• No results found

Förorenade områden

9.5.3  Korridor Bollebygd Nord

Korridorens sträckning ses i Figur 9.14.

Landskap och bebyggelse Nuvarande förhållanden

I området närmast Landvetter flygplats har detta alternativ samma

sträckning som korridor Hindås respektive korridor Hestra, se beskrivningar av förhållanden för de sträckorna i kapitlen för alternativen Hindås

respektive Hestra.

Öster därom går korridoren genom skogsområden med inslag av mindre sprickdalar, sjöar och mossar. Närheten till väg 27/40 ger en infrastrukturpräglad karaktär och området är mycket glest bebyggt.

Korridoren passerar Nolåns dalgång nära Bollebygd tätort där dalgången är bred med långa siktlinjer och mycket bebyggelse. Landskapet i denna del av dalgången är präglat av långt, historisk brukande av jorden och av Nolåns meandrande lopp.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Eftersom detta alternativ har samma sträckning som alternativ Hindås för området närmast Landvetter flygplats blir bedömningen där densamma.

Konsekvensen närmast Landvetter flygplats bedöms som liten.

Nolån Bedömd huvudsaklig anläggningstyp för ny stambana

(Gränser mellan anläggningstyper är ungefärliga och kommer att detaljstuderas i utformning av planförslag)

Bank eller skärning

Figur 9.14 Korridor Bollebygd Nord.

Skogsområdet utmed väg 27/40 har en landskapskaraktär med låga värden och med måttlig känslighet för förändring. Påverkan av en järnväg i markplan här sker i en redan infrastrukturpräglad miljö och effekten bedöms därför vara liten. För en smal del av korridoren som ligger söder om väg 27/40, närmast sjösystemet med Stora Övattnet, blir effekten något större eftersom där finns bebyggelse. Dock är området påverkat av närheten till väg 27/40.

Korridoren går på bro över den smala, djupa dalgången Grandalen medKust till kustbanan på dalgångens botten och i samma läge även över väg 27/40.

Effekten på landskapet av en bro blir främst i vyn sedd från väg 27/40.

Konsekvensen på skogsområdet utmed väg 27/40 fram till Nolåns dalgång bedöms bli liten till måttlig.

Korridoren passerar i tunnel i de höglänta skogsområdena på båda sidor om Nolåns dalgång. Där anläggningstypen är tunnel blir det inga konsekvenser för landskap och bebyggelse.

Där korridoren kommer ut ur/går in i tunnel är Nolåns dalgång bred med långa siktlinjer. Landskapskaraktären är mycket värdefull med en stor känslighet för förändring. Nolåns dalgång har funktion och visuella kvaliteter som är ovanliga i regionen. Bro och tunnelmynning blir synligt från långt håll, bland annat från Bollebygd kyrka. Bron kommer att bli en visuell barriär och tunnelmynningarna kommer att bli markanta inslag i dalgångens slänter.

Bro och tunnelmynning i ett läge så nära Bollebygd tätort ger stor negativ effekt då områdets karaktär som boendemiljö och jordbruksbygd kommer

att övergå till att bli mer präglad av infrastruktur. En bro bryter inte fysiska samband på samma sätt som ett läge i markplan men den visuella påverkan av en bro samt de markintrång som bland annat brostöd och tunnelmynning ger bedöms vara ge stor och långvarig effekt på upplevelsen av landskapets skala och på platsens attraktivitet som boende- och vistelsemiljö. Under bron och kring brostöden kan det uppkomma otrygga miljöer som bidrar till barriäreffekt för barn och ungdomars rörelser. En passage av Nolåns dalgång i det läget bedöms sammantaget ge stora negativa konsekvenser för Bollebygds tätortsutveckling norrut, för ortens identitet och för upplevelsen av Nolåns dalgång.

