• No results found

Kommunstyrelsen - tekniska förvaltningen

Not 34 Övriga ansvarsförbindelser Kommun

3. VERKSAMHETENS RESULTAT

2.3 Kommunstyrelsen - tekniska förvaltningen

Ordförande Elizabeth Peltola (C) 1:e vice ordförande Bodil Hansen (M) 2:e vice ordförande Monica Haider (S)

- Älmhults kommun Årsredovisning 2010

-- Älmhults kommun Årsredovisning 2010 -

50

4. VERKSAMHETENS RESULTAT

VERKSAMHETENS RESULTAT, TKR

Bokslut 2010

Avvikelse gentemot budget -396

Återstående budget till oförutsett 652

Avvikelse efter oförutsett -1 048

Tekniska förvaltningens resultat är som väntat ett underskott på 1 048 tkr. Målet för tekniska förvaltningen var ett 0 re-sultat men har inte kunnat uppfyllas på grund av att förvalt-ningen inte kan styra över vissa händelser som till exempel snö och regnmängder eller olyckfrekvensen.

Bland de verksamheter som uppvisar ett underskott är

tek-nisk administration. En del rekryteringar har krävt både re-kryteringshjälp som omfattande annonsering. Detta, inklu-sive ersättning till avgående förvaltningschefen innebär ett underskott på 866 tkr.

Det näst största underskottet finns på gator och vägar. Den långa och snörika vintern har bland annat medfört cirka 2 mkr dyrare gatu- och vägunderhåll. I kombination med lägre intäkter för externa arbeten för till exempel asfalt-lagning uppgår underskottet till 1 289 tkr. Det största un-derskottet finns dock på fastighetsförvaltningen som trots stora besparingar på planerat underhåll inte lyckats hålla sin budget. Energikostnader, fördyrat fastighetsunderhåll på grund av skyfall och snön samt intensivt arbete med

en- Målupp-fyllelse

Övergripande mål

Målupp-fyllelse

Verksamhetsmål Kommentarer

K

Samordna kommunens hela fastig-hetsverksamhet för positiv utveckling

av personal och fastighetsbestånd.

K

Energiförbrukningen i våra lokaler skall minska med minst 10 procent 2013 jämfört med 2008.

Förbrukningen har minskat något, slutresul-tat efter mätning 2013.

J

Skapa infrastrukturella förutsättning-ar för kommunens utveckling och expansion i enlighet med politiska beslut och kommunens vision.

J

Genomföra nybyggnad av i kommu-nen beslutade planer samt utveckla befintlig infrastruktur.

Utbyggnad av bostadsområden samt gator och GC-vägar skall möjliggöra visionen.

K

Säker och trygg trafikmiljö för både skyddade och oskyddade trafikanter.

J

Fortsatt utbyggnad av gång- och cykelvägar.

Genomförs enligt GC-utredning.

J

Ytterligare 500 kvicksilverlampor i gatubelysningen skall vara utbytta till högtrycksnatrium år 2010.

Alla kvicksilverlampor i gatubelysningen är utbytta.

K

Säker leverans av dricksvatten och omhändertagande av spill- och dagvatten.

K

Säker leverans av rent dricksvatten till abonnenterna.

Vissa incidenter har skett under året med leveransavbrott.

K

Reducera förekomsten av ovidkom-mande vatten i avloppsvattnet.

Förvaltningen arbetar med att fastställa en ny saneringsplan.

K

Tillhandahålla god service för avfalls-hantering, samt genom källsortering och återvinning minska miljöbelast-ningen.

K

Genom aktiva insatser och infor-mation till allmänheten minska mängden osorterat hushållsavfall per invånare

Ökad information och reklam skall minska mängden osorterat avfall per invånare.

K

Räddningstjänst och övriga verk-samheter skall genom förebyggande verksamhet och samverkan med andra kommuner och aktörer ge god trygghet till kommuninvånare och företag, rädda liv och egendom.

K

Genom förebyggande insatser och utbildning minska antal olyckor och automatlarm.

Utbildningsinsatserna skall öka. Bör under-lättas med den.

J

= Uppfyllt

K

= Delvis uppfyllt

L

= Ej uppfyllt

3. MÅLUPPFYLLELSE

som uppstått under sista månader på året har också visat sig vara svårt att hantera på grund av stora mängder snö och frusen mark, samt inte minst att en stor del av läckorna har drabbat tomma villor.

