• No results found

Risk och Säkerhet

9.6.4  Korridor Lusharpan med station B4

Korridorens sträckning ses i Figur 9.20.

Norrmalm

Sjuhäradsl. Gärdhem

Borås

Bedömd huvudsaklig anläggningstyp för ny stambana (Gränser mellan anläggningstyper är ungefärliga och kommer att detaljstuderas i utformning av planförslag)

Bank eller skärning Lång bro

Bergtunnel Stationsalternativ Utredningsområde

Figur 9.20 Korridor Lusharpan med stationsläge B4.

Landskap och bebyggelse Nuvarande förhållanden

Korridoren går genom ett område som i väster är präglat av Viareds

storskaliga verksamheter, väg 27/40 och Borås flygplats. I Viareds ytterkanter, i anslutning till sjöarna, finns enstaka boende- och jordbruksmiljöer.

Bibanan viker av från huvudbanan vid Pickesjön som är ett välbesökt friluftsområde med rastplatser på sjöns östra strand. Spårområdet nära väg 40, kallat Lusharpan, är synligt från många riktningar och begränsas av genomfartsleden väg 40 på hög bro i nordväst samt bebyggelsen i Regementsområdet och Göta på höjder kring spårområdet. Högt belägna är också de stora flerfamiljshusområdena Kristineberg och Hedvigsborg.

Särskilt Regementsområdet och Göta har höga kvaliteter med äldre tidstypisk bebyggelse och grönytor.

Där huvudbanans sträckning passerar, utan station, över Viskans dalgång i Osdal är dalgången öppen och läget exponerat för utblickar från bland annat väg 27 och utvecklingsområdet Gässlösa. Vidare österut i korridoren ligger frilufts- och koloniområdet Flymader och skogsområden med spridd bebyggelse. I skogsområdet där bibana och huvudbana går ihop igen är anläggningstypen tunnel i den norra delen av korridoren och markplan i den

södra delen. I dalgångar i den södra delen slingrar den befintliga järnvägen Kust till kustbanan och strax utanför utredningsområdet finns orten Målsryd i en småskalig jordbruksbygd.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Påverkan av en järnvägsanläggning i markplan vid Viared i den västra delen av korridoren ger minst negativ effekt om den förläggs nära väg 27/40, Viareds verksamhetsområde och Borås flygplats eftersom landskapet där redan är påverkat av infrastruktur och verksamheter och känsligheten för förändring är liten. I den södra delen av korridoren är landskapsvärdet och känsligheten större. Där kan effekten bli att området kring sjöarna förlorar i attraktivitet som boendemiljö. Konsekvensen inom den västra delen av korridoren bedöms sammantaget som liten.

Korridoren för bibanan omfattar Pickesjön som har högt lokalt värde genom sin närhet till bebyggelse och lättillgänglighet. Området har redan viss bullerstörning och känsligheten är stor för ytterligare förändringar som påverkar upplevelsen av ostörd naturmiljö. Det landskapliga värdet i övrigt är också stort även om det kring Borås finns många liknande naturmiljöer med sjöar och skog. Inom korridoren finns möjlighet att ligga på visst avstånd

från själva sjön. Effekten av en järnvägsanläggning nära sjön, oavsett om den går på den västra eller östra sidan om sjön, bedöms bli måttlig. Spårområdet i Lusharpan har genom sin nuvarande funktion och närhet till väg 40 lågt landskapligt värde och hög tålighet för förändring.

Det är förhållandevis centralt beläget i en del av staden som har

förutsättningar för att utvecklas med bebyggelse och knytas samman med stadens mer centrala delar.

Regementsområdet i anslutning till spårområdet har äldre bebyggelse med stort värde och grönytor mellan byggnaderna. Bebyggelsen är

förhållandevis gles och Regementsområdet är utpekat som ett av kommunens utvecklingsområden. En ny station i Lusharpan kan leda till positiv

bebyggelseutveckling med ökat resandeunderlag som följd. Inom korridoren finns möjlighet att undvika påverkan på byggnader med höga värden inom Regementsområdet. Effekten bedöms bli måttlig. Kumulativa effekter kan uppkomma av att området söder om Regementet är utpekat i kommunens översiktsplan om ett utvecklingsområde. Effekten av det bedöms som måttlig.

