Sammantaget bedöms hela korridoren ge en försumbar konsekvens.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i driftskedet

Eftersom korridoren bedöms ge en försumbar konsekvens är det möjligt att inga anpassningar krävs. Skulle det dock visa sig vid senare projektskeden att bostäder, skolor eller förskolor kan komma att exponeras för magnetfältsnivåer över försumbar effekt finns det möjlighet att

planera kontaktledningssystemet på ett sätt som minskar det magnetiska fältets utbredning kring järnvägen, exempelvis genom placering av autotransformatorer, ledningar och sektioneringar. För anläggningstypen tunnel kan det även vara möjligt att begränsa magnetfältsexponeringen genom att öka djupet på tunneln.

Vid Mölndalsåns dalgång, Benareby samt passage av Tulebo i tunnel, kommer sannolikt ett fåtal bostäder utsättas för magnetfälts- exponering, dock av så låg nivå att effekten bedöms som försumbar.

Sammantaget bedöms korridoren därför medföra en försumbar konsekvens.

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

Risk och säkerhet

Detta alternativ har samma sträckning som korridor Mölnlycke genom Mölndalsåns dalgång vilket leder till att samma risker gällande farligt gods och tågurspårning ska beaktas samt att samma fastigheter påverkas. Samma riskreducerande åtgärder vidtas som anges för Mölndalsåns dalgång i

Detta alternativ har samma sträckning som korridor Mölnlycke genom Mölndalsåns dalgång vilket leder till att samma risker gällande farligt gods och tågurspårning ska beaktas samt att samma fastigheter påverkas. Samma riskreducerande åtgärder vidtas som anges för Mölndalsåns dalgång i