• No results found

Detta kapitel beskriver miljöeffekter och konsekvenser för de studerade alternativ som redovisas i kapitel 8. Ordningsföljden för alternativen är den samma som i kapitel 8 och i lokaliseringsutredningen. Miljöeffekterna för stationsläge i Mölndal och vid Landvetter flygplats beskrivs tillsammans med korridorerna på sträckan Almedal-Landvetter flygplats. I delsträckan genom Borås ingår en sträcka öster om Borås även om järnvägen i ett första skede byggs till och med stationen i Borås. Sträckan öster om stationsläget ingår för att översiktligt visa konsekvenserna för den fortsatta sträckningen vid aktuellt stationsläge.

Konsekvensbedömningen har gjorts utifrån den metod som beskrivs i kapitel 2. Varje miljöaspekt konsekvensbedöms var för sig.

Illustrerade korridorer är betydligt bredare än själva järnvägsanläggningen och järnvägen kommer således bara att ta en liten del av korridoren i anspråk.

Skillnaden i konsekvens kan variera stort utifrån var i korridoren järnvägen anläggs. Dessa skillnader beskrivs i texten. Vid den samlade bedömningen av korridorens konsekvens inom respektive ämnesområde har utgångspunkten varit att järnvägen placeras där konsekvenserna blir som störst om inget annat anges. Det är ett värsta scenario som beskrivs. Vid projektering av järnvägen i nästa skede kan konsekvenser komma att undvikas eller mildras.

Alla konsekvensbeskrivningar för utbyggnadsalternativ utgår från nuläget samt konsekvensbeskrivningen för nollalternativet. Slutligen görs en samlad bedömning av de olika alternativen. Den samlade bedömningen redovisas i tabell för respektive delsträcka.

9.1 Bedömningskriterier

Miljökonsekvenserna för de miljöaspekter som påverkas av den nya järnvägen bedöms utifrån områdets värde eller känslighet och den effekt den nya järnvägen orsakar, se Tabell 9.1. Bedömningen utgår från den avgränsning som redovisas i kapitel 2. I Tabell 9.2, Tabell 9.3 och Tabell 9.4 anges de bedömningsskalor som ligger till grund för bedömningen för flertalet av de miljöaspekter som påverkas av den nya järnvägen. Kriterierna i bedömningsskalan är framtagna för bedömning av påverkan i driftskede men kan till viss del även användas för byggskedet.

Stor effekt Måttlig effekt Liten effekt Ingen eller försumbar effekt Positiv effekt

Stort miljövärde/

känslighet Stor negativ konsekvens Måttlig - stor negativ

konsekvens Måttlig negativ konsekvens Ingen/försumbar konsekvens Positiv konsekvens Måttligt miljövärde/

känslighet Måttlig - stor negativ

konsekvens Måttlig negativ konsekvens Liten - måttlig negativ

konsekvens Ingen/försumbar konsekvens Positiv konsekvens

Litet miljövärde/

känslighet Måttlig negativ konsekvens Liten - måttlig negativ

konsekvens Liten negativ konsekvens Ingen/försumbar konsekvens Positiv konsekvens

Tabell 9.1 Sammanvägning av miljövärden och känslighet samt åtgärdernas effekt.

ovan. För miljöaspekterna masshantering och klimat har en kvantitativ bedömning gjorts inom ramen för hållbarhetsbedömningen och alternativen jämförs med varandra för respektive delsträcka. Resultaten återges

här i miljöbedömningen. Järnvägens påverkan på ekosystemtjänster har bedömts för olika kategorier av ekosystemtjänster inom ramen för hållbarhetsbedömningen. För varje korridor har sedan en sammantagen bedömning av graden av förlust av ekosystemtjänster gjorts. Resultaten återges här i miljöbedömningen.