Bostadsområdet Göta har också höga bebyggelsevärden och här bedöms den negativa effekten bli stor. Förutom direkta intrång kommer barriäreffekten av Kust till kustbanans spårområde att förstärkas då anläggningarna kommer samförläggas. Effekten av en ny järnväg parallellt med väg 40 kan bli att upplevelsen av infrastrukturen som barriär ökar. Det kan bli effekten även där anläggningen ligger på bro. De södra stadsdelarnas attraktivitet och totalintryck riskerar att försämras då de redan i dag är påverkade av barriärverkan från väg 40, Kust till kustbanan och Viskadalsbanan.

Även om effekten på själva spårområdet blir försumbara bedöms

konsekvensen sammantaget för Lusharpan, Regementsområdet och de södra stadsdelarna inklusive Göta bli måttliga till stora på grund av höga nuvarande värden och stora till måttliga effekter på bebyggelse och grönområden.

I korridoren mellan sjöarna Hålasjön och Gasslången finns en planskildhet där huvudbanan och bibanan går isär. Huvudbanan går österut i markplan genom tätortsnära skog med vissa rekreationsvärden och med måttlig känslighet för förändring. Om järnvägen läggs i korridorens södra del påverkas sjön Gasslången och bebyggelsen i Funningen. I den norra delen av korridoren berörs främst ett kuperat skogsområde med korta siktlinjer.

Effekten blir minskad attraktivitet för boendemiljö strax söder om väg 27. Det finns även en risk för brutna samband mellan Pickesjöns rekreationsområde och skogsmarkerna söder om väg 27. Korridoren omfattar inte området Bosnäs, men en järnväg i markplan väster om sjöområdet och vid Osdal riskerar att ändra områdets lantliga karaktär. Eftersom väg 27 redan är en barriär i området kan en kumulativ effekt bli att den nya järnvägen dubblerar barriäreffekten och att område mellan vägen och järnvägen kan vara svårt att nyttja för friluftsliv. Konsekvensen för Funningeområdet bedöms bli måttlig.

Anläggningstypen är bro för passagen över Viskans dalgång. Den kommer att bli ett påtagligt inslag i vyn över dalgången. Läget är redan påverkat av väg 27 med påfarter och det landskapliga värdet därför måttligt. Känsligheten bedöms vara liten för ytterligare en bro i dalgången. Effekten för bro över

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

Viskan i Osdal bedöms bli liten. Konsekvensen för delen av huvudbanans korridor med bro i Osdal bedöms som liten till måttlig.

Öster om Osdal går huvudbana och bibanan ihop igen. I den norra delen av korridoren, under bostadsområdet Dammsvedjan, går järnvägen i tunnel och i den södra delen av korridoren i markplan. Konsekvensen där korridoren går i tunnel bedöms bli försumbar. I den södra delen av korridorer påverkas enstaka bebyggelse samt frilufts- och koloniområdet Flymader. Skogsområdet söder omKust till kustbanan är tätortsnära med vissa rekreationsvärden med måttlig känslighet för förändring. En järnväg i markplan genom området innebär en lokal påverkan och liten effekt som främst omfattar förändrad markanvändning, risk för barriäreffekter och minskad attraktivitet som boendemiljö. Konsekvensen bedöms bli liten till måttlig. Konsekvensen för orten Målsryd med omgivningar bedöms bli måttlig till stor för en järnväg i den del av korridoren som omfattar järnväg i markplan och försumbar för järnväg i tunnel.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i driftskedet

Lokalisering av anläggningen i plan och höjdläge, liksom anläggningstyp, har stor betydelse för konsekvenser på många områden längs hela sträckan.

Bullerskydd i form av skärmar eller vallar utmed järnvägen kan bli aktuellt där anläggningen passerar nära bostäder. Utformningen av dessa kräver anpassning till landskapsbild, bebyggelsens arkitektur och terrängen.

