• No results found

Förorenade områden Nuvarande förhållanden

9.4.4  Korridor Raka vägen

Korridor Raka vägen kan kombineras med station L1 eller L7 vid Landvetter flygplats. Konsekvensbedömning för stationerna ingår i bedömningen för korridoren. Korridorens sträckning ses i Figur 9.10.

Almedal

Forsåker

Landvettersjön

L1 Tunnel

L7 Öster om flygpl.

Gunnebo

Bedömd huvudsaklig anläggningstyp för ny stambana (Gränser mellan anläggningstyper är ungefärliga och kommer att detaljstuderas i utformning av planförslag)

Bank eller skärning Lång bro

Bergtunnel Stationsalternativ Utredningsområde

Figur 9.10 Korridor Raka vägen.

Landskap och bebyggelse Nuvarande förhållanden

Den del av Mölndalsåns dalgång som berörs av alternativ Raka vägen går i ett kraftigt infrastrukturpräglat stråk med verksamheter utmed befintlig väg- och järnvägsstråk. Där anläggningen viker av och går in i tunnel strax efter Flöjelbergsgatan är berget på östra sidan en hög bergsbrant som dominerar rumsligheten i dalgången. Gunnebo slott med omgivningarna vid Rådasjön har parkkaraktär och är ett viktigt besöksmål. Mölnlycke tätort, skogen öster om Mölnlycke tätort och Landvetter flygplats beskrivs i alternativ Mölnlycke.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Känsligheten i den del av Mölndalsåns dalgång som berörs av alternativ Raka vägen ligger dels i förändrad stadsbild dels i förändrad funktion, användning och rörelsemönster. Dalgången har ett högt värde som entré till Göteborg, men dagens visuella kvaliteter kring väg och järnväg är låga. Ett visst fastighetsintrång kommer att krävas i Lackarebäcks industriområde och nya broar över E6/E20 för järnväg och väg som kan förändra stadsbilden kan

komma att behövas. Den negativa effekten av det bedöms som liten eftersom dalgången skala är storslagen och dagens situation på den berörda sträckan präglas av infrastruktur och verksamheter utan stora stadsbildsmässiga värden. Det skulle kunna uppkomma positiva effekter av nya broar och byggnader med annan arkitektur än dagens. Konsekvensen bedöms därför bli liten.

Alternativ Raka vägen innebär att den nya järnvägen inte får ett stopp vid station Mölndal C som därmed inte får en utökad funktion som regional målpunkt och fördelningspunkt för resande. Effekten av det bedöms bli sämre förutsättningar för en omställning till ett mer hållbart transportsystem med överflyttning från fossilberoende resor. Vid en överbelastning i

transportsystemet i Göteborg skapas ingen möjlighet till avlastning vid Mölndal C och den regionala samhällsplaneringen blir mindre långsiktigt hållbar. Den negativa konsekvensen för den regionala och lokala utvecklingen bedöms utifrån de antagandena som negativ.

Eftersom den föreslagna anläggningstypen är tunnel för hela passagen förbi Gunnebo slott med omgivning bedöms inga negativa effekter uppkomma.

Konsekvensen av tunnel under Gunnebo bedöms därmed bli försumbar.

Alternativ Raka vägen har samma sträckning som alternativ Mölnlycke från Mölnlycke tätort till och med Landvetter flygplats och konsekvenserna blir därmed desamma. Konsekvenserna för sträckan under Mölnlycke tätort i tunnel bedöms bli försumbar, för sträckan genom skogsområdet öster om Mölnlycke liten till måttlig, för passagen förbi Björröd måttlig till stor, för station L1 på Landvetter flygplats L1 positiv samt för station L7 liten till måttlig.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i driftskedet

Lokalisering av anläggningen i plan och höjdläge, liksom anläggningstyp, har stor betydelse för konsekvenser på många områden längs hela sträckan.