I en lokaliseringsutredning är ingen sträckning angiven för järnvägen inom korridorerna. Mot den bakgrunden har det inte bedömts som meningsfullt att genomföra detaljerade riskanalyser i detta skede. Därför utvärderas möjligheten att inom respektive korridor realisera en anläggning som uppfyller inriktningen för säkerhetsarbetet och som uppfyller krav gällande personsäkerhet och risknivåer, det vill säga om risknivån är acceptabel eller inte. För miljöaspekten risk och säkerhet utförs bedömningen inom följande fem utvärderingsområden för Risk och Säkerhet som samtidigt utgör säkerhetsarbetets inriktning:

• Personsäkerhet för tredje man

• Personsäkerhet för resenärer på tåg

• Personsäkerhet för resenärer på station

• Möjlighet för Räddningstjänstens insats

• Säkerhet under byggskedet, arbetsmiljö

Omfattning på åtgärder i anläggningen inom bedömningsområdena styrs av regelverk. Konsekvensen är en sammanvägning av känslighet och effekt enligt Tabell 9.1 och denna bedömning har gjorts utöver bedömningen av om risknivån är acceptabel eller inte. Känsligheten anger vilken potential en aktuell egenskap har att påverka säkerheten negativt för personer inom de fem utvärderingsområdena. Effekten anger i vilken omfattning en aktuell egenskap påverkar säkerheten samt den hänsyn som kan vidtas genom kompenserande åtgärder. Tillsammans ger dessa bedömningsområden en konsekvens som indikerar omfattningen och kostnaden för åtgärder för att uppfylla krav på säkerhet enligt regelverken. Den sammantagna bedömningen för respektive alternativ görs som ett genomsnitt av de fem utvärderingsområdena.

utvärderingsområdena baserat på typ av utförande av järnvägsanläggningen som bro, tunnel respektive omgivningens förutsättningar.

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

1Under rubriken Ytvatten för respektive korridor beskrivs den påverkan som är specifik avseende hydrologi för den aktuella korridoren. Dock sker konsekvensbedömningen under rubriken Naturmiljö, eftersom effekter på ytvatten leder till konsekvenser på naturmiljön. Exempelvis kan förändrade flödesvägar leda till konsekvenser för groddjurs livsmiljöer.

2SLU, Swedish Biodiversity Centre, 2013, J-O Helldin, Trafikbuller i värdefulla naturmiljöer II – Slutrapport.

VÄRDE/KÄNSLIGHET EFFEKT

Stort värde Måttligt värde Litet värde Stor negativ effekt Måttlig negativ effekt Liten negativ effekt Ingen eller försumbar effekt Positiv effekt

Landskap och

bebyggelse Område med en mycket värdefull landskapskaraktär och en stor känslighet för förändring;

1. område med särskilt upplevelse-värd karaktär, funktion och visuella kvaliteter som är ovanliga i regionen, är unikt nationellt sett samt att landskap och bebyggelse tillsammans ger ett särskilt gott eller unikt totalintryck, eller 2. tätortsnära område eller område i tätorter, med samspel mellan ekologiska, kulturella och sociala värden.

Område med en värdefull landskapskaraktär och måttlig känslighet för förändring;

1. område med karaktär, funktion och visuella kvaliteter som är typiska/representativa för regionen samt utgör områden där landskap och bebyggelse tillsammans ger ett bra totalintryck, eller

2. glesbefolkat område med samspel mellan ekologiska, kulturella och sociala värden.

Område med en mindre känslighet för förändring;

1. område med antingen storskalig karaktär eller små visuella kvaliteter samt utgör område där landskap och bebyggelse ger i mindre bra totalintryck, eller 2. ensartad karaktär och få inslag av områden med samspel mellan ekologiska, kulturella och sociala värden.

Stor negativ effekt uppstår när 1. karaktär, funktion, visuella

kvaliteter och totalintrycket som landskapet och dess bebyggelse tillsammans utgör helt försvinner eller försämras, och

2. omgivningen, dess karaktär och en förändrad markanvändning riskerar att påtagligt påverka till exempel skala, orienterbarhet, barriärer och invanda stråk på nationell-regional nivå.

Måttlig negativ effekt uppstår 1. när karaktär, funktion, visuella kvaliteter och totalintrycket som landskapet och dess bebyggelse tillsammans utgör till viss del försvinner eller försämras, och 2. omgivningen, dess karaktär och en förändrad markanvändning riskerar att delvis påverka till exempel skala, orienterbarhet, barriärer och invanda stråk på lokal nivå.