Påverkan, effekter och konsekvenser i byggskedet

Kring tunnelmynning kommer ytor att behövas för arbetsvägar, etablering och upplag. Likaså kommer motsvarande att behövas i närheten av brofästen.

Arbetsvägar, etablering och upplag kan påverka vistelseytor och invanda stråk i landskapet. Värdet av landskapet kring tunnelmynningarna och brofästena i Regementsområdet och Viskans dalgång är stora. Effekten bedöms bli måttlig och kortvarig eftersom landskapet som berörs har goda möjligheter att återetableras. Konsekvensen blir måttlig.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Under byggskedet kommer åtgärder i form av bland annat omledning av gång- och cykelvägar att utföras för att undvika barriäreffekt av arbetsvägar och etableringsytor.

Konsekvensen i den västra delen av korridoren, i Viared, bedöms som liten. För Viskadalen i Osdal samt för skogsområdet söder om väg 27, bedöms konsekvensen som liten till måttlig. Där korridoren passerar Funningen samt i det fall där Målsryd passeras i markplan, bedöms konsekvensen som måttlig.

Stadsmiljön i Regementsområdet och i de södra stadsdelarna inklusive Göta, har höga värden och effekter på bebyggelse och natur bedöms bli stora.

Sammantaget bedöms konsekvensen som måttligt till stor negativ.

Bedömningen grundar sig främst på att stadsmiljö med höga värden påverkas av bibanan genom Lusharpan med omgivningar.

Naturmiljö

Nuvarande förhållanden

I korridorens sydvästra del berörs ängs- och betesmark vid Borås flygplats samt Pickesjöns omgivningar av anläggningen. Kring Pickesjön består naturvärdena av lövskogsområden, ängs- och betesmark samt skogliga nyckelbiotoper i anslutning till sjön. Samband för känsliga arter finns kring sjön. Sammantaget bedöms områdena ha ett måttligt naturmiljövärde.

Vid stationsläget vid Viskan berörs Osdal och Bråts skjutfält, ett område som tidigare varit under utredning för naturreservatsbildande. Här finns sandiga, hagmarksliknande områden som hyser en unikt artrik gaddstekelfauna och värdefulla livsmiljöer för fåglar. Naturmiljövärdet bedöms vara stort.

Öster om station B4 vid Lusharpan passerar anläggningen genom det variationsrika odlingslandskapet runt Berget och Stuvered med betesmarker, ädellövträd, småvatten och ett stort antal stenmurar och odlingsrösen.

Här bedöms naturmiljövärdet vara måttligt, liksom vid Gånghester där sumpskogar, ängs- och betesmarker samt en skoglig nyckelbiotop berörs.

Vid Råslätt i korridorens sydöstra kant passerar korridoren en värdekärna bestående av randlövskog, ängs- och betesmark, bokskog och gransumpskog.

Områdens bedöms sammantaget ha ett högt naturmiljövärde.

Utöver dessa naturvärden finns mindre områden med lövskog, skogliga naturvärden samt myrmark vid Funningen, Gässlösa och Transås. Dessa områden bedöms ha ett litet naturmiljövärde.

Naturreservatet Lindåsabäcken berörs av korridoren i sydöst. Här

förekommer den starkt hotade flodpärlmusslan (EN) samt sällsynta snäckor, dagsländor och bäcksländor. Bäcken är klassad som nationellt värdefullt vatten och naturmiljövärdet bedöms vara stort.

Förutom Lindåsabäcken finns sjöarna Hälasjön, Pickesjön, Gasslången (norra delen), Stora Nabbasjön och Hårsåsasjön samt vattendragen Viskan, Lillån, Ringsbäcken och Rosendalsbäcken inom korridoren.

Hälasjön är en tämligen stor sjö som omges av barrdominerad skog med lövinslag så som björk och klibbal. Storlom häckar i sjön och arterna svartvit flugsnappare, huggorm och vanlig snok har observerats. Pickesjön omges av både löv- och barrdominerade skogar och är ett välbesökt rekreationsområde.