Alternativ Bollebygd Nord har samma sträckning som alternativ Hestra för området söder om Gesebols sjö och norr om Sandared. Konsekvensen för området söder om Gesebols sjö bedöms vara måttlig och för området norr om Sandared stort.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i driftskedet

Lokalisering av anläggningen i plan och höjdläge, liksom anläggningstyp, har stor betydelse för konsekvenser på många områden längs hela sträckan.

Bullerskydd i form av skärmar eller vallar utmed järnvägen kan bli aktuellt där anläggningen passerar nära bostäder. Utformningen av dessa kräver anpassning till landskapsbild, bebyggelsens arkitektur och terrängen.

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

Påverkan, effekter och konsekvenser i byggskedet

Kring tunnelmynning vid bland annat Nolåns dalgång liksom norr om Sandared kommer ytor att behövas för arbetsvägar, etablering och upplag.

Likaså kommer motsvarande att behövas i närheten av brofästen i bland annat Nolåns dalgång och Grandalen. Arbetsvägar, etablering och upplag kan påverka vistelseytor och invanda stråk i landskapet. Effekten bedöms lokal, måttlig och långvarig då det kommer ta lång tid innan naturmiljön återgår till tidigare förhållande efter att etableringsytan inte längre behövs.

Konsekvensen blir stora eftersom området ligger nära bebyggelse och

områden där människor rör sig, platserna är synliga från långt håll och värdet av landskapet kring tunnelmynningarna och brofästena i Nolåns dalgång är stora.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Under byggskedet kommer åtgärder i form av bland annat omledning av gång- och cykelvägar att utföras för att undvika barriäreffekt av arbetsvägar och etableringsytor.

Korridoren omfattar passage genom Nolåns dalgång, där landskapet har mycket stora värden och hög känslighet för förändring. En järnväg på bro kommer att påverka skala, karaktär samt upplevelsen av landskapet. Även funktioner och totalintrycket kommer att försämras.

Effekten bedöms vara stor. Korridoren omfattar också passage norr om Sandared där landskapet har stort värde. Effekten av en järnväg i markplan bedöms som måttlig. På övriga delar av sträckan är värdet lägre och effekten bedöms bli mindre.

Den sammantagna konsekvensen för alternativ Bollebygd Nord bedöms som stor och negativ, eftersom passagen i korridorens läge genom Nolåns dalgång ger stora negativa konsekvenser.

Naturmiljö

Nuvarande förhållanden

Öster om Landvetter flygplats berör korridoren en skoglig värdekärna i anslutning till de bergtäkter som finns här. Områdena består av våtmarker, sumpskogar, myr och flerskiktad barrskog och det sammanvägda

naturmiljövärdet bedöms vara måttligt.

Ett flertal skogliga värdekärnor berörs av korridoren mellan Härryda och Hindås där anläggningen går i markplan. Söder om Risbohult samt norr om Stora Bugärde utgör flertalet sumpskogar ett sammanhängande komplex kring väg 27/40, från Huvudaby i väst till Dammkullen i öst. Områdenas naturvärden varierar, det sammantagna naturmiljövärdet bedöms vara måttligt.

Naturreservatet Klippan berörs av korridoren. Avgränsningen för

naturreservatet överlappar till stor del med utbredningen för riksintresset för naturvård samt friluftsliv, NRO 141 58 respektive FO 22, samt för Natura 2000-område (SCI). Klippan utgörs av gammal barrskog, välutvecklade våtmarker och värden kopplade till ett historiskt odlingslandskap. Mindre hackspett och spillkråka är typiska arter för taiga (9010) som återfinns i området. Området har stort naturmiljövärde.

I korridorens östra del berörs stora, delvis sammanhängande,

våtmarksområden öster om Gesebols sjö. Dessa bildar ekologiska nätverk och bedöms ha stora ekologiska värden. Väster om Sandared, i anslutning till myrmarkerna, finns även ett ca 8 ha stort skogligt biotopskyddsområde med stora värden.

