• No results found

První den – Evropa

4 Návrh programu letního tábora

4.12 Etapové části

4.12.1 První den – Evropa

Sejdeme se na faře ve Cvikově. Děti se rozdělí do skupin, které se ubytují ve stanech, které budou pro ně postaveny na farní zahradě. Sejdeme se ve společenské místnosti, kde si všichni sedneme do kruhu. Vedoucí seznámí děti s táborovými pravidly chování, která jsou sepsaná v knize pravidel. Také jim sdělí, že se bude hodnotit každý den úklid ve stanech a ve skříních.

Poté budou seznámeny s cílem jejich snažení. Téma etapové hry je Cesta kolem světa za 6 dní, bude se dělit na pět etap. Jednotlivé etapy na sebe navazují. Řekneme dětem rozdělení do skupin, ve kterých budou po celý týden. Také jim předáme první úvodní dopis, viz příloha C č. 7, ve kterém se dozví, co se bude dít celý tábor. Ještě jim řekneme, že budou za každou splněnou část etapové hry dostávat indicie, které si musí ve své skupině uschovat do konce tábora.

Skupiny:

1. Karla, Kateřina (modrá) 2. Petr, Pavel (zelená) 3. Andrea, Irena (žlutá) 4. Stefanie, Klaudie (červená)

Zvolila jsem rozdělení do skupin po dvojicích proto, aby se zapojily opravdu všechny děti. Opět jsem se zaobírala předchozími tábory, kde jsme měli ve skupině nejméně čtyři děti, což byl nevyhovující počet.

Když bych jich dala do skupiny více, tak by tolik nespolupracovaly a nezapojily by se ostatní ve skupině. Podle přihlášek jsme věděli předem, jaké děti přijdou, a proto jsme si mohli dovolit promyšlení a rozdělení dětí.

Ranní program:

Seznamovací hry

78

Většina dětí se bude znát, ale bude nám pomáhat nová vedoucí, tak aby poznala rychleji děti, musíme si zahrát seznamovací hry. Seznamovacích her budeme hrát více a budou řazeny podle obtížnosti. U některé seznamovací hry se musí hráči už trochu znát.

Nejrychlejší hra na jména22

Cíl hry: cvičení soustředěnosti, paměti - zapamatování jmen, vytváření vzájemných vztahů spolupráce v kolektivu, seznámení dětí ve skupině se svými křestními jmény, tj. svým způsobem navázání bližšího, kamarádského vztahu, respektovat pravidla hry sdělená vedoucím, dokázat se se zájmem zapojit do hry.

Personální nároky: 2 vedoucí Pomůcky: stopky

Prostředí: kdekoli

Popis hry: Skupina sedí v kruhu, vedoucí vysvětlí pravidla. Jde o to, co nejrychleji říct jméno souseda buď po pravé, nebo levé straně. Když někdo neví jméno souseda, může své jméno soused pošeptat. Od začátku hry do vystřídání všech ve skupině se změří čas. Hraje se tak dlouho, dokud se dosažený čas hádání jmen nezkrátí proti předchozímu skóre a nedosáhne se zlepšení v zapamatování si jména souseda.

Souboj jmen23

Cíl hry: respektování společně dohodnutých pravidel této hry; spolupráce ve skupině;

zapojení se do hry; projevení ohleduplnosti k druhým a k výsledkům práce ostatních dětí;

komunikace vhodnými gesty mezi dětmi; rychlost myšlení a postřeh dítěte, relaxace při hře, odreagování dítěte

Personální nároky: 2 – 3 vedoucí Pomůcky: prostěradlo nebo deka Prostředí: kdekoli

Popis hry: Hráči jsou rozděleni na dvě skupiny. Dva vedoucí drží kolmo k zemi prostěradlo.

Každé družstvo si vybere jednoho hráče, který si sedne před prostěradlo obličejem směrem k ní.

Když prostěradlo spadne, tak oba hráči musí co nejrychleji říct jméno protihráče. Kdo to dokáže dřív, vezme do svého družstva poraženého. Hra pokračuje stejným způsobem dál.