Båda sjöarna bedöms ha måttliga naturmiljövärden.

Viskan genom Borås är ett lugnflytande vattendrag och utgör en viktig biologisk korridor. Viskans och Djupasjöns sediment är dock kraftigt förorenade till följd av industriverksamheter i Borås.

Ringsbäcken i korridorens östra del är en skogsbäck som rinner genom barrskog och passerar två nyckelbiotoper. Vattendraget Rosendalsbäcken är nationellt värdefullt vatten och omges av en bäckdal klassad som nyckelbiotop. I ån finns bäckröding. Viskan, Rosendalsbäcken och Ringsbäcken bedöms ha måttliga naturmiljövärden.

Hårsåsasjön, Stora Nabbasjön, Gasslångan och Lillån bedöms ha litet naturmiljövärde.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Vid Pickesjön bedöms anläggningen ha en måttlig negativ effekt på naturvärdena på land, då anläggningen innebär markanspråk och fragmentering av livsmiljöer. Konsekvensen blir måttlig.

För Osdal och Bråts skjutfält bedöms områdena påverkas av måttliga permanenta markanspråk då järnvägen går på bro. Bron kan dock medföra skuggning, vilket har negativ påverkan på livsmiljöerna. Anläggningen bedöms innebära att populationer och livsmiljöer för ovanligt artrik gaddstekelfauna kommer att reduceras påtagligt samt att livsmiljöer för känsliga fågelarter kommer att påverkas. Detta innebär stora effekter och en stor negativ konsekvens.

För det variationsrika odlingslandskapet runt Berget och Stuvered samt för ängs- och betesmark vid Borås flygplats bedöms effekten som liten medan konsekvensen blir liten till måttlig. Vid Gånghester passerar anläggningen i tunnel och konsekvensen bedöms bli försumbar.

Värdekärnan vid Råslätt i korridorens sydöstra kant bedöms påverkas av markanspråk och fragmentering. Här blir såväl effekten som konsekvensen måttlig.

Både Hälasjön och Pickesjön påverkas av ytanspråk då järnvägen passerar i markplan. Anläggningen innebär biotopförlust, försämrad vattenomsättning och försämrad rörlighet för fisk och andra organismer. Såväl effekten som konsekvensen bedöms bli måttlig men kan lindras genom rätt placering av järnvägen inom korridoren.

Västra delen av naturreservatet Lindåsabäcken kan komma att påverkas av biotopförlust samt minskning av livsmiljöer för sällsynta arter, bland annat den starkt hotade flodpärlmusslan. Vid passage i markplan kan även vandringshinder för vattenlevande organismer uppstå. Korridorens riktning sammanfaller med naturreservatets och vattendragets riktning på del av sträckan, vilket medför att en lokalisering av anläggningen i naturreservatet påverkar en längre sträcka av reservatet jämfört med en passage tvärs över reservatet. Effekten av ett intrång i reservatet bedöms som måttlig, men rätt placering av järnvägen inom korridoren kan lindra påverkan betydligt.

Konsekvensen bedöms bli måttlig till stor.

Viskan passeras på bro. En passage vid Djupasjön gör det svårt att helt undvika brostöd i vatten, vilket kan medföra mobilisering av förorenade sediment. Effekten för den akvatiska miljön bedöms som måttlig om lämpliga skyddsåtgärder vidtas. Konsekvensen blir liten till måttlig.

Vattendragen Ringsbäcken och Rosendalsbäcken/Häggån passeras i markplan vilket ger upphov till viss förlust av akvatiska livsmiljöer i anslutning till passagen. Vid passage i markplan kan även vandringshinder för vattenlevande organismer uppstå. Miljöanpassningar som minskar de fysiska ingreppen i vattendragsfåran och dess närområde innebär att effekterna bedöms som små. Konsekvensen blir liten till måttlig.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i driftskedet

Bullerdämpande åtgärder kan eventuellt behövas vid Pickesjön och Osdal för att reducera påverkan på fågelliv. Skötsel och hävd av marker kring Osdal är nödvändig för att bibehålla värden för fåglar, insektsfauna och hedartad

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

flora i området. Om järnvägen passerar Lindåsabäcken kan lokaliseringen inom korridoren anpassas för att minimera förlusterna av livsmiljöer för flodpärlmussla.