Under hösten fick STENA ALUMINIUM AB ett positivt besked på sin ansökan om utökning av produktion men däremot fick kommunen avslag på sin dispansansökan för mottagning och deponering av STENA-s saltslagg på Äskya avfallsanläggningen. Intäktsbortfall beräknas vara mellan 4 och 5 mkr.

Under hösten har bygget av anläggningen för lakvattenbe-handling påbörjat söder om Äskya avfallsanläggning. An- läggningen kommer att bestå av ett system av våtmarks-dammar för rening och sedimentering av lakvatten från av-fallsanläggningen.

Räddningstjänsten har tagit i fullt bruk ny hävare som leve- rerats redan 2009. Det krävdes några kompletteringar för att fordonet skulle uppfylla krav på utryckningsfordon i tjänst.

Räddningstjänsten fick under hösten uppdraget att bevilja och följa upp tillstånd enligt Lag om brandfarliga och explosiva varor.

51

kelt avhjälpta hinder ger ett totalt underskott på 2 045 tkr.

När man ställer allt underskott i förhållande till redovisat resultat så har förvaltningen ändå lyckats spara inom egna verksamheter hela 3,3 mkr. Enskilda vägar täcker med sitt överskott hela underskottet på gator och vägar. Övriga verk-samheter som lyckats göra besparingar eller ge ett överskott är markreserv, skogsförvaltning, parker och lekplatser, rädd-ningstjänsten och förvaltningsfastigheter.

Avgiftsfinansierade affärsverksamheter vatten- och avloppsverk- samheten samt renhållningen visar på grund av ändrad lag-stiftning ett nollresultat. Överskott/underskott på vatten- och avloppsverksamheten reserveras som förutbetald intäkt på ett resultatregleringskonto för att återföras till verksamheten inom tre år. Överskott/underskott på renhållningen regleras via avsättning för återställning av avfallsanläggningen Äskya.

5. NYCKELTAL

Nettokostnad, (tkr) 8 172 6 776 8 065

Gator och vägar, torg (km) 110 110 111

Gång och cykelvägar, (km) 36 36 37

Offentlig belysning

Nettokostnad, (tkr) 2 810 3 400 1 680

Antal ljuspunkter, (st) 4 520 4 580 4 580

Enskilda vägar

Nettokostnad, (tkr) 704 1 453 1 380

Väglängd, (km) 530 530 531

Vattenförsörjning

Producerad vattenmängd, (m3) 980 000 980 000 735 637

Avfallshantering

Hushållsavfall, (kg/inv) 259 261 251

Grovavfall till förbränning, (kg/inv) 71 72 64 Organiskt avfall till rötning, (ton) 0 100 56

Räddningstjänsten

Automatiskt brandlarm, antal 91 100 95

Brand i byggnad, antal 26 10 21

Brand ej i byggnad, antal 39 15 29

Trafikolyckor, antal 44 18 44

Övriga, antal 54 120 65

6. FRAMTIDEN

Tekniska förvaltningen har under 2010 förnyat ledningen inom flera verksamhetsområden och fått bland annat en ny förvaltningschef. Förvaltningens framtid beror på ledningens förmåga att kunna planera långsiktigt för att kunna ta rätt beslut i linjen med kommunens uttalade vision om Älmhult som en växande och nära kommun. För att uppnå detta krävs att hela förvaltningen delar samma helhetssyn och känner delaktighet i hela processen. Detta kan uppnås genom att led-ning och styrled-ning ges en tydligare målfokusering. Här kom-mer en kom-mer utvecklad planering, uppföljning och analys att bli än viktigare i framtiden.

Sedan kommunen anlagt nya bostadsområden i kvarteret Pa-radiset 2008 och tagit över ansvaret för Kärnhems bostads-kvarter i Maskrosen har anslagen till gatuunderhåll och park varit lägre. Detta har inneburit att standarden på underhållet har sänkts. Detta får konsekvenser på längre sikt. Det pla-nerade underhållet av gatubeläggningar har förskjutits. För att inte helt hamna i bakvatten med beläggningsunderhållet måste asfalteringsprogrammet uppdateras och tillföras ökade resurser så att tidigare underhållsvolymer nås. De långa och snörika vintrarna gör inte saken bättre, slitaget på toppbe-läggningar, kantsten, refuger, skyltar, farthinder med mera är redan stort. Helt klart är att det blir fler smålagningar istället för nya slitlager på hela gatuavsnitt.