Längs den östra delen av korridoren, mellan Olofstorp och Bäckabo, uppkommer barriäreffekter. Väster om Bollebygds tätort kommer järnvägen att löpa i nära anslutning till väg 40/27 vilket medför att

”instängningseffekten” på vilt och annan fauna blir liten längs denna del.

Utöver ovan nämnda naturvärden finns skogliga värden i form av

Hällmarkstallskog, barrsumpskog och fattigkärr vid Lindås som bedöms ha litet naturmiljövärde.

De större vattendragen Nolån och Sandaredsån berörs av korridoren.

Nolån är ett medelstort, varierat vattendrag med i stora delar naturligt och meandrande lopp och bedöms ha stort naturmiljövärde. Nolån är utpekat som nationellt värdefullt vatten, framför allt för sina förekomster av strömvatten och flodpärlmussla. Sandaredsån bedöms ha litet

naturmiljövärde.

Korridoren passerar ett antal mindre till medelstora vattendrag med måttliga naturmiljövärden, Häbbäcken, Huvdaby bäck, Grandalsbäcken och Mörkarebäcken. I korridoren finns även Fäsjön, en djup sjö med måttligt naturmiljövärde.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Klippans södra del berörs direkt av korridoren, cirka 5,3 hektar. Förutsatt att järnvägsanläggningen kan lokaliseras utanför reservatsgränsen bedöms effekten på berörda arter och naturtyper som liten och den sammanvägda konsekvensen bedöms bli måttlig.

För de skogliga värdekärnorna, öster om Landvetter flygplats samt norr om Stora Bugärde, bedöms anläggningen medföra förlust av livsmiljöer, risk för förändrad hydrologi samt stor risk för fragmentering och kanteffekter på våtmarker och skogsmark med måttliga värden. Med rätt placering av järnvägen inom korridoren bedöms det möjligt att lindra skadan, varför den sammantagna konsekvensen blir måttlig.

Flera stora myrmarker med höga naturvärden riskerar att påverkas negativt av dränering och grundvattensänkning, bland annat vid Stora Övattnet i väster och i området öster om Gesebols sjö. Anläggningen bedöms skada ekologiska samband med värden för bland annat känsliga fågelarter och konsekvensen bedöms som stor.

För vattendrag i korridoren kan anläggning av järnvägen ge upphov till permanenta effekter på flöden, bottnar och stränder vilket kan påverka akvatiska livsmiljöer negativt. Nolån, Grandalsbäcken och Häbbäcken passeras på bro vilket medför små ytanspråk. Vissa biotopförluster kan dock uppkomma i Nolån på grund av brostöd och etableringsytor. Risken för permanenta effekter på bestånd av flodpärlmussla är liten. Sammantaget bedöms effekten bli måttlig i Nolån respektive liten i Grandalsbäcken och Häbbäcken.

Övriga vattendrag passeras i markplan vilket ger upphov till förlust av akvatiska livsmiljöer i anslutning till passagen. Vid passage i markplan finns även risk för att vandringshinder för vattenlevande organismer uppstår om vattendraget leds genom trumma. Miljöanpassningar som minskar de fysiska ingreppen i vattendragsfåran och dess närområde innebär att effekterna för vattenmiljön bedöms bli små.

Fäsjön riskerar försämrad vattenomsättning och fragmentering vid passage med bank. Rätt placering av järnvägen inom korridoren kan lindra effekten som bedöms bli måttlig.

De negativa konsekvenserna för akvatiska livsmiljöer bedöms bli små förutom för Nolån och Fäsjön där de bedöms bli måttliga.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i driftskedet

Lokalisering av anläggningen har stor betydelse för konsekvenser på många områden längs hela sträckan. Det gäller bland annat skogsområden öster om Landvetter flygplats, vid Klippan, från Olsfors till Pålsbo. Bullerskydd kommer att få betydelse för känsliga fågelarter.

De permanenta effekterna på Nolån kan minskas genom att brostöd inte placeras i vattenmiljön samt att dagvatten från anläggningen genomgår fördröjning och rening innan det når ån.