Výměna míst24

22 Inspirováno: Jan Neuman, 2007, s. 51

23 Inspirováno: Hannis Petillon, 2013, s. 43

24 Inspirováno: Hannis Petillon, 2013, s. 46

79

Cíl hry: respektování pravidel této hry; spolupráce ve skupině; komunikace pomocí gest;

schopnost se soustředit během celé hry; naučení jmen dětí a vedoucích na táboře; zapojení se do hry

Personální nároky: 1 vedoucí Pomůcky: šátek na zavázání očí Prostředí: kdekoli

Popis hry: Děti sedí v kruhu na židlích a jeden dobrovolník si zaváže oči, stoupne si doprostřed a zatočí se. Mezitím, co si dobrovolník zavazuje oči, ostatní hráči se promíchají na židlích. Poté dítě stojící uprostřed řekne dvě jména děti. Děti, které byly jmenované, se snaží potichu vyměnit místa. Dobrovolník uprostřed se snaží chytit vyměňující se děti. Když je nechytne, jmenuje další dvě děti. Když jednoho z nich chytne, vymění si šátek a hra pokračuje stejným způsobem dále.

Odpolední program:

Na začátku odpoledního programu dostanou děti odpolední zprávu, viz příloha C č. 8.

Hra Etiketa25

Cílem hry respektování společně dohodnutých pravidel; zapojení se dětí a spolupráce při skupinové činnosti; projevování vůči sobě ohleduplnosti ve skupině; přijímání pomoci vedoucího, když si nebude vědět rady se zadanou otázkou nebo s nějakým pojmem v textu; rozvinutí si zdravé sebedůvěry a to tak, že dítě zjistí svou důležitost pro svoji skupinu; soustředění pozornosti na jednu činnost po určitou dobu a projevování trpělivosti při hře; pozorné naslouchání mluvnímu projevu při vysvětlení pravidel této hry; pochopení děje příběhu a prokázání porozumění a to tak, že dokáže odpovědět celou větou na dané otázky; pochopení významů pojmů z běžného života; práce s textem, kde dítě dokáže najít informace a zapsat je; seznámení se s etiketou; správné používání gramatiky Personální nároky: 2 vedoucí

Pomůcky: připravené úryvky textů z etikety, tužky, papíry s otázkami, kam budou psát odpovědi

Prostředí: kdekoli, kde bude možnost přidělat papíry s textem

Popis hry: Hra Etiketa je zaměřena na vyhledávání informací v textu a zapisování odpovědí.

Téma je etiketa, abychom dětem sdělily, jaké jsou pravidla společenského chování. Než hru začneme s dětmi hrát, tak se jich zeptáme, co si pod pojmem etiketa vybaví, nebo s čím si název spojí. Rozmístíme na chodbě devět papírů s texty. Každý papír bude očíslovaný a děti se

25 Inspirováno: Ladislav Špaček, 2008

80

rozejdou po celé chodbě a budou se střídat u jednotlivých čísel, tak aby nestály frontu. Dostanou papír, kde budou mít předepsaná čísla s otázkami, viz příloha C č. 9, kam budou psát své odpovědi. Stefanie a Klaudie jsou na tento úkol hodně malé, proto budou mít za úkol chodit po chodbě a kontrolovat, jestli si nějaké skupiny navzájem neradí.

Navazující hra - SCÉNKY

Cíl hry: spolupráce ve skupině a mezi skupinami; komunikace mezi sebou ve skupině a mezi skupinami; zjistit, jestli mají děti dostatečnou slovní zásobu k pojmenování věcí a jevů z běžného života; používání vhodných gest při komunikaci; formulování a vyjadřování svých myšlenek v logickém sledu; zjistit, zda si obě děti četly celé texty ve skupině

Personální nároky: 2 vedoucí

Pomůcky: papírový a látkový ubrousek, telefon Prostředí: místnost s židlemi a stoly

Popis hry: Za svou skupinu budou bojovat ve scénkách na téma etiketa. Vedoucí řekne téma scénky, viz příloha C č. 10, přihlásí se děti, které vědí, jak správně ukázat toto téma. Zařadíme tuto část, protože chceme zjistit, jestli si text četly pořádně a srozumitelně obě děti ve skupinách. Chceme také zjistit, jestli vše budou vědět oba ve skupině, nebo jestli to vypracoval jen jeden ze skupiny. Každý bude předvádět jednou nebo několikrát.