Bullerskydd i form av skärmar eller vallar utmed järnvägen kan bli aktuellt för bostäder i främst Björröd. Utformningen av dessa kräver anpassning till landskapsbild, bebyggelsens arkitektur och terrängen.

Påverkan, effekter och konsekvenser i byggskedet

Etableringsytor och arbetsvägar i närheten av tunnelmynning öster om Mölnlycke och brofästen i Björröd kan påverka vistelseytor och invanda stråk i landskapet. Effekten bedöms bli liten och lokal men långvarig då det kommer ta lång tid innan landskapet återgår till tidigare förhållande efter att etableringsytan inte längre behövs. Konsekvensen blir liten eftersom det endast berör lite bebyggelse och ligger relativt avskilt.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Under byggskedet kommer åtgärder i form av bland annat omledning av gång- och cykelvägar att utföras för att undvika barriäreffekt av arbetsvägar och etableringsytor.

Konsekvensen av påverkan på Mölndalsåns dalgång på den sträcka som berörs direkt bedöms som liten. Däremot är bedömningen för Mölndal som tätort och för den regionala och lokala utvecklingen, att konsekvenserna blir negativa av att alternativ Raka vägen viker av i tunnel i Lackarebäck och därmed inte har ett stopp vid station Mölndal C. För sträckan genom skogsområdet öster om Mölnlycke bedöms konsekvensen bli liten till måttlig och för den korta passagen förbi Björröd måttlig till stor.

För stationsläge L1 under Landvetter flygplats, bedöms konsekvensen bli positiv och för stationsläge L7 liten till måttlig eftersom alternativ L7 ligger på avstånd från flygplatsens terminal.

Sammantaget bedöms konsekvensen för alternativ Raka vägen bli liten negativ. Skälet till den låga bedömningen är att de platser som har högst värde, Gunnebo slott med omgivningar och Mölnlycke tätort, inte påverkas.

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

Naturmiljö

Nuvarande förhållanden

Inom korridor Raka vägen finns naturvärden knutna till lövskogs- och parkmiljöer kring Gunnebo samt till skog och våtmarker öster om Mölnlycke.

Söder om Rådasjön passerar korridoren flera områden kring Lackarebäck, Gunnebo, Grevedämmet och Pixbo med höga naturvärden knutna till lövskog, ädellövskog, ängs- och betesmark samt lövsumpskog. Dessa områden

har inventerats och konstaterats ha höga samt påtagliga naturvärden.

Sammantaget bedöms värdet vara stort.

Södra delen av Rådasjöns naturreservat passeras av korridoren. Reservatet består av ädellövskogar med rik flora, strandskogar, betesmarker och sjön Rådasjön som har en artrik fiskfauna. Naturmiljövärdet bedöms även här vara stort.

Öster om Mölnlycke har detta alternativ samma sträckning som alternativ Mölnlycke, se beskrivning av förhållanden i avsnitt om korridor Mölnlycke.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

En bergtunnel från Almedal till Mölnlycke innebär att barriäreffekterna blir relativt små. Stor andel bank och skärning längs den östra delen av korridoren kan emellertid ge upphov till påtaglig fragmentering och förlust av myrmarker och skyddsvärd skog.

För de lövskogs- och parkmiljöer kring Lackarebäck, Gunnebo, Grevedämmet och Pixbo i korridorens västra del bedöms konsekvensen av anläggningen bli försumbar då järnvägen går i tunnel. Bedömningen förutsätter att markytor för anläggande och drift kan förläggas utanför områden med höga naturvärden.

Även för Rådasjöns naturreservat blir konsekvensen försumbar på grund av anläggning i tunnel, med samma förutsättning kring markanspråk som för områdena ovan.

Anläggningen passerar Stensjön i bergtunnel, varför den permanenta påverkan bedöms bli försumbar. Mölndalsån kan påverkas av fysiska förändringar i Mölndalsåns dalgång innan tunnelmynning vid Lackarebäck, vilket kan påverka åns vattenmiljö. Konsekvensen bedöms bli liten till måttlig.

