• No results found

Kazuistika testovaných osob

4.3 Výsledky a diskuze

4.3.1 Kazuistika testovaných osob

Popis osob vychází z osobní zkušenosti, z rozhovorů, z dotazníků rozdaných před pohybovou intervencí a ze záznamu pohybové aktivity pomocí krokoměrů. Uvedené časy vychází z dat získaných z dotazníkového šetření. Intenzivní a střední pohybové aktivity zahrnují pohybovou aktivitu v rámci práce, studia, domácích prací, péče o rodinu a údržby domu. Dále je uveden čas strávený chůzí a zvlášť pohybová aktivita středních a vyšších intenzit investovaná do rekreace, sportu a volnočasových aktivit.

1. Osmadvacetiletý muž. V době výzkumu byl čerstvě po ukončení studia, bez zaměstnání. V dotazníku uvádí, že intenzivní pohybovou aktivitu prováděl 1 hodinu týdně, střední nevykonával, chůzí strávil 12 hodin a 9 hodin v rámci středně zatěžující sportovní aktivity. V průměru seděl každý den 5 hodin. Při měření v rámci krokoměrů byl velmi aktivní. Denně urazil v průměru 14 203 kroků.

2. Osmadvacetiletý muž, zaměstnaný, ženatý a otec jednoho dítěte. V rámci denního počtu kroků spadal se 7 936 kroky do pohybově částečně aktivní skupiny. V uplynulém týdnu vykonával 15 hodin intenzivní pohybové aktivity, 14 hodin středně intenzivní pohybové aktivity a 8 hodin strávil chůzí v rámci zaměstnání a domácí práce. Vykonával i rekreační sport, kterému věnoval hodinu chůze, 2 hodiny střední a 2 hodiny intenzivní pohybové aktivity. Sezením strávil v průběhu týdne 5 hodin a o víkendu 3.

Tento člen ve svém volném pracuje a v rámci možností i sportuje.

Jeho povolání je částečně aktivní, polovinu pracovní doby stráví chůzí a manuální prací a polovinu sezením.

3. Čtyřiadvacetiletý muž, student. V rámci týdenní pohybové aktivity vykonával 6 hodin středně zatěžující pohybové aktivity, 8 hodin strávil chůzí a 1 hodinu sportovní aktivitou. V průběhu týdne

seděl 8 hodin denně a o víkendu 5. Podle krokového šetření spadal s 5 117 do pohybově málo aktivní skupiny.

4. Muž ve věku dvacet pět let. Vykonává povolání automechanika. Podle denně absolvovaných kroků, jež v průměru činí 15 482, vyplývá, že jeho zaměstnání můžeme charakterizovat jako aktivní. Pohybové aktivity, které vykonával v uplynulém týdnu dle vyplněného dotazníku, jsou velice četné. Intenzivní pohybové aktivity vykonával 18 hodin, střední 9 hodin a chůzí v rámci práce strávil 35 hodin. Sportem ani rekreací nestrávil žádný čas. Jeho náplň práce v zaměstnání i doma vykazuje aktivní činnost, avšak nezahrnuje delší aerobní činnost.

5. Osmadvacetiletý muž v době výzkumu pracující na stavbě domu. V rámci krokového měření zdolal v průměru 8 657 kroků, což jej řadí do částečně aktivní skupiny. Složení a intenzita pohybových aktivit byla dána fází stavby domu, ve které se nacházel. Pohybové aktivity o vysoké intenzitě vykonával 1,5 hodiny, o střední intenzitě zatížení 84 hodin týdně. Chůzí strávil 2 hodiny a v rámci rekreace žádnou. Jeho pohybová aktivita závisí na roční době a především na náplni práce. Pokud má volný čas, tak nárazově vykonává i rekreační sport.

6. Třiašedesátiletý muž. Stále pracující jako automechanik v soukromé dílně. V uplynulém týdnu vykonával 13 hodin intenzivní pohybové aktivity, 37 středně zatěžující a 2 hodin strávil chůzí v převážně v rámci práce. Dvě hodiny strávil aktivitami středního zatížení při rekreaci. Během všedního dne seděl 4 hodiny a o víkendu 6 hodin. Navzdory uvedeným aktivitám však vykonal pouze 3 566 kroků, což značí sedavý způsob života.

7. Osmapadesátiletý muž. V době měření již pracovně neaktivní. Při měření krokové aktivity dosáhl průměrného týdenního počtu 5 799 kroků, čímž spadá do pohybově málo aktivní skupiny.

V rámci vyplněného dotazníku a aktivity v uplynulém týdnu vykonával 1 hodinu aktivitu o vysoké a 1 hodinu o střední pohybové intenzitě zatížení. V průběhu celého týdne seděl 6 hodin denně.

8. Osmačtyřicetiletý muž. V zaměstnání převyšuje sedavá část nad aktivní. V mládí byl sportovně aktivní. V uplynulém týdnu a v rámci vyplněného dotazníku vykonával pohybové aktivity v průběhu 9 hodin o střední intenzitě zatížení a 4 hodiny strávil chůzí. Během všedního dne proseděl 6 hodin, o víkendu 2. V rámci krokového šetření spadal se 7 490 kroky do pohybově málo aktivní až částečně aktivní skupiny.