Po večeři budou následovat tři krátké prezentace. Po získání dostatečného počtu správných odpovědí obdrží indicii pro svůj tým.

Kvíz

Cíl hry: spolupráce ve skupině; komunikace ve skupině; soustředění se po celou dobu prezentací; pochopení pojmů z běžného života, zjistit, zda znají nějaké státy v Evropě

Personální nároky: 1 – 2 vedoucí

Pomůcky: vytvořené prezentace v PowerPointu, viz příloha C č. 11 Prostředí: místnost s počítačem a dataprojektorem

Popis hry: Děti budou sedět ve svých skupinách a vedoucí bude promítat tři krátké prezentace o třech evropských státech – Španělsku, Francii a Finsku. Děti z každé prezentace musí poznat, o jaký evropský stát jde. Budou ohodnoceny body a za správnou odpověď dostanou indicii pro svůj tým.

81 4.12.2 Druhý den – Antarktida a Arktida Ranní program:

Ráno dostanou děti ranní zprávu, viz příloha C č. 12, k etapové hře, ve které se dozvědí, na jaké kontinenty se, během dne dosnou. Celý den budou hry zaměřené na Arktidu a na Antarktidu.

Hra Na pozdravy26

Cíl hry: respektování dohodnutých pravidel, spolupráce v náhodné dvojici, soustředění se na jednu činnost, používání vhodných gest při pozdravech, které nahrazují komunikaci, zvládnout bližší kontakt mezi sebou, odbourání zábran v osobním kontaktu, poznat různé pozdravy z celého světa

Personální nároky: 2 vedoucí

Pomůcky: notebook, písničky z Youtube Prostředí: místnost s internetem

Popis hry: Děti si vyzkouší, jak se zdraví lidé v jednotlivých částech světa, viz příloha C č. 13.

Jako cestovatelé časem navštíví během cest různé země, národy a musí vědět, jak se kde lidé zdraví. Nejdříve vedoucí přečte, jaký pozdrav bude následovat, pak se pustí hudba, pokud možno, tak typická pro daný stát nebo kontinent. Při hudbě děti chodí různě po místnosti. Když hudba utichne, musí se děti pozdravit způsobem, který byl řečen před puštěním hudby.

Hra zvířátka27

Cíl hry: respektování společně dohodnutých pravidel hry, zapojení se a spolupráce ve skupině, děti budou ohleduplní k sobě navzájem, v případě potřeby požádají o pomoc vedoucího při vymýšlení zvířat nebo při pantomimě, vhodné používání gest při hře, soustředění pozornosti po celou dobu hry, uplatnění rychlosti v ukazování jednotlivých zvířat, uplatnění postřehu, schopnost používat po celou hru jen neverbální komunikaci

Personální nároky: 1 – 2 vedoucí Pomůcky: žádné

Prostředí: kdekoli

Popis hry: Hráči stojí v kruhu. Každé hráč si vybere jedno zvíře ze severního pólu a vymyslí si k němu jednoduché gesto. V kruhu každý hráč ukáže gesto svého zvířete. Poté si jeden hráč stoupne do kruhu, zavře oči. Vedoucí začne, ukáže gesto nějakého zvířete a kouká se na hráče, kterému gesto patří. Všichni hráči musí sledovat hru a dívat se na hráče, který ukazuje. Úkolem hráče uprostřed je zjistit, kdo právě ukazuje.