De mindre sjöar som finns inom korridoren riskerar att påverkas av

biotopförlust, försämrad vattenomsättning och fragmentering om järnvägen passerar på bank. En lokalisering som undviker sjöarna kan lindra

konsekvenserna.

Eftersom detta alternativ har samma sträckning som alternativ Mölnlycke öster om Mölnlycke blir bedömningen densamma för denna sträcka, vilket innebär måttlig till stor konsekvens för Yxsjöns naturreservat, stor konsekvens för den skogliga värdekärnan söder om Landvetter tätort, måttlig konsekvens för Östra Paradistjärnen, liten konsekvens för Björrödsbäcken och Skällsjöbäcken samt liten till måttlig konsekvens för våtmarker, sumpskogar och grundvattenberoende torvområden väster om Landvetter flygplats.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i driftskedet

Lokalisering av anläggningen har stor betydelse för konsekvenser i områden söder om Landvettersjön, där effekter på värdefulla skogs- och våtmarksområden får mindre betydelse ju längre norrut anläggningen placeras. Bullerskydd kommer att få betydelse för känsliga fågelarter.

Generella skyddsåtgärder för att begränsa påverkan på sjöar, vattendrag och våtmarker beskrivs i avsnitt 9.2.1.

Påverkan, effekter och konsekvenser i byggskedet

För området norr och öster om Yxsjön kan känsliga arter av fåglar störas under häckningstid. Det finns även risk för grumling och störning på och kring vattenområden med höga värden för groddjur. I byggskede tillkommer markanspråk för etableringsytor, upplag med mera.

Myrmarkers och sumpskogars ekologiska värden är generellt beroende av att naturliga flödesvariationer kvarstår. Anläggningsvägar och arbete med tunga maskiner i anslutning till våtmarker kan påverka torvens kompakteringsgrad och därmed få effekt på torvens vattenhalt och genomsläpplighet, vilket kan resultera i att vattennivån i vissa delar av våtmarken minskar. Detta bedöms leda till att omfattande arealer av våtmarker riskerar att påverkas negativt av dränering och grundvattensänkning. Detta kan påverka fågelliv, insekter, med mera. Effekterna kan vara långvariga och lokalt bli stora.

Där järnvägen passerar vattendrag och våtmarker i markplan kan anläggningsarbeten påverka flödesförhållanden och vattenkvalitet i nedströms belägna ytvatten vilket kan få negativa effekter på vattenlevande organismer. Vid anläggande av bro förbi Björrödsbäcken och Skällsjöbäcken finns risk för påverkan genom grumling och utsläpp av byggdagvatten. I Mölndalsån finns risk för utsläpp av länshållningsvatten från tunnelarbeten. I Östra Paradistjärn finns risk för grumling och negativa effekter i vattenmiljön.

Konsekvenserna bedöms bli små om skyddsåtgärder vidtas.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Arbete i och kring vatten som är särskilt värdefulla för groddjur bör undvikas och arbetstider bör begränsas i närheten av häckningsplatser för känsliga fågelarter. Lokalisering av anläggningsytor och upplag bör undvikas i

anslutning till områden med förhöjda naturvärden och i stråk med betydande ekologiska samband mellan Yxsjöns naturreservat och Björröd.

Påverkan kan på ytvatten kan motverkas genom att etableringsytor placeras med skyddsavstånd till vattendrag samt att byggdagvatten och länshållningsvatten från tunnel behandlas innan det tillförs recipient.

Arbete i vatten i Mölndalsån bör undvikas under laxens lekvandring och smoltutvandring. Vid anläggningsarbeten i sjöar och vattendrag kan arbetsområdet skärmas av med spont, siltgardin eller motsvarande för att begränsa grumling i vatten. Mindre vattendrag kan tillfälligt ledas om för att minska påverkan på vattenkvaliteten och undvika vandringshinder under byggskedet. Generella skyddsåtgärder för att begränsa påverkan på sjöar, vattendrag och våtmarker beskrivs i avsnitt 9.2.1.