Liten negativ effekt uppstår 1. när viss förändring av områdets

karaktär, funktion, visuella kvaliteter och totalintryck sker, och 2. omgivningen, dess karaktär och en förändrad markanvändning riskerar att i mindre avseende påverka till exempel skala, orienterbarhet, barriärer och invanda stråk på lokal nivå.

Ingen/försumbar effekt uppstår 1. när områdets karaktär, funktion, visuella kvaliteter och totalintryck kvarstår eller endast förändras försumbart, och

2. omgivningen, dess karaktär och markanvändning påverkas inte eller endast marginellt avseende till exempel skala, orienterbarhet, barriärer och invanda stråk.

Positiv effekt uppstår när 1. karaktär, funktion, visuella

kvaliteter och totalintryck huvudsakligen stärks, och 2. omgivningen, dess karaktär med en förändrad markanvändning påverkar positivt avseende till exempel skala, orienterbarhet, barriärer och invanda stråk.

Naturmiljö Områden med stor positiv betydelse för biologisk mångfald i terrestra och akvatiska miljöer på nationell och/eller regional nivå;

1. Natura 2000-områden, naturreservat, 2. skogliga biotopskydd, 3. värdekärnor i riksintressen för naturvård,

4. objekt av naturvärdesklass 1 enligt SIS eller områden med flera objekt av klass 2,

5. områden med höga tätheter av värdekärnor i habitatnätverk, 6. andra områden som är av särskild betydelse för ekologiska samband, eller

7. områden med störningskänsliga fågelarter där ljudnivån i nuläget inte överskrider 45 dBA2 ekvivalent ljudnivå.

Områden med betydelse för biologisk mångfald i terrestra och akvatiska miljöer på regional och/

eller lokal nivå;

1. objekt av naturvärdesklass 2 eller flera objekt av naturvärdes-klass 3 enligt SIS,

2. områden med måttliga tätheter av värdekärnor i habitatnätverk, 3. andra områden av betydelse för ekologiska samband, eller 4. områden med störningskänsliga fågelarter där ljudnivån i

nuläget tangerar riktvärde 45 dBA ekvivalent ljudnivå.

Områden av mindre betydelse för biologisk mångfald i terrestra och akvatiska miljöer på lokal nivå;

1. områden med låga tätheter av värdekärnor i habitatnätverk, 2. områden av liten betydelse för ekologiska samband, eller 3. områden med störningskänsliga fågelarter där ljudnivån i nuläget överskrider riktvärde 45 dBA ekvivalent ljudnivå.

Stor negativ effekt uppstår 1. om ett område helt tas i anspråk eller skadas allvarligt,

2. om biologisk mångfald, bevarandestatusen för skyddade arter och habitat, habitatnätverk och ekologiska samband påverkas negativt, eller

3. om riktvärde för ekvivalent ljudnivå 45 dBA överskrids i skyddade områden och områden med störningskänsliga fågelarter.

Måttlig negativ effekt uppstår 1. om ett område delvis tas i anspråk, fragmenteras eller till viss del skadas,

2. om biologisk mångfald, bevarandestatusen för skyddade arter och habitat, habitatnätverk och ekologiska samband riskerar att påverkas negativt, eller 3. om riktvärde för ekvivalent ljudnivå 45 dBA inte överskrids men ljudnivån ökar till ljudnivåer strax under eller som tangerar riktvärdet i skyddade områden och områden med störningskänsliga fågelarter.

Liten negativ effekt uppstår 1. om naturmiljön påverkas på ett sådant sätt så att de negativa effekterna för den biologiska mångfalden och ekologiska funktioner är uteslutande lokala och begränsade i sin omfattning samt inga delar som är väsentliga för områdets värden påverkas, eller 2. om riktvärde för ekvivalent ljudnivå 45 dBA inte överskrids men ljudnivån ökar något i skyddade områden och områden med störningskänsliga fågelarter.