Např.: lední medvěd – kymácení se ze strany na stranu; tučňák – ruce podél těla, kymácení ze strany na stranu; žirafa – ruka nad hlavu; velbloud – rukou rychle nakreslit ve vzduchu jeden hrb; pštros – pokrčit nohu v koleni; mrož – rukama naznačit kly směrem dolů od pusy; lachtan – ruce ohnout v dlaních a přiložit do pasu; velryba – naznačit rukou nad hlavou vodotrysk; polární

26 Inspirováno: 2007, Pozdrav v jednotlivých částech světa. Internetový zdroj

27 Inspirováno: Hranostaj. internetový zdroj

82

zajíc – uši nad hlavou; žralok – rukama naznačit tlamu; ryba – rukama naznačit na tváři žábry;

sob – rukama ukážeme nad hlavou parohy

Globální oteplování28

Cíl hry: respektování pravidel, zapojení se do hry a spolupráce ve skupině při skupinové a kooperativní činnosti, projevování ohleduplnosti k druhému ve skupině, rozvinutí si zdravé sebedůvěry, soustředění pozornosti na jednu činnost po určitou dobu, pozorné vyslechnutí pravidel hry, uplatnění společně vymyšlené taktiky při hře, zlepšit komunikační dovednosti ve skupině, rozvíjet schopnost navázat kontakt ve skupině

Personální nároky: 1 – 3 vedoucí Pomůcky: A3 papír nebo noviny Prostředí: kdekoli

Pravidla hry: Hráči se rozdělí do dvojic a každá dvojice dostane jeden papír nebo stránku z novin. Všechny dvojice se postaví na svůj papír (ledovec) a vedoucí pustí hudbu. Hráči se musí stále pohybovat (tancovat), ovšem pouze po jejich papíru se svojí dvojicí. Občas se ale může oteplit a kus kry se odlomí! Vedoucí utrhnou podle libosti kus papíru každé dvojici. Nikdo z dvojic se nesmí dotknout země, jinak dvojice vypadává.

Jste na severním pólu a představte si, najednou se začne oteplovat! Všechno ve vašem okolí se začne rozpouštět … Co teď? Na počtu hráčů nezáleží! Všichni chceme přece přežít!

Odpolední program:

Hra Zvířátka

Cíl hry: respektování pravidel hry, spolupracování ve skupině a zapojení se do kooperativní činnosti, projevování ohleduplnosti k mladším dětem ve skupině, projevit trpělivost, vyslechnutí pravidel hry, zlepšit komunikační schopnosti ve skupině, naučit se naslouchat druhým lidem, uplatnění rychlosti a obratnosti při hře

Personální obsazení: 2 vedoucí

Pomůcky: nastříhané malé kartičky zvířat žijících na Antarktidě nebo Arktidě Prostředí: les

Popis hry: Čtyři skupiny budou spojené do dvou skupin. Hra se bude hrát v lese na kopci, který je celý písčitý. Les se pro nás stane na chvíli Severním pólem. Z dětí se stanou lovci. Budou lovit zvířata, která žijí na severním pólu. Zvířata budou různě ohodnoceny body, viz příloha C č. 14, podle vzácnosti zvířete. Úkolem jednotlivých skupin je domluvit se na taktice a nasbírat co nejvíce bodů. Z každé skupiny běží vždy jen jeden lovec a donese jen jedno zvíře.

28 Inspirováno: Hranostaj. internetový zdroj

83

4.12.3 Třetí den – Afrika

Ve čtvrtek ráno dostanou děti ranní zprávu, viz příloha C č. 15, ve které se dozvědí, že se dostanou do Afriky.

Dopolední program:

Hra Součtové pyramidy29 (viz příloha C č. 16)

Cíl hry: spolupráce ve skupině, ohleduplnost k druhému ve skupině a k výsledkům jejich práce, přijmout pomoc nebo požádat o pomoc vedoucího, rozvinutí zdravé sebedůvěry, soustředění pozornosti na jednu činnost, trpělivost, i když nepůjde pyramida vypočítat napoprvé, matematické přemýšlení, pochopení principu vypočítání každé pyramidy

Personální nároky: 1 vedoucí Pomůcky: vytištěné pyramidy s čísly Prostředí: místnost se židlemi a stoly

Popis hry: Architekt dostal za úkol přepočítat výsledky součtů kamenů použitých na stavbu pyramidy. Objevil však několik chyb, ty v součtech vymazal. Doplň správná čísla, když platí, že dvě sousední čísla mají součet vždy o patro výš.