Uppkomst av vandringshinder i vattendrag kan i de flesta fall undvikas genom lämpliga miljöanpassningar, exempelvis typ av trumma. Generella skyddsåtgärder för att begränsa påverkan på sjöar, vattendrag och våtmarker beskrivs i avsnitt 9.2.1.

Påverkan, effekter och konsekvenser i byggskedet

För områden nära Risbohult, Klippan, Gesebol och Pålsbo kan byggskedet ha en påverkan på känsliga arter av fåglar i häckningstid. Risk för grumling och störning på och kring vattenområden med höga värden för groddjur kan

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

här också få betydelse. Vid byggskedet tillkommer markanspråk för upplag, etableringsytor med mera.

Myrmarkers och sumpskogars ekologiska värden är generellt beroende av att naturliga flödesvariationer kvarstår. Anläggningsvägar och arbete med tunga maskiner i anslutning till våtmarker kan påverka torvens kompakteringsgrad och därmed få effekt på torvens vattenhalt och genomsläpplighet, vilket kan resultera i att vattennivån i vissa delar av våtmarken minskar. Detta bedöms leda till att omfattande arealer av våtmarker riskerar att påverkas negativt av dränering och grundvattensänkning. Detta kan påverka fågelliv, insekter, med mera. Effekterna kan vara långvariga och lokalt bli stora.

Där järnvägen passerar vattendrag och våtmarker i markplan kan anläggningsarbeten påverka flödesförhållanden och vattenkvalitet i nedströms belägna ytvatten vilket kan få negativa effekter på vattenlevande organismer. Anläggningsarbeten och utsläpp av länshållningsvatten från tunnelarbeten kan försämra Nolåns vattenkvalitet, vilket kan ge negativa effekter på bestånden av flodpärlmussla. Konsekvenserna bedöms bli små till måttliga om skyddsåtgärder vidtas.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Arbete i och kring vatten som är särskilt värdefulla för groddjur bör undvikas och arbetstider bör begränsas i närheten av häckningsplatser för känsliga fågelarter. Lokalisering av anläggningsytor och upplag bör undvikas i

anslutning till områden med förhöjda naturvärden och i stråk med betydande ekologiska samband söder om Risbohult, vid Gesebol och kring Pålsbo.

Påverkan på Nolån och andra vattendrag kan motverkas genom att etableringsytor placeras med skyddsavstånd till ytvatten samt att byggdagvatten och länshållningsvatten från tunnel behandlas innan det tillförs recipient. Vid anläggningsarbeten i sjöar och vattendrag kan arbetsområdet skärmas av med spont, siltgardin eller motsvarande för att begränsa grumling i vatten. Mindre vattendrag kan tillfälligt ledas om för att minska påverkan på vattenkvaliteten och undvika vandringshinder under byggskedet. Generella skyddsåtgärder för att begränsa påverkan på sjöar, vattendrag och våtmarker beskrivs i avsnitt 9.2.1.

Korridoren medför måttlig konsekvens för Nolån (med stort värde) och Fäsjön (med måttligt värde). En stor areal värdefulla skogsområden, våtmarker och mycket stora våtmarkskomplex kommer att skadas och korridoren har även stor påverkan på flera ekologiska samband.

Beroende på lokalisering finns viss risk för påverkan på naturreservatet Klippan.

Sammantaget bedöms korridoren medföra måttlig till stor negativ konsekvens för naturmiljön, på grund av påverkan på värdefulla skog- och våtmarksområden.

Kulturmiljö

Nuvarande förhållanden

I området närmast Landvetter flygplats samt öster om Nolåns dalgång har detta alternativ samma sträckning som korridor Hindås respektive korridor Hestra, se beskrivningar av förhållanden i respektive avsnitt. Korridoren passerar Nolåns dalgång nära Bollebygd tätort där dalgången är bred med långa siktlinjer och mycket bebyggelse. Landskapet i dalgången här är präglat av jordbruket under lång tid. Längs korridoren finns ett stort antal fornlämningar och övriga kulturhistoriska lämningar av samma karaktär som i Hindås- och Hestra-korridorerna.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

Eftersom detta alternativ har samma sträckning som alternativ Hindås för området närmast Landvetter flygplats blir bedömningen där densamma.