9. Žena ve věku osmapadesáti let. V současné době nemá žádnou práci mimo svůj domov. V rámci svého volného času v uplynulém týdnu prováděla 10 hodin intenzivní pohybové aktivity, 56 střední, 1 hodinu chůze a 1 hodinu strávila rekreační pohybovou činností. Během týdne sezením trávila 4 hodiny denně, o víkendu 6.

Dle krokového šetření byl její týdenní průměr 7 551 kroků, čímž spadá stejně jako většina měřených do pohybově částečně aktivní skupiny.

10. Šestapadesátiletá žena. Učitelka na 1. stupni základní školy. V rámci krokového šetření průměrně vykonala 5 070 kroků, což ji řadí dle krokové aktivity do málo aktivní skupiny. V uplynulém týdnu vykonávala 1 hodinu aktivity o vysoké a střední intenzitě.

V rámci každého dne seděla 6 hodin.

11. Devětapadesátiletá žena. Stále pracovně aktivní.

V zaměstnání vykonává sedavou činnost a částečně těžkou manuální činnost. V rámci krokového šetření byla zařazena s 2 800 kroky do skupiny značící sedavý způsob života. Z dotazníkového šetření vychází, že v uplynulém týdnu 5 hodin vykonávala intenzivní pohybové aktivity, 6 hodin středně zatěžující pohybové aktivity, 8 hodin strávila chůzí a každý den 2 hodiny sezením. Žádná

výrazná časová dotace nebyla věnována rekreačně-sportovní činnosti.

12. Osmačtyřicetiletá žena pracující jako školní uklízečka a administrativní pracovnice. V práci je částečně aktivní. V rámci krokového měření spadá s 11 231 kroky do aktivní skupiny. Ve svém volném čase chodí na procházky se psy, což je důvodem vyššího úhrnu kroků. V uplynulém týdnu strávila 26 hodin středně zatěžující pohybovou aktivitou, 34 hodin chůzí, z toho 4 hodiny v rámci rekreační chůze a 2 hodiny sportovní aktivitou. Sezením strávila každý den 3 hodiny.

13. Osmapadesátiletá žena vykonávající sedavé zaměstnání, díky němuž v rámci všedního dne prosedí 10 hodin denně. Pohybové aktivity, které doma vykonává, se ve velké míře odvíjí od sezónní práce, jež je potřeba udělat. V uplynulém týdnu vykonávala 1 hodinu intenzivní pohybové aktivity, 7 hodin střední, 3 hodiny chůze a 2 hodiny sportovně-rekreační činností. O víkendu denně seděla 5 hodin. Jak již bylo zmíněno, pracovní náplň závisí na roční době. V jiných týdnech tráví svůj volný čas obracením sena, plením záhonů, rovnáním sena do kup apod. Denně vykonala 7 768 kroků.

14. Devětapadesátiletá žena. Hlavní náplní jejích aktivit jsou práce na zahradě a uklízení domácnosti, kterým tráví většinu volného času. V uplynulém týdnu prováděla středně zatěžující aktivity 35 hodin a chůzí strávila 40 hodin, v nich je zahrnuto její zaměstnání kuchařky ve školní jídelně, při kterém stojí a popochází po celou pracovní dobu. V průběhu týdne nesportovala. Ve všedním dni seděla pouze 2 hodiny denně a 4 hodiny o víkendu. Podle krokového šetření spadá s 6 906 kroky do skupiny označované jako málo aktivní.

15. Šestatřicetiletá matka 3 synů. V mládí sportovně velice aktivní. V době výzkumu byla na mateřské dovolené, při níž denně

v průměru zdolala 9 700 kroků. V uplynulém týdnu vykonávala 5 hodin aktivity o vysoké intenzitě, 16 hodin o střední, 5 hodin strávila chůzí a sportovala hodinu při vysoké a hodinu při střední pohybové intenzitě. V rámci týdne denně seděla 5 hodin a o víkendu 6.

16. Šestačtyřicetiletá žena. Povoláním učitelka v mateřské škole. Při krokovém šetření dosáhla v průměru 6 101 kroků, což odpovídá málo aktivní skupině. V rámci práce a všedních aktivit v uplynulém týdnu absolvovala 6 hodin středně zatěžujících aktivit, 8 hodin strávila chůzí a 1 hodinu v rámci sportovně-rekreační aktivity. Každý den v týdnu seděla 5 hodin denně.

17. Čtyřicetiletá žena. Její zaměstnání je silně sedavé. Týdně absolvovala v průměru 5 140 kroků, v rámci všedního dne však okolo 3 000. Spadá tak do pohybově málo aktivní skupiny.

V uplynulém týdnu vykonávala 11 hodin pohybové aktivity o střední intenzitě, 2 hodiny strávila chůzí, 12 hodin sezením v týdnu a 2 sezením o víkendu.