De negativa effekterna i Viskan kan minimeras genom att brostöd i möjligaste mån inte placeras i vattenmiljön. Uppkomst av vandringshinder i vattendrag kan i de flesta fall undvikas genom lämpliga miljöanpassningar, exempelvis typ av trumma. Generella skyddsåtgärder för att begränsa påverkan på sjöar, vattendrag och våtmarker beskrivs i avsnitt 9.2.1.

Påverkan, effekter och konsekvenser i byggskedet

Vid Osdal och Bråts skjutfält kan värdefulla områden som finns utspridda i området försvinna i byggskedet.

Där järnvägen passerar vattendrag och sjöar i markplan kan

anläggningsarbeten orsaka grumling och försämrad vattenkvalitet vilket kan medföra negativa effekter på vattenlevande organismer. Försämrad vattenkvalitet i Lindåsabäcken kan ge upphov till negativa effekter på bestånden av flodpärlmussla.

Eventuella brostöd i Viskan kan mobilisera förorenade bottensediment, vilket påverkar vattenkvaliteten negativt. Tunnel öster om Osdal innebär risk för påverkan på Viskan från länshållningsvatten. Grumling och föroreningar under byggskedet kan ge upphov till temporära negativa effekter på vattenmiljön i Viskan.

Konsekvenserna bedöms bli små till måttliga om skyddsåtgärder vidtas.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Påverkan på vattenkvaliteten kan minskas genom att byggdagvatten och länshållningsvatten behandlas innan det når recipienten. Vid anläggningsarbeten i sjöar och vattendrag kan arbetsområdet skärmas av med spont, siltgardin eller motsvarande för att begränsa grumling i vatten.

Eventuella förorenade sediment behöver omhändertas. Mindre vattendrag kan tillfälligt ledas om för att minska påverkan på vattenkvaliteten och undvika vandringshinder under byggskedet. Generella skyddsåtgärder för att begränsa påverkan på sjöar, vattendrag och våtmarker beskrivs i avsnitt 9.2.1.

Värdefulla områden som hyser artrik flora och artrik insektsfauna behöver bevaras genom noggrann planering av byggskedet. Rätt lokalisering av arbetsytor och upplag är viktig. Byggskedet behöver föregås av noggrann inventering och åtgärdsplanering av sakkunniga. Troligen behöver fysiska intrång minimeras på flera ytor, och säkerställas genom både hägnad och skötsel.

Beroende på lokalisering, medför anläggningen en måttlig till stor konsekvens för naturreservatet Lindåsabäcken (stort naturmiljövärde).

Konsekvensen för Hälasjön och Pickesjön (måttligt naturmiljövärde), bedöms som måttlig. Vid Osdal (stort naturmiljövärde), bedöms gaddstekelfauna reduceras påtagligt och livsmiljöer för känsliga fågelarter kommer att påverkas. Värdefulla ekologiska samband kommer att påverkas där.

Sammantaget bedöms konsekvensen som stor och negativ, då värde-fulla vatten- och sandmiljöer påverkas.