De senaste två-tre åren har också visat hur sårbart kommu-nens va-nät är. Skyfall på våren och sommaren och nu de senast årens hårda vintrar, orsakar störningar på va-nätet.

Översvämningar och rörbrott som följd kan härledas till det hårda vädret. Planering och hänsyn för framtida klimatför-ändringar ingår som en grund i infrastrukturutvecklingen.

Att uppdatera saneringsplanen ses än mer viktigare i ljuset från klimatförändringarna.

Renhållningens långsiktiga planering avseende Äskya är del-vis osäker på grund av STENA-s odel-vissa framtid med tanke på saltslaggsdeponeringen. Äskya avfallsanläggning är byggd som en modern avfallsanläggning för mottagning av miljöfar-ligt avfall och förorenad jord. Man har räknat med att kunna ta emot saltslagg från STENA och anpassat anläggningen till det. Hantering av det organiska hushållsavfallet söker fort-farande en lösning. Utredning avseende komplettering av kommunens egen anläggning har genomförts samtidigt som diskussioner pågår med närliggande planerade eller befintliga anläggningar för mottagning av organiskt avfall. Sluttäck-ning av gamla deponier pågår enligt plan och en anläggSluttäck-ning för lakvattenrening kommer att anläggas 2011-2012.

Sanering av glasbrukstomten i Eneryda samt övergång till gas som drivmedel för renhållningens sopbilar ligger i nära framtid.

Underhållet av kommunens verksamhetslokaler har släpat ef-ter de sista åren på grund av att hyrorna inte var anpassade till energipriserna samt nya lagkrav på lokaler. Så gäller även arbetet med att höja lokalernas standard så att de blir helt ändamålsenliga för verksamheterna. I budgeten för 2011 har hyrorna justerats så att nivån på den årliga planenliga under-hållet delvis återställes. När det gäller höjning av lokalernas standard har arbete på flera skolor och förskolor inletts. Un-der 2011-2012 kommer enligt planerna flera verksamheter att få nya eller förnyade fräscha lokaler, till exempel gymna-siet, räddningstjänsten och internationella skolan.

Kostnadseffektiviteten kommer att förbättras genom ett kon-tinuerligt arbete med minskad energi- och bränsleförbrukning för att bland annat kunna öka underhållet. Förvaltningens medarbetare skall stärkas för ökad delaktighet och enga-gemang, vilket också skall bidra till att öka effektiviteten.

Tekniska förvaltningen skall arbeta för att uppnå maximalt teknisk och kostnadseffektiv verksamhet. Kommunens verk-samhet skall alltid uppfattas att ligga i framkant. Tekniska förvaltningen skall klara uppsatta miljömål för ökad trovär-dighet och fortsätta verka för minskad miljöpåverkan.

- Älmhults kommun Årsredovisning 2010

-- Älmhults kommun Årsredovisning 2010 -

52

EKONOMISK SAMMANFATTNING (tkr)

Netto, tkr

Bokslut 2008

Bokslut 2009

Budget 2010

Bokslut 2010

Avvikelse 2010

TOTALT, DRIFT 6 887 6 490 6 922 6 773 149

varav intäkter 3 562 3 342 2 993 3 291 298

varav kostnader 10 449 9 832 9 915 10 064 -149

Oförutsett - 0 137 0 137

Nämnden 150 105 135 158 -23

Miljö- och byggförvaltning 7 769 7 854 7 527 7 818 -291

Bygg- och kartavdelningen -1 729 -1 284 -1 283 -1 306 23

Miljö- och hälsoskyddsavdelningen -955 -1 023 -894 -998 104

Bostadsanpassningsbidrag 1 652 838 1 300 1 101 199

Specifikation av drift

Personalkostnad 6 064 6 227 6 289 6 138 151

Antal årsarbetare 14,20 14,39 13,40 13,70 0,50

Kapitaltjänstkostnad - 151 82 83 -1

INVESTERINGAR 279 0 126 75 51