• No results found

Kartlegging av hvilke brannsikkerhetskrav som stilles av forskjellige aktører i Norge ved

4 Brannsikringstiltak for stoppete møbler, madrasser og innredningstekstil – metoder og effekter

4.5 Kartlegging av hvilke brannsikkerhetskrav som stilles av forskjellige aktører i Norge ved

Forskjellige aktører innenfor ulike bruksområder er blitt kontaktet for å kartlegge brannsikkerhetsnivået til stoppete møbler, madrasser og innredningstekstiler i dag. De ulike aktørene ble spurt om hvilke

brannsikkerhetskrav de stiller til innredningen ved innkjøp, samt om de vet hvordan det aktuelle brannsikkerhetsnivået er oppnådd (for eksempel ved bruk av flammehemmende kjemikalier).

4.5.1 Offentlig tilgjengelig, lav risiko

Innenfor denne gruppen ligger kontor, skole og barnehage. Kommunene er store aktører innenfor denne gruppen, og de legger ut informasjon om anskaffelser på Doffin, som er en database for offentlige innkjøp hvor norske oppdragsgivere kan lage og publisere kunngjøringer /60/.

Tilbakemeldinger og kravspesifikasjoner viser at det ikke stilles mange spesifikke krav til brannsikkerhet innenfor denne gruppen. Noen viser til at gardiner til barnehager (og omsorgsboliger) skal være

flammehemmet, og at dokumentasjon må fremlegges. Men det er ikke spesifisert hvilke testmetoder eller kriterier som skal brukes. En utlysning for anskaffelse av barnehagemøbler krevde Møbelfaktasertifikat samt Svanelisens. Møbelfakta refererer til krav fra norske myndigheter, og at møblene dermed skal motstå

antennelse av ulmende sigarett, det vil si NS-EN 1021-1 (Madrasser NS-EN 597-1) /109/. Det var krav til at flammehemmere ikke skal forekomme i disse møblene, unntatt for de møblene hvor flammehemming er nødvendig for å oppnå påkrevd brannsikkerhetsnivå. Tillatte flammehemmere var fosfor- og nitrogenbaserte organiske forbindelser, eller andre midler med tilsvarende eller bedre helse- og miljømessige egenskaper. "Flammeresistente tekstiler" nevnes også som mulig løsning. Halogenerte flammehemmere var ikke lov å bruke.

Statsbygg er en stor aktør innenfor kontorbygg. Generelt sett stiller de ikke spesifikke brannsikkerhetskrav til de møbler og innredningstekstiler som skal brukes i byggene utover forskriftskrav, men kan i noen prosjekter gjøre det. I en utlysning for møbler til Regjeringskvartalet, er det ikke oppgitt brannsikkerhetskrav til de stoppete møblene (ulike typer stoler med stopping samt sofaer) som skal brukes. Imidlertid er det spesifisert at enten lær, eller stoff av 90 % ull og 10 % syntetfiber med minimum flatevekt 330 g/m2, skal brukes i de

møblene som skal være stoppet med polyuretanskum. Det stilles krav til at eventuelle flammehemmere ikke skal være halogenerte.

 

I en kravspesifikasjon for møbler til et kontorbygg, referer Helseøkonomiforvaltningen til Møbelfakta sine krav til kvalitet, det vil si motstandsevne mot antennelse av sigarett.

Testrapporter for gardinstoff, som vi har fått tilgang til, viser resultater fra tester i henhold til EN 1102 på vanlige gardintyper. For materialer som helt eller delvis inneholder cellulosefiber (viskose, lin, bomull), ser det ut til å være vanskelig å nå klasse 4 med hensyn til flammespredning i henhold til EN 13773, det vil si hvor en tredje markørtråd ikke brenner av. Dette kan bety at en stor andel gardiner med innhold av cellulose (uten flammehemmere) vil være uegnet for bruk i offentlig tilgjengelige rom, siden de kun vil klare den dårligste klassen, klasse 5.

PROSJEKTNR 107522 RAPPORTNR NBL A12106 VERSJON 1

65 av 105

4.5.2 Offentlig tilgjengelig, middels risiko

Innenfor denne gruppen ligger helseinstitusjoner, restauranter, overnattingssteder, kino, teater etc. Vi har i tillegg valgt å plassere kjøpesentra i denne gruppen, samt å inkludere informasjon fra NAV i denne gruppen, selv om deres produkter kan være i bruk i privat bolig.

Innspill og kravspesifikasjoner tyder på at de krav som stilles i forbindelse med eldresenter og

omsorgsboliger, i hovedsak går på at gardiner skal være flammehemmet, spesielt i rømningsveier. Et alders- og sykehjem hadde brannbeskyttete møbler og madrasser, men ikke kunnskap om sikkerhetsnivå eller metode for den aktuelle brannbeskyttelsen.

En stor aktør innenfor restaurantbransjen kunne levere spesifikasjoner på skum som ble brukt i møbler i noen av kjedens restauranter. Det ene av disse skummene oppfylte i følge spesifikasjonen California Technical Bulletin 117 A1 og D2, det vil si motstand mot sigarett og liten flamme for stoppmateriale.

Av de hotellkjeder som har svart på henvendelser om brannsikkerhet, vises det til at norske forskriftskrav følges. Det ble også svart at løsninger kan være bedre enn forskriftskravene i enkelte tilfeller, uten at det ble presisert hva som ble lagt i dette. En hotellkjede bruker gardiner med Trevira CS, og stiller krav til at nyinnkjøpte tekstiler ikke kan være behandlet med halogenerte flammehemmere.