Kulturmiljö

Nuvarande förhållanden

Regementsområdet och landeriet Katrineberg är värdefulla kulturmiljöer, så även området Göta. Runt Viared och längs bibanan finns ett antal fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar, primärt fossila åkrar, en bytomt och boplatslämningar från historisk tid och möjligen järnålder. Vid bibanan finns även en domarring. Även längs huvudbanan finns ett par fornlämningar och ett större antal övriga kulturhistoriska lämningar av likartad karaktär som runt Viared, samt ett par väg- och gränsmärken. I dalgångar i den östra delen av korridoren slingrar den befintliga järnvägenKust till kustbanan i sitt historiska läge och strax utanför utredningsområdet finns kulturmiljön Målsryd.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Stadsdelen Göta utgör ett välbevarat funktionalistiskt bostadsområde, med flerfamiljshus från 1930-talet till mitten av 40-talet, som är utpekat i Borås Stads kulturmiljöprogram. Området bedöms ha ett måttligt kulturhistoriskt värde. Området påverkas påtagligt då korridoren passerar i markplan rakt genom områdets norra del och bebyggelse kan komma att rivas. Effekten bedöms som stor då rivningar och järnvägens sträckning påverkar stora delar av området, med en måttlig till stor konsekvens. Kumulativa effekter som buller med mera kan leda till att ytterligare bebyggelse påverkas.

Det före detta Regementet och landeriet Katrineberg ligger i stadsdelen Göta strax söder om väg 40 i den sydvästra delen av Borås. Landeriet består av en huvudbyggnad och två flygelbyggnader från 1700-talet. I Regementsparken finns ett soldattorp från 1600-tal. Kasernbyggnaderna är uppförda under 1910-tal. Byggnaderna har skydds- och varsamhetsbestämmelser i detaljplan.

Området bedöms ha ett måttligt kulturhistoriskt värde. Korridoren passerar i markplan genom områdets äldsta bebyggelse; landeribyggnaderna, effekten bedöms som stor. Konsekvensen bedöms därför som måttlig till stor.

Längs de sträckor där järnvägen går i markplan bedöms effekten på de kända fornlämningarna bli stor eftersom de efter tillståndsprövning troligen måste undersökas arkeologiskt och grävas bort. Effekten på väg- och gränsmärken som också är fornlämningar bedöms som liten eftersom de sannolikt kan flyttas och bevaras på en annan plats. Milstolparnas samband riskerar att brytas vid flytt vilket gör att effekten bedöms som liten istället för försumbar.

Längs både bibanan och huvudbanan finns ett antal (46) övriga kulturhistoriska lämningar som primärt består av torplämningar, fossil åker och bebyggelse från historisk tid, men som inte är registrerade som fornlämningar. Flera lämningar är också enbart registrerade i Skog och historia-projektet. Effekten på dessa lämningar längs de sträckor där järnvägen går i markplan bedöms som måttlig, men länsstyrelsen kan göra bedömningen att en övrig kulturhistorisk lämning är av sådant värde att den behöver undersökas arkeologiskt. I vissa fall kan lämningen även omvärderas till fornlämning. Effekten för den enskilda lämningen blir i sådana fall stor.

Konsekvensen för de kända fornlämningarna och övriga kulturhistoriska lämningar längs delar av bibanan (exempelvis domarringen) samt längs huvudbanan bedöms som försumbar, eftersom korridoren här går i tunnel.

Detta förutsatt att inga ingrepp sker i området.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Då stationsläget är beläget centralt i en större stad kommer troligtvis omfattande skyddsåtgärder krävas för att skydda kulturhistoriskt värdefulla objekt, byggnader och sammanhang både ovan och under mark. Exempelvis åtgärder i form av stängsling av fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar är aktuellt i de fall arbete utförs i närheten. Tillfälliga arbetsvägar, etableringsytor och upplag placeras i så stor utsträckning som möjligt så att de inte skadar kulturhistoriskt värdefulla miljöer och objekt. Åtgärder vidtas för att undvika att kulturhistoriskt värdefull bebyggelse skadas av vibrationer

Då stationsläget är beläget centralt i en större stad kommer troligtvis omfattande skyddsåtgärder krävas för att skydda kulturhistoriskt värdefulla objekt, byggnader och sammanhang både ovan och under mark. Exempelvis åtgärder i form av stängsling av fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar är aktuellt i de fall arbete utförs i närheten. Tillfälliga arbetsvägar, etableringsytor och upplag placeras i så stor utsträckning som möjligt så att de inte skadar kulturhistoriskt värdefulla miljöer och objekt. Åtgärder vidtas för att undvika att kulturhistoriskt värdefull bebyggelse skadas av vibrationer