Korridoren påverkar flera vattenmiljöer och bedöms ge måttliga konsekvenser för Östra Paradistjärn med ett måttligt naturmiljövärde.

Vidare kan korridoren innebära stor påverkan på skyddade arter, flera värdefulla skogs- och myrområden samt ekologiska samband.

Lokaliseringen inom korridoren får betydelse för konsekvenserna.

Den sammantagna konsekvensen för alternativet Raka vägen bedöms bli stor och negativ. Bedömningen grundar sig på den påverkan korrido-ren har på arter, värdefulla vattenmiljöer samt skogs- och myrområden.

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

Kulturmiljö

Nuvarande förhållanden

Den del av Mölndalsåns dalgång som berörs av alternativ Raka vägen går i ett kraftigt infrastrukturpräglat stråk med en rad värdefulla kulturmiljöer utmed befintligt väg- och järnvägsstråk. Korridoren berör såväl kommunala kulturmiljöer som riksintressen för kulturmiljövård i både Mölndals tätort och strax utanför. Det gäller äldre gårdar, park- och rekreationsområden, bostadsområden, industribebyggelse med koppling till Mölndalsån och herrgårdsmiljöer med höga kulturhistoriska och rekreativa värden. Enstaka fornlämningar i form av en förhistorisk boplats och ett av få gravfält inom utredningsområdet är belägna inom korridoren. Mölnlycke tätort, skogen öster om Mölnlycke tätort och Landvetter flygplats beskrivs i alternativ Mölnlycke ovan.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Kulturmiljön Lackarebäcks gård – Svejserdalen – Ekekullen ligger i Mölndals norra delar och utgörs av park- och rekreationsområden från förra sekelskiftet kring före detta Lackarebäcks gård. Området är utpekat i Mölndals stads kulturmiljöprogram och har måttliga kulturhistoriska värden. Korridoren passerar genom området i markplan. Kulturmiljöns värden påverkas om järnvägen passerar genom området och effekterna blir stora då områdets värden riskerar att gå förlorade och den historiska läsbarheten försvåras eller upphör helt om järnvägen anläggs genom området.

Konsekvensen bedöms som måttlig till stor.

Området Västra Enerbacken, ett bostadsområde uppfört på 1960-talet med lamellhus byggda efter småskalig tradition och anpassat efter de topografiska förutsättningarna är beläget strax söder om där korridoren övergår till tunnel. Området har ett måttligt värde och är utpekat i Mölndals stads kulturmiljöprogram. Västra Enerbacken passeras i tunnel. Förutsatt att inga större ingrepp sker i området bedöms konsekvensen som försumbar.

Precis vid tunnelmynningen vid Enerbacken finns ett av utredningsområdets få gravfält och en förhistorisk boplats samt något längre norrut en

minnessten, som alla riskerar att tas bort.

Mölndals kvarnby ligger vid Mölndalsåns fors och Mölndalsfallet som omges av äldre industribyggnader och bostadsbebyggelse på berget. Kvarnbyn har funnits på platsen sedan medeltiden och är ursprunget till det som sedan blev Mölndals stad. Under 1800-talet utvecklades kvarnbyn till ett industrisamhälle där det tillverkades papper, textil och linolja. Området utgör riksintresse för kulturmiljövården och är utpekat i Mölndals stads kulturmiljöprogram. Korridoren passerar området i tunnel, förutsatt att inga större ingrepp sker i området bedöms konsekvensen som försumbar.

I Mölndals nordöstra del vid Rådasjön ligger Gunnebo slott. Gunnebo med omgivningar är riksintresse för kulturmiljövården och skyddat som kulturreservat och byggnadsminne, det är även utpekat i kommunens kulturmiljöprogram. Slottet är uppfört under 1700-talet och var under denna tid en påkostad sommarvilla. Slottet omges av trädgård och park utformade efter 1700-talets ideal och utgör sammantaget en välbevarad högreståndsmiljö med omgivande skogs- och jordbruksmark. Området är av stort värde och passeras i tunnel. Förutsatt att inga större ingrepp sker i området bedöms konsekvensen som försumbar.