Konsekvensen närmast Landvetter flygplats bedöms som måttlig.

Bollebygds sockencentrum och del av Nolåns dalgång består av kyrkomiljö, bebyggelse och odlingslandskap i en bördig ådalgång. Kyrkan är uppförd på 1800-talet och ersatte den medeltida sockenkyrkan på platsen. Delar av Nolåns dalgång är utpekat i Bollebygds kommuns kulturmiljöprogram och har ett måttligt kulturhistoriskt värde. Odlingslandskapet i dalgången är småskaligt och bebyggelsen är spridd till mindre byar och ensamgårdar.

Järnvägen går från tunnel till bro över dalgången, tunnelmynningen påverkar äldre bebyggelsestrukturer på dalens sida. Bebyggelse som går förlorad samt visuella och funktionella sammanhang som bryts av en bro i dalgången ger en stor effekt. Konsekvensen för området bedöms som måttlig till stor.

Längs de sträckor där järnvägen går i markplan bedöms effekten på de kända fornlämningarna bli stor eftersom de efter tillståndsprövning troligen måste undersökas arkeologiskt och grävas bort. Effekten på väg- och gränsmärken som också är fornlämningar bedöms som liten eftersom den sannolikt kan flyttas och bevaras på en annan plats. De väganknutna fornlämningarnas samband bryts dock vilket gör att effekten blir liten istället för försumbar.

Längs korridoren finns ett antal (56) övriga kulturhistoriska lämningar som primärt består av skogsbruks-, torplämningar och bebyggelse från historisk tid, men som inte är registrerade som fornlämningar. Flera lämningar är också enbart registrerade i Skog och historia-projektet. Effekten på dessa lämningar längs de sträckor där järnvägen går i markplan bedöms som måttlig. Länsstyrelsen kan dock göra bedömningen att en övrig kulturhistorisk lämning är av sådant värde att den behöver undersökas arkeologiskt. I vissa fall kan lämningen även omvärderas till fornlämning.

Effekten för den enskilda lämningen blir i sådana fall stor.

Konsekvensen för de kända fornlämningarna och övriga kulturhistoriska lämningarna längs delar av korridoren som går i tunnel bedöms som försumbar. Detta förutsatt att inga ingrepp sker i området.

Längs hela korridoren finns en stor potential att påträffa fler lämningar, främst skogsbruks- och boplatslämningar från historisk tid och möjligen järnålder samt stenåldersboplatser längs vattendrag och dalgångar.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i byggskedet

Skyddsåtgärder i form av stängsling av fornlämningar och andra kulturhistoriska lämningar är aktuellt i de fall arbete utförs i närheten.

Tillfälliga arbetsvägar, etableringsytor och upplag placeras i så stor utsträckning som möjligt så att de inte skadar kulturhistoriskt värdefulla miljöer och objekt.

Korridoren medför måttlig respektive stor effekt på de värdefulla kulturmiljöerna Härryda sockencentrum samt Bollebygds socken- centrum och del av Nolåns dalgång. Fornlämningar inom korridoren som påverkas är mestadels från historisk tid, konsekvenserna bedöms som små.

Den sammantagna konsekvensen för alternativet Bollebygd Nord bedöms som måttligt negativ, då två värdefulla kulturmiljöer berörs av korridoren.

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

Rekreation och friluftsliv Nuvarande förhållanden

I området närmast Landvetter flygplats samt öster om Nolåns dalgång har detta alternativ samma sträckning som korridor Hindås respektive korridor Hestra, se beskrivningar av förhållanden i respektive avsnitt.