Ingen/försumbar effekt uppstår 1. om naturmiljön inte påverkas 2. biologiska mångfalden och ekologiska funktioner består eller påverkas uteslutande lokalt och marginellt samt inga delar som är väsentliga för områdets värden påverkas, eller

3. om riktvärde för ekvivalent ljudnivå 45 dBA inte överskrids och ljudnivån inte kommer öka i skyddade områden och områden med störningskänsliga fågelarter.

Positiv effekt uppstår när naturmiljön påverkas på ett sådant sätt att den biologisk mångfalden och ekologiska funktioner stärks samt områdets värden höjs.

Kulturmiljö Särskilt välbevarade och värdefulla kulturmiljöer eller objekt som berättar om en viss historisk funktion, ett förlopp eller ett kulturhistoriskt sammanhang, med en hög grad av historisk läsbarhet.

Miljöerna och objekten ingår i ett tydligt sammanhang. Omfattar även avgränsade miljöer som är särskilt betydelsebärande för ett förlopp eller en tid där samman-hanget är otydligt eller har brutits.

Kulturmiljöer eller objekt som berättar om en viss historisk funktion, ett förlopp eller ett kulturhistoriskt sammanhang.

Miljöerna eller objekten är värdefulla men det övergripande sammanhanget kan vara otydligt eller brutet. Miljöerna och objekten är vanligt förekommande men viktiga för den historiska läsbarheten.

Avgränsade kulturmiljöer eller objekt där det kulturhistoriska sammanhanget är otydligt eller har brutits. För dessa miljöer och objekt är graden av historisk läsbarhet låg.

Stor negativ effekt uppstår när kulturmiljövärden går förlorade och den historiska läsbarheten försvåras eller upphör helt.

Måttlig negativ effekt uppstår när kulturmiljövärden fragmenteras eller skadas. Värden går delvis förlorade så att helheten inte kan uppfattas och den historiska läsbarheten reduceras.

Liten negativ effekt uppstår när kulturmiljövärden skadas eller tas bort som inte är betydelsebärande för kulturmiljöns helhet och historiska samband/strukturer. Den historiska läsbarheten kan även fortsättningsvis uppfattas.

Ingen effekt uppstår när kulturmiljö-värden som är betydelsebärande för kulturmiljöns helhet och historiska samband/strukturer kvarstår. Försumbar negativ effekt uppstår när kulturmiljövärden skadas marginellt som inte är betydelsebärande för kulturmiljöns helhet och historiska samband/

strukturer.Den historiska läsbarheten kan även fortsättnings-vis uppfattas.

Positiv effekt uppstår när föreslagen åtgärd medför att värdebärande karaktärsdrag förstärks och läsbarheten av landskapets utveckling förbättras.

Rekreation och

friluftsliv Områden med mycket goda förutsättningar för rekreation och friluftsliv vad gäller tillgänglighet, mångformighet, storlek, form samt upplevelser;

1. områden som är förklarade som riksintressen för friluftsliv, 2. områden av nationell betydelse eller områden och anläggningar med stor nyttjandegrad, eller 3. områden som i stor grad bjuder stillhet (tysta områden där ljudnivån i nuläget inte överskrider 40 dBA ekvivalent ljudnivå (friluftsområden) och 45 dBA (tätortsnära rekrea-tionsytor)) och/eller naturupplevel-ser.

Områden med måttliga förut- sättningar för rekreation och friluftsliv vad gäller tillgänglighet, mång-formighet, storlek och form samt upplevelser;

1. områden av regional och lokal betydelse som till exempel är utpekade i kommunal översiktsplan.

Det kan vara motionsanläggningar, friluftsområden och så vidare som nyttjas av många, eller

2. område där ljudnivån i nuläget tangerar riktvärde 40 dBA ekvivalent ljudnivå (friluftsområden) och 45 dBA (tätortsnära rekrea-tionsytor).

Områden med vissa förutsättningar för rekreation och friluftsliv;

1. områden med god tillgänglighet för närrekreation, uteområden och friluftsområden men som har något mindre upplevelsevärden, eller lägre nyttjandegrad, eller 2. område där ljudnivån i nuläget överskrider riktvärde 40 dBA ekvivalent ljudnivå (friluftsområden) och 45 dBA (tätortsnära rekrea-tionsytor).