Pixbo herrgård, med anor från medeltid, består av en mindre herrgårdsmiljö med huvudbyggnad från 1700-talet och dammanläggning för den stora fruktodling som hörde till gården under 1800-talets andra hälft och 1900-talets början. Området passeras i tunnel. Förutsatt att inga större ingrepp sker i området bedöms konsekvensen som försumbar.

Längs de sträckor där järnvägen går i markplan bedöms effekten på de kända fornlämningarna bli stor eftersom de efter tillståndsprövning troligen måste undersökas arkeologiskt och grävas bort. Effekten på Hejderidarenss grav som också är fornlämning bedöms som liten eftersom den sannolikt kan flyttas och bevaras på annan plats. Hejderidarens grav är tidigare flyttad.

Längs korridoren finns ett antal övriga kulturhistoriska lämningar som inte är registrerade som fornlämningar, hägnader och en väg öster om Mölnlycke.

Effekten på dessa lämningar längs de sträckor där järnvägen går i markplan bedöms som måttlig. Länsstyrelsen kan dock göra bedömningen att en övrig kulturhistorisk lämning är av sådant värde att den behöver undersökas arkeologiskt. I vissa fall kan lämningen även omvärderas till fornlämning.

Effekten för den enskilda lämningen blir i sådana fall stor.

Konsekvensen för de kända fornlämningarna och övriga kulturhistoriska lämningarna längs delar av korridoren som går i tunnel bedöms som försumbar. Detta förutsatt att inga ingrepp sker i området.

Längs delar av sträckan öster om Mölnlycke har en arkeologisk utredning gjorts, men det finns ändå potential för fynd av ytterligare lämningar.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Skyddsåtgärder i form av stängsling av fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar är aktuellt i de fall arbete utförs i närheten.

Tillfälliga arbetsvägar, etableringsytor och upplag placeras i så stor utsträckning som möjligt så att de inte skadar kulturhistoriskt värdefulla miljöer och objekt.

Korridoren ger negativa effekter på en värdefull kulturmiljö;

Lackarebäcks gård - Svejserdalen – Ekekullen. Effekterna bedöms bli stora eftersom korridoren passerar i markplan genom områdets mitt.

Ett av utredningsområdets få gravfält berörs också av korridoren i markplan, vilket bedöms ge stora effekter. Vissa berörda fornlämningar bedöms som möjliga att flytta för att begränsa skadan.

Sammantaget bedöms korridoren Raka vägen ge en liten till måttlig negativ konsekvens då en värdefull kulturmiljö påverkas.

Rekreation och friluftsliv Nuvarande förhållanden

Uppe på höjden, Lackarebäcksfjället, finns ett mindre kommunalt utpekat grönområde med en utsiktsplats över Mölndalsåns dalgång samt Göteborg.

Området är idag bullerutsatt dels av infrastrukturanläggningarna i dalgången dels av väg 40.

Gunnebo slott med omgivningarna vid Rådasjön har parkkaraktär och är ett viktigt besöksmål. Järnvägsanläggningen passerar detta område i tunnel.

Skogsområdet öster om Mölnlycke tätort fram till Landvetter flygplats beskrivs i alternativ Mölnlycke ovan.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Det kommunalt utpekade grönområdet på Lackarebäcksfjället är idag bullerutsatt och ligger inte i direkt anslutning till bostäder. Från Kallebäck är tillgängligheten till grönområdet begränsad, inte minst på grund av topografin. Ytterligare tillkommande infrastruktur och buller innebär en försumbar konsekvens.