Hra Stavba pyramid

Znáte nejznámější stavby starověkého Egypta? Jak se nazývají? (pyramidy) Nyní se přeměníme na velekněze a architekta té doby. Povedeme stavbu nejstarší pyramidy v Egyptě, která se jmenuje Džoserova. Je to stupňovitá pyramida a nachází se v Sakkáře.

Cíl hry: získat poznatek, že pro dosahování společného cíle je potřebná kooperace, zlepšení komunikační schopnosti ve skupině; zapojení se do činnosti; projevování ohleduplnosti k druhým a k jejich výsledkům práce, požádání o pomoc vedoucího, respektování pravidel této hry, soustředění se na jednu činnost po celou dobu hry, vyslechnout si pravidla, pochopit pojem pyramida, uplatnění rychlosti a obratnosti ve hře,

Personální nároky: 2 pomocní vedoucí + 1 – 2 vedoucí

Pomůcky: 2× lepidlo, 570 nastříhaných proužků z papírů, jejich šířka bude 2 cm a délka 21 cm – každý proužek bude očíslovaný od 1 do 9 (1 – 2×, 2 – 8×, 3 – 18×, 4 – 32×, 5 – 50×, 6 – 72×, 7 – 98×, 8 – 128×, 9 – 162×)

Prostředí: louka

Popis hry: Děti budou spojeny do dvou skupin. Každá skupina obdrží jedno lepidlo. Jejich úkolem bude sestavit pyramidu ze slepených proužků. Proužky papíru musí slepit, aby vzniklo kolečko. Ale aby to měly těžší, tak budou proužky rozházené na louce. Čím budou papírky dále, tím to bude nižší číslo proužků, potažmo patra. Pyramida se musí stavět od spodního patra (1 je vrchol pyramidy, 9 nejspodnější patro). Pokud se pyramida začne stavět, už se nesmí rozebírat.

Děti běhají po jednom. Celkový čas na hru je přibližně jedna hodina. Ve skupině se musí předem domluvit, kolik pater zvládnou sestavit za 60 minut. Počet pater nahlásí pomocným

29 Inspirováno: Tůmová, Válková, s. 10

84

vedoucím, kteří budou hlídat jednotlivé skupiny. Je na skupinkách, na jakém postupu se domluví.

Odpolední program:

Výroba papyru30

Cíl hry: respektování pravidel, spolupráce ve skupině, ohleduplnost vůči sobě navzájem ve skupině, přijímání pomoci vedoucích, soustředění pozornosti na jednu činnost a to skládání kartiček, projevování trpělivosti při této činnosti, vzájemná komunikace ve skupině, dokázat se domluvit na výsledku práce, pochopení příběhu – postup vzniku papyru, práce s textem,

Personální nároky: 1 – 2 vedoucí

Pomůcky: nastříhané kartičky pro každou skupinu Prostředí: kdekoli

Popis hry: Nejprve každá skupina dětí dostane 12 kartiček, viz příloha C č. 17. Děti si musí pečlivě přečíst všechny věty na jednotlivých kartičkách. Kartičky budou rovnat podle toho, jaký si myslí, že je správný postup výroby papyru. Na závěr je nutné celý postup výroby přečíst.

Jestlipak děti víte, na co ve starověkém Egyptě psala Kleopatra? Psala na papyrus. A víte co ten papyrus je? Je to psací materiál, který sloužil k zápisu různých textů v té době. Nahradil hliněné, dřevěné, kovové, voskované destičky. My však nevíme, jak papyrus přesně vznikl, ale máme tu postupy výroby a my potřebujeme zjistit správný postup výroby. Pomůžete nám?

Správné pořadí shora dolů je 9. – 3. – 12. – 1. – 7. – 11. – 8. – 2. – 10. – 6. – 5. – 4.