Stor negativ effekt uppstår 1. om möjligheten till nyttjande av ett rekreationsområde förstörs eller betydande barriärer skapas mellan viktiga målpunkter

2. om upplevelsevärden eller dess identitetsskapande betydelse försämras kraftigt och områdets storlek begränsas kraftigt eller försvinner helt, eller 3. om riktvärde för ekvivalent ljudnivå i friluftsområden (40 dBA) och vid rekreationsytor i tätorter (45 dBA) överskrids.

Måttlig negativ effekt uppstår 1. om möjligheten till nyttjande av ett rekreationsområde reduceras och barriärer mellan viktiga målpunkter i viss mån skapas, 2. om upplevelsevärden eller dess identitetsskapande betydelse och områdets storlek begränsas, eller 3. om riktvärde för ekvivalent ljudnivå i friluftsområden (40 dBA) och vid rekreationsytor i tätorter (45 dBA) inte överskrids men ljudnivån ökar till ljudnivåer strax under eller som tangerar riktvärdet.

Liten negativ effekt uppstår 1. om nyttjandet av ett rekreations-område inte nämnvärt reduceras och tillgänglighet, upplevelsevärde och området identitetsskapande betydelse och/eller områdets storlek begränsas endast i låg grad, eller

2. om riktvärde för ekvivalent ljudnivå i friluftsområden (40 dBA) och vid rekreationsytor i tätorter (45 dBA) inte överskrids men ljudnivån ökar något.

Ingen/försumbar effekt uppstår 1. om nyttjandet av ett rekreations-område inte reduceras eller endast påverkas marginellt och tillgänglig-het, upplevelsevärde och området identitetsskapande betydelse och/

eller områdets storlek kvarstår, eller 2. om riktvärde för ekvivalent ljudnivå i friluftsområden (40 dBA) och vid rekreationsytor i tätorter (45 dBA) inte kommer öka.

Positiv effekt uppstår om tillgängligheten, upplevelsevärdet och/eller områdets identitets-skapande förbättras.

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

1 Konsekvensbedömning av ytvattentäkter görs under rubriken Ytvatten för respektive korridor.

VÄRDE/KÄNSLIGHET EFFEKT

Stort värde Måttligt värde Litet värde Stor effekt Måttlig effekt Liten effekt Ingen eller försumbar effekt Positiv effekt

Ytvatten Områden med allmänna

ytvattentäkter. Områden med möjliga ytvattenre-surser med god möjlighet till framtida nyttjande.

Områden med ytvattenresurser med begränsad möjlighet till uttag, till exempel att de påverkas av förorenade områden eller annan markanvändning, samt enstaka enskilda vattentäkter.

Stor negativ effekt uppstår om en ytvattenresurs kvantitet och/eller kvalitet i stor grad reduceras.

Måttlig negativ effekt uppstår om en ytvattenresurs kvantitet och/eller kvalitet i måttlig grad reduceras.

Liten negativ effekt uppstår om en ytvattenresurs kvantitet och/eller kvalitet påverkas lite.

Ingen/försumbar effekt uppstår om en ytvattenresurs kvantitet och/eller kvalitet inte påverkas eller i stort inte påverkas.

Grundvatten Områden med allmänna grundvattentäkter eller små dricksvattenanläggningar som inte är allmänna.

Områden med möjliga grundvatten-resurser med god möjlighet till framtida nyttjande eller områden med flertalet enskilda vattentäkter.

Områden med grundvattenresurser med begränsad möjlighet till uttag, till exempel att de påverkas av förorenade områden eller annan markanvändning.

Stor negativ effekt uppstår om en grundvattenresurs kvantitet och/

eller kvalitet i stor grad reduceras.

Måttlig negativ effekt uppstår om en grundvattenresurs kvantitet och/

eller kvalitet i måttlig grad reduceras.

Liten negativ effekt uppstår om en grundvattenresurs kvantitet och/

eller kvalitet påverkas lite.

Ingen/försumbar effekt uppstår om en grundvattenresurs kvantitet och/

eller kvalitet inte påverkas eller i stort inte påverkas.