För skogsområdet utmed väg 27/40 österut och fram till dalgången mellan Rävlanda och Hindås, Grandalen, finns inga rekreativa områden som kategoriseras som tätortsnära. Inga områden har heller särskilt pekats ut av kommunerna eller utgör skyddade miljöer med rekreationsvärden.

I Grandalen, i den södra delen av Klippans naturreservat och såväl norr som söder om väg 27/40 i höjd med Grandalsmotet finns ett rekreativt samband dels norrut mot Klippans naturreservat och Hindåsgården, dels söder ut mot Gösjön och Rammsjön. Både Gösjön och Rammsjön nyttjas för bad och framför allt norr om väg 27/40 finns ett mindre system av stigar med koppling mot naturreservatet.

Korridor Bollebygd Nord passerar på bro långt söderut i Nolåns dalgång, strax söder om ett ridhus och en golfbana.

Söder om Gesebols sjö och fram till Borås har korridoren samma sträckning som alternativ Hestra, för beskrivning se detta alternativ ovan.

Påverkan, effekter och konsekvenser i driftskedet

En mindre del av Klippans naturreservat berörs av korridoren. Det finns ett rekreativt samband i det sammanhängande naturområdet från Klippan och söderut mot Rammsjön men den del som berörs av korridor Bollebygd Nord ligger intill väg 27/40 och är därför redan idag påverkad av infrastrukturen och av buller. Konsekvensen för detta område bedöms som liten till måttlig.

Järnvägsanläggningen passerar på bro i en del där dalgången är bredare, kategoriseras som tätortsnära och har längre siktlinjer vilket kan medföra en visuell påverkan och bullerpåverkan på både ridhusområdet och de omgivningar som nyttjas för turridning. Även delar av golfbanan kan påverkas visuellt och av buller. Broutformningen kan komma att påverka områdets attraktivitet. Konsekvensen bedöms vara liten.

Alternativ Bollebygd Nord har samma sträckning som alternativ Hestra för området söder om Gesebols sjö och norr om Sandared. Konsekvensen för området söder om Gesebols sjö bedöms vara liten och för området norr om Sandared den vara måttlig.

Inom och i närhet till korridor Bollebygd Nord finns flera områden och målpunkter som är särskilt viktiga för och välanvända av barn och unga, , exempelvis i Hindås, Nolåns dalgång och Nordtorp. Barriäreffekten kan bli särskilt påtaglig för barn och unga då den bryter samband mellan bostadsområden och idrottsanläggningar samt skogsområden som används för friluftsaktiviteter.

Järnvägsanläggningen på bro över Nolåns dalgång kan också medföra att det skapas miljöer i anslutning till brostöd med mera som upplevs otrygga av barn och unga och därför begränsar rörelsefrihet och tillgänglighet till målpunkter.

Både i Nolåns dalgång och norr om Sandared finns ett flertal stall och även organiserad ridverksamhet som nyttjar omgivningarna för turridning som kan komma att påverkas av järnvägsanläggningen.

Miljöanpassningar och skyddsåtgärder i driftskedet

Bullerreducerande åtgärder kan komma att krävas för att säkerställa att riktvärdena för buller i rekreationsområden klaras i aktuella rekreationsområden.

Påverkan, effekter och konsekvenser i byggskedet

Kring tunnelmynning vid Nolåns dalgång liksom norr om Sandared kommer ytor att behövas för arbetsvägar, etablering och upplag. Likaså kommer motsvarande att behövas i närheten av brofästen i bland annat Nolåns dalgång. Arbetsvägar, etablering och upplag kan påverka vistelseytor och

Kring tunnelmynning vid Nolåns dalgång liksom norr om Sandared kommer ytor att behövas för arbetsvägar, etablering och upplag. Likaså kommer motsvarande att behövas i närheten av brofästen i bland annat Nolåns dalgång. Arbetsvägar, etablering och upplag kan påverka vistelseytor och