Hra Nej

Cíl hry: respektování pravidel hry; zapojení se do hry a spolupráce ve skupině;

projevování ohleduplnosti k druhému ve skupině; dítě dokáže požádat vedoucího o pomoc; rozvinutí si zdravé sebedůvěry; soustředění pozornosti na jednu činnost;

komunikace ve skupině; pozorné vyslechnutí pravidel hry; pochopení pojmů z běžného života; zapamatovat si nové informace o Africe; spojení správných dvojic kartiček; uplatnění rychlosti a obratnosti; rozvoj paměti; logické myšlení a vymyšlení taktiky

Personální nároky: 2 vedoucí

Pomůcky: kartičky se zajímavostmi Afriky Prostředí: les

Popis hry: V lese budou rozmístěny kartičky, viz příloha C č. 18 a děti budou za svou skupinu sbírat informace napsané na dvanácti kartičkách. Na jednotlivých kartičkách budou náhodně

30 Inspirováno: Tůmová, Válková, s. 8

85

napsaná čísla 1–12, aby věděly, jaké čísla kartiček jim chybí. Nesmí přinést 2× stejnou kartičku.

Ze skupiny musí běžet jen jeden hráč a druhý čeká na určeném stanovišti. Ve skupině se hráči pravidelně střídají. Když nasbírají 12 kartiček, tak je musí spojit do správných dvojic. Poté zavolají vedoucího a ten jim to zkontroluje. Informace si musí ve dvojici zapamatovat, protože je mohou ještě potřebovat.

Noční hra:

Morseova abeceda

Cíl hry: respektování pravidel během noční hry, spolupráce ve skupině; komunikace ve skupině; soustředění se po celou dobu překládání dopisu; požádání o pomoc vedoucího;

pochopení významů pojmů z běžného života, překonání strachu Personální nároky: 4 vedoucí a 2 pomocní vedoucí

Pomůcky: dopis Prostředí: fara

Popis hry: Děti dostanou text v Morseově abecedě, viz příloha C č. 19, pomocí tabulky se znaky musí rozluštit dopis ve své skupině. Nakonec tři rozluštěné části jednotlivých skupin spojí a přečtou si celý dopis. Následně se přemístí všechny děti kromě Stefanie a Klaudie, které nebudeme budit, na noční hru. Noční hra bude probíhat v údolí říčky Svitávky, kde se nachází asi 300 metrů dlouhý podzemní náhon. Zde budou rozmístěny čajové svíčky. Každé dítě bude muset najít nějaký šperk ze šperkovnice, který byl ukraden Kleopatře a musí ho předat Kleopatřině služebné, která se bude nacházet na konci tunelu. Každá skupina dostane za vrácení šperků další indicii.

4.12.4 Čtvrtý den – Amerika a Austrálie

V ranní zprávě, viz příloha C č. 20, se dozví, že dopoledne vycestují do Ameriky a odpoledne do Austrálie.

Dopolední program:

Hra Fáborkovaná

Cíl hry: respektování předem dohodnutých pravidel, hlavně těch bezpečnostních, zapojení se do hry a spolupráce ve skupině při skupinových a kooperativních činnostech během hry, projevování ohleduplnosti k druhému ve skupině, požádání pomocného vedoucího o pomoc při hře, rozvinutí zdravé sebedůvěry, soustředění pozornosti na jednu činnost, projevování trpělivosti při organizovaných činnostech, pozorné vyslechnutí pravidel, pochopení jednotlivých úkolů a jejich zpracování, pochopení pojmů z běžného života a využití slovní zásoby ve zpracování všech zadaných úkolů, používání vhodných gest při komunikaci, práce s textem a vyhledávání informací v něm, formulování a vyjadřování myšlenek v logickém sledu, pečlivé plnění všech zadaných úkolů, využití znalostí ze školy,

86 Personální nároky: 3 vedoucí a 3 pomocní vedoucí

Pomůcky: fáborky z krepového papíru, napsané úkoly na papírcích, vajíčko, lepicí páska,

Pomůcky: fáborky z krepového papíru, napsané úkoly na papírcích, vajíčko, lepicí páska,