Jord- och

skogsbruk Områden med jordbruks- och skogsbruksmarker med mycket goda förutsättningar för brukande vad gäller exempelvis tillgänglig-het, produktion eller tillväxt.

Områden med jordbruks- och skogsbruksmarker med måttligt goda förutsättningar för brukande vad gäller exempelvis tillgänglig-het, produktion eller tillväxt.

Områden med jordbruks- och skogsbruksmarker med mindre goda förutsättningar för brukande vad gäller exempelvis tillgänglig-het, produktion eller tillväxt.

Stor negativ effekt uppstår om jord- eller skogsbrukets omfattning och/eller kvalitet i stor grad reduceras och förutsättningarna att nyttja jordbruks- eller skogsmark försvåras väsentligt genom exempelvis begränsad tillgänglig-het eller fragmentering.

Måttlig negativ effekt uppstår om jord- eller skogsbrukets omfattning och/eller kvalitet till viss del reduceras och förutsättningarna att nyttja jordbruks- eller skogsmark försvåras genom exempelvis begränsad tillgänglighet eller fragmentering.

Liten negativ effekt uppstår om jord- eller skogsbrukets omfattning och/

eller kvalitet inte i stort påverkas.

Ingen/försumbar effekt uppstår om jord- eller skogsbrukets omfattning och/eller kvalitet inte påverkas eller endast påverkas marginellt.

Förorenade

områden Områden med riskklass 1 (mycket stor risk) enligt MIFO, eller andra områden som kan misstänkas innebära mycket stor risk för människors hälsa och miljön med avseende på

1. spridningsförutsättningar, 2. föroreningars farlighet, 3. föroreningsnivå, 4. känslighet, och 5. skyddsvärde.

Områden med riskklass 2 (stor risk) och riskklass 3 (måttlig risk) enligt MIFO, eller andra områden som kan misstänkas innebära stor risk eller måttlig risk för människors hälsa och miljön med avseende på 1. spridningsförutsättningar,

2. föroreningars farlighet, 3. föroreningsnivå, 4. känslighet, och 5. skyddsvärde.

Områden med riskklass 4 (liten risk) enligt MIFO, eller andra områden som kan misstänkas innebära liten risk för människors hälsa och miljön med avseende på 1. spridningsförutsättningar, 2. föroreningars farlighet, 3. föroreningsnivå, 4. känslighet, och 5. skyddsvärde.

Stor negativ effekt uppstår 1. vid ökad spridning från en starkt förorenad källa vilken kan öka exponering i omgivningar som tidigare inte varit förorenade, eller 2. om sanering av starkt förorenad jord eller grundvatten försvåras avsevärt till följd av byggnation.

Måttlig negativ effekt uppstår 1. vid ökad spridning från en måttligt förorenad källa vilken kan öka exponering i omgivningar som tidigare inte varit förorenade, eller 2. om sanering av måttligt förorenad jord eller grundvatten försvåras avsevärt till följd av byggnation.

Liten negativ effekt uppstår 1. vid ökad spridning från en lätt förorenad källa vilken kan öka exponering i omgivningar som tidigare inte varit förorenade, eller 2. om sanering av lätt förorenad jord eller grundvatten försvåras avsevärt till följd av byggnation.

Ingen/försumbar effekt uppstår om det inte sker något intrång i förorenat område eller om endast ett marginellt intrång sker.

Positiv effekt uppstår om ett tidigare förorenat område saneras med anledning av anläggande av ny järnväg.

KAPITELNAMN MILJÖEFFEKTER OCH K ONSEK VENSER

VÄRDE/KÄNSLIGHET EFFEKT

Stort värde Måttligt värde Litet värde Stor negativ effekt Måttlig negativ effekt Liten negativ effekt Ingen eller försumbar effekt Positiv effekt uppstår

Buller Område där ljudnivån i nuläget inte överskrider 40 dBA ekvivalent ljudnivå.

Område som i nuläget har 40-60 dBA ekvivalent ljudnivå (väg-, järnvägs- och/eller tätortsnära område).

Område som i nuläget överskrider

Område som i nuläget överskrider