I skogsområdet öster om Mölnlycke tätort och söder om Landvetter tätort, där järnvägen kommer ut ur tunnel, bedöms områdets storlek och de topografiska förutsättningarna möjliggöra anläggande av järnväg i

markplan på ett sådant sätt att intrånget endast ger en lokal förändring i nära anslutning till järnvägen. Järnvägen kan bli en barriär och vissa invanda stråk riskerar att påverkas och behöva ledas om. Effekten av en järnväg i markplan bedöms ge ökad bullerspridning och risk för viss fragmentering av området med minskad attraktivitet som följd. Den negativa konsekvensen bedöms bli liten till måttlig.

En längre bro över Björrödsdalen innebär en lokal påverkan på skala, upplevelse av dalgången och invanda stråk i naturen kring vägen. Beroende på var i korridoren järnvägen förläggs kan det bli viss påverkan på

rekreationsområden bland annat ökad bullerspridning, men relativt få människor påverkas. Skogsområdet öster om Björrödsdalen är redan idag starkt bullerpåverkat av flygtrafik och konsekvensen i rekreationsområdet bedöms som liten.

Skogsområdet öster om Mölnlycke där korridoren kommer ut ur tunnel kan tillgängligheten till målpunkter för barn och unga påverkas.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i driftskedet

Bullerreducerande åtgärder kan komma att krävas för att säkerställa att riktvärdena för buller i rekreationsområden klaras i det aktuella rekreationsområdet.

Påverkan, effekter och konsekvenser i byggskedet

Etableringsytor och arbetsvägar i närheten av tunnelmynning öster om Mölnlycke kan påverka vistelseytor och invanda stråk i landskapet.

Effekten bedöms bli lokal men stor då den berör områden som används för rekreation. Effekten bedöms även bli långvarig då det kommer ta lång tid innan naturmiljön återgår till tidigare förhållande efter att etableringsytan inte längre behövs. Konsekvensen bedöms som måttlig eftersom

tunnelmynningen ligger i områden som används för rekreation och är platser där många rör sig.

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

Korridoren berör enstaka tätortsnära rekreationsområden öster om Mölnlycke och i Björrödsdalen, vilka kommer påverkas av

fragmentering, tillkommande buller samt försämrad attraktivitet.

Denna påverkan är lokal och områdets värde bedöms som litet. Yxsjöns naturreservat berörs i ett begränsat område i den norra delen av reservatet.

Den sammanvägda bedömningen för korridoren bedöms som liten till måttligt negativ, på grund av barriärverkan samt viss påverkan på rekreationsområden.

Ytvatten

Nuvarande förhållanden

Korridoren berör Mölndalsån i norra delen av Mölndalsåns dalgång.

Korridoren sammanfaller med korridor Mölnlycke från Mölnlycke och vidare österut, se avsnitt om korridor Mölnlycke.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Hydrologi

Påverkan på flödesförutsättningarna i Mölndalsån kan ske om anläggningen gör intrång i åfåran och effekten på hydrologin kan då bli stor. Korridoren berör i Mölndalsåns dalgång Mölndalsån vid Åkröken söder om

Flöjelbergsgatan. I detta avsnitt av korridoren ligger Mölndalsån nära befintlig järnväg och E6/E20 och det finns därför begränsat utrymme för ytterligare järnvägsspår utan att påverka befintlig infrastruktur eller Mölndalsån. Risken för permanent intrång i Mölndalsåns åfåra bedöms därför vara betydande.

För övriga delar i korridoren där anläggningen förläggs i markplan och därmed kan ge negativa effekter för våtmarker och ytvattendrag sammanfaller korridoren med korridor Mölnlycke, se avsnitt om korridor Mölnlycke.

Naturmiljövärde och konsekvens beskrivs under avsnitt Naturmiljö.

Vattenförekomster

Det finns två vattenförekomster i korridor Raka vägen där det bedöms kunna bli en försämring vilka är:

• Mölndalsån – Kålleredsbäckens inflöde till Liseberg (WA73319439)

• Mölndalsån - Stensjön till sammanflödet med Kålleredsbäcken (WA62547352)

Konsekvensbedömningen för dessa ytvattenförekomster redovisas i avsnitt

Konsekvensbedömningen för dessa ytvattenförekomster redovisas i avsnitt