Ved søk på Doffin fant vi en utlysning fra et kulturhus om anskaffelse av forskjellige møbler. Spesifikasjonen hadde ingen spesifikke krav til brannsikkerhet.

For Operahuset i Oslo er det utarbeidet en brannteknisk vurdering av COWI AS i forbindelse med

byggeprosjektet "Nytt Operahus i Oslo"/110/. Her stilles det krav til at stoppete stoler skal bestå prøving med tennkilde 5 i henhold til BS 5852. Akustiske tepper i publikumsområdet, samt scenetepper mellom

hovedscene og Store sal, skal dokumenteres i henhold til byggevaredirektivet og tilfredsstille klasse B-s1,d0. Dette er et brannsikkerhetsnivå som det i Norge stilles krav til for overflater i brannceller som er

rømningsvei /111/. Scenetepper inne på scenen skal være "impregnert som tidligere i Operaen".

Flere kjøpesentra er kontaktet med spørsmål om krav til stoppete møbler og tekstiler i innredningen. Det var få svar på henvendelsene, men et kjøpesenter svarte at slike krav i liten grad var relevante, men at de heller fokuserte på brannenergien fra diverse salgsartikler, og at brannsikkerheten ble ivaretatt med slokkesystemer og varsling.

Ved innkjøp av sitteputer stiller NAV krav til at de skal bestå test i henhold til NS-EN 1021-1, NS-EN 1021- 2 eller tilsvarende. Stoler med oppreist funksjon skal bestå test i henhold til NS-EN 1021-1, NS-EN 1021-2 samt NS-EN 597-1 (men ikke NS-EN 597-2). Skumplastmadrasser skal bestå test i henhold til NS-EN 597-1. Spesialmadrasser, fjærmadrasser samt skumplast- og fjærmadrasser med hygienetrekk skal klare test i henhold til NS-EN 597-1 og NS-EN 597-2. Produkter med trekk skal testes med trekk.

Forsvaret stiller brannsikkerhetskrav til to forskjellige bruksområder, landbasert virksomhet og på fartøy. Det er kun ombord på skip det stilles krav til brennbarhet av stoppete møbler. I henhold til IMO-regelverket, skal stoppete møbler ombord på skip motstå sigarett og liten flamme. Forsvaret har imidlertid valgt å stille krav til at møblene skal klare BS 5852:2006, krybbe 7, hvilket er et langt strengere krav enn sigarett og liten flamme. Kravene til forsvaret er sammenstilt i Tabell 4-2.

PROSJEKTNR 107522 RAPPORTNR NBL A12106 VERSJON 1

66 av 105

Tabell 4-2 Forsvarets brannsikkerhetskrav til stoppete møbler, madrasser og innredningstekstiler

Produktgruppe Testmetode

Møbler; fartøy BS 5852:2006, Krybbe 7

Møbler; landbasert Ingen spesifikke krav utover krav til motstandsevne mot ulmende sigarett, som samfunnet i øvrig.

Madrasser; fartøy og landbasert IMO FTPC Part 9 / IMO Res A.688 (17) Puter og dyner; fartøy og landbasert I kombinasjon med madrass: BS 6807:1986 Tekstiler (sengetøy); fartøy og landbasert NS EN-ISO 12952:2010 Del 1-4

Gardiner og forheng; fartøy og landbasert IMO FTPC Part 7, IMO Res A.471

4.5.3 Offentlig tilgjengelig, høy risiko

Innenfor denne gruppen er psykiatriske institusjoner og fengsler plassert.

Et psykiatrisenter hadde en utlysning på Doffin for anskaffelse av møbler og inventar da kartleggingen ble gjennomført. Det ble i denne utlysningen ikke stilt spesifikke brannkrav til møbler eller madrasser. Det var stilt krav til at kledde møbler bør være i "ullstoff eller mikrostoff". I følge kontaktperson for anskaffelsen var gardiner til senteret kjøpt inn i et flammehemmet materiale.

Kriminalomsorgen hadde en utlysning i Doffin om anskaffelse av sengetøy, håndklær og madrasser. Krav til dyner, puter, dynetrekk, putetrekk og laken var at de skulle være "flammehemmende", og at de skulle kunne vaskes ved 85 C. Testmetoder og kriterier var ikke spesifisert. Det skulle også anskaffes brannhemmede skummadrasser med flammehemmede inkontinenstrekk, heller ikke de var angitt med spesifiserte

testmetoder eller kriterier. Kontaktpersonen opplyste om at brannsikkerhetsnivå var noe som leverandøren fikk oppgi, for så å vurderes av Kriminalomsorgen etterpå.

4.5.4 Privat

For å få en oversikt over brannsikkerhetsnivået til møblene på det private markedet, kan det refereres til hva de norske møbelprodusentene gir av informasjon. Se avsnitt 4.3.3.2

En interiørkjede presenterte en kravspesifikasjon hvor det gikk frem at man ønsket dokumentasjon av de branntekniske egenskapene til sofaer dokumentert i henhold til NS-EN 1021-1 og 2, samt til møbelstoffet i henhold til NS-EN ISO 6940 og NS-EN ISO 6941. Produkttyper ble risikovurdert ut fra presentert

dokumentasjon, sammen med andre egenskaper (for eksempel helse og miljø). Et par testrapporter viste eksempler på to forskjellige madrasser, hvor begge klarte kriteriene til NS-EN 597-1 (glødende sigarett), men hvor bare den ene klarte kriteriene til NS-EN 597-2 (